Categorieën
Begrippen Narcisme Recent symptoom van een stoornis

Borderline empathie en ruimte scheppen voor jezelf.

Hier is wat informatie over een systematisch literatuuronderzoek waarin ik ben gedoken in wat bekend staat als ‘borderline empathie’: verbeterde empathie ondanks verminderd interpersoonlijk functioneren.

Journal of persoonlijkheidsstoornissen (in druk, juli 2012)

De borderline-empathieparadox:

bewijs en conceptuele modellen voor empathische verbeteringen in borderline-persoonlijkheidsstoornis

Door Natalie Dinsdale en Bernard Crespi

Abstracte verklaring:

Op basis van de resultaten van de review en eerdere verklaringen voor BPS-symptomen, stellen we een nieuw model voor om de borderline-paradox te verklaren: dat een combinatie van verhoogde aandacht voor sociale stimuli en disfunctionele sociale informatieverwerking gedeeltelijk verantwoordelijk kan zijn voor de specifieke empathische verbeteringen en verminderd algemeen sociaal functioneren bij BPS.

Instellen van grenzen aan hun borderline empathie

Voor velen is het herstellen van deze symptomen van hun zogenaamde borderline-stoornis het instellen van grenzen aan hun empathie. Grenzen aan empathie kan ervoor zorgen dat je dan stopt om op een ongezonde manier een extreme pleaser en onbaatzuchtig te zijn.

Door zelfgenezingstechnieken zoals ego-werk kun je veel meer ruimte creëren tussen de onmiddellijke interpretaties van de interpersoonlijke interacties waardoor je jezelf meer controle en meer waarheid kunt geven in jouw analyse van de situatie en jouw reactie.

Onthoud deze twee dingen: je bent in de eerste plaats een MENS. Je onbewuste kan zichtbaar worden als je reflecteert over je gedragspatronen.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren