De hechting bij het begin … van relaties.

In deze post zullen we de theorie van Bowlby uitleggen en de verschillende soorten gehechtheid die er zijn.

De behoefte aan sociaal contact.

Een baby bij de geboorte heeft constant contact met volwassenen nodig, hij moet overleven. Volwassenen reageren op kenmerken van baby’s die beschermingsmechanismen in ons genereren. Als soort ontwikkelen we kenmerken die onze overleving bevorderen.

Het begin van communicatie.

Alvorens geboren te worden, heeft de foetus zijn oor al ontwikkeld en is het eerste akoestische contact dat van zijn moeder.

Hij heeft een voorkeur voor de stem van zijn moeder. Deze bereikt dat veranderingen plaatsvinden, zoals het verlagen van de hartslag van de foetus alleen met het geluid van haar stem.

Een pasgeborene kan menselijke gezichten niet herkennen omdat hun gezichtsvermogen niet volledig is ontwikkeld. Hij is door middel van taal in staat om gezichten te begrijpen.

Tussen de gezichten, geeft hij de voorkeur aan die van zijn moeder. Baby’s koppelen hun stem aan je gezicht. Ze kunnen ook expressies imiteren, omdat ze een aangeboren aanleg hebben voor die van hun soort. Dit komt door de spiegelneuronen.

Verschillen tussen gehechtheid en gehechtheidsgedrag.

hechtinggehechtheid
Het is een affectieve band. Het is interne en genetische aanleg. De link is relatief stabiel.Zij zijn de zichtbare manifestaties. Het is heel intens en extern (gedrag). De intensiteit is afhankelijk van het individu en wordt geactiveerd door omgevingsstimuli.

 

Het kan afhankelijk van de context toenemen of afnemen.

Vaststelling van gehechtheid en de verschillende stadia ervan.

Bowlby ontwikkelde de gehechtheidstheorie om de ontwikkeling van het kind uit te leggen. De baby doorloopt twee fasen: de vormingsfase en de manifestatiefase van het gedrag.

De ontwikkeling van gehechtheid is diepgaand. Het subject construeert via zijn gehechtheidsfiguren een model van de wereld en van zichzelf. Hieruit handelt hij, vooruitloopt o op de toekomst en bouwt zijn plannen.

vorming van de hechtingUiterlijke manifestatie
2 eerste maanden

 

De baby is gericht op mensen en signalen.

Het is in staat om de moeder te onderscheiden.

Het is een periode van aanpassing en vertrouwdheid met vormen, kleuren en ritmes. Sommige zintuigen blijven zich ontwikkelen.

3-7 maanden

 

De baby reageert anders op de figuur van de gehechtheid omdat het de veiligheid garandeert.

 

De glimlach op dit figuur komt vaker voor dan bij andere mensen

7-3 jaar

 

Het kind begint te bewegen maar behoudt de nabijheid van het figuur van de gehechtheid.

 

De figuur geeft je de beveiliging die je nodig hebt om de wereld te verkennen.

Vanaf 3 jaar vormt het kind zijn relaties richting  autonomie. Ze beginnen banden te vormen met gelijken. Het begint deze autonomie te claimen die de gehechtheid beïnvloedt.

“Een kind dat weet dat zijn gehechtheidsfiguur toegankelijk en gevoelig is voor hun eisen geeft hen een sterk en indringend gevoel van veiligheid en voedt hen om de relatie te waarderen en voort te zetten” (John Bowlby).

Soorten gehecht.

De baby bouwt een mentaal kader  op waarin herinneringen verwachtingen oproepen van het toekomstige gedrag van de moeder tegenover hem.

Bovendien helpt dit schema je om je eigen afbeelding te maken. Mary Ainsworth heeft door haar vreemde situatietechniek vier categorieën gehechtheid vastgesteld:

 • Ontwijkend: het kind vermijdt de persoon die voor hem zorgt tijdens het samenzijn. Ze gebruiken hun moeder niet als een veilige basis, ze zoeken haar niet. Wanneer de moeder de kamer verlaat, behandelt ze een vreemdeling hetzelfde of soms positiever dan haar verzorger of gehechtheidsfiguur. Hij huilt niet wanneer hij zich losmaakt van zijn gehechtheidsfiguur.

Observatie in huis. De moeders waren ongevoelig voor de verzoeken van het kind. Kinderen maakten zich soms zorgen over de nabijheid van de moeder.

 • Veilig: nabijheid en contact met de figuur van bijlage. Hij gebruikt zijn moeder als uitvalsbasis om te verkennen. Wanneer de moeder de kamer verlaat, neemt de verkenning af. Wanneer de moeder terugkeert, verblijden ze zich duidelijk.

Observatie in huis. Moeders zijn gevoelig en beschikbaar voor de verzoeken van de baby.

 • Ambivalent: het kind verzet zich tegen de interactie en het contact met de verzorger, hoewel het nabijheids- en contactzoekgedrag vertoont. Wanneer hun moeder de kamer verlaat, voelen ze zich zo verloren dat ze niet in staat zijn om te verkennen.

Observatie in huis. De moeders hadden onbewust gehandeld. Ze waren warm en soms beschikbaar, en soms koud en ongevoelig.

 • Gedesorganiseerd: de baby toont de grootste onzekerheid . Wanneer de moeder terugkomt, kunnen ze haar slaan om haar te kussen. Ze huilen hysterisch en zelfbeschadiging komt vaak voor. Ze kunnen de andere kant op kijken in de armen van hun moeder. Na 18 maanden kunnen ze controlegedrag vertonen, maar ze zijn misleidend.

Ik suggereer dat je grondig overweegt of het Quantum Healing Starters packet iets voor jou is, want het is een eenvoudig systeem dat iedereen kan gebruiken om zich te bevrijden van het trauma van narcistisch misbruik. Om dit te doen klik je hier.

Like onze Facebook pagina, verwittiging nieuwe post en chat …

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN. Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een gevolg dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Weet je dat de meerderheid van de mensen met een giftige relatie er nooit overheen komt?

In feite worden ze vaak jarenlang en soms decennia nadat de relatie is beëindigd, geconfronteerd met slopende psychologische en gezondheidseffecten. Deze mensen zijn op zoek naar een relatie expert rond narcisme.

Melanie Tonia Evans, een relatie expert rond narcisme, weet alles van het fenomeen narcisme en PTSS, ze heeft zelf twee levens- en bijna-dood narcistische misbruikrelaties meegemaakt die haar achterlieten met medische aandoeningen waarvan haar werd verteld dat ze onmogelijk te genezen waren.

Deze relatie expert rond narcisme ontwikkelde een genezingsmethode die tienduizenden mensen uit meer dan 120 verschillende landen heeft geholpen.

Tegenwoordig is Melanie de # 1 expert op het gebied van herstel van narcistisch misbruik ter wereld en ze weet, na meer dan 10 jaar mensen te hebben geholpen met genezen, waarom het zo moeilijk is om over giftige relaties heen te komen.

Met liefde,

Johan en Annemie Persyn Declercq

PS: Voer ook de groeitaken uit die je vindt door te zoeken op “narcisme.blog taak”.

Niets van deze site, of een pagina, moet worden opgevat als juridisch advies – je moet altijd zoeken naar de diensten van een jurist. Evenzo mag niets op deze site worden opgevat als medisch advies. Indien nodig moet een beroep worden gedaan op de hulp van een medische professional of een professional in de geestelijke gezondheidszorg.

Alle informatie wordt te goeder trouw verstrekt om het grote publiek, slachtoffers en overlevenden voor te lichten over misbruik. Houd er rekening mee dat een deel van de inhoud van deze site kan ‘triggeren’. 

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN.

Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Melanie Tonia Evans is een relatie expert rond narcisme.

Ze weet alles van het fenomeen narcisme en PTSS, ze heeft zelf twee levens- en bijna-dood narcistische misbruikrelaties meegemaakt die haar achterlieten met medische aandoeningen waarvan haar werd verteld dat ze onmogelijk te genezen waren.

Deze relatie expert rond narcisme ontwikkelde een genezingsmethode die tienduizenden mensen uit meer dan 120 verschillende landen heeft geholpen.

Tegenwoordig is Melanie de # 1 expert op het gebied van herstel van narcistisch misbruik ter wereld en ze weet, na meer dan 10 jaar mensen te hebben geholpen met genezen, waarom het zo moeilijk is om over giftige relaties heen te komen. Bekijk haar programma: http://bit.ly/herstelprogrammaMTE

Related Post
Share
Leave a Comment

Recent Posts

 • groeitaak
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent
 • zelfgenezing
 • zelfzorg

EFT een dagelijkse tool om je emoties te verlichten. (taak)

Dus vandaag wil ik met jullie informatie delen om emotionele energie los te laten met EFT, die in ons lichaam… Read More

 • groeitaak
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent

Meditatie: ons afscheiden van onze geest (taak)

Iedereen bedankt voor het volgen van narcisme.blog. Degenen onder jullie die dat niet hebben gedaan: als het je bevalt wat… Read More

 • groeitaak
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent
 • zelfgenezing
 • zelfzorg

Bodyscan-meditatie een methode om emoties los te laten (taak)

Dit artikel gaat over een bodyscan-meditatie. Geschatte leestijd: 6 minuten Dus eerst ga ik een beetje praten over wat het… Read More

%%footer%%