De kennis over het stellen van grenzen  is waarschijnlijk fout.

De kennis over het stellen van grenzen is waarschijnlijk fout.

Stel duidelijke grenzen! Zeg wat u denkt! Bewaak uw belangen!

Wanneer je een relatie hebt met een narcist en je kiest ervoor om sommige van je problemen te delen, zal je waarschijnlijk de volgende adviezen krijgen. Je moet een relatie een grens geven. Mensen die van je houden willen dat je leert beter te communiceren, je grenzen aan te geven en precies te zeggen hoe je je voelt.

Alsof deze woorden de kwellingen van jarenlange pijn en angst zullen verzachten. Alsof het enige wat je hoeft te doen is duidelijker praten om de kwelling van verraad te stoppen. Dus, zouden deze suggesties werken? Kun je met narcisten praten zonder dat het fout gaat?  Het is belangrijk om grenzen te stellen bij contacten met narcisten.

De narcist geeft niet om je grenzen

Laten we even kijken naar de aard van grenzen. Grenzen zijn effectief wanneer gezonde mensen wederzijds respect en medeleven voor elkaar delen. Ze werken wanneer beide partijen in gelijke mate hopen de kwaliteit van de relatie te verbeteren.

Wanneer je je echter concentreert op het stellen van grenzen met een narcist, concentreer je je op het proberen een persoon te veranderen die niet bestaat. Met andere woorden, je leeft in een valse waanvoorstelling dat de narcist om je behoeften en verlangens geeft.

Narcisten geven om macht en controle. Ze geven om eenzijdige validatie en lof, net zoals ze drastische manipulatietechnieken gebruiken om aan hun egoïstische behoeften te voldoen. Ze moeten gelijk hebben. Tegen elke prijs. Zonder vraag of verhaal. 

Daarom zien narcisten dit als een persoonlijke aanval als je probeert een grens te stellen. Het is alsof je twijfelt aan hun geweldige, heerlijke perfectionisme! Hoe durf je dat te doen!

En omdat narcisten fouten of zwakheden niet kunnen erkennen, zullen ze op uw grenzen reageren met een verscheidenheid aan dramatische reacties, waaronder:

  • Gaslicht
  • Volledige ontkenning
  • Misbruik (fysiek of emotioneel)
  • Cognitieve empathie
  • Verdediging

Narcisten geven geen moer om hoe jij je voelt, alleen om hoe zij zich voelen. Wanneer je begint te twijfelen aan hun manier van doen (d.w.z. je gaat grenzen stellen), is de kans groot dat je bedoelingen voor positieve verandering averechts werken.

Onderzoek opnieuw de grenzen die je voor jezelf hebt

In plaats van te denken aan wat je van de narcist in je leven kunt krijgen, richt je aandacht op wat je van jezelf nodig hebt. Misschien heb je wel een gevoel van respect nodig? Of een gezonde en gelukkige relatie? Of iemand die je onvoorwaardelijk kan steunen? Misschien heb je alles wat hierboven staat wel nodig?

Het kan pijnlijk zijn om na te denken over wat je echt nodig hebt, vooral als je jaren hebt doorgebracht met het focussen op wat de narcist nodig heeft. Het is een uitdaging als we beseffen dat we onze eigen verlangens niet hebben erkend. Bovendien is het vervelend als we ontdekken dat de persoon die zoveel van onze liefde, aandacht en steun heeft gekregen, die basisbehoeften niet kan en wil beantwoorden.

Als volwassenen zijn we verantwoordelijk voor onszelf. We kiezen wie we in ons leven toelaten en hoeveel van onszelf we aan hen geven. We zijn geen weerloze kinderen en we hebben geen relaties uit verplichting. 

Het besef dat traditionele methoden niet effectief zijn bij het omgaan met narcisten zal waarschijnlijk leiden tot verwarring over wat voor soort relatie je met deze persoon wilt. Beter nog, wil je wel een relatie met hen?

Paradoxaal genoeg houden narcisten eigenlijk van grenzen

Deze regel lijkt misschien contra-intuïtief. Namelijk, als je in je leven hebt geprobeerd een grens te stellen met de narcist, dan weet je hoe het is afgelopen (en het was waarschijnlijk enigszins traumatiserend).

Maar als het einde van de honeymoon is aangetreden en het stof neerdaalt, realiseert de narcist zich dat ze precies weten wat het meest voor je betekent. Bovendien weten ze welke gedragingen je wilt dat ze beginnen en welke je wilt dat ze stoppen.

Dit is precies hoe ze de beste manieren weten om je pijn te blijven doen.  Het betekent dat ze een sappige voorraad hebben die ze van je hebben gekregen. Die voorraad zal beschikbaar zijn wanneer ze dat maar wensen.

Wanneer je je grenzen aan een narcist uitlegt, geeft dit hen ook de perfecte munitie voor een naadloze poging tot stofzuigen wanneer ze je weer onder hun duim willen krijgen na een pijnlijke verlating en daaropvolgende stille behandeling. Narcisten kunnen je grenzen uitstekend aanvoelen en gebruiken dit om je relatie kapot te maken, terwijl je je uiterste best doet om de relatie te redden.

De persoon waarvan je denkt dat je van hen houdt, is alleen maar een spookbeeld. Dit beeld is opgeroepen door de narcist in een poging om je door je hart te “breken” en je te manipuleren. Dit is waarom je volledige aanvaarding van de waarheid over de narcist je een stap buiten de deur zet.

Accepteer radicaal ‘wat is’ en overweeg geen contact!

Het maakt niet uit hoe of waarom we dit raadsel bereiken, we hebben twee opties om grenzen te stellen en aan onze behoeften te voldoen in een narcistische relatie.

Radicale aanvaarding

Accepteer dat de narcist niet kan veranderen. Geef het op.  Stop met voeden met de wat-als- scenario’s.  Wanneer u niet stopt met het proberen van een beroep op hun lang vervlogen innerlijke kind, te doen, zal dit vermoeiend zijn en kan dit een enorme tol eisen van zowel uw fysieke als mentale gezondheid. 

Narcisten zijn wie ze zijn. Door ze radicaal te accepteren en ervoor te kiezen om in een relatie met hen te blijven, neem je het goede, het slechte en al het lelijke. Je kiest ervoor om de verwachtingen en het onverzadigbare verlangen naar verandering los te laten. Je kiest ervoor om deze dynamiek te accepteren. Het perspectief daarbij is aanvaarding zoals het was, zoals het is en zoals het zal zijn. Dat veronderstelt ook dat je kunt alle gedachten die daar uit op wellen laat voor wat ze zijn: gedachten.

Dat betekent niet dat je niet van streek of boos mag zijn. Aanvaarding is niet de afwezigheid van emoties. In plaats daarvan is het de emoties erkennen zonder ernaar te handelen met gedragingen zoals overdreven uitleggen waarom je iets doet, jezelf verdedigen en verwachten dat de narcist op de een of andere manier anders kan zijn. Dat kunnen ze niet en dat willen ze niet. Je kunt zelfs je emoties systematisch verplaatsen naar de prullenbak (visualisatie) en die bak met al je pijnlijke emoties de ruimte in sturen.  

Neem geen contact op= stellen van grenzen aan jezelf

Een van de grootste geschenken die je jezelf kunt geven als je je losmaakt van een giftige relatie, is leren de kunst van zelfdiscipline onder de knie te krijgen. Leren hoe je ‘nee’ tegen jezelf kunt zeggen, is een belangrijke stap om een ​​sterker en veerkrachtiger persoon te worden. Dit geldt vooral wanneer u geen contact probeert te onderhouden met een emotionele misbruiker.

Wanneer u zichzelf disciplineert en geen contact maakt, kunt u uw doelen bereiken. Het bereiken van de doelen die je jezelf hebt gesteld voor herstel kan helpen je droom van vrijheid uit te werken. Dit vergt vaak dat je tijd, geld en energie opoffert die je misschien liever aan andere spullen besteedt die op je bucketlist staan. 

Ben je bereid om deze toewijding te hebben? Ben je bereid om een investering te doen die je zullen helpen ontsnappen aan je situatie van misbruik in plaats van te proberen het eenzaam op te lossen.  Wil je de rest van je leven doorbrengen met het kijken van YouTube-video of het lezen van Instagram post zonder echt iets te veranderen? Al die programma’s die we voorstellen hebben een eigen gemeenschap waar je bij terecht kunt. Je neemt toch altijd alleen maar wat je zelf prettig en logisch vindt. 

Healing Holiday Heartbreak, het stellen van grenzen
ZelfzorgHulp

Zelfdiscipline helpt je om meer focus te hebben 

Als je je wilt concentreren op wat er nu toe doet, probeer dan gedragingen uit je leven te weren die je afleiden van je doelen. Dit kan betekenen dat je op zaterdagavond thuisblijft in plaats van naar de bar te gaan met je beste vriend. Het kan betekenen dat je ‘s avonds social media verlaat voor een goede nachtrust. Maar het kan ook betekenen dat je gewoon met je vriend afspreekt thuis om te praten. Socialiseren helpt ook helen.

Je kunt niet genezen zonder een weinig focus, en je kunt niet focussen zonder een weinig zelfbeheersing. Ben je bereid je te concentreren op het losmaken van jezelf van de gewelddadige narcist? Wil je nieuwe, helende gewoonten aanleren? 

Wij zeggen altijd dat het belangrijk is om met een kleine stap te beginnen en die aan te houden zodat het een gewoonte wordt. Daarna kun je deze stap combineren met een andere kleine stap. Meestal als je de stap te groot maakt, hoe je het niet vol. Als je focus houden moeilijk is zet dan je alarm.

De sleutels tot bevrijding zijn eenvoudig, alhoewel het niet zo eenvoudig is om op de juiste het stellen van grenzen toe te passen.

Zorg dat je je beloftes nakomt! Vergeet niet dat je maar een mens bent, als je ze toch breekt. Zorg voor jezelf net zo goed als je voor een narcist hebt gezorgd. Het is belangrijk om te weten waar je grenzen liggen en hoe je ze kunt verdedigen. 

Eerst bepaal je ze. Dan oefen je ze. Vervolgens pas je ze waar nodig aan, in reactie op je ervaringen en interacties. Hierdoor worden je grenzen steviger en solider. Hoe meer bewegingsruimte uw grenzen hebben, hoe gemakkelijker ze kunnen breken.

Laat je persoonlijke grenzen een uitdrukking  en verlengstuk zijn van wie je bent. 

Definieer ze, en laat ze je helpen om jezelf te definiëren. Het is beter om je grenzen te stellen en te laten zien wie je werkelijk bent, dan om jezelf in de steek te laten. Als je narcisten aanpakt, kan het zijn dat je even achteruit gaat, maar dat is beter dan uiteindelijk te eindigen met zelfhaat en gevoelens van hulpeloosheid.  

Wanneer je het beu bent om je leven op een laag pitje te leiden, als je het beu bent om als bijzaak, boksbal of uitgeputte empaat te bestaan, dan heb je een onfeilbare weg naar genezing nodig.

Als je nu klaar bent om los te breken en aan de slag te gaan met de stadia van genezing na narcistisch misbruik, zijn er verschillende manieren om dat te doen:  start dan met één van de honderden groeitaken of als je de Engelse taal begrijpt, bekijk dan de gratis mogelijkheden die je vindt in het menu. 

Delen is zorgzaam

Lees meer

verhoudingen
Narp herstel-programma of narcissistic abuse recovery programma