Het goede nieuws van Star Wars. Liefde van binnenuit.

De transformerende kracht van liefde.

Star Wars lijkt misschien wel een leuke film, het feit blijft dat “The Force” fascinerend is, evenals veel strijd tussen licht (Jedi) en de duistere kant. Toch onderwerpen die in de Bijbel te vinden zijn; ze hebben een nieuwe mythe gemaakt.

Producer (en directeur van deel IV) George Lucas liet het werk van Joseph Campbell over mythologie zien aan Star Wars.

Hij las zelfs een klinkende vroege versie van het script van deze auteur, om van hem te horen of hij op een juiste manier de ‘grote gemene delers’ van de menselijke verhalen had herkend.

Er is iets authentieks in het werk van de eerlijke Campbell, en ik geloof dat hij dat wel was. Een verhaal dient in eerste instantie te resoneren met scherpe beelden en oprechte verlangens van mensen van over de hele wereld. Maar Star Wars is een klassiek verhaal dat de verbindingen van deze mythen met echte anti-mythe op een unieke manier laten zien.

star wars
Spirituele en emotionele ontwikkeling verandert jouw wereld.

Jezus anders dan een origineel verhaal.

Hoewel ik denk dat het bijbelverhaal over de Messias een anti-mythe-theorie is en dat Jezus de Zoon van God is, is er iets heel goddelijks aan die persoon.  Hij gaat volkomen voorbij aan de dynamiek van de mensen die verborgen blijkt te zijn. De mensen weten dan ook niet wat ze doen.

Meer dan 150 wonderen doet Jezus, de opstanding en het ontwaken van zijn volgelingen, die niet te stoppen zijn. Bovendien beloofde Jezus ons de Heilige Geest te sturen.

Sommige mensen lachen me uit als ik over Jezus begin, omdat het zo anders is dan hoe ze het originele verhaal zien. Maar ik ben in perfecte afstemming met hem een ​​klinkend teken van Jezus voor mij.

Over de grappige spirituele en mythologische achtergronden heeft  Star Wars  al talloze essays geanimeerd en leuk boeken geschreven, ook vanuit een geestelijk perspectief is het geestig.

star wars
Kuan Yin Liefde voor de kleine baby & Luke Skywalker

Luke Skywalker gaat in tegen de religie van Star Wars.

Wat ik denk, is dat de Big Major en Cup Ende Story, het metamorfoserende verhaal van de onvoorwaardelijke liefde van Jezus en zijn dood en opstanding, niet zichtbaar is in The Force en de burgerlijke religie van “Jedi”, maar in plaats daarvan in de manier waarop het belangrijkste personage Luke Skywalker indruist tegen deze religie.

En omdat hij daardoor transformeert vanuit de religie, kun je hem zien als een pionierende Jezus-figuur.

De omtoverende rode draad is dat als Luke “Darth Vader” niet doodt, alles verloren is. Maar Luke doet het niet. Hij legt de basisprincipes van de Jedi terzijde.

De Jedi worden het ‘goede’ genoemd, maar zij geloven in kracht als het instrument om vrede te bereiken.

Maar Luke doet het niet. In plaats daarvan handelt hij uit liefde.
Hij is op zoek naar zijn vader en laat zich door hem vangen, omdat hij gelooft dat hij de man kan redden en zich kan bekeren.

En in plaats van Darth Vader te verslaan en te doden, laat hij hem in plaats daarvan zelfmoord plegen. Weerloos (“zoals een lam geleid tot de slachting”), ondergaat hij de bliksem van de slechte keizer.

Waar zijn vader het pad van de macht koos, in de hoop zelfs de dood te overwinnen, aanvaardt Luke de genezende dood om niet in de verleiding van de macht te vallen.

En die keuze lijkt een transformatie te brengen!

Dit lijkt een transformatief offer te zijn dat echt het hart van mensen kan veranderen.

Macht, tenslotte, werkt van buitenaf en corrumpeert. Daarentegen verandert liefde mensen van binnenuit.

Anakin Skywalker, die geloofde dat hij volledig in de macht van de keizer was  zou de duistere kant moeten bewandelen. Skywalker koos voor het pad van geregeerde liefde. Het offer van Luke stelt hem in staat om te kiezen voor een offer.

star wars
Hoe je hogere kracht gebruiken voor herstel narcistisch misbruik?

Uit pure liefde.

Waar hij eerst vooral probeerde de dood en verloren liefde te overwinnen, handelt hij nu uit pure liefde. Dit doet hij ongeacht of dit nu zal leiden tot de dood of niet.  Daardoor vervulde hij inderdaad de profetie van het verleden. Tezelfdertijd bracht hij de kracht terug in evenwicht.

Er is geen normloze Sith meer aan het einde van het verhaal. Je zou ze kunnen zien als “verkwisters” die hun kracht gebruiken zonder moraliteit voor zichzelf. Die Jedi zou je  kunnen zien als Farizeeën, of wetticisten, die hun macht gebruiken voor een goede moraal zoals vrede, maar zonder liefde.

Over de enige revolutionaire Luke in Star Wars.

Wonder boven wonder ontsnapte hij aan de vernietiging van de Death Star, het ultieme symbool van macht.

Voor hem begint als het ware het vestigen van een nieuw echt leven. Hij is de basis van een nieuwe Jedi-orde. Die nieuwe orde is niet gebaseerd op macht. Of het nu wordt gebruikt voor persoonlijk plezier of vrede in de melkweg, steeds is het  in mededogen en liefde, voor vrienden.

Maar zelfs is er mededogen voor iemand als Darth Vader. Als opofferende liefde zelfs iemand als Darth Vader kan redden, dan kan liefde iedereen redden.

De verbindingen met het evangelie lijken mij wat de Bijbel over Jezus zegt.

Jezus kende de verborgen waarheid over ons en onze gebrokenheid, maar liet zich niet afschrikken daardoor.

Hij was ontroerd door liefde en mededogen met ons.  Daardoor veranderde hij zijn emoties niet. En hij koos ervoor niet de macht te gebruiken om ons te veranderen. Eerder koos Jezus om geen geweld te gebruiken en ons zijn liefde te geven, die zo ver ging dat hij zelf stierf.

Hij heeft zelfs gebeden voor degenen die hem gekruisigd hebben. Ook bad hij voor hen die in dienst waren van de boze machten van het rijk en religie, de keizer en de Jedi. Daarbij bad hij dat de Vader hen zou vergeven, omdat ze niet wisten wat ze deden.

Jezus vertrouwde op de absolute scheppende kracht van God voor hem toen hij volkomen machteloos was in de greep van de dood en nieuw leven gaf.

Zijn krachtige liefde heeft de harten van mensen tijdelijk veranderd. Daardoor ontstond een nieuwe bekeerlingengemeenschap van individuen waarvan bekend is dat ze van elkaar houden.

Mensen zoals hij, vertrouwen op de transformerende kracht van God die hen heilig leven zal geven. Zelfs als hun liefde hen tot het uiterste van hun kunnen brengt vertrouwen ze op die transformerende kracht. Dat is het goede nieuws.

Star Wars Episode 8: The Last Jedi

Na haar eerste stappen in de Jedi wereld gezet te hebben, vergezelt Rey Luke Skywalker op een avontuur met Leia, Finn en Poe om de mysteries van de Force en geheimen uit het verleden te achterhalen.

Star Wars Episode 7: The Force Awakens

Wanneer Kylo Ren en de sinistere First Order uit de as van het Keizerrijk herrijzen, is Luke Skywalker vermist, terwijl het sterrenstelsel hem het hardst nodig heeft.

Het is aan Rey, een wrakverzamelaar uit de woestijn, en Finn, een voormalig Stormtrooper, om de krachten te bundelen met Han Solo en Chewbacca in een wanhopige zoektocht naar de enige hoop om vrede te brengen in het sterrenstelsel.


door

Tags:

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees