Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Een narcistische moeder: het ergste wat een kind kan ondervinden.

Het hebben van een narcistische moeder geeft zo veel mensen het gevoel dat ze willen opgeven om een eigen leven op te bouwen. Dit is waar zonen en dochters van een narcist soms levenslang mee vechten.

Als je beseft dat je werd opgevoed door een narcistische moeder, voel je je enorm bedrogen.  Je kindertijd en zelfs een groot deel van je volwassenheid werd van je gestolen. Aanvaarden dat je moeder een (verborgen) narcist is, vergt moed omdat het je verplicht om alles wat je hebt geleerd in vraag te stellen.

Gelukkig dat wanneer je dat doet, beginnen alle andere problemen waarmee je in je leven te maken hebt op hun plaats te vallen.

Er zijn acht tekenen dat je te maken hebt met een narcistische moeder.

Niet elke narcistische moeder is zo duidelijk – soms zijn de tekens een beetje subtieler.

Hier is de eerste stap om te herstellen van chronisch narcistisch misbruik, namelijk het begrijpen hoe dat misbruik eruit ziet. Dit kunt u best door naar je eigen te kijken.

1. Je eigenwaarde komt volledig voort uit prestaties en goedkeuring

Narcistische ouders zijn dol op opscheppen over de prestaties van hun kinderen. Vaak lopen ze weg met de eer van je prestatie!

narcistische moeder
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Als kind was je geconditioneerd om te geloven dat al je eigenwaarde uit materiële prestaties moest komen. Als je niet getrouwd bent en je hebt geen kinderen tegen dat je 30 jaar bent en je je er schuldig over voelt, kun je waarschijnlijk een narcistische ouder daar de schuld van geven.

Voor een narcistische ouder is het produceren van iets van waarde van het grootste belang. Als je niet aan hun onlogische verwachtingen hebt voldaan (zoals een bepaald diploma halen), kun je er zeker van zijn dat je ouder nooit over je praat met hun vrienden. Dat is de trieste waarheid.

2. De narcistische moeder heeft geen respect voor uw bezittingen, meningen of gevoelens

Omgaan met een narcistische moeder wordt nog MEER frustrerend wanneer je jezelf voor een bepaalde periode van haar distantieert.

Wanneer je terugkeert, besef je plotseling hoe ongelooflijk respectloos de narcistische moeder is tegenover iedereen en alles wat ze haar niet waardig acht.

Moederwond EBOOK Tooltip Auteur: Gwyneth Leermakers
Klik op de afbeelding voor meer info

Een narcistische moeder zal je uitlachen en zeggen: “Het is niet zo erg” als je haar vertelt dat je gewond bent. Als je door gaat op een punt dat je dwarsligt, verandert ze zichzelf in het slachtoffer. Bijvoorbeeld kan een narcistische moeder al je sentimentele bezittingen weggooien en je vertellen: “Wel, ze zagen er voor mij uit als afval.”

Voor dochters en zonen van narcistische moeders voelt gasverlighting volkomen normaal, omdat het alles is wat je hebt gekend.

3. De narcistische moeder herinnert zich niets van wat je zegt

Ze zal een paar dingen onthouden. Dingen die haar ego pijn doen. Maar als het gaat om dingen waar je enthousiast over, trots op of geïnteresseerd in bent, kun je wedden dat ze nooit iets zal onthouden wat je haar vertelt.

Nee, het is niet omdat ze bezig is. Het interesseert haar niet.

Narcisten geloven niet dat alles wat je zegt of doet waarde heeft, maar niet als ze het kunnen gebruiken voor hun egoboost.

Je zult merken dat je jezelf keer op keer herhaalt met het opnieuw vertellen, bijvoorbeeld van bepaalde voorkeuren van eten. Omgaan met een narcistische moeder kan frustrerend zijn, omdat ze zal schreeuwen elke keer dat je je mond opent.

narcistische moeder
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

4. Je laat mensen over je heen lopen (of het tegenovergestelde)

Zonen en dochters van narcistische moeders leren op zeer jonge leeftijd dat het gemakkelijker is om het gewoon eens te zijn en verder te gaan. Het heeft geen zin grenzen te stellen en te proberen af ​​te dwingen, want je moeder zal gewoon lachen, ze afbreken en je behandelen als een deurmat.

Helaas is de kans groot dat je deze eigenschap hebt overgedragen naar de volwassenheid, terwijl je andere relaties met vrienden en romantische partners opbouwde.

Aan de andere kant proberen we vaak controle te grijpen buiten onze misbruikrelaties. In dit geval kunt u merken dat u snel muren opbouwt of uithaalt als u denkt dat mensen misbruik van u maken.

5. Je worstelt om je identiteit te definiëren

Zonen en dochters van narcistische moeders worstelen om een ​​identiteit voor zichzelf te maken buiten basiskenmerken zoals carrièreprestaties en titels.

In de omgang met een narcistische moeder breng je je kwetsbaarste jaren door die worden blootgesteld aan chronisch gaslighting en emotioneel misbruik. Op die manier heb je nooit de kans om erachter te komen wie je werkelijk bent.

Bijvoorbeeld: Een moeder kan regelmatig een “zogenaamde” zelfmoordpoging doen. Deze sluit haarzelf dan een paar dagen op in haar kamer. De kinderen worden aan hun lot overgelaten. Vanzelfsprekend zijn ze dan zo angstig om hun moeder te verliezen. Daardoor hebben ze geen tijd om zorgeloos als kind te ontdekken wat ze graag doen.

De dingen die je leuk vindt, worden meestal als stom beschouwd. Elke hobby die je wilt nastreven is ‘fout’. Je zou zelfs kunnen merken dat je een carrière kiest waar je niet om geeft. Je doet dit omdat je moeder erop stond dat dat het beste voor je was.

6. Ze heeft een favoriet kind

Geen enkele moeder of vader zou openlijk moeten zeggen dat ze een favoriet kind hebben, maar een narcistische moeders doet dat wel.

Vaak is het buitengewoon duidelijk welk kind de favoriet is. Deze dynamiek vernietigt de relaties tussen broers en zussen, omdat er altijd ongezonde concurrentie is. Vergis je niet dat is precies wat je moeder wil: kinderen die strijden om haar genegenheid.

7. Je voelt je meer als een vriend of partner dan een kind

Als je “geluk” genoeg hebt om het favoriete kind van een narcistische moeder te zijn, zit je misschien in een heimelijke incestueuze relatie.

Verborgen incest, ook bekend als emotionele incest, verwijst naar een relatie waarbij je moeder op je vertrouwt voor emotionele steun zoals een beste vriend of een partner.

In de omgang met een narcistische moeder kan ze intieme details over haar seksleven onthullen. Ze kan vragen over je intieme relaties stellen. Misschien probeert ze lang met je samen te leven tot in de volwassenheid. Op die manier is het gemakkelijk de verantwoordelijkheid aan je te geven over de financiën. Ze kan willen een gezamenlijke bankrekening met je te delen om je afhankelijk te maken.

Je beseft misschien niet eens dat dit arrangement niet normaal is. Is dat ​​gezond? Totdat je vrienden of een nietsvermoedende romantische partner probeert erop te wijzen had je dit niet gezien.

narcistische moeder
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

8. Je lijdt aan chronische angst – vooral bij het nemen van beslissingen

Als je het grootste deel van je leven met een narcistische moeder te maken had, zul je bij letterlijk elke gedachte en beslissing die je neemt, opnieuw nagaan wat je moeder er van zou denken.

Zal ze dit jasje lelijk noemen of zeggen dat je er ruig uitziet? Zal ze kritiek hebben op deze nieuwe kerel of meisje met wie je aan het daten bent? Zal ze blij zijn met dit salaris bij je nieuwe baan?

Voortdurend jezelf afvragen en op zoek gaan naar goedkeuring van anderen leidt natuurlijk tot chronische angst.

In veel gevallen hebben zonen en dochters van narcistische moeders het gevoel dat hun moeder nooit zal blij zijn met elke beslissing die ze nemen. Daarom doen ze niets. Vaak wenden ze zich tot alcohol- of drugsgebruik om de leegte te vullen. Dit maakt je angst natuurlijk alleen maar erger.

Hoe zonen en dochters van narcistische moeders het trauma kunnen overwinnen?

Omgaan met een narcistische moeder kan behoorlijk ingewikkeld zijn en kan je veel dingen ontnemen. Het goede nieuws is echter dat je een oplossing kunt vinden.

Die oplossing kun je vinden als je jezelf niet meer de schuld geeft.

Wat je hebt geleden door het narcisme van je moeder is niet je schuld – hoe goed ze je ook probeert daarvan te overtuigen.

Je bent haar kind en wat ze je heeft laten doorstaan ​​is emotioneel, mentaal en vaak zelfs fysiek misbruik.

Accepteer dat je moeder nooit zal veranderen.

Dit is ingewikkeld, omdat we zo geconditioneerd zijn om onze moeders te waarderen en te aanbidden in onze cultuur. Voor dochters en zonen van narcistische moeders is deze cultuur echter toxisch, omdat het ons misbruik rechtvaardigt en belicht.

Je moet accepteren dat je moeder altijd zo zal zijn – een narcist. Ze zal zichzelf niet plotseling opnieuw heruitvinden en de dingen op je manier zien, vooral als het iets is dat je eerder hebt geprobeerd.

Beoordeel je andere relaties

Na het omgaan met een narcistische moeder, wordt het vaak onmogelijk om gezonde relaties met anderen te vormen.

Ondersteuning en mededogen voelen voor ons als vreemde concepten, dus we zoeken deze kwaliteiten niet in vrienden en romantische partners. Onbewust geloven we zelfs dat we geen echte liefde en steun verdienen.

Een uitgebreid herstelprogramma onder leiding van iemand die zelf narcistisch misbruik heeft ervaren, is van nodig belang.

Je moet leren hoe je oude gewoonten kunt afschudden en gezonde relaties met anderen kunt opbouwen – vooral als je zelf een ouder bent (of ouder wilt worden).

Omgaan met een narcistische moeder is niet je bestemming!

Herstel van narcistische misbruiken is vooral belangrijk voor dochters en zonen van narcistische moeders, omdat het trauma zo diep in onze psyche zit. Het is alles wat we ons hele leven hebben geweten.

Het gevolg van een narcistische moeder

Je kunt de jeugd (of tienerjaren of volwassenheid) die je nooit hebt gehad, niet goedmaken. Je kunt jezelf echter bevrijden van het narcistische misbruik en de rest van je leven in vrijheid doorbrengen.

Als je denkt dat deze status klopt en je weet dat het tijd is om de chaos te stoppen, de mentale marteling te beëindigen en je leven te helen, dan zou ik je willen uitnodigen om onze gesloten Facebookgroep VKoN te bezoeken. Daar kom je met gelijkgezinden in gesprek. Daar kun je elkaar ondersteunen door de werkwijze te volgen die je op onze website vindt om te herstellen van narcistisch misbruik.

Als je klaar bent om dieper te gaan en je leven nu te veranderen, bied NARP (Engelstalig) een breed scala aan effectieve middelen en technieken  om je te beschermen tegen giftige mensen.

Je hebt ook de mogelijkheid voor online therapie (Engelstalig).

Ik ben enthousiast om met u de psychologische hulpmiddelen te delen die ik en anderen hebben gebruikt om te genezen van narcistisch misbruik.

Het genezen van je leven gebeurt stap per stap.

Voor veel problemen hebben we specifieke teksten die je vindt via de zoekfunctie op onze website. Wat je vindt met de zoekfunctie kan je een goed antwoord bieden. Natuurlijk kun je ons ook via messenger of andere sociale media een P.m. sturen. Alle heel belangrijke links vind je in het menu.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees