voorbeeldfunctie

Dingen die alleen narcisten doen.

Stop met ja zeggen aan alles en iedereen.

Stop eens met altijd akkoord te gaan met mensen, zodat ze niet boos worden als blijkt dat je dat uiteindelijk niet bent in de feiten. Je houdt er in alle geval een narcistische persoonlijkheid mee op afstand.

Ben je een co-afhankelijke als je het niet kunt laten anderen te fiksen? Je bent geen lachertje.

Je was er niet op deze aarde om gestrest te worden en je ellendig te voelen, zodat anderen ontspannen en gelukkig kunnen zijn. Start met het beschermen van jouw tijd en jouw geluk.

Als anderen het niet kunnen verwerken, toon hen de deur. Schop ze uit je leven en kijk niet om.

De ware aard van de narcist.

Zodra je de ware aard van de narcist ziet, kun je dat niet meer ongezien laten en je niet meer verstoppen. Alles wat ze zeggen en doen is vanuit het perspectief van misbruik.

Ze leven in een land van de nepgeloven en als je niet jouw script neemt en handelt van jouw kant in hun gedraaide drama, zie je de meest verachtelijke filmregisseur ooit op deze planeet lopen.

Je bent niet een persoon voor hen. Je bent alleen een tweede keuze acteur die is gezegend om een rol in hun horror show te spelen vol met addertjes onder het gras. Als je niet jouw deel speelt dat voor je is weggelegd dan zul je worden vervangen.

Wanneer je moet scheiden van een narcist, verwerpt hij jou volledig en om het even welk van jouw behoeften, alsof al de jaren van jouw toewijding en steun die je gebouwd hebt (samen?) nooit bestaan hebben.

Voor de narcist is het allemaal weg, alsof het nooit gebeurd is. Hij ondermijnt je bij jouw vrienden, jouw kinderen.  De narcist zal jouw geld en tijd stelen.

Ondertussen is de narcist op zoek om goodwill van de gemeenschap op te wekken, zodat hij een voorraad handlangers heeft om hem te ondersteunen.

Kan de narcistische persoonlijkheid gefikst worden?

Narcisten kunnen niet worden gefikst omdat ze niet willen worden gefikst.

Zelfs als ze naar een dokter gaan nemen ze meestal niet de medicatie die wordt voorgeschreven.

Maar ondertussen houden ze iedereen wel zelf op de hoogte door hen te melden hoe ernstig het wel is. Uiteraard is de schuld voor de ziekte die ze hebben veroorzaakt door hun partner.

Dankzij hun stoornis krijgen ze de aandacht naar waar ze hunkeren en kunnen ze dat gebruiken en misbruiken door bij anderen medelijden op te wekken, terwijl ze nog steeds geloven dat ze goede en fatsoenlijke mensen zijn.

Familie.

Familie wordt verondersteld te worden beschouwd als onze veilige haven. Maar het is vaak de plek waar we het diepste verdriet door vinden.

Sommige vaders en moeders hebben zo hun kinderen gekwetst door fysiek geweld, intimidatie, financieel misbruik, grensverleggend gedrag dat kinderen er nog jaren last van hebben.

Ze gaven hen een compleet verkeerd rolmodel, zodat kinderen in hun volwassen leven terecht komen bij narcisten en compleet emotioneel afhankelijk zijn.

Het verwaarloosde kind heeft een mentale en  fysiek letsel ontwikkeld. Dat mentaal letsel komt tevoorschijn als de co-afhankelijke probeert te transformeren.

Geen contact regel met de narcistische persoonlijkheid.

Geen contact geeft je de ruimte en tijd om je energie terug te vinden in je leven.

Daardoor kun je een vriendelijk bewustzijn over het narcistisch misbruik doen groeien. In het begin ga je natuurlijk ook boos zijn.

Het kan in het begin lastig zijn om te weerstaan aan de drang om de telefoon te beantwoorden, te antwoorden op een E-mail of te reageren op een status in de sociale media, omdat de narcist een sleutelpersoon was in je leven;

Je moet de gewoonte krijgen om jezelf in de hand te houden voor je eigen bestwil.

Stel dat je twee verschillende aspecten van jezelf hebt; een ouder zelf en een kind zelf.

Het oudere zelf zal het kind zelf dienen op te voeden en controleren, zodat ze niet iets doet dat haar zal kwetsen. (zelfpartnering)

Intellectueel weet je dat het breken van de regels van “geen contact met de narcist” voor je  kind niet goed is, dus stop je haar, omdat te doen, ondanks dat je een woedeaanval van haar te verwerken hebt.

Het nemen van een beslissing om het contact met een narcistische persoonlijkheid bij het verlaten van de relatie af te snijden is een belangrijk onderdeel van je herstelproces.

Het besluit tot het in toepassing brengen van “geen contact” is een beslissing voor jouw gezondheid en jouw gezond verstand, want ze geven je een gevoel van eigenwaarde alsof je achterlijk en dom bent.

Wanneer je in contact blijft met de narcist, blijf je deelnemen aan de relatie op een bepaald niveau en word je nog steeds beïnvloed door zijn of haar gekte en disfunctie.

Je zal normaal blijvend worden beïnvloed door het warme en koude gedrag van de narcist, die je aantrekt en wegduwt, verward en pijn doet.

Als je blijft jouw energie verliezen zal dat leiden tot depressie en lethargie.

Gewonde kinderen van misbruik door een narcist lopen risico om co-afhankelijke te worden.

Gewonde kinderen hebben een woede, een gevoel van mislukte gerechtigheid dat in hun ziel brandt.

Wat doen ze met die woede?

Omdat ze nooit een ander zouden schaden, keren ze die woede naar binnen.

Ze worden het doelwit van hun eigen woede.

Hoe doen ze dit? Doordat ze in hun gedachten dezelfde schadelijke woorden die tegen hen zijn uitgesproken herhalen.

Door de kwetsuur moeten ze uithalen, maar de enigen die zwak genoeg zijn om te kunnen aan te vallen, zijn zijzelf.

Je dient de narcist te melden dat je niet meer met hem of haar persoonlijk of telefonisch zal praten, narcistische persoonlijkheid
Toepassen wat je leert om je te bevrijden van de narcistische persoonlijkheid

Hoe is de narcist?

Hij is dringend, houdt zich bezig met zichzelf en probeert altijd zijn chronische onbalans recht te trekken.

Terwijl sommige narcisten de leegte in hun leven niet voelen, veroorzaakt hun gedrag zeer ongewone leed en angst onder hen om hen heen.

Zodra een narcist voelt dat hij de controle over jou heeft verkregen, zal hij je een heel andere kant van hem laten zien waarvan je nooit wist dat hij bestond.

Eenmaal onder controle, wordt een narcist vernederend en wreed.

Narcisten zijn zich niet bewust van anderen. Bovendien zijn ze zich ook niet bewust hoe hun gedrag van invloed is op mensen in hun omgeving. Ze wijzen de gevoelens, ideeën en meningen van anderen af.

Daarbij zijn ze  neerbuigend. Ze kleineren, bekritiseren, beoordelen en zetten anderen neer.

Kenmerken van de co-afhankelijke.

Definitie van co-afhankelijke persoon.

Een toestand waarin een persoon, hetzij openlijk, hetzij per ongeluk, het verslavend gedrag van een ander ondersteunt, waarin een persoon de verzorger wordt van een individu dat verslaafd of problemen heeft.

Een destructieve vorm van helpen. Maar er bestaan wel mogelijkheden om te stoppen met te vallen voor narcisten.

Codependenten – co-afhankelijken kunnen:

 1. denken en voelen verantwoordelijk te zijn voor andere mensen, voor andermans gevoelens, gedachten, acties, keuzes, problemen, behoeften, welzijn, gebrek aan welzijn en uiteindelijke lot.
 2. Voelen van medelijden, angst en schuldgevoel wanneer andere mensen een probleem hebben.
 3. Gevoel gedwongen – of bijna gedwongen te worden  om – te helpen van een persoon met het oplossen van een probleem, zoals bij ongewenste advisering, als er iemand een snelle aantal suggesties geeft of wil dat gevoelens worden gefikst.
 4. Boos voelen wanneer hun hulp niet effectief is.
 5. Vooruitlopen op andermans behoeften.
 6. Vraag me af waarom anderen niet hetzelfde doen voor hen.
 7. Ziet zichzelf ja zeggen wanneer ze nee betekenen.
 8. Dingen doen die ze niet echt willen doen.
 9. Willen meer doen dan hun eerlijk deel van het werk, en
 10. dingen doen die andere mensen kunnen doen voor zichzelf.
 11. Proberen te behagen van anderen in plaats van zichzelf.
 12. De co-dependent voelt zich verdrietig, omdat zij hun hele leven besteden met geven aan andere mensen en niemand aan hen geeft.
 13. Zich aangetrokken voelen tot behoeftige mensen.
 14. Vinden behoeftige mensen aangetrokken naar hen.
 15. Voelt zich verveeld, leeg en waardeloos als ze niet een crisis hebben in hun leven, een probleem om op te lossen, of iemand om te helpen.
 16. Ze worden bang om andere mensen te laten zijn wie ze zijn en toestaan dat de gebeurtenissen op natuurlijke manier gebeuren.

Wanneer je begint te genezen van de narcistische persoonlijkheid zul je ook veranderen als co-afhankelijke.

Je zult een ander persoon worden. Een ander persoon worden kan andere mensen buitenissig maken. Ze gaan dan ook zelf helemaal anders reageren dan dat ze gewoon zijn, een beetje zonderling zelfs.
Het is oké om los te komen van de narcistische conditionering. Het is een weg naar innerlijke vrede waar je je creatieve gaven gebruikt.

Onthoud dat wanneer je verandert, de dynamiek van al je relaties verandert.
Herstel van misbruik bekrachtigt je. Hiermee kun je jouw stem opnieuw vinden.

Je begint je eigen beslissingen te nemen.

Inmiddels begin je jouw persoonlijke meningen te delen en grenzen te stellen. Eindelijk word je assertiever en zelfverzekerder.

Je staat anderen toe om door hun pijn, woede en angst heen te reizen in plaats van het op jezelf te nemen.

Mensen die gewend zijn aan de oude jij kunnen in de war komen of van streek raken door je nieuwe manieren. Dat is geen probleem.
Verandering heeft de neiging dingen een tijdje ongemakkelijk te maken, maar het stof zal bezinken en de mensen zullen zich aanpassen.

Genezing moet plaatsvinden.
Grenzen moeten worden vastgesteld.
Laat dit je overkomen.

Jouw woorden zijn een reële dreiging voor de narcistische persoonlijkheid.

De narcist interpreteert alles wat je zegt of doet ongeacht hoe onschuldig en perfect jouw woorden of acties kunnen zijn als een waargenomen bedreiging voor zijn of haar egoïstische evenwicht.

Het komt tot het punt dat, wanneer je je mond opent, de narcist hoorbaar mompelend hardop zegt, “Oh, God, daar gaan we…”

De Narcistische persoonlijkheid profiteert van het oplossingsvermogen van de emotioneel co-afhankelijke.

Mensen met co-afhankelijke tendensen zijn gevoelig voor fixeren van anderman ‘s problemen om goedkeuring te krijgen.

Het is niet verwonderlijk dat narcisten naar co-dependenten neigen, want er is geen grotere uitdaging voor de emotionele afhankelijke persoon om te proberen om een persoon die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft te repareren.

De co-afhankelijke heeft grote empathie en wil andermans leven vergemakkelijken en functioneler maken.

Dit lijkt echt altruïstische, maar de waarheid is dat vele co-dependenten iedereen anders leven uitzoeken in de poging om zich veiliger, emotioneel gezonder te voelen en gewaardeerd en sympathiek – in plaats van geconfronteerd te worden en te werken aan hun eigen onzekerheden en leven.

narcistische persoonlijkheid
De werking van de narcistische persoonlijkheid.

De narcistische persoonlijkheid is niet-verantwoordelijk tegenover alles en iedereen.

Het is voor hem of haar van groot nut om een partner te hebben die niet alleen de puinhopen ruimt. Dat de co-afhankelijk de voorspellingen van de narcistische persoonlijkheid valse zelf aanvaardt, maakt het hem erg comfortabel. De co-afhankelijke zorgt steeds voor de narcistische ondersteuning.

De co-afhankelijke persoon zal door te focussen op de narcist in plaats van op zichzelf haar macht overhandigen en alle persoonlijke rechten verbeurdverklaren.

Een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft de mogelijkheid om andermans tekortkomingen te vergroten en erop in te spelen.

De narcist zal niet alleen beroep doen op het krijgen van de co-afhankelijke empathie, trouw en loyaliteit in de beginfase van de relatie.

Maar ook weet de narcist dat doordat de co-dependenten behoefte hebben aan goedkeuring dat ze zullen toestaan dat de narcistische persoonlijkheid hen devalueert.

De co-afhankelijke zal daarom ook later toelaten dat de narcist zijn of haar wonden projecteert op de co-afhankelijke, zodat het lijkt of de co-afhankelijke in gebreke is gebleven.

Het gedrag van narcisten begrijpen is belangrijk, omdat het ons helpt de mensen in ons leven beter te begrijpen. Ook het leven zelf dat er wel degelijk narcisten rondlopen met een niet-menselijke waardeset. Dat zijn de soorten mensen die we niet per se in ons leven willen hebben.

Weinigen hebben kennis van het bestaan van de verborgen, geheime of gesloten narcist. Omdat ze alleen maar het exhibitionistische arrogant type narcist kennen twijfelen ze ondanks dat ze aanvoelen dat er iets niet klopt of die relatie een grote hoeveelheid narcistische kenmerken vertoont.

Zijn we altijd al coaches geweest?

We weten dat er mensen zijn die met ons moeten praten. Sommige inzichten zouden hen kunnen kraken. Andere teksten zullen in hen een vuurtje veroorzaken.
We hebben  dat ons hele leven al gedaan en we houden ervan wanneer die momenten gebeuren. Het is krachtig en magisch!

Nu hebben we het vermogen om zoveel meer te bereiken door de ontzagwekkende manier van internetten en sociale media. We waren eerst bang, omdat het anders was dan wanneer je fysiek in een kamer met iemand bent.

Maar we denken dat we zoveel meer mensen die echt actie willen ondernemen kunnen bereiken met het Engelstalige Narp online programma en de groeitaken (link in het menu).

kenmerken toxische persoon

Reacties

Eén reactie op “Dingen die alleen narcisten doen.”

 1. Van de Vloet Cynthia avatar
  Van de Vloet Cynthia

  Zit in een huwelijkscrisis.Denk dat hij een narcist is zijn vader is dit zeker en zijn moeder is een handlanger.Ben 3 maanden weggeweest maar teruggegaan omdat mijn dochter die bij hem gebleven was problemen had en mij nodig had en niet naarij wou komen mijn zoon was meegegaan en voelde zich daar zeer goed bij.Mijn man zegt dat hij kan veranderen en wil veranderen als ik hem de kans geef . Maar sommige dingen veranderen gewoon niet als ik er niet ben is hij vernederemd naar mijn zoon toe en met mijn dochter die 18is heeft hij een symbiotische relatie.Ik wil mijn kinderen en mezelf beschermen maar weet niet hoe heeft tegen mijn kinderen gezegd dat hij zich van maakt als hij weg gaat terug mijn zus kan niet want die staat aan zijn kant hij kijkt mijn fb na en mijn mails.Wat kan ik best doen .Ben mijn ouderlijk huis aan het verbouwen maar is nog niet klaar.Hopelijk kan jij mij helpen.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees