Dagelijkse tai-chi & chi gong beweging om terug te keren naar je lichaam! +video

Qigong (of Qi Gong) is een geneeswijze die zijn oorsprong vindt in de oude Chinese geneeskunde. Als beoefening en als complementaire geneeswijze erkent het de eenheid van lichaam en geest. Deze verbinding tussen lichaam en geest is belangrijk bij de behandeling van overlevenden van trauma, omdat wanneer we getraumatiseerd zijn en bijgevolg lijden aan de symptomen van PTSS, we moeilijkheden ondervinden met betrekking tot zowel ons fysieke als psychologische welzijn.

Qigong heeft tot doel ons fysieke en psychologische welzijn te verbeteren en PTSS-symptomen te verminderen door langzame, gecontroleerde fysieke bewegingen, evenals gerichte, diepe diafragmatische ademhaling en meditatie. Door het ‘verkrijgen van diep gefocuste en ontspannen toestanden’ wil Qigong de functie van onze interne energie verbeteren.

Holistische gezondheid

Fundamenteel voor het geloof in Qigong en andere praktijken die te vinden zijn in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), is dat de behandeling van een persoon de hele persoon moet omvatten, niet slechts één aspect van hun ziekte of probleem. Dit is een holistische benadering en heeft tot doel het evenwicht en de geaardheid in het lichaam-geest-systeem te herstellen.

De gezondheid van de hele persoon is een ‘continu proces’ waarbij fysieke, psychologische en sociale factoren betrokken zijn. Trauma en ziekte vertegenwoordigen dan een verstoring in de balans van het lichaam-geest-systeem. ‘De geest en het lichaam worden gezien als met elkaar verbonden, waarbij veranderingen in de ene invloed hebben op de andere.’ In TCM is Qi (of Chi) je levenskracht – de energie die door je lichaam circuleert. Qi heeft twee bronnen: onze interne, genetisch overgeërfde Qi en onze externe (of omgevings-) qi.

We accumuleren zowel over ons leven door levensstijl, gewoonte en externe omstandigheden.

Wanneer deze levensenergie vrij door het lichaam kan stromen, kunnen we ons leven leiden met een gevoel van harmonie, balans en geaardheid; ‘goede lichamelijke gezondheid, emotioneel evenwicht, mentale helderheid en een gevoel van heelheid.’ Een integraal onderdeel van TCM is het idee dat er in het lichaam een ​​onderling verbonden systeem van energiekanalen is dat bekend staat als meridianen.

Wanneer deze kanalen open en onbelemmerd zijn, stroomt qi vrij en ervaren we een goede gezondheid. Als deze kanalen echter worden belemmerd, zijn we onderhevig aan ‘fysieke, emotionele of mentale onevenwichtigheden’, die ‘het gevolg kunnen zijn en zich kunnen manifesteren als ziekte’.

Hoe helpt Qigong genezing?

PTSS wordt meestal behandeld – of op zijn minst beheerd – met psychotherapeutische en farmacologische interventies, maar vaak blijft de aanwezigheid van de traumatische herinnering en gevoelens in de persoon. Symptoombeheersing is belangrijk omdat PTSS-symptomen een aanzienlijk negatieve invloed kunnen hebben op de kwaliteit van leven van een persoon, waardoor het dagelijks functioneren en interpersoonlijke relaties worden beïnvloed.

Farmacologische interventies – medicijnen zoals Zoloft, Paxil en Sertraline kunnen effectief zijn in het verminderen van de intensiteit van sommige symptomen, maar ze pakken de oorzaak van het trauma niet aan. Psychologische gezondheid wordt aangepakt in psychotherapeutische modaliteiten door cognitieve en op blootstelling gebaseerde methoden, maar gaat meestal af van bewust gebruik en onderzoek van lichaamsbeweging. Het beoefenen van Qigong helpt de activering van het parasympathische zenuwstelsel te verhogen, het deel van ons zenuwstelsel dat betrokken is bij rust en spijsvertering.

Dit gaat de hoge angst en hoge niveaus van opwinding tegen die geassocieerd zijn met de andere tak van ons zenuwstelsel – het sympathische zenuwstelsel.

Een element van Qigong-beoefening – mindfulness en gerichte aandacht – vergroot de verbinding tussen lichaam en geest, stimuleert ontspanning en een kalme gemoedstoestand, waardoor uiteindelijk ruimte wordt gecreëerd voor psychofysisch welzijn.

Het gebruik van Qigong als aanvullende therapie omvat het lichaam en versterkt de verbinding tussen geest en lichaam en kan, indien gebruikt naast psychotherapie en medicatie waar nodig, uiteindelijk helpen om de natuurlijke helende vermogens van het lichaam te bevorderen.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

Holistisch genezen van ongerustheid en angst!

Zijn er limieten voor zelfgenezing en zelfgenezers?

Gratis bronnen narcisme – traumaherstel

Een emotionele kater te herstellen

Zenuwstelsel regulering oefeningen +audio

Hoe doe je het werk voor zelfgenezing: boek Dr Nicole Lepera video

Chronische emotionele en/of fysieke pijn – pacing of een holistische benadering


Geplaatst

in

, , ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees