Hoe moet het als ouder kinderen op te voeden met een narcist? Deel 3

Hoe moet het als ouder kinderen op te voeden met een narcist? Deel 3

Ze spelen het spel van hun leven dat was uitgestippeld voor hen.

En dan plots komt er een narcist in hun leven. Ze hebben schrik. Ook hebben ze niet geleerd om risico’s te nemen. Dan nog zijn ze bang wat andere mensen zullen denken als ze zich niet laten gevangen nemen door de narcist. En het wordt nog moeilijker om kinderen op te voeden met een narcist.

Kijk, ik geloof dat we allen met veel goedheid in ons zijn geboren, maar dan krijgen we tegenslagen. Toch blijven we dromen omdat het leven zelf ons doet dromen en ieder van ons is een unieke droom gegeven.

Er is een stem die zegt dat het altijd beter kan.

Als je die droom wel kent, maar als je die niet in de ogen wil kijken omdat je denkt dat je niet goed genoeg bent, dan ga je je moeten ontwikkelen en jezelf wapenen.

Je zult je zelf nieuwe dingen moeten leren als je in iets goed wil zijn.

Je moet goed worden in het ouderschap als je iets wilt bereiken op dat vlak. En gezien je met een narcist te doen hebt, is het niet een kwestie van willen, maar van noodzaak, want de schade die de narcist toebrengt op je kinderen is aanzienlijk, maar je kunt dat herstellen.

Dus kun je er niet aan denken om op je luie krent te zitten, of in je comfortzone te blijven, want voor groei is in die comfortzone zonder betekenis.  Comfort en groei passen niet samen. Daarom dat in de eerste fase door het trauma een ouder niet weet waar te beginnen om hun kind de liefde te geven die het nodig heeft. Reageert het kind eigenaardig?

Maar ook omdat de focus ligt op wat de narcist allemaal aanricht, terwijl de focus op wat je kunt doen voor je kinderen ten goede en enige is dat helpt. Maar je kunt niet goed je kinderen helpen als je innerlijke kind nog pijn lijdt aan vroegere gebeurtenissen.

Je kunt niet gaan denken dat je invloed zal uitoefenen op de narcist als je blijft doen wat je tot nu toe allemaal gedaan hebt.

Wat wel belangrijk is dat is wat je zult ondernemen en hoe je zult bijdragen aan je omgeving.

Wat discipline en routines ontegensprekelijk helpen om te doen, is dat ze helpen om dingen te doen. En als je ze gedaan krijgt, als je feitelijk doet wat je moet doen dan heb je meer resultaat. Resultaat komt immers niet uit de lucht gevallen. Resultaat krijgen is gewoon ook niet lui zijn.

De dingen doen en stoppen met er over te praten.

90% van de beste ouders zijn er wanneer ze er moeten zijn en beginnen wat moet worden gedaan, zo als helpen met het huiswerk, spelletjes spelen, verhaaltjes vertellen.

Je zult je nooit perfect voelen elke dag.

Dat is bij iedereen zo die goed wil worden op een bepaald domein. Er zijn van die dagen dat je je zelf moet pushen door moeilijkheden. Zullen er nog meer van die dagen komen voor je in de toekomst?

Dan is het heel goed dat je kunt profiteren van je eigen discipline en je routines want het is dan door die goede gewoontes dat je toch de dingen gedaan krijgt.

Wanneer we willen veranderen, dan gaan we moeten studeren. In de meeste gevallen ontbreekt ons daar de motivatie en de energie voor. We moeten niet perfect zijn, de beste gezondheid hebben. Het is niet nodig om op een wolk leven om onze toekomst de juiste richting te kunnen geven.

Dat is niet gemakkelijk om je te concentreren want er zijn zoveel dingen die je vandaag kunnen afleiden. Je kunt gaan surfen op het internet, op je sociale media. Spreken met mensen op snapchat is een mogelijkheid. En ook uitgaan naar evenementen. (enz.)

Weinig daarvan zal bijdragen aan het genezen van je pijn opgedaan in de relatie met de narcist.  Ook hoe je met je kinderen omgaat, zul je je niet vinden op die activiteiten.

Je kunt van alles uitvinden om te vermijden dat je het werk moet doen om te groeien en zo je eigen leven en dat van je kinderen richting geven.  Ik denk dat het probleem is dat in de hedendaagse maatschappij niet zoveel schitterende voorbeelden heeft.

Of vind je dat Trump het ultieme voorbeeld van een ouder is?

Als iemand goede resultaten behaalt zijn we gechoqueerd, maar dat zou zo niet mogen zijn, want we kunnen dat bereiken.

Zo veel mensen doen tegenwoordig, maar gemiddelde inspanningen. Ik veroordeel geen gemiddelde mensen, gemiddeld zijn is oké. Het enige probleem met gemiddeld zijn is dat je dan ook een gemiddeld resultaat hebt, en dat je zo goed als geen keuzes hebt want je inspanning is dan ook maar gemiddeld.

Je engagement is ook maar gemiddeld.

Maar als het leven je een keuze heeft, of als je voor de noodzaak geplaatst wordt dan raad ik aan omdat je niet de gemiddelde inspanningsweg zou volgen.

Wat er in je leven gebeurt, hangt van jou af, en de soort antwoord op de narcist in je leven zal van groot belang zijn, en dat hangt dus samen met wat je doet.

Je krijgt geen resultaten door alleen maar anderen de schuld te geven en daardoor zelfmedelijden te ontwikkelen. Natuurlijk is het pijnlijk als je je kinderen een tijd niet ziet. Zeker als dat voor een lange tijd is. Het is ook pijnlijk voor beiden om zo dikwijls afscheid te moeten nemen.

Daarom precies ga je een gezonde procedure dienen te vinden om die pijn te genezen. Zelfs al krijg je de schuld, en is de schuldige net diegene die je veroordeelt, toch levert die discussie niets op, ook niet als je ze met jezelf voert.

Het is goed om de schuldige te kennen, maar dat verandert niets aan de situatie voor jouw kinderen.

Als je zou resultaten behalen door alleen iemand anders de schuld te geven dan zou iedereen resultaten behalen. Maar iedereen weet dat gewoon anderen de schuld geven geen resultaten met zich meebrengt.

In de meeste gevallen zal het alleen maar de situatie verslechteren.

Wellicht was het antwoord dat je tot nu toe hebt gegeven op de narcist(e) niet de juiste, en voor die antwoorden ben je wel verantwoordelijk. En dat is de reden waarom eens de narcist geïdentificeerd is, je concentratie moet liggen op de verantwoordelijkheid nemen voor het antwoord die jij zult geven.

Je zult uiteraard niet de juiste reactie geven als je er niet over studeert en er hard aan werkt.

Het is niet vanzelfsprekend om yoga her te beginnen na 20 jaar, maar het is de beste manier om je veerkracht te vergroten. Misschien is yoga ook ideaal om beter te gaan slapen. Yoga is ideaal om rust te vinden en innerlijke vrede.

Het is niet vanzelfsprekend om in te slapen met een hypnotische sessie om je zelfvertrouwen te vergroten, maar het kan best zijn dat dat voor je werkt.

Het is niet vanzelfsprekend om een visie te hebben over je toekomst binnen 5 jaar, en daar een collage van te maken met je kinderen.

Je moet je zelf verantwoordelijk houden als je al deze tips niet doet die kunnen helpen om je te ontwikkelen in veerkracht en weerstand om met de narcist op de juiste manier om te gaan.

Je gaat voldoende keren moeten luisteren naar audio’s wil je hebben dat die informatie in je onderbewustzijn inzinkt zodat je deze aan je vingertoppen hebt. Je krijgt het niet op een zilveren schotel aangereikt. Je zult hard moeten werken aan jezelf. Het is zo simpel als dat.

De toekomst wordt bereikt vandaag.

Als je nu niet het werk doet vandaag, als je niet de artikels over narcisme leest, dan moet je ook niet verwachten dat je plots die kennis zal hebben. Je gaat verschillende keren je kennis moeten controleren, meestal dagelijks, en niet zomaar van tijd tot tijd.

Je gaat je begrip van narcisme verder en verder moeten herbekijken. Bovendien zal je moeten herhalen wat je hebt geleerd zodat je 110% bent op elke onderwerp want anders ga je niet in staat zijn om weerstand te bieden aan de manipulaties van de narcist.

Mijn nummer één tip voor elke ouder die geconfronteerd wordt met narcisme in zijn familie is om altijd iets te vinden om zelf in te verbeteren.

Het speelt geen rol als je al veel weet over psychologie. Er is ook nog pedagogie, er is ook nog communicatie. Maar wat daarvan kun je automatisch toepassen? Ik vind dat het nodig is dat je verschillende malen de oplossingen die je hebt gevonden herhaalt.

Je bent niet echt geoefend als je een bepaalde kennis maar 2 maal herhaalt. Je moet het 3 keer, 4 keer, 5 keer herhalen en dat doe je niet plots. Dat plan je en je maakt er een routine van, en dan ga je weten dat je het fijn vindt.

Al diegenen die groot worden in iets, herhalen wat ze moeten kennen verschillende malen.

Ze zeggen niet gewoon dat dat fijn is om te doen. Zo wil je hetzelfde respect bekomen, dan zal je moeten doorgaan met die zaken te leren die je nodig hebt zodat je ze kunt zo perfect mogelijk toepassen.

En als dat op een bepaald moment hard is, als je verstand begint pijn te doen, dan ga je even rusten om daarna nog harder te studeren en te oefenen.

Hoeveel keer moet je iets herhalen? Wel tot het begint pijn te doen. Je gaat niet tellen hoeveel uur je daarin stopt. Het is natuurlijk goed dat als ik je vraag om eens een artikel te lezen over het onderwerp dat je me vraagt, om dat te doen.

Misschien verwacht je dat je het antwoord krijgt zonder dat je een artikel moet lezen. Maar als een artikel 1 uur duurt om te lezen, hoe groot zal dan je aandacht zijn? Misschien ga je op zoek naar een werkwijze om je emotionele pijn te verminderen en dien je daar dagelijks gedurende een paar weken 2 uur mee bezig te zijn. Ga je dat dan doen?

Wat als je elke dag 2 uur zou werken aan je persoonlijke ontwikkeling nodig is?

Wat als je ’s morgens 2 uur vroeger op staat en ’s avonds na 20 uur ook nog eens 2 uur studeert over het onderwerp dat je zo nodig de kennis moet van krijgen?

Er zijn mensen die ik ken als ze mijn artikels lezen door lezen tot 3 uur ’s nachts omdat er precies een schil van hun ogen wegvalt.  Maar doen ze dan in die week ook een revisie van wat ze toen gelezen hebben?

Ik ben dan niet verwonderd dat die mensen een terugval hebben. Want misschien weten ze dan iets van Narcissus, maar kennen ze Echo?

Hoe ga je op die manier je denken herprogrammeren?

Denk je dat je dat kan lukken als je maar alleen een paar uurtjes per week werkt aan je zelf en maar enkele uurtjes per week de opvoeding van je kinderen aanpakt.

Dat is misschien een minimum, omdat de realiteit is dat elke persoon die er als ouder alleen in slaagt om zijn kinderen een goede opvoeding te geven ondanks de narcist in hun leven dat ze zullen een enorme hoeveelheid tijd en energie daarin stoppen. Dikwijls hebben deze mensen ook een klein netwerk als gevolg van de narcist.

Gelukkig is het zo dat we dat allemaal kunnen omdat we bereid zijn dat te doen.

Iedere alleenstaande ouder kan zo’n fantastische ouder worden. Resultaat behalen in die kwestie hangt niet af van een of andere esoterie. Niet dat ik niet van Bachbloesems hou, of niet dat ik homeopathie, maar niets vind, en ook niet dat ik geen voedingssupplementen neem.

Maar het resultaat dat je daarmee bereikt zal weinig veranderen in de reactie die je geeft aan de narcist en aan je kinderen.

Het is niet dat het iets is dat niet in iedereen zijn bereik ligt.

De artikels die je hier vindt zijn immers gratis.  Bovendien heb je de mogelijkheid op een vrijwillige donatie. Dus kan het financiële niet een drempel zijn. Het zijn meestal de prioriteiten die je gesteld hebt die aan verandering toe zijn.

Het is dus bereikbaar als je het grote verlangen hebt. Als je er op gebrand bent om te slagen als ouder. Het is gemakkelijk om daar nu Ja op te zeggen dat je het als ouder in je hebt omdat je de beste ouder wilt zijn en dat je wel wilt adviezen opvolgen omdat je wel wilt leren over het onderwerp.

Iedereen wil op een bepaalde leeftijd een mooie auto hebben, of een mooi huis maar hoeveel hebben dat dan?

Luister dat gebeurt niet omdat je dat even zegt. Als alles wat we wensen ons zou gegeven worden doordat we het een bepaald aantal keren herhalen zoals in een mantra, dan zou het leven waarschijnlijk heel vervelend zijn.

Maar zo zit het niet in elkaar hé.  Oké als je gedurende een 37 tallen seconde alleen maar op één gedachte kunt nadenken, dan zal dat waarschijnlijk tot in je onderbewustzijn inzinken, dan zal het ook gemakkelijker gaan om die actie te doen.

Maar als de volgende 37 tallen seconde dat de omgekeerde gedachte gedacht wordt, wat denk je dat je dan zal doen? Niets hé, en dat is niet te verwonderen.

Je moet opstaan en het werk doen! 

Je gaat moeten offers brengen om iets te bereiken. Dat kan betekenen dat je niet meer naar de herberg gaat gedurende de volgende 2 jaar. Dat kan betekenen dat je niet meer televisie kijkt na 8 uur enz.

Je gaat omwille van je eigen toekomst sommige zaken moeten afgelasten.

Misschien ga je tegen jezelf zeggen dat je gaat water drinken in plaats van alcohol, omdat je een bepaalde tekst goed wil kennen. Soms ga je tegen jezelf moeten zeggen dat je een bepaald iets niet zal eten omdat je daar slaperig van wordt.

En dan komt het idee om je te focussen op de kennis die je nu nodig hebt.

Je zet de spelletjes af, je zet de streaming op je sociale media af, je zet de televisie uit. Je stopt met die shit en je doet het nodige werk. Laat me vertellen waarom. Jij bent zo’n speciaal persoon.

Als je niet de nodige inzet doet voor je werk, dan kun je ook niet klagen.

Het resultaat van je werk aan jezelf zal zijn volgens de intensiteit dat je dat werk aan jezelf doet en hoe slim je dat werk doet. Weinig werk aan jezelf zal weinig resultaat en verandering geven.

Het hangt dus allemaal af van de gradatie van inspanning die je doet aan jezelf.

Alleen wanneer je prima werk aan jezelf levert, kun je een prima resultaat hebben als alleenstaande ouder. De narcist kun je moeilijk als een ouder beschouwen want die doet anti-opvoeding. Je mag je daar niet door laten vangen

En hoe meer je dat proces herhaalt hoe meer je zult ontdekken dat “wat is dat telt” om een liefdevolle band met je kinderen te ontwikkelen.

Sommige mensen zeggen dat mensen verstandig geboren zijn. Maar niemand is verstandig geboren. We gelijken sterk op elkaar wanneer we geboren zijn.  Het is meer hoe ons brein gebruikt wordt dat de meest effectieve manier is om ons brein te ontwikkelen.

En door dat brein te gebruiken, door dat constant te gebruiken en dat te stimuleren dat je ook aan je vaardigheden werkt dat je aan je karakter werkt en hoe je jezelf leert te beheersen, is de manier om hoe je je leven zult herdefiniëren.

En als je een beter leven wilt voor jezelf en je kinderen, dan ga je er betere inspanning voor moeten leveren.

Wanneer iemand je vertelt dat je het best zou opgeven, dan moet je het complete omgekeerde doen. Dikwijls zal de narcist dat zeggen. Hij of zij heeft je honderden keren gezegd dat je niets waard was. (verbaal en non-verbaal)

Je kunt die twijfels niet toelaten. Je kunt hun zelfs de voordelen van de twijfel niet geven. Je gaat die mensen moeten mijden. Je bent zo’n speciaal persoon die dat gaat doen. Dank je om je tijd te nemen om dit te lezen en te beluisteren.
Ik hou ervan als je regelmatig terugkomt omdat dan de kennis kan gebruikt worden in je leven.

Ik hou er ook van als ik van je hoor wat je het meeste raakte. Ik ben nieuwsgierig om te horen wat je nog zou willen toevoegen.

Bovendien kun je niet opgeven omdat je een bepaalde manier nog maar één maal hebt geprobeerd. Er zijn nog verschillende andere strategieën mogelijk.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

Deel 1

Deel 2.

Deel 4

Deel 5

Deel 6


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees