Mentale gezondheid & psychologie is genuanceerd. Deel 1

Ben je geïnteresseerd in het verband tussen fysiek welzijn, voeding en emotioneel welzijn?

Dit is een aspect van mentale gezondheid dat vaak over het hoofd wordt gezien. Het is belangrijk om het actueel onderzoek te delen. Bovendien is zorgvuldig bronnen citeren op een manier die de barrière tussen academische taal en het begrip van de consument wegneemt ook belangrijk. Daarvoor hebben we de pagina’s die je vindt met de zoekfunctie naar onderzoek en research.

Berichten over onze eigen groei vind je in de categorie mijn verhaal, die vind je ook met de zoekfunctie.

We willen het zeker niet voorstellen dat iemand superieur is tegenover iemand anders. Iemand is niet superieur omdat hij of zij een diploma of meer ervaringen enz. heeft. Ongeacht welke ervaringen of studies je ook hebt gedaan, je bent nooit superieur aan een ander. Dat is ook van toepassing op je geaardheid, je land van herkomst, je intellect, je inkomen, je status enz.

We blijven “sociale wezens” of we het willen of niet!

Het is niet omdat onze berichten vaak ook over persoonlijke verantwoordelijkheid gaan, persoonlijke ontwikkelen en het bekrachtigen van zichzelf dat je alleen de volledige persoonlijke verantwoordelijkheid dient te nemen voor alle aspecten van je welzijn.

Als we ons dikwijls uitspreken tot zelfgenezing, betekent dit niet dat therapie niet geschikt is. Het zou verkeerd zijn voor jou. Integendeel, voor sommige situaties en mensen zal een goede therapeut gemakkelijker een veilige omgeving kunnen creëren dan als je het zelf dient te doen.

Dikwijls is het ook niet mogelijk om een eigen veilige omgeving te vinden in uw huis. Soms is een gebedsruimte in de omgeving wel een veilige ruimte waar je tot rust kunt komen.

Triggers komen van overal.

We zijn sociale wezens die leven in gemeenschap. Sociale wezens worden door andere mensen, boodschappen, programma’s en beleid op alle domeinen beïnvloed. Soms kan een persoon of een boodschap een situatie bij je triggeren waar je je niet bewust van bent.

Als kind zijn we volledig afhankelijk van onze zorgverleners. De mate waarin het verleden een rol speelt hoe we omgaan met het nu is enorm belangrijk.

Trauma komt vaak voor in ongezonde relaties, en het is binnen veilige relaties dat we het kunnen herstellen.

Daarom dat we ook VKoN als een veilige omgeving aanbieden voor zelfgenezers.

Hoewel we zeker aspecten van onszelf alleen kunnen genezen, zijn de wortels van genezing vaker ingebed in relaties en connectiviteit met anderen. Als sociale wezens hebben we steun van anderen nodig, of zijn we het slachtoffer van systemische problemen.

Affirmaties die beweren: “Ik creëer mijn eigen levenservaring”, of “de verhalen die ik in mijn geest creëer, creëren lijden”, kunnen iemand die een relatief veilig en stabiel leven heeft gehad helpen bekrachtigen. Meestal is dat dan ook een opvoeding met privileges, ruimte, ondersteuning en middelen om te genezen. Het is onwaarschijnlijk dat die affirmaties helpen bij iemand met een onveilig leven.

In wezen is dit ondersteunend voor een persoon die typische kinderwonden heeft ervaren. Kinderwonden zijn een verwacht onderdeel van de menselijke sociale en emotionele ontwikkeling.

Traumatische emotionele ontwikkeling van de mentale gezondheid!

Toch kan een dergelijk mantra die wordt toegepast op iemand die een trauma heeft opgelopen of deel uitmaakt van een onderdrukte groep, hen nog meer schaamte bijbrengen. Het is alsof ze ‘hun eigen lijden hebben veroorzaakt’ of zich verantwoordelijk voelen voor dat trauma terwijl ze onderhevig zijn aan groepsonderdrukking.

Ik zie deze tactische benadering als technieken van cognitieve gedragstherapie (CGT), maar zonder een veilige en goed ontwikkelde band tussen therapeut en cliënt.

Daarom dat we bij de toelating tot onze privégroep enkele vragen stellen. Als daar niet wordt op ingegaan dan ben je in alle geval niet geselecteerd.

Geen boeddhistisch ideaal!

Het kan ook worden vergeleken met het aannemen van idealen van boeddhistische gelijkmoedigheid. Vergelijkt die beschaming met bewust zelfbewustzijn eisen zonder de gemeenschapsgerichte wijsheid van liefdevolle vriendelijkheid en onderlinge verbondenheid om die idealen in evenwicht te brengen.

Daarom dat ik ook bewustzijn breng over het zondebokmechanisme en de soort spiritualiteit die we hebben aangeleerd. Daarom dat ik in het menu verwijs naar onze inspiratiebronnen.

De geselecteerde ideeën en benaderingen mogen niet geïsoleerd gezien worden van hun grotere therapeutische of spirituele contexten. Doorgaans bevatten die een relationele component die verantwoordelijk is voor hun effectiviteit.

Zelfgenezingtips mogen niet leiden tot beschuldiging van slachtoffers.

Beschuldigingen veroorzaken onveilige omstandigheden voor de meest kwetsbaren onder ons. Ze brengen die mensen nog meer in een isolement. Ze werken stigmatiserend. Trauma is een subjectieve ervaring en wat mij verontrustend is dat de term ‘trauma’ niet veralgemeend mag worden om te verwijzen naar ‘kinderwonden’.

Het is perfect mogelijk om te leven in het verleden dankzij een trauma opgelopen als volwassene. Trauma kan de kindertijd omvatten, maar niet alle verwonding in de kindertijd wordt voor alle individuen als traumatisch beschouwd. Het is belangrijk van te weten wat trauma werkelijk is in klinische psychologie.

geestelijke gezondheid
@zelfzorgHelp

Dit betekent dan ook dat niet alle tips universeel toepasbaar zijn.

En het betekent zeker niet dat alle tips van toepasbaar zijn op jou. In de praktijk kun je enkel op een gezonde manier omgaan met transformatie als je kleine babystapjes neemt. Je dient een eco-check te doen. Je vraagt je af of je bij dat stapje je je goed voelt en veilig voelt. Zo niet, dan maak je het nog kleiner.

Als een stap te groot is, berokkent die stap schade, omdat je je eigen gevoel ermee ontkent. Kortom, niet alle toepassingen van de tips leiden tot zich beter voelen. Daarom dat we ook een disclaimer hebben geplaatst om je daar aan te herinneren.

Stel dat je een Ferrari koopt voor een 18-jarige die nog geen rijervaring heeft. Die persoon heeft net zijn rijbewijs gehaald. Dan is het risico op een accident heel groot. Het betekent niet dat de Ferrari op zich een accident veroorzaakt. Waarschijnlijk is het zelfs de meest veilige wagen voor iemand met een langzaam opgebouwde rijervaring met Ferrariwagens.

Dit is dan ook onze absolute prioriteit voor ons: je veiligheid en je er steeds op te wijzen dat voor je gezondheid “babystapjes nemen” een must zijn.

Consistentie en regelmaat is belangrijker dan de tijd die je er in stopt. Je hebt ook geen lineaire vooruitgang. Vooruitgang na trauma verloopt als een sinusoïde met een stijgende Y waarde. De curve verloopt stijgend als er voldoende rust is tussen de inspanning die je doet om te werken aan je herstel.

Het is dan ook zeker aan te raden om als een tip of techniek niet werkt of geen resultaat heeft na een consistente toepassing in babystapjes van te stoppen met de uitvoering ervan. Je kunt verder kijken wat kan werken.

Misschien blijkt dan ook dat zelfgenezing niet iets voor jou is. Toch is de gezondheidswaarde van wandelen, meditatie en creativiteit algemeen aanvaardt. Daar hoef je zeker niet mee te stoppen, maar niet als je huisarts dat bij jou zou afraden.

Maar wat ik vooral wil zeggen is dat je niet moet beginnen met 10 km te wandelen als je nog nooit 5 km gewandeld hebt. Ook dien je geen 30 minuten te mediteren als je nog nooit 10 minuten hebt gemediteerd. Daarom dat het zo belangrijk is om een dagboek bij te houden, zo dat je zowel de positieve als de negatieve patronen leert te herkennen.

Als orthopedagoge heb ik de plicht om geen kwaad te doen.

Ik heb de plicht anderen in mijn gemeenschap te informeren over hun keuzes en geestelijke gezondheid. Het is deontologisch om de waarden hoog te houden die me in eerste instantie naar deze carrière hebben getrokken. Inclusief bedoel ik hier ook mijn eigen integriteit als mens.

Veel van de ideeën die ik bespreek zijn gerelateerd aan persoonlijke ervaringen en overtuigingen. Niet alle ideeën zijn gesteund op wetenschappelijk onderzoek.

Als je simpelweg jezelf niet kunt genezen en geen nut ondervindt van wat we je hier aanbieden is er zeker en vast niets mis met jou.

Toch is veel van de inhoud op een specifiek punt in je genezingsreis krachtig. Toch is dit helaas voor een grote populatie niet het geval. Maar alle kleintjes kunnen helpen zolang er niet meer geld vrijgemaakt wordt voor geestelijke gezondheidszorg. Er valt wel een toename van trauma’s te verwachten.

Ook klimaatverandering zal een verder verslechtering van de geestelijke gezondheid veroorzaken. Door de gevolgen van overstromingen en bosbranden, maar ook de armoede, oorlog en immigratie die dat tot gevolg heeft ondervinden meer mensen meer trauma.

We zijn sociale wezens. Toch is de effectiviteit van zelfgenezing zeer beperkt, maar bovendien ook van “therapie” als de context helemaal negatief is.

Als je een “toekomstig” “zelf “dagboek bijhoudt zal het zeker helpen voor zowel zelfgenezers als mensen in therapie om te helpen zelfreflectiever. Je wordt er ook minder reactief en nieuwsgieriger door naar je eigen interne ervaringen.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer