Inspirerende bron over Complex-trauma: Ish Ait Hamou!

Ish Ait Hamou (2015) The dance of storytelling Ted Talk.

Ish brengt een TEDx-talk over een thema dat hem na aan het hart ligt: de kracht van verhalen. Verhalen zijn volgens hem in staat om levens te veranderen en zelfs te redden. Ish getuigt ook over de invloed van sterke verhalen op zijn eigen leven.

Cecile Paperback  E-book Audioboek

Auteur Ish Ait Hamou.

Djibril is elf en droomt van de wereld buiten zijn kleine dorp in het diepe zuiden van Marokko. Door zijn nieuwsgierigheid en zijn kinderlijk enthousiasme krijgt zijn leven een onverwachte wending.

Niet alleen zijn eigen leven wordt door deze schokkende gebeurtenis overhoopgehaald, ze heeft ook een invloed op het leven van zijn familie en van enkele mensen die hij nooit eerder heeft ontmoet.

Het enige wat Djibril nog verbindt met zijn zonovergoten geboorteplaats zijn de kleren die hij droeg en een verhakkelde foto die toebehoorde aan zijn oudere broer Kareem.

Een onduidelijke krabbel op die foto leidt hem naar een adres in Parijs, waar hij kennismaakt met de jonge vrouw Cécile. De Française intrigeert hem, maar ze is nauwer vervlochten met zijn leven dan hij kan vermoeden.
Hoe meer hij Cécile bezoekt, hoe meer Djibril verwikkeld raakt in haar duistere kwellingen. De kans wordt steeds kleiner dat hij zijn thuis en familie ooit nog terugziet.

cover book hard hart

Hard hart Paperback E-book  auteur Ish Ait Hamou.

De jonge Tom Macleigh laat de bedrukte sfeer van zijn ouderlijk huis en de voorspelbaarheid van zijn saaie provinciestadje achter zich om te gaan studeren aan de universiteit van Boston. In de anonimiteit van de grootstad bloeit de teruggetrokken jongeman langzaam open:
hij staat op eigen benen, maakt enkele intrigerende nieuwe vrienden en komt in de ban van zijn bloedmooie studiegenote Rachella.
Verlegen als hij is, durft Tom haar niet aan te spreken en verliest hij zich in dagdromen.

Hij krijgt ook steeds meer af te rekenen met onverklaarbare woedeaanvallen waarin hij het contact met de werkelijkheid compleet verliest. Maar wanneer Rachella een donkere periode doormaakt, blijkt hij toevallig de juiste man op de juiste plaats.

Ze groeien gaandeweg naar elkaar toe. Wordt de liefde voor Rachella zijn redding of zijn ondergang?

 
cover book als je iemand verliest die je niet kan verliezen

Als je iemand verliest die je niet kan verliezen Paperback E-book auteur Ish Ait Hamou.

Soms kan het behoorlijk fout gaan. Dat is precies wat er gebeurt bij dokter Sheila. Het leven lachte haar toe. Ze was een topchirurg, werkte in een vermaard ziekenhuis en had de beste man ter wereld. Tot het noodlot haar genadeloos trof.

Sheila wordt overgeplaatst naar een eenvoudig ziekenhuis in een klein stadje en zal daar moeten vechten tegen vele vooroordelen. En vooral tegen zichzelf. De spoken in haar hoofd zijn immers een goed bewaard geheim.

Onderweg naar haar nieuwe leven ontmoet ze in de trein Sulayman, een Palestijnse vluchteling die twee jaar in het land verblijft. Een paar dagen later komt er een spoedgeval binnen in het nieuwe ziekenhuis.

Een man is zwaar toegetakeld door messteken. Dokter Sheila wordt erbij gehaald. Ze is bloednerveus. Ze wil vooral niet dat de geschiedenis zich herhaalt…

Complex trauma.

wordt ook wel complexe posttraumatische stress stoornis genoemd (complex PTSS), is een ernstige psychische en fysieke aandoening die ontstaat wanneer iemand langdurig aan lichamelijke of fysieke mishandeling wordt blootgesteld, zonder dat er een mogelijkheid is om aan de situatie te ontsnappen.

Complex trauma ontstaat vaak als reactie op een jeugd bij narcistische ouders en heeft verstrekkende gevolgen voor het volwassen leven.

Om tot een emotioneel gezonde volwassene op te groeien heeft een opgroeiend kind volgens complex trauma-expert Pete Walker de volgende zaken nodig:

  • Lichamelijke affectie en bescherming;
  • Verzorging van de emotionele behoeftes;
  • Bevestiging en erkenning;
  • Positieve en opbouwende kritiek.

Tekortschietende zorgfiguren.

Wanneer de  zorgfiguren niet in deze behoeftes van hun kind kunnen voorzien en daarnaast ook de grenzen van een opgroeiend kind langdurig overschrijden, groeit een kind op met chronische gevoelens van angst, leegte en schaamte, zonder dat er veiligheid en geborgenheid is om het kind te troosten.

Boven is het belangrijk dat een kind of volwassenen zijn persoonlijk verhaal leert kennen. Dan kan hij er zich een positie ingeven. Hij leert er zichzelf ook door kennen en reflecteert over zijn ontstane verhouding met anderen. Daarnaast is het belangrijk dat die gevoelens die gestockeerd zijn in het lichaam geuit worden in woorden of beelden.

Daarom dat het een helende werking heeft als een kind, volwassenen zijn gevoelens weet te uiten onder welke creatieve vorm dan ook. Dit is net wat auteur Ish Ait Hamou doet.

Ook kijken en lezen van verhalen kan ervoor zorgen dat gevoelens terug gelezen kunnen worden en onder woorden gebracht.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees