<link rel="stylesheet" id="all-css-083ca7974f793b085718289e26f2fae8" href="https://narcisme.blog/_static/??-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" type="text/css" media="all">

Het narcistische gezin onderhoudt dagelijks een bijna onnatuurlijk systeem waar het uitsluitend de behoeften van de ouders wil vervullen. Daardoor blijven de kinderen op de achtergrond.

Narcistische ouders tonen hun kinderen een spiegel waarin ze hun eigen tekortkomingen vinden.

Ze verwachten dat ze reageren en op hen letten. Door de kinderen niet te begrijpen of te waarderen, voelen kinderen zich verloren, ontworteld en onvolledig.

 

Dit soort gedrag en opvoeding zijn erg problematisch en maken co-ouderschap met een narcist de uitdaging.

Een eenvoudig voorbeeld is dat van een kind dat slechte resultaten op school heeft gehad.

Ten eerste, als de ouders volwassen en verantwoordelijk zijn, zullen ze zich zorgen maken over wat er is gebeurd. Bovendien gaan ze op zoek gaan naar verbeterstrategieën: In het algemeen vragen ze af of het kind problemen heeft. Misschien heeft het kind stress? Maar ook praktisch kunnen ze bekijken of het kind bijlessen nodig heeft.

co-ouderschap met een narcist

Voor narcistische ouders is er geen impliciet probleem dat ze moeten aanpakken

Het kind zelf ‘is een probleem’. Iemand die zo denkt zonder het te beseffen maakt het leven ingewikkelder. Dat betekent dat ze de persoonlijke behoeften van kinderen buiten beschouwing laten om zich op zichzelf te concentreren.

Welke gevolgen heeft dit type opvoeding voor het kind?

Kinderen komen erachter dat hun behoeften niet belangrijk zijn. Hun emoties hebben geen waarde omdat de narcistische ouders ze niet erkennen. Emotioneel lopen ze daardoor ook een vertraging op in deze te kunnen benoemen en te kunnen uiten.

Ze krijgen ernstige tekortkomingen, ernstige lacunes die ofwel in woede kunnen veranderen. Ook kunnen zich zeer ernstig terugtrekken om ‘zichzelf tegen de wereld te beschermen’.

Een persoon die geen gezonde band krijgt in termen van veiligheid, erkenning en genegenheid, vindt zijn plaats niet. Ze beschouwen zichzelf niet als bekwaam of belangrijk. De tekortkomingen zijn zeer ernstig.

Het is gebruikelijk dat kinderen van narcistische families niet leren hoe ze hun eigen gevoelens kunnen naar waarde schatten. Bovendien leren ze niet hoe ze aan hun eigen behoeften kunnen voldoen.

Ik zou van harte willen dat dit artikel je vandaag heeft geholpen om je hoop, vertrouwen en troost te geven dat er opluchting, kracht en wederopbouw is van de ervaring van narcistisch misbruik.

Ik weet al lang dat ons grootste goud uit de diepste duisternis wordt gedolven.

Als wat ik geschreven heb diep met je resoneert, zou ik graag zien dat je NARP bekijkt, het pad dat ikzelf en zoveel anderen hebben gevolgd om te evolueren en onszelf te bevrijden.

Als Bol.com-partner ontvang ik een kleine commissie op aankopen zonder dat het jou iets kost om de kosten van onze website te kunnen dragen. Steunen kun je door te klikken op de bol.com publiciteit.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een gevolg dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Annemie Persyn Declercq

You may also like...

Geef een reactie, vraag of antwoord.

%d bloggers liken dit: