Co-ouderschap met een narcist is niet mogelijk.

co-ouderschap met een narcist

Het narcistische gezin onderhoudt dagelijks een bijna onnatuurlijk systeem waar het uitsluitend de behoeften van de ouders wil vervullen. Daardoor blijven de kinderen op de achtergrond.

Narcistische ouders tonen hun kinderen een spiegel waarin ze hun eigen tekortkomingen vinden.

Ze verwachten dat ze reageren en op hen letten. Door de kinderen niet te begrijpen of te waarderen, voelen kinderen zich verloren, ontworteld en onvolledig.

Dit soort gedrag en opvoeding zijn erg problematisch en maken co-ouderschap met een narcist de uitdaging.

Een eenvoudig voorbeeld is dat van een kind dat slechte resultaten op school heeft gehad.

Ten eerste, als de ouders volwassen en verantwoordelijk zijn, zullen ze zich zorgen maken over wat er is gebeurd. Bovendien gaan ze op zoek gaan naar verbeterstrategieën: In het algemeen vragen ze af of het kind problemen heeft. Misschien heeft het kind stress? Maar ook praktisch kunnen ze bekijken of het kind bijlessen nodig heeft.

Voor narcistische ouders is er geen impliciet probleem dat ze moeten aanpakken

Het kind zelf ‘is een probleem’. Iemand die zo denkt zonder het te beseffen maakt het leven ingewikkelder. Dat betekent dat ze de persoonlijke behoeften van kinderen buiten beschouwing laten om zich op zichzelf te concentreren.

Welke gevolgen heeft dit type opvoeding voor het kind?

Kinderen komen erachter dat hun behoeften niet belangrijk zijn. Hun emoties hebben geen waarde omdat de narcistische ouders ze niet erkennen. Emotioneel lopen ze daardoor ook een vertraging op in deze te kunnen benoemen en te kunnen uiten.

Ze krijgen ernstige tekortkomingen, ernstige lacunes die ofwel in woede kunnen veranderen. Ook kunnen zich zeer ernstig terugtrekken om ‘zichzelf tegen de wereld te beschermen’.

Een persoon die geen gezonde band krijgt in termen van veiligheid, erkenning en genegenheid, vindt zijn plaats niet. Ze beschouwen zichzelf niet als bekwaam of belangrijk. De tekortkomingen zijn zeer ernstig.

Het is gebruikelijk dat kinderen van narcistische families niet leren hoe ze hun eigen gevoelens kunnen naar waarde schatten. Bovendien leren ze niet hoe ze aan hun eigen behoeften kunnen voldoen.

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie is in het bezit van een Bachelor diploma in Orthopedagogie dat ze heeft behaald aan de Hogeschool Gent. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama, armoede consulent en orthopedagoge. Ze werkt 33 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!