Wanhopig proberen te achterhalen wat er is gebeurd.

Deze presentatie bevat afbeeldingen die zijn gebruikt onder een Creative Commons-licentie. Klik hier voor de volledige lijst met afbeeldingen en attributies:

https://link.attribute.to/cc/373587

Psychisch misbruik laat langdurige gevoelens van waardeloosheid en ontoereikendheid achter, een gevoel van gescheiden zijn van liefde.

Hierna is het gebruikelijk om PTSS te ontwikkelen naarmate de overlevende elke seconde opnieuw innerlijk afspeelt, telkens opnieuw.
De gevoelens van waardeloosheid en ontoereikendheid zijn zo ondraaglijk dat de geest wanhopig probeert te achterhalen wat er is gebeurd, om ervoor te zorgen dat het nooit meer gebeurt.
Bovendien ontwikkelt de geest langzaam een ​​illusie van controle, door alles te analyseren en alle “waarom” antwoorden te kennen. Vanaf hier beginnen allerlei beschermende muren op te duiken: woede, wrok, angst en schuld.

Het blokkeren van de zachte liefde in ons hart door gevoelens van waardeloosheid.

Hoewel deze allemaal volledig begrijpelijk zijn na misbruik, kunnen ze ons ook blokkeren voor de zachte liefde in ons hart.
Op hun plaats gelaten, kunnen deze muren langzaam leiden tot allerlei persoonlijkheidsveranderingen: verdoofdheid, een onaangenaam bitter mens worden, buitensporige eenzaamheid, perfectionisme, voortdurende veldslagen en uiteindelijk,  depressie angst, slapeloosheid en zelfs paranoia.
Om deze puzzel te ontrafelen, moeten we teruggaan naar de oorzaak: die ondraaglijke gevoelens.
Ik beveel ten zeerste aan om tijdens dit proces met een professionele therapeut te werken.
In afwachting raad ik je zelfhulp aan om een verbetering te bewerkstelligen. Bedenk dat deze gevoelens zo intens waren dat je lichaam muren op hun plaats plaatste om te voorkomen dat ze werden gevoeld.
Maar ze zijn nog steeds opgeslagen in je lichaam, en dat is de aard van PTSS.
Heb je vragen, suggesties of commentaar, laat het me weten.
Delen is zorgzaam.
Liefs xx

Annemie Persyn Declercq

Leven met ptss het ware verhaal van een Bosnie-veteraan

cover boek innerlijke zelfvervreemding overwinnen

foto cover boek Traumasporen het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen

 

Laat een reactie, vraag of antwoord achter.