Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

klik naar home
klik hier naar het menu op linktree

De hechting bij het begin … van relaties.

De hechting bij het begin … van relaties.

In deze post zullen we de theorie van Bowlby uitleggen en de verschillende soorten gehechtheid die er zijn.

De behoefte aan sociaal contact.

Een baby bij de geboorte heeft constant contact met volwassenen nodig, hij moet overleven. Volwassenen reageren op kenmerken van baby’s die beschermingsmechanismen in ons genereren. Als soort ontwikkelen we kenmerken die onze overleving bevorderen.

Het begin van communicatie.

Alvorens geboren te worden, heeft de foetus zijn oor al ontwikkeld en is het eerste akoestische contact dat van zijn moeder.

Hij heeft een voorkeur voor de stem van zijn moeder. Deze bereikt dat veranderingen plaatsvinden, zoals het verlagen van de hartslag van de foetus alleen met het geluid van haar stem.

Een pasgeborene kan menselijke gezichten niet herkennen omdat hun gezichtsvermogen niet volledig is ontwikkeld. Hij is door middel van taal in staat om gezichten te begrijpen.

een spiegel voor narcisten

Tussen de gezichten, geeft hij de voorkeur aan die van zijn moeder. Baby’s koppelen hun stem aan je gezicht. Ze kunnen ook expressies imiteren, omdat ze een aangeboren aanleg hebben voor die van hun soort. Dit komt door de spiegelneuronen.

 

Verschillen tussen gehechtheid en gehechtheidsgedrag.

 

hechtinggehechtheid
Het is een affectieve band. Het is interne en genetische aanleg. De link is relatief stabiel.Zij zijn de zichtbare manifestaties. Het is heel intens en extern (gedrag). De intensiteit is afhankelijk van het individu en wordt geactiveerd door omgevingsstimuli.

 

Het kan afhankelijk van de context toenemen of afnemen.

Vaststelling van gehechtheid en de verschillende stadia ervan.

 

Bowlby ontwikkelde de gehechtheidstheorie om de ontwikkeling van het kind uit te leggen. De baby doorloopt twee fasen: de vormingsfase en de manifestatiefase van het gedrag.

De ontwikkeling van gehechtheid is diepgaand. Het subject construeert via zijn gehechtheidsfiguren een model van de wereld en van zichzelf. Hieruit handelt hij, vooruitloopt o op de toekomst en bouwt zijn plannen.

vorming van de hechtingUiterlijke manifestatie
2 eerste maanden

 

De baby is gericht op mensen en signalen.

Het is in staat om de moeder te onderscheiden.

Het is een periode van aanpassing en vertrouwdheid met vormen, kleuren en ritmes. Sommige zintuigen blijven zich ontwikkelen.

3-7 maanden

 

De baby reageert anders op de figuur van de gehechtheid omdat het de veiligheid garandeert.

 

De glimlach op dit figuur komt vaker voor dan bij andere mensen

7-3 jaar

 

Het kind begint te bewegen maar behoudt de nabijheid van het figuur van de gehechtheid.

 

De figuur geeft je de beveiliging die je nodig hebt om de wereld te verkennen.

Vanaf 3 jaar vormt het kind zijn relaties richting autonomie. Ze beginnen banden te vormen met gelijken. Het begint deze autonomie te claimen die de gehechtheid beïnvloedt.

“Een kind dat weet dat zijn gehechtheidsfiguur toegankelijk en gevoelig is voor hun eisen geeft hen een sterk en indringend gevoel van veiligheid en voedt hen om de relatie te waarderen en voort te zetten” (John Bowlby).

Soorten gehecht.

De baby bouwt een mentaal kader  op waarin herinneringen verwachtingen oproepen van het toekomstige gedrag van de moeder tegenover hem.

Bovendien helpt dit schema je om je eigen afbeelding te maken. Mary Ainsworth heeft door haar vreemde situatietechniek vier categorieën gehechtheid vastgesteld:

  • Ontwijkend: het kind vermijdt de persoon die voor hem zorgt tijdens het samenzijn. Ze gebruiken hun moeder niet als een veilige basis, ze zoeken haar niet. Wanneer de moeder de kamer verlaat, behandelt ze een vreemdeling hetzelfde of soms positiever dan haar verzorger of gehechtheidsfiguur. Hij huilt niet wanneer hij zich losmaakt van zijn gehechtheidsfiguur.

Observatie in huis. De moeders waren ongevoelig voor de verzoeken van het kind. Kinderen maakten zich soms zorgen over de nabijheid van de moeder.

  • Veilig: nabijheid en contact met de figuur van bijlage. Hij gebruikt zijn moeder als uitvalsbasis om te verkennen. Wanneer de moeder de kamer verlaat, neemt de verkenning af. Wanneer de moeder terugkeert, verblijden ze zich duidelijk.

Observatie in huis. Moeders zijn gevoelig en beschikbaar voor de verzoeken van de baby.

  • Ambivalent: het kind verzet zich tegen de interactie en het contact met de verzorger, hoewel het nabijheids- en contactzoekgedrag vertoont. Wanneer hun moeder de kamer verlaat, voelen ze zich zo verloren dat ze niet in staat zijn om te verkennen.

Observatie in huis. De moeders hadden onbewust gehandeld. Ze waren warm en soms beschikbaar, en soms koud en ongevoelig.

  • Gedesorganiseerd: de baby toont de grootste onzekerheid . Wanneer de moeder terugkomt, kunnen ze haar slaan om haar te kussen. Ze huilen hysterisch en zelfbeschadiging komt vaak voor. Ze kunnen de andere kant op kijken in de armen van hun moeder. Na 18 maanden kunnen ze controlegedrag vertonen, maar ze zijn misleidend.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

alle artikels over moeilijke tijden

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder