Ego verhalen observeren en het wijze Zelf ontwikkelen!

Ons ego is de chatterbox in onze geest die ons voortdurend ego verhalen vertelt over wie we zijn. Deze ego verhalen zijn gebaseerd op de geleefde ervaringen uit ons verleden. Daarom zitten de meesten van ons vast.

We hebben niet geleerd om gewoon getuige te zijn van deze ego verhalen. Bovendien trekken we die ego verhalen niet in twijfel. Dus we gedragen ons en reageren alsof die verhalen waarheid zijn. De “sociale context” kan ook bevestigend werken op die verhalen.

Dit zorgt ervoor dat we constant patronen herhalen.

Laten we zeggen dat je op een date gaat. Het is je eerste date en nadat je een paar dagen eerder hebt gechat, ben je opgewonden. De zaken lijken goed te gaan. Terwijl je op de date bent, creëert je ego allerlei verhalen. Je ego probeert te begrijpen hoe deze persoon over je denkt. Over het algemeen denk je dat het goed is gegaan. Je denkt dat ze geïnteresseerd zijn.

Er gaan een paar dagen voorbij. Er komen geen sms’jes of telefoontjes. Het ego begint tonnen verhalen te verzinnen over het waarom. “Niemand zal ooit van me houden.” “Ik ben niet goed genoeg.” “Ik zal voor altijd vrijgezel zijn.”

Je pakt je telefoon de hele dag door, nu ongelooflijk gefixeerd op het al dan niet contact opnemen van deze persoon. Je ego wordt geactiveerd. Het voelt zich doodsbang voor verlating of afwijzing. Je weet eigenlijk niet objectief waarom die persoon geen contact met je heeft opgenomen, maar je ego is er zeker van.

In een poging om deze (gepercipieerde) verlating niet te voelen, neem je contact op met een ex. Je hebt jezelf al eerder verteld dat je klaar bent met contact opnemen met deze persoon, maar het ego heeft validatie nodig. Dit is een manier om het pijnlijke verleden te vermijden. Hierdoor blijf je hangen. Je blijft bezig met patronen en dynamiek waar je van wilt helen.

@zelfzorgHelp

Het ego is eenvoudig “de identiteit van het zelf” gecreëerd op basis van geleefde ervaringen. (uit het verleden meestal veralgemeningen)

Egowerk is de praktijk van het observeren van de verhalen in je eigen geest en er doorheen ademen. Ze ondervragen. “Het wijze zelf” kan tussenbeide komen om te bevestigen: “Ik weet niet waarom deze persoon geen contact met me heeft opgenomen.

Ze hebben het misschien druk. Er kan een noodgeval zijn. Misschien zijn ze niet geïnteresseerd. Misschien zijn ze niet beschikbaar. Dit zegt niets over wie ik ben. Ik ben een authentieke verbinding waard. Bovendien hoef ik niet te presteren of te zoeken om gekozen te worden. Daarom kies ik.” Dan krijg je in plaats van dat ego verhaal een authentiek verhaal.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

alle artikelen over egowerk op zelfzorgHelp

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees