Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

klik naar home
klik hier naar het menu op linktree

Shaming Van Kinderen En Volwassenen: Begrijpen En NU Aanpakken

Shaming Van Kinderen En Volwassenen: Begrijpen En NU Aanpakken

De narcistische manipulator gebruikt sarcasme en “vernederingen” om angst en twijfel te zaaien bij zijn slachtoffer.

Manipulatoren gebruiken de tactiek van shaming van kinderen en volwassenen om anderen zich onwaardig te doen voelen en daardoor zich boven hen te kunnen stellen.

Shaming tactieken kunnen subtiele zijn zoals een felle blik, een onaangename toon van de stem, retorische commentaren, subtiel sarcasme. Manipulatoren kunnen ervoor zorgen dat het slachtoffer zich schaamt om zelfs te durven reageren.

Voorbeelden van het te schande brengen van kinderen?

“Je bent een slechte meid, ik kan je niet geloven, je bent zo slecht, zo’n vreselijk, gemeen klein meisje.” Waarom deed je dat?! “

“Wees niet zo’n huilebalk” of “Je bent een zeurder.”

“Je zou moeten beschaamd zijn over jezelf.”

“Wat was je aan het denken? Kijk wat je gedaan hebt!”

“Wah-wah-wah – dat is hoe je klinkt als je zeurt.” Hou je van de manier waarop dat klinkt? Nou, zo klinkt het. “

“Dat is hoe een kleine baby zich gedraagt – ben je een baby? Ik dacht dat je een grote jongen was, maar ik denk dat je gewoon een kleine baby bent.”

“Grote kinderen doen dat niet. Alleen baby’s doen dat. Dat is niet hoe we dat doen.”

Als je kind iets doet wat ze niet zouden mogen (zelfs niet per ongeluk) … zoals het morsen van iets op de bank, bijvoorbeeld … zou je kunnen zeggen “het is geen probleem” …. maar toch, je toon druipt met teleurstelling of frustratie.

Je kunt dan ook de rommel opruimen alsof het een echt “karwei” is om dit te doen en als je kind aanbiedt om te helpen opruimen – zeg je: “Nee, bedankt!” waardoor het kind zich nog meer schuldig voelt.

Het kind is nog steeds overal aan het plassen en plast rond zijn toilet, maar niet in zijn toilet. Waarom? Wie weet ? Hij vindt het fascinerend hoe hij zijn plasje nu kan richten. De vader schreeuwde tegen hem en vroeg hem of hij ‘mentaal’ was en of hij een luier nodig had.

“Je was een vergissing.” “Bovendien zou je nooit kunnen doen wat hij of zij doet.” “Je hebt mijn leven verpest!” “We zijn allemaal teleurgesteld in je!” “Schaam je!”

Maar je bent een speciaal persoon. Dank u om je tijd te nemen om dit te lezen.

Het te schande maken van volwassenen.

Enkele voorbeelden van het te schande maken van volwassenen.

” Heb je die film niet gezien? Wat? Iedereen heeft die film gezien! “

“Wow, echt, weet je dat niet? Iedereen weet dat! “

” Oh mijn God, je koopt een eigen merk van Delhaize, ik zou dat nooit kopen! “

” Wat bedoel je, je weet niet wat heel de oosterse oorlogspolitiek nu precies doet, maakt het je niet uit wat er in de wereld gebeurt? “

” Ik had Pearl Tapioca met oesters van Island Creek en witte steurkaviaar, oh het was goddelijk, je zou het een keer moeten proberen. “

” Oh mijn vriend Alex, hij is zo intelligent, je weet, echt intelligent. Echt een aardige vent ook, een van de aardigste mensen die ik ken. ‘k Heb geen slecht woord om over hem te zeggen”.

Analyse van de shaming van kinderen en volwassen.

Deze laatste twee zijn een beetje subtieler, maar vaker worden dergelijke tactieken gebruikt als schaamtegedrag, omdat je er minder of minder bewust van bent.

Of wanneer iemand iets uitlegt binnen een gebied van zijn expertise, maar een belangrijk deel overschaduwt met “zoals je al weet” wanneer het helemaal niet duidelijk is dat je dat zou weten.

Als je de moed oproept om te zeggen “eigenlijk, nee dat weet ik niet”, kunnen ze antwoorden met zoiets als: “Echt waar? Ik dacht dat iedereen dat wist? “

Wat er in dat kleine moment gebeurt, is dat de” expert “een schande heeft, omdat hij vreest “niet genoeg te weten”. Dat is waarom ze de behoefte voelen om zo’n slimme broek te zijn— en jij bent de “niet wetende “.

Dat triggert de ‘dader’  om je te schamen op de manier dat ze bang zijn zichzelf te schamen. Dit gebeurt allemaal onbewust, automatisch en direct, vele malen per dag.

Een niet beschamende manier om ermee om te gaan is gewoon zeggen: “OK, dus hoe het werkt, is … “en leg het dan gewoon voor uit.

Wat niet te doen met de ‘dader’.

Ga niet in op hun eisen – als je ze geeft wat ze willen wanneer ze schande spreken tegen je dan kan je net zo goed zeggen “Blijf dit doen! “.

In plaats daarvan wacht totdat ze klaar zijn om met respect te spreken met je en vertel hen dat je zult onderhandelen over wat je allebei wilt.

Argumenteer of debatteer niet met een dader – als iemand je probeert te schande te maken dan zijn ze niet geïnteresseerd in het zoeken naar de waarheid.

Wacht met uw argumenten tot een tijd wanneer ze er klaar mee zijn om te luisteren met respect.

Blijf niet in dezelfde kamer met een persoon die probeert je te schande te maken.

Verwijder je beleefd en vertel hen dat je zult terug komen als ze klaar zijn om je met respect te behandelen. Geloof niet wat een dader je vertelt. Niemand die echt van je houdt wil je slecht laten voelen over jezelf.

Wat te doen met een ‘dader’.

Confronteer de dader voorzichtig en vertel ze: “Ik heb gekozen om niet te accepteren wat je hebt gezegd, want het is niet waar”.

“A.u.b. stop met op deze manier tegen me te spreken want het doet me pijn en ik zal worden gedwongen om mezelf uit uw aanwezigheid te verwijderen wanneer je op deze manier tegen me verder spreekt.” Dan eindigt het gesprek daar.

Omring jezelf met gezonde mensen die zullen vertellen zoals het is met vriendelijkheid.

Vind een paar ondersteunende vrienden of vertrouwde kennissen die de werkelijkheid kunnen controleren van zowel uw zelfperceptie als ook de beschamende verklaringen die je hebt geïnternaliseerd.

Als je merkt dat je vraagtekens hebt over het dumpen van schande van een ander op je dan is het vrij waarschijnlijk dat het probleem ligt bij hen – niet bij u.

Gezonde mensen gaan niet rond met het dumpen van schande op anderen.

U gaat weg van onder de controle van een dader wanneer het kan.

Verwijder jezelf uit hun invloed, hun vergiftige tong of hun manipulatieve gedrag – dat is niet een gezonde plaats om in te zijn voor niemand. Schande spreken over een ander brengt nooit het beste naar boven bij om het even wie.

Noteer de kwaliteiten die u graag hebt bij jezelf.

Herinner jezelf aan de gaven en talenten die je hebt. Dat je uniek bent in deze wereld. Als je nog meer voorbeelden van schaamte gedrag en het tot schande maken, hebt, laat het me dan weten! Deel uw verhaal.

Vindt u dit artikel interessant, leerzaam, controversieel, of hebt u eens kunnen glimlachen van herkenning en erkenning?

Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, een goed idee want dan kan ik voor meer van dit zorgen. Dank u wel.

Jij bent zo’n speciaal persoon. Dank u om je tijd te nemen om dit te lezen en te beluisteren.

We houden ervan als je regelmatig terugkomt, omdat dan de kennis kan gebruikt worden in jouw leven. Als we van je horen wat je het meeste raakte kunnen we uw specifieke vragen beantwoorden.

Wat zou jij nog willen toevoegen?

Het belang van een orthopedagogisch perspectief in het omgaan met shaming van kinderen en volwassen.

Het is van cruciaal belang om vanuit een orthopedagogisch perspectief te kijken naar situaties waarin schaamte en vernedering een rol spelen, zowel bij kinderen als volwassenen.

Kindgerichte benadering

Een orthopedagogische benadering houdt rekening met de ontwikkeling en emotionele behoeften van het kind. Het is essentieel om kinderen te ondersteunen bij het ontwikkelen van een gezond zelfbeeld en het opbouwen van zelfvertrouwen.

In plaats van shaming-tactieken te gebruiken, is het belangrijk om positieve discipline te hanteren. Dit omvat het benadrukken van gewenst gedrag, het bieden van emotionele ondersteuning en het begeleiden van kinderen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties.

Volwassenengerichte benadering

Bij volwassenen is het van belang om te begrijpen hoe schaamte en vernedering invloed kunnen hebben op het welzijn en de mentale gezondheid. Een orthopedagoog kan een ondersteunende rol spelen bij het versterken van het zelfvertrouwen en het omgaan met de gevolgen van vernederend gedrag.

Preventie en interventie

Vanuit een orthopedagogisch oogpunt is het ook van belang om te werken aan preventie en vroegtijdige interventie. Door bewustwording te creëren over schaamtegedrag en vernedering, zowel in gezins- als educatieve settings, kan worden bijgedragen aan het creëren van een respectvolle en ondersteunende omgeving voor zowel kinderen als volwassenen.

Het integreren van orthopedagogische inzichten in de aanpak van schaamte en vernedering kan leiden tot positieve ontwikkelingsuitkomsten en het bevorderen van gezonde relaties en welzijn.

Dit perspectief plaatst de nadruk op het koesteren van een omgeving die gebaseerd is op respect, begrip en ondersteuning, waarin individuen de ruimte krijgen om te groeien en te gedijen.

Wat gaat er door je heen terwijl je deze post leest?

Jouw gedachten, gevoelens en ervaringen zijn ontzettend waardevol voor ons, want iedere perspectief is uniek. In deze bijzondere tijd wil ik benadrukken hoezeer ik om jou geef. Hoe zorg jij voor jezelf en je dierbaren terwijl je die speelse levenslust behoudt?

Ik daag je uit om zorgvuldig te zijn, maar ook om met moed nieuwe kansen te omarmen. Wie weet welke geweldige avonturen er op je pad kunnen komen! Ik kan niet wachten om je reacties te lezen!

miljoenen artikelen razendsnel in huis

Steun onze missie door aankopen te doen via bol.com:

via de links naar bol. of overweeg een donatie. Jullie support betekent alles voor ons. Laten ons weten hoe we elkaar verder kunnen inspireren op deze reis naar emotionele vrijheid en zelfontdekking? Werk met de vragen voor zelfreflectie.

Laten we samen een inspirerende dialoog beginnen in de commentaarsectie hieronder!

alle artikelen over zelfgenezing

Als deze blog je aanspreekt, deel hem dan alsjeblieft.

Door te delen kunnen we nog meer mensen inspireren en ondersteunen op hun reis. Vergeet niet om ons te volgen op sociale media. Laat je stem horen door een reactie achter te laten en de tekst een duimpje omhoog te geven. Ontzettend bedankt voor je steun!

Toxische individuen en organisaties kunnen soms veel schade aanrichten, maar laten we ons richten op de positieve veranderingen die we zelf kunnen bewerkstelligen.

We bieden jullie gratis mogelijkheden aan om te groeien, met zelfzorgtips, helende oefeningen en manieren om trauma’s te verwerken. Samen kunnen we echt een verschil maken!

Annemie Declercq auteur bij narcisme.blog
Klik naar wie ben ik?

Door op de afbeelding hierboven te klikken kun je contact met me nemen via Whatsapp, messenger, mail en sociale media!

Zet je vandaag nog een stap VOORUIT met de Groeitaken? Kies maar!

Ik moedig jullie aan om door te zetten!

Annemie Persyn-Declercq

knop voor alle groeitaken

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder