Velen vinden het vermoeiend en uitdagend om van anderen te houden. Ze zijn bang om hun geest te openen en hun vertrouwen in iemand anders te stellen, hun hart open te stellen voor kwetsbaarheid en liefde, opdat ze niet gekwetst willen worden noch door narcisme en niet door vriendelijkheid.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Maar liefde is een essentieel aspect van ons wezenlijke wezen. Het is de magische sleutel tot de deur die verschillende geschenken in petto heeft. Waar liefde is, is vertrouwen, geloof, respect, geduld, hoop, vriendelijkheid, vergeving en waarheid.

De sleutel begint met de volledige acceptatie en liefde voor het zelf. 

Eigenliefde is geen egoïsme; het is vriendelijkheid voor jezelf. Begint liefdadigheid niet thuis? Dus ga op zoek naar liefde van binnenuit. Knuffel en houd elke dag van jezelf. Met inbegrip van die littekens en gebreken, sommige zichtbaar, veel onzichtbaar. We krijgen het meestal van onze verzorgers en geven dat ook dat vriendelijk gedrag door.

Maar er is een addertje onder het gras. Heb lief zonder gehecht te zijn, zelfs niet aan jezelf. 

Omdat er een dunne lijn is tussen vriendelijkheid voor jezelf en narcisme. Te veel mensen worden verteerd door van zichzelf te houden, zodat ze niet verder dan hun neus kunnen kijken.

Narcisme en liefde kunnen niet naast elkaar bestaan. Narcisme houdt ervan om de gebreken in anderen op te pikken en ze publiekelijk belachelijk te maken. Het is sadisme om te verkneukelen over iemands zwakheid, handicap en mislukking en jezelf op te richten ten koste van iemands verdriet.

Ieder van ons is gebrekkig en gebroken. We maken dag in dag uit fouten. Misschien kunnen we proberen ons in iemands schoenen te verplaatsen en hun reis te begrijpen. Misschien ontdekken en leren we iets nieuws; Beter nog, ervaar Liefde op een onverwachte plaats. Zoals iemand die wijs is terecht zei: “Het is leuk om belangrijk te zijn, maar belangrijker om aardig te zijn.”

Liefde is vrijheid. 

Van ganser harte liefhebben zonder enige verwachting of gehechtheid, kortom onvoorwaardelijk, is de meest bevrijdende ervaring. Vrijheid van het toenemende belang van het zelf. Vrij zijn van vooringenomenheid en de angst om van anderen te houden die anders zijn dan wij.

Liefde ziet iedereen als gelijkwaardig. Het is ons bewust dat we allemaal verwant zijn, liefde waardig zijn en de mensheid opbouwen. Liefde is de essentie van het leven, en men moet nooit stoppen met lief te hebben vanwege traumatische ervaringen.

Het betekent niet dat we oogkleppen op doen en van iedereen houden. 

Het betekent een holistische kijk aannemen en anderen beoordelen vanuit een objectieve ruimte, maar ook met onze intuïtie.  Met voorzichtigheid, empathie, geduld en zelfs hoop. Wat is er tenslotte in het leven zonder liefde en hoop?

Liefde is een moedige daad in tijden van haat, en komt tot uiting in woorden en daden van vriendelijkheid en vergeving. Dus liefde in alle bewustzijn.

You may also like...

Geef een reactie, vraag of antwoord. Dank je wel!