Waarom ontsnappen in het land van de duisternis zo moeilijk is?

Het grootste probleem is, dat veel slachtoffers van narcisten niet weten wat er met ze aan de hand is.

Er zijn maar weinig mensen bekend met deze vorm van mishandeling, waardoor talloze slachtoffers rondlopen met een basaal gevoel dat het allemaal aan hen zelf ligt.

Dat is ze immers ook altijd verteld en ingehamerd.

Een nauwe relatie moeten onderhouden met een narcist is vergelijkbaar met vastzitten in een guerrilla-oorlog.

Je weet nooit uit welke hoek het gevaar kan komen.

Veel slachtoffers ontwikkelen een ernstige vorm van PTSS  want ze ervaren voortdurend stress, omdat ze op alles voorbereid moeten zijn.

 

Een narcist wil de volledige controle over zijn omgeving, maar is hierin niet duidelijk.

De tegenstrijdige aanwijzingen houden slachtoffers in de ban en worden veroorzaakt door de complete innerlijke chaos die in de narcist zelf leeft.

Dit kun je pas zien als je uit zijn systeem bent.

Zolang je er nog in zit heb je het gevoel dat je in een doolhof zit waarin je het ene moment de ene kant op gaat, het volgende moment de tegenovergestelde kant, het is een gekkenhuis.

Je mag echter niets laten merken van de tegenstrijdigheid die je ervaart aan de narcist want de narcist moet koste wat kost zijn imago overeind houden.

In die realiteit staan hou jij dan ook niet vol want zowel fysiek als emotioneel takel je af.

Je probeert zijn logica te volgen, omdat in het volgen de enige veiligheid zit.

Als een konijn in de lampen wacht je op nieuwe aanwijzingen.

Hij houdt de aandacht gevangen, want zodra je niet goed hebt opgelet om te weten wat er van je verwacht wordt, word je gestraft.

Je wordt vernederd en beschaamd, maar vervolgens heft de narcist zelf die beschaming weer op. Dit is de belangrijkste reden waarom narcistische mishandeling zo beschadigend is.

Het Stockholm syndroom vormt de kern van narcistische mishandeling en zorgt voor een ziekmakende binding tussen dader en slachtoffer.

Hierdoor is het zo moeilijk om te ontsnappen.

De symptomen van narcistische mishandeling openbaren zich via PTSS, depressie, suïcidale gedachtes, dissociatie, een enorm laag zelfbeeld en talloze somatische klachten.

Vaak zijn de slachtoffers uitgeput.

De symptomen dragen er juist aan bij dat je gevangen blijft door de narcist.

De  empathische persoon  heeft vaak een leeg, onwezenlijk gevoel.

Het slachtoffer van de narcist kan niet helder denken of tot iets komen.

Je voelt je vaak heel rot, en als het zou lukken om dieper te gaan dan voel je vooral veel schaamte.

Een enorm gevoel van onvolwaardigheid: ik kan het niet, ik zal het nooit goed genoeg doen, ik ben niks waard.

Je piekert heel veel, kunt moeilijk genieten.

Zelfs iets simpels is al heel ingewikkeld en je krijgt steeds meer het gevoel dat je niet tegen het leven opgewassen bent.

Wat vroeger aangenaam was en je gelukkig maakte maakt dat je je zielig voelt.

Je lijkt wel op de vlucht te zijn, maar weet niet waarvoor.

Je wilt jezelf verdoven, door je te verliezen in werk, in een verslaving, in wat dan ook.

Wat je diep van binnen voelt is ondraaglijk, maar het ergste is dat je niet weet waardoor het veroorzaakt wordt.

Het is van vitaal om in te zien dat deze symptomen je werden aangedaan door iemand met zwaarwegende pathologie.

 

De gekte van anderen kan jou gek maken want je verliest immers alle houvast.

Ik noem de wereld waar narcisten je intrekken het land van de duisternis.

Waarom het land van de duisternis?

Er werd altijd gedaan of jij gek was.

Je hebt geleerd voor alles de verantwoordelijkheid te nemen, over alles na te denken wat je doet of zegt, want je zou die ander kunnen kwetsen.

In werkelijkheid ben je aan het proberen om nieuwe mishandeling te voorkomen, en het feit dat dit niet als zodanig benoemd mag worden vind ik duister.

Door de jarenlange mishandeling ben je murw, zie je niks meer helder, het is alsof je in een dikke mist zit.

En er komt bijna geen licht meer door.

Wat mensen met deze pathologie doen is heel duister, maar alleen de mensen die het van nabij hebben meegemaakt, of de mensen die zich hiervoor openstellen, weten dit.

Juist de manier waarop  je wordt geïsoleerd, afgesneden van jezelf en van alles en iedereen, maakt deze vorm van mishandeling zeer ernstig.

De belangrijkste stap naar heling is weten waar je mee te maken hebt.

De symptomen zijn het gevolg van narcistische mishandeling. Je verkeert in het land van de duisternis door de dynamiek van de narcistische relatie.

Maar omdat weinig therapeuten de symptomen herkennen, krijgen veel slachtoffers het verkeerde labeltje.

Ze hebben een depressie, of een angststoornis. Ja ook dat hebben ze, maar een veel dieper liggend probleem…

Gelukkig hebben deskundigen onderkend dat er steeds meer slachtoffers kwamen met een vergelijkbaar klachtenbeeld en kreeg het beestje een naam:  Het Narcissistic Victim Syndrome of Narcistisch Slachtoffer Syndroom.

Het inzicht dat jou symptomen een gevolg waren van de mishandeling is essentieel.

Jarenlang werden slachtoffers het gevoel gegeven dat zij alles verkeerd zagen. Narcisten zeggen dat het allemaal aan hen lag. Dat het slachtoffer zelf heeft uitgelokt.

Je hoort mensen vaak zeggen vertrouw op je gevoel.  Weet je, op een gegeven moment weten zij niet meer wat te denken of te voelen.

Veel van die empathische mensen dissociëren ook veel en gaan regelmatig uit hun lichaam. Dit is een techniek die ze gebruiken om te overleven. Om het misbruik, het verbaal geweld aan te kunnen, gaan ze denken dat ze daar niet echt meer zijn.

Als moeder of vader met kinderen wil je voor hen knokken en als slachtoffer als je speelt met zelfmoordgedachten zoek dan goede professionele hulp die op de hoogte zijn van het gevolg van leven met een narcist.

Zoek het op tijd. Lees veel van ervaringsdeskundigen.

Sluit je aan bij het forum Stop Narcisten op Facebook.

En zend je vragen in een persoonlijk bericht naar mij op Facebook. 

Kan ik een antwoord krijgen op de vraag of je ooit een relatie gehad hebt met een narcist?

Als je dat wenst en uzelf er door geen gevaar loopt, laat ons iets daarover weten in de commentaar sectie hieronder. Dat is een geweldige manier om elkaar te helpen in deze gemeenschap.

Maar als u verkiest dat te delen met mij persoonlijk kan je dat als je me bevriendt op Facebook en een persoonlijk bericht stuurt. Ik ga dan in op al je vragen. Het is geen therapie of coaching sessie,  gewoon luisteren naar je verhaal en zien of we daar klaarheid kunnen in krijgen.

Ook als je genoten hebt van deze inhoud, en u wilt voorkomen dat deze narcistische personen je leven gaan domineren, dan zorgen we er voor dat je goede vrienden gaat maken. Zet dan de stap om mijn facebook pagina te liken.

We zullen jou een ton aan verbazingwekkende middelen aan reiken die u zullen helpen u door elke fase van herstel van misbruik door een narcist  kunnen helpen. Iedereen wenst uiteindelijk te bouwen aan een warme gezellige thuis.

Gelieve mij niet te contacteren als je geen inlevingsvermogen hebt.

Dit artikel is niet bedoeld om te diagnosticeren of een gids te zijn voor zelf-diagnoses. Het enige doel van dit artikel is strikt voor educatieve doeleinden. Mijn doel is om de lezer  te laten nadenken om schadelijke individuen beter te vermijden.

De standpunten zijn Johan Persyn zijn niet noodzakelijkerwijs die van wetenschappelijk America en Europa.

Als u dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden dan is dat prachtig.  Vergeet dan niet om te reageren, commentaar te geven en te delen.

PS : Vindt u dit artikel interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u eens kunnen glimlachen van herkenning en erkenning? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, een goed idee want dan kan ik voor meer van dit zorgen. Dank U wel.

 

.

Deel uw gedachten met ons want samen kunnen we opzettelijk de wereld verrijken door waarde aan elkaar toe te voegen.