Jagen en rennen zijn geen coping-mechanismen. Het zijn traumareacties

Jagen & weglopen wordt geromantiseerd als een normaal onderdeel van relaties.

Als jij of je partner zich emotioneel verzwolgen of overweldigd voelt, blijkt het een gewoonte om elkaar te vermijden of weglopen. Dan kan de jacht op de partner terug beginnen na een tijdje.

Maar dit is geen gezonde dynamiek en veroorzaakt veel pijn.

Vaak wordt jagen & weglopen onderwezen in toxische omgevingen en vroeg geleerd. Kinderen die zijn opgevoed waar voorwaardelijke liefde onvoorwaardelijke liefde vervangt, leren vaak dat hun waarde gebaseerd is op het behagen van hun ouders.

En deze cyclus kan zich vertonen in hun vriendschappen en intieme relaties waar ze liefde of acceptatie najagen van emotioneel niet-beschikbare mensen.

Het stoppen van deze cyclus en het uitstappen uit die draaimolen is nodig voor genezing en het herkennen van je ongelooflijke waarde en eigenwaarde.

Om onaangepast gedrag te veranderen, moet u zich eerst bewust worden van wanneer het zich voordoet.

Stop aan het einde van elke dag en denk na over hoe je de hele dag vermijdingsgedrag hebt vertoond. Schrijf op wat opvalt. Je hebt misschien gemerkt hoe je dit op kleine manieren hebt gedaan. Misschien bleef u bijvoorbeeld uit de buurt van een collega omdat u bang was om met hem te praten.

Zodra u uw acties consequent begint bij te houden, zult u misschien verbaasd zijn te ontdekken dat u meer vermijdingsgedrag vertoont dan u eerder dacht.

De sleutel tot het overwinnen van vermijdingsgedrag is om langzaam onder ogen te blijven zien wat je vermijdt totdat het niet langer zo’n greep op je heeft. Dat doen is natuurlijk veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is het aan te raden om eerder vermeden situaties niet alleen aan te gaan, maar ze aan te gaan met een vertrouwde vriend of familielid aan je zijde.

Bereid je geliefde voor om je de ruimte te geven als je een paar minuten alleen zou willen om je angst te beheersen.

Misschien waarschuw je haar dat je moet vertrekken als de symptomen onhandelbaar worden. Ongeacht uw plan, zorg ervoor dat uw geliefde hiervan op de hoogte is, zodat zij weet wat ze kan verwachten als u zich zorgen maakt.

Het is belangrijk op te merken dat u nooit op één persoon moet vertrouwen om uw angstgevoelens te allen tijde op te vangen.

Door dit te doen, kunt u per ongeluk een verschuiving in vermijding creëren waardoor u te afhankelijk wordt van deze persoon.

Uiteindelijk wil je alleen in de vorige vermijdingen stappen. Je geliefde kan je misschien nog steeds op afstand ondersteunen, maar alleen wanneer je alleen vooruit gaat, kun je je vermijdingsgedrag echt overwinnen.

Deel en geef het je visie. Ik zie uit naar je commentaren.

#traumabinding #relatiememes #relatiequotes #zelfliefde #zelfrespect #zelfbewustzijn #bekrachtiging #groeiquotes #welzijn #emotionelegroei #emotioneleintelligentie #emotioneelonbeschikbaar #zelfgenezers #emotionelegezondheid #orthopedagogischegedachten #therapeutischegedachten #narcismeblog #zelfzorg #zelfcoaching #zelfherstel

Geef een reactie, vraag of antwoord.