Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Jagen en rennen zijn geen coping-mechanismen. Het zijn traumareacties!

Jagen op relaties en weglopen van relaties wordt geromantiseerd als een normaal onderdeel van relaties.

Als jij of je partner zich emotioneel verzwolgen of overweldigd voelt, blijkt het een gewoonte om elkaar te vermijden of weglopen. Dan kan de jacht op de partner terug beginnen na een tijdje.

jagen weglopen vermijden
klik hier voor onze programma’s

Maar dit is geen gezonde dynamiek en veroorzaakt veel pijn.

Vaak wordt jagen & weglopen onderwezen in toxische omgevingen en vroeg geleerd. Kinderen die zijn opgevoed waar voorwaardelijke liefde onvoorwaardelijke liefde vervangt, leren vaak dat hun waarde gebaseerd is op het behagen van hun ouders.

En deze cyclus kan zich vertonen in hun vriendschappen en intieme relaties waar ze liefde of acceptatie najagen van emotioneel niet-beschikbare mensen.

Het stoppen van deze cyclus en het uitstappen uit die draaimolen is nodig voor genezing en het herkennen van je ongelooflijke waarde en eigenwaarde.

Om onaangepast gedrag te veranderen, moet u zich eerst bewust worden van wanneer het zich voordoet.

Stop aan het einde van elke dag en denk na over hoe je de hele dag vermijdingsgedrag hebt vertoond. Schrijf op wat opvalt. Je hebt misschien gemerkt hoe je dit op kleine manieren hebt gedaan. Misschien bleef u bijvoorbeeld uit de buurt van een collega omdat u bang was om met hem te praten.

Zodra je je acties consequent begint bij te houden, zal je misschien verbaasd zijn te ontdekken dat je meer vermijdingsgedrag vertoont dan je eerder dacht.

De sleutel tot het overwinnen van vermijdingsgedrag is om langzaam onder ogen te blijven zien wat je vermijdt, totdat het niet langer zo’n greep op je heeft. Dat doen is natuurlijk veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is het aan te raden om eerder vermeden situaties niet alleen aan te gaan, maar ze aan te gaan met een vertrouwde vriend of familielid aan je zijde.

Bereid je geliefde voor om je de ruimte te geven als je een paar minuten alleen zou willen om je angst te beheersen.

Misschien waarschuw je haar dat je moet vertrekken als de symptomen onhandelbaar worden. Ongeacht jouw plan, zorg ervoor dat jouw geliefde hiervan op de hoogte is, zodat zij weet wat ze kan verwachten als je zich zorgen maakt.

Het is belangrijk op te merken dat je nooit op één persoon moet vertrouwen om jouw angstgevoelens altijd op te vangen.

Door dit te doen, kan je per ongeluk een verschuiving in vermijding creëren waardoor je te afhankelijk wordt van deze persoon.

Uiteindelijk wil je alleen in de vorige vermijdingen stappen. Je geliefde kan je misschien nog steeds op afstand ondersteunen, maar alleen wanneer je alleen vooruit gaat, kun je je vermijdingsgedrag echt overwinnen.

Deel en geef het je visie. Ik zie uit naar je commentaren.

Steun elkaar in de commentaren!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.590 andere abonnees