Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

klik naar home
klik hier naar het menu op linktree

Laat je niet isoleren door stalking.

Laat je niet isoleren door stalking.

Definitie van stalking

Stalking is elk alomtegenwoordig en niet welkom patroon van het nastreven van contact met een ander individu

Jagen en spoken

Hoewel de meesten van ons geleerd hebben de meeste angst voor vreemden te hebben, is in de meeste gevallen van stalken de dader iemand die het slachtoffer kent.

De stalker kan een familielid, vriend, echtgenoot, collega, partner, ex-partner of ex-geliefde zijn. Bovendien is de algemene deler dat de stalker een emotionele ‘band’ heeft met hun doelwit.

Stalking is een vorm van intimidatie die illegaal is in veel landen, waar het ook geldige redenen kan zijn voor een beschermende orde of zelfs strafrechtelijke aanklachten, afhankelijk van de ernst.

Stalking kan openlijk (confronterend) of verborgen (verborgen) zijn en een stalker kan één of beide vormen gebruiken.

Confronterende Stalking wordt gekenmerkt door confrontaties, aandachtsvragen, bedreigingen, pleiten voor erkenning, aanhoudende onwelkome vooruitgang en inbraken, telefoontjes, persoonlijke verschijningen en dergelijke.

Verborgen Stalking is verborgen en omvat bijvoorbeeld volgen, spioneren en geheime manipulatie.

Een levendig beeld van stalking waar de meeste mensen bekend mee zijn, is het personage Alex Forrest van Glenn Close in de film “Fatal Attraction.

Praktijkvoorbeelden van stalking

Zich herhaaldelijk presenteren aan een persoon die heeft gevraagd om alleen gelaten te worden.

Een individu volgen of zijn bewegingen en acties volgen.

Indringen of zich invoegen in de relaties van een andere persoon zonder hun uitdrukkelijke toestemming.

Aanhoudende ongewenste telefoontjes, e-mails, sms-berichten, brieven, pakjes, berichten van derden of online berichten naar persoonlijke webpagina’s.

Ongevraagde behandeling, manipulatie of observatie van de eigendommen, bezittingen of communicatie van een andere persoon.

Onderscheppen van de e-mail, e-mail, telefoontjes of berichten van iemand anders.

Stalking kan wel of niet gepaard gaan met gewelddaden of bedreigingen van geweld tegenover de persoon die wordt gestalkt en hun bezittingen

Hoe het voelt om gestalkt te worden

 Gestalkt zijn is een angstaanjagende ervaring. Men blijft zitten met een moeilijke keuze tussen het beschermen van de eigen rechten op privacy en het aangaan van een lelijke en potentieel gevaarlijke confrontatie met een persoon die heel weinig respect, zelfbeheersing, ethiek of gezond verstand toont.

Mensen die gestalkt zijn, zijn vaak bekend met de persoon die de stalking uitvoert. Daardoor zijn ze bekend met hun gewoonten. Ze zijn echter vaak bang om ze te confronteren uit angst dat de dader “opblaast” of uit angst de intimidatie te laten escaleren.

Ze kunnen ook bang zijn om anderen te betrekken of om hulp te vragen, uit angst dat ze worden beoordeeld als “overreageren”.

Mensen die getrouwd zijn of die verwant zijn met een persoon die hen besluipt, hebben vaak het gevoel dat ze geen wettelijk recht hebben om hun privacy en eigendommen te beschermen. Hebben ze geen recht om een einde te maken aan het opdringerige gedrag?

Veel culturen promoten het idee dat liefdevolle relaties onvoorwaardelijk zijn en dat als een persoon een liefhebbende partner of een familielid is, ze geen geheimen moeten bewaren, geen privacy mogen verwachten of geen grenzen in de relatie mogen hebben.

Stalkers gebruiken dergelijke argumenten ook om een ​​slachtoffer te intimideren in het overgeven van hun recht op privacy. Dit kan ertoe leiden dat het slachtoffer zich opgesloten voelt, zonder een beroep te doen op steun van de buitenwereld

Wat je niet moet doen als je gestalkt wordt?

Als je wordt gestalkt, lastiggevallen of je privacy wordt binnengedrongen:

Negeer geen enkele vorm van geweld, bedreiging met geweld of vernietiging van eigendommen. Vermijd de neiging om het af te schrijven als “een geïsoleerd incident”.

De meeste slachtoffers van huiselijk geweld hebben incidenten afgeschreven en hebben het “ergste” nog niet gezien. Meld het elke keer onmiddellijk aan de autoriteiten. Dat is de enige effectieve manier om jezelf te beschermen en te laten stoppen.

Ga niet alleen of houd wat je bent een geheim. Stalking gedijt bij het isoleren van een persoon.

stalking
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Als de persoon gewelddadig is of met geweld tegen jou bedreigt, confronteer hem dan niet. Laat een straatverbod en een politieagent het woord voor je doen.

Benoem uzelf niet tot de positie van de persoon die de stalker moet helpen, hen beter moet laten voelen, hun wegen moet veranderen en moet genezen. Je kunt het niet doen.

Een eind maken aan  gezonde relaties met familie, vrienden en kennissen op of laat ze wegglippen door druk van een andere persoon

Geef niet op wat je sterker maakt

Val niet meteen voor een ” hoover ” als een stalker plotseling hervormingen en een verandering van hun manieren belooft. Als ze ooit hun manier van doen veranderen, zullen ze een lange tijd nodig hebben om aan hun spullen te werken en uw betrokkenheid zal hen alleen maar vertragen.

stop niet met goede gewoonten, carrière, hobby’s of interesses voor een ander persoon. Wat goed voor je is, maakt je sterker en is goed voor je dierbaren. Ware liefde vraagt ​​nooit iemand om iets te offeren dat goed voor hen is

Wat kun je doen als je gestalkt wordt?

Meld alle gewelddaden, bedreigingen met geweld of zelfverwonding onmiddellijk aan de autoriteiten. En documenteer de gebeurtenis en uw rapport in een dagboek als de gegevens afdwalen of als u een advocaat een chronologisch account moet geven. Dit zal je ook helpen om patronen van het gedrag te zien.

Als je stalker ooit tekenen van geweld heeft getoond, voer dan een MOSAIC-dreigingsevaluatie uit (www.mosaicmethod.com) om een ​​beter beeld te krijgen van de risico’s.

Leer wat je kunt over de persoonlijkheidsstoornis waar je geliefde last van heeft, en hoe dat waarschijnlijk van invloed is op hun gedrag, hun gedachten en hun humeur

Maar niet als ze gewelddadig zijn, confronteer de persoon die het stalken doet

Doe het bij voorkeur bij daglicht, met een vriend aan uw zijde, op een plaats waar u gemakkelijk naar buiten kunt – zoals buitenshuis op een zonnige straat of in een café.

Vertel ze eenvoudig, zacht maar beslist dat je niet wilt dat ze dat gedrag voortzetten. Probeer het gedrag te bekritiseren in plaats van de persoon. Vertel hen dat het niet welkom is en dat je verder gaat. Wacht niet tot ze het begrijpen. Vertel ze gewoon duidelijk dat dat is zoals het is en laat het daarbij

Bekijken vanuit andere perspectieven:

Praat met vertrouwde vrienden en familie over waar je mee te maken hebt. Dit helpt om uw denken te vergelijken met andere mensen die de dingen misschien in een ander licht kunnen zien en kunnen u vertellen of wat u doet redelijk klinkt.

Hoop op het beste, maar plan voor het ergste. Ontwikkel een noodplan voor elk scenario waarin mogelijk geweld of misbruik wordt gericht op u  of uw kinderen.

Handhaaf uw gezonde levensstijl en gezonde relaties.

Je hebt ze nodig. Leg zachtjes aan je geliefde uit, als nodig dat je je beslissing hebt genomen en dat is dat en ga dan verder. Als ze echt van je houden, zullen ze je graag ondersteunen in wat goed voor je is.

Bied desgevallend een bevestiging, zonder dat dit ten koste gaat van uw eigen veiligheid. Sta de andere persoon toe om zijn eigen gevoelens en zorgen kenbaar te maken, die kunnen verschillen van de uwe

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder