Categorieën
Communicatie met de narcist slachtoffer van narcisme Werktuigen & tools voor veerkracht weerbaarheid

Rechtvaardiging stellen, verdedigen of uitleggen aan een narcist. VKoN

Geen rechtvaardiging stellen, verdedigen of uitleggen aan een narcist.

Om ronde gesprekken te vermijden moet je jezelf niet verdedigen, of uitleggen.

Het is dus belangrijk dat je geen rechtvaardiging uit van je gedrag tegenover een narcist anders kom je in een cirkel gesprek.

Veel niet-PD’s zijn van nature consensusbouwer.

Ze kunnen berucht zijn voor het hebben van een over ontwikkelde behoefte om zichzelf te verklaren.

Zij zullen praten en debatteren en rationaliseren, totdat ze leeg zijn.

Deze eigenschap is nuttig in vele situaties.

Een gezond debat tussen twee individuen helpt vaak om alle problemen op tafel te krijgen en kan zorgen voor een lange weg waar misverstanden kunnen vermeden worden.

Echter, omdat dit soort dialoog zou productief zijn, moet er een onderliggende aanname zijn dat beide partijen uiteindelijk het eens kunnen worden over wat de feiten zijn.

Dit is vaak niet het geval. Zeker niet met een narcist.

Enkele psychologische studies zijn uitgevoerd om aan te tonen dat ooggetuigenverslagen in rechtszaken vaak onnauwkeurig zijn.

Het geheugen van iedereen is onderhevig aan vooroordelen waarvan zij niet altijd op de hoogte zijn.

Studies hebben aangetoond dat elke keer dat een persoon een verhaal hervertelt, in hun herinnering van het verhaal iets zal worden herschreven dat meer overeenkomt met de manier waarop ze het horen.

Hoe sterker de spanning, des te meer het geheugen wordt vervormd wanneer deze wordt opgeroepen en herschreven. Dit helpt te verklaren waarom sommige mensen de herinnering van de feiten geleidelijk verder afdrijft van de feiten telkens dat ze het herhalen.

Dat het geheugen dynamisch aan het werk is in vele situaties is zo zoals in:

Wanneer een persoon “tegen zichzelf praat om een moeilijke beslissing te nemen, en vervolgens iteratief de wijsheid versterkt van die beslissing na afloop.

Romantische partners, die vaak selectief alleen goed (of slecht) herinneringen aan elkaar herinneren.

Slachtoffers van misbruik, die amnesie ontwikkelen om gebeurtenissen die zij niet willen onthouden te vergeten.

Fracties, die soms systemisch verschanst in een set van veronderstellingen en ongevoelig worden voor alternatieve standpunten.

In religieuze sektes en groepen gebruikt de leiding mantra’s en geloofsbelijdenissen om de leer te versterken.

Dissociatie.

Veel mensen die lijden aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben emotionele drijfveren, of verhoogde vooroordelen, waardoor ze bijzonder gevoelig zijn voor het ontwikkelen van dit soort progressieve geheugen vervorming. Dit duiden we aan als dissociatie.

Gezien dit inzicht in de praktijk van het hebben van een debat met iemand die sterke vooroordelen heeft kan dit eigenlijk een contraproductief effect hebben met een  versterking van hun vooroordelen, omdat zij herhaaldelijk de feiten herinneren vanuit hun eigen gezichtspunt.

Dit is wat er voor zorgt dat rechtvaardigen, ruziemaken, verdedigen of verklaren – zo’n slecht idee is bij een narcist.

In plaats daarvan, wordt aanbevolen dat je over een bepaalde kwestie op uw standpunt staat eens en voor altijd. Zorg voor eventuele verduidelijkingen als de narcist die vraagt.

Dit is niet om te suggereren dat je niets mag zeggen of helemaal terug moet argumenteren. Het is nodig om de  stappen te zetten die nodig zijn, zodat u, en alle kinderen onder uw zorg, in een veilige, gelukkige, gezonde en productieve omgeving kunnen leven.

Het is gewoon niet zo nodig is om heel veel te praten.

Klaar voor de volgende stap? 

Onthoud: je hebt de macht om op elk gewenst moment van het onbewuste naar het bewuste leven over te schakelen en te groeien in onoverwinnelijkheid .

Als je het beu bent om je slachtoffer te voelen, dan is het vandaag een goede dag om helemaal onoverwinnelijk te worden.

Bovendien ben je heel erg bedankt voor het zijn van een mooie ziel!

Bekijk het nieuwe herstelprogramma van Melanie.

Wij zijn out-reachers die hier zijn om je te helpen onoverwinnelijk te worden. Bovendien  je interne BS en blokkades helpen te overwinnen, zodat je een ongelooflijk geweldig leven kunt maken!

We schrijven over persoonlijke ontwikkeling, manifesteren & meer voor slachtoffers van narcisme.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren