Wanneer moet je een relatie verlaten?

1 – Je bent constant geobsedeerd door je partner en voelt je onzeker over jezelf. Dit is een teken om je relatie te beëindigen.

Ben je urenlang geobsedeerd en vraag je je af wat je verkeerd hebt gedaan en wat er precies aan je is veranderd waardoor je relatie in een draaiende draaikolk van wanhoop is gezogen? Kunt u niet functioneren op het werk? Of, erger nog, je functioneert nauwelijks als ouder omdat u geïmmobiliseerd bent door gevoelens van machteloosheid en angst voor wat uw partner van plan is? Voel je constant de vreselijke knoop van verlatingsangst in je maag? Ben je doodsbang dat je relatie zich op dun ijs bevindt en dreigt te vallen in de dodelijke wateren onder nul? Dan is dit een teken om je relatie te verlaten.

Laag zelfbeeld

Natuurlijk, misschien heb je eerder met onzekerheid te maken gehad of met een laag zelfbeeld geworsteld. Het was altijd een voorbijgaand moment dat je jezelf uit je hoofd praatte. Nu, nadat je je partner hebt ontmoet, heb je het gevoel dat je tot het bezinksel van de samenleving behoort, ondanks je succes en prestaties.

Wat betekent dit? Je hele staat van emotionele gebrokenheid is gemaakt door de narcist. Je leven was misschien niet perfect voordat je ze ontmoette, maar je was over het algemeen gelukkig en tevreden met het leven, toch? De enige onafhankelijke variabele hier is de narcist.

Een van de belangrijkste aanwijzingen dat je een relatie moet verbreken is als je je waardeloos, depressief, gek, achterdochtig voelt en je dagelijks leven niet meer aankan. Dit zijn tekenen dat je het narcistisch misbruiksyndroom hebt.

2 – Je wordt aangemoedigd om afstand te nemen van je vrienden en familie. Dat is zeker een signaal om je relatie te verbreken.

Soms kan een persoon in een relatie bezitterig worden. Een bezitterig persoon vertelt je dat ze om je veiligheid geven en dat hun bezitterige gedrag bewijst dat ze van je houden. Tot het uiterste doorgevoerd, zorgt bezitsdrang ervoor dat je jezelf isoleert van de mensen die je kent en liefhebt.

Het doel van isolatie is om je onder controle te krijgen door je emotionele wil om weerstand te bieden te onderbreken. Isolatie wordt gebruikt door sekteleiders om te voorkomen dat hun volgelingen contact hebben met buitenstaanders, inclusief hun familie en vrienden. Net zo proberen narcisten hun partners te isoleren om hen sociale steun te ontnemen, waardoor hun verdediging verzwakt en ze afhankelijker worden van de narcist.

Bovendien kan de wens om te isoleren worden veroorzaakt door de onzekerheid van een partner. Ze kunnen die onzekerheid op je projecteren door te proberen controle te hebben over alles wat je doet, wie je ontmoet en waar je heen gaat. Ze kunnen proberen je een schuldgevoel te geven omdat je het naar je zin hebt of vrienden hebt gemaakt. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet tegemoet moet komen aan deze buitensporige onzekerheid, want het is disfunctioneel en je zult jezelf verliezen in het proces als je daaraan toegeeft.

3 – U bent het doelwit van consequent verbaal geweld.

Regelmatige verbale aanvallen op je karakter en waarde vernietigen je gevoel van eigenwaarde. Voortdurende verbale aanvallen kunnen ertoe leiden dat u uw belangrijkste idealen en overtuigingen opzij zet.

Verbaal geweld kenmerkt zich door kritische of vernederende opmerkingen over jou als persoon. Als je partner je voortdurend naar beneden haalt en je het gevoel geeft dat je het zelfrespect niet waard bent, is dit een waarschuwing dat er iets absoluut mis is. Verbaal geweld kan escaleren tot seksueel of fysiek geweld als u geen actie onderneemt om uzelf te beschermen. Het is ook een van de grootste indicatoren van narcistisch misbruik. Wanneer een narcist grof wordt, is de kans groot dat je denkfouten krijgt door het constante verbale geweld.

4 – Er zijn bedreigingen geuit om uw huisdier pijn te doen of te doden, of erger nog, ze hebben het daadwerkelijk gedaan.

Dit lijkt misschien voor de hand liggend. Ik heb gehoord van kennissen van wie de partner een geliefd huisdier pijn deed of doodde, maar toch hadden ze nog steeds een relatie. Als de narcist in je leven je huisdier heeft verwond of gedood, moet dit serieus worden genomen, vooral als je kinderen in huis hebt.

Dit wijst er niet alleen op dat uw kinderen op een gegeven moment het doelwit van deze psychopathie kunnen zijn. Het zou ook zeer schadelijk zijn voor het emotionele en mentale welzijn van uw kind, waardoor ze voor het leven getekend zouden worden. Als dit gebeurt, neem dan onmiddellijk contact op met uw plaatselijke centrum voor huiselijk geweld voor de wetten in uw land en advies over hoe u de relatie veilig kunt verlaten.

5 – Uw kind presteert ondermaats op school.

Als u kinderen heeft en samenwoont met een misbruiker, lopen uw kinderen het risico hersenafwijkingen te ontwikkelen die agressie, depressie, ADD-symptomen en andere vormen van psychiatrische aandoeningen kunnen veroorzaken.

Recente onderzoeken met hersenscans hebben aangetoond dat chronische stress, negatief denken (veroorzaakt door emotionele mishandeling) en tijd doorbrengen met ongezonde mensen de hersenen zelfs pijn doet!

Het verkleint de hippocampus en voorkomt de vorming van nieuwe neuronen. Simpel gezegd, chronisch emotioneel misbruik en leven in een stressvolle omgeving doodt niet alleen bestaande neuronen, maar voorkomt ook dat er nieuwe ontstaan, wat leidt tot cognitieve stoornissen of geheugenproblemen.

Dus als uw kind op school niet lijkt te verbeteren, kunt u het opschrijven als leven in een giftige omgeving. Maar erger nog, het leidt tot PTSS, wat een van de moeilijkste verwondingen is om te behandelen, omdat het door de hersenen wordt opgeslagen. Een van mijn lezers schreef me kortgeleden dat al haar kinderen de diagnose PTSS hadden gekregen, en deelde hoe berouwvol ze voelde dat ze in een gewelddadige omgeving was gebleven.

De mogelijkheid hier is dat toxische stress een gezonde ontwikkeling bij kinderen in de weg staat en de ontwikkeling van de hersenen kan beïnvloeden, wat kan leiden tot mogelijke gevolgen op de lange termijn voor leren, gedrag en gezondheid.

Je kunt dus zien hoe het oude gezegde van “bij elkaar blijven ter wille van de kinderen” niet alleen op veel niveaus schadelijk is. Het bij elkaar blijven is de wortel van generatiedisfunctie die heeft geleid tot de epidemie van klinische depressie, angst en gewonde volwassenen in onze samenleving vandaag.

6 – Je partner wijst constant op dingen die ze “niet leuk vinden” aan je.

Vreemd genoeg zijn dit juist de dingen die ze in het begin leuk aan je vonden. Narcisten verleiden hun doelwitten door te beweren dat ze van alles aan hen houden, de manier waarop ze zich kleden, hun kapsel, hun interesses, hun muzieksmaak, hun liefde voor kunst. Toen, schokkend, werden de dingen die ze ooit leuk aan je vonden de redenen waarom ze werden ‘gedwongen’ om vals te spelen, geen seks meer met je te hebben of een nieuwe relatie met iemand anders te beginnen.

De reden dat deze manipulatieve tactiek zo’n diepgaand effect heeft op je gevoel van eigenwaarde, is dat je een groot deel van je leven hebt besteed aan het ontwikkelen van je voorkeuren, interesses, persoonlijkheid en persoonlijke stijl. Gaandeweg raakte je lekker in je vel.

Toen kwam er iemand langs die van alles aan jou leek te houden. Sterker nog, het leek erop dat jullie twee veel dingen gemeen hadden. Toen begonnen ze langzaam, als het ontmantelen van een legpuzzel, kleine delen van je weg te nemen door te beweren dat ze ondraaglijk waren. Dingen die het meest voor je betekenden: je familie, je vrienden, je uiterlijk, je relatie met je kinderen, de liefde die je hebt voor je huisdieren, je liefdadigheidsbetrokkenheid, je vioollessen. Tot je niet meer wist wie je was.

Ware liefde neemt de dingen die deel uitmaken van wie je bent niet weg.

Het maakt je niet kleiner. Als je het gevoel hebt dat je niets goed kunt doen, dat je onmogelijk iemand anders kunt aantrekken, dat je “te oud”, te behoeftig, te gevoelig bent om een relatie met iemand anders aan te gaan, dan zijn dit tekenen dat je moet een relatie verlaten.


7 – Je moet je gedragen als een ouder voor je partner.

Een relatie hebben met een narcistisch persoon voelt vaak alsof je een kind opvoedt. Natuurlijk, misschien hebben ze een geweldige baan. Misschien zelfs een fatsoenlijke bankrekening. Beide maken het des te verwarrender als je merkt dat je ze constant de basis van menselijk fatsoen moet leren.

Ik heb de reacties gezien. Sommige doelwitten van narcistisch misbruik vinden het vertederend dat ze hun partner moeten opvolgen en hun rotzooi voor hen moeten opruimen. Het arme ding kan er niets aan doen. Ze kunnen de verantwoordelijkheden van volwassenen gewoon niet aan.

De narcist zou verloren zijn zonder hun liefhebbende partner aan hun zijde om het podium schoon te vegen en de opkuiser te zijn.
Net zoals de schoonmaker van de plaats delict in populaire psychologische thrillers, moet de partner van de narcist achter hen aan gaan en alles laten verdwijnen, om vervolgens weer een puinhoop op te ruimen voordat ze tijd hebben gehad om zich te oriënteren.

Volwassenen mogen niet voor andere volwassenen zorgen alsof ze kinderen zijn, tenzij die volwassene arbeidsongeschikt is. Anders is dit de fundamentele dynamiek van ontkenning en activering.

8 – Je houdt je relatie geheim voor de mensen van wie je houdt.

Dit kan mogelijk een van de veelzeggendere tekenen zijn dat je een relatie hebt die erg slecht voor je is. Als je een relatie had met iemand die je respecteerde, je behandelde zoals je het verdient om behandeld te worden, en je in het algemeen hielp hogere niveaus van geluk te bereiken, dan zou er niets te verbergen zijn.

De mensen in je binnenste cirkel zouden blij voor je zijn, als ze beseften dat je een partner had die zorgzaam en meelevend voor je was. Aan de andere kant, als je je relatie verbergt voor mensen van wie je houdt, is dat omdat ze weten dat je te maken hebt met iemand die je niet goed behandelt.

In dezelfde geest weet je dat je betrokken bent bij iemand die je niet goed behandelt en je zou je schamen voor je dierbaren om te weten dat je nog steeds de mishandeling, leugens en verraad tolereert. Je relatie geheim houden is een teken van ernstige traumabinding. Normale relaties zorgen er niet voor dat je traumabanden vormt. En het is belangrijk om te begrijpen dat een relatie waarin je getraumatiseerd bent nooit zal veranderen in een gezonde, liefdevolle relatie.

Sterker nog, hoe langer je blijft, hoe slechter de band zal worden, waardoor het des te moeilijker wordt om te vertrekken naarmate je langer blijft.

Uitstappen en hulp zoeken

Geen enkele relatie is perfect, maar gezonde relaties zijn vrij van angst en pestgedrag. Open zijn over je gedachten, gevoelens en ervaringen, en er voor elkaar zijn, zijn de kwaliteiten van gezonde relaties. En vergeet niet dat gezonde relaties niet ontstaan uit traumabinding.

Herken je jezelf in een van bovenstaande scenario’s, zoek dan hulp bij een goede traumatherapeut. U zult ook een effectief online herstelprogramma voor narcistisch misbruik willen overwegen om u tussen de sessies door op het goede spoor te houden. (links vind je in het menu)

Met steun voelt u zich misschien beter in staat om uit een slechte relatie te komen. Hoewel het nu misschien onmogelijk lijkt, is een gelukkig leven leiden zonder een gewelddadige partner niet alleen mogelijk, het is essentieel.

Net als iemand die lijdt aan middelenmisbruik, heb je een herstelprogramma voor narcistisch misbruik nodig dat je kan helpen terugval te voorkomen door meer te weten te komen over jezelf, gewoonten en triggers.

De groeitaken zijn misschien wel het ontbrekende stukje van de puzzel.
Ik weet wat je doormaakt en ik ben hier om te helpen. Door de zoekfunctie te gebruiken kun je veel van je vragen oplossen. Maar het belangrijkste is dat je het werk doet voor een optimale geestelijke en fysieke gezondheid. In het menu vind je ook nog andere mogelijkheden. Volg deze blog en onderschrijf op onze sociale media. Deel met iemand die deze boodschap nodig heeft.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig advertentievrij en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer


Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees