Waarom gebruiken de narcisten de stille behandeling?

Waarom gebruiken de narcisten de stille behandeling?

De narcistische stille behandeling is iets wat bijna elke narcist vakkundig doet.

Maar ook andere personen met persoonlijkheidsstoornissen zijn ook goed in de stille behandeling, in het bijzonder als het familie is.  Ze denken immers als familie dat ze speciale voorrechten hebben en je minder fatsoenlijk hoeven te behandelen. Ze hebben er geen moeite mee om je dagen, weken en soms maanden volledig te negeren, zelfs een deel van je familie of je eigen kinderen. Dat is pure stille behandeling.

Je krijgt geen woord tijdens de stilte behandeling.

Narcisten gebruiken de stille behandeling als hulpmiddel om macht over iemand uit te oefenen of emotionele afstand te creëren. De stille behandeling kan plaatsvinden in romantische relaties of elk type relatie, ook tussen ouders en kinderen, vrienden en collega’s, maar meestal is er iemand met een persoonlijkheidsstoornis bij betrokken.

Effect op je zelfvertrouwen van stille behandeling.

Als je regelmatig genegeerd wordt, kan dat ervoor zorgen dat je je afgewezen voelt. Dit kan een enorm effect hebben op je zelfvertrouwen. De stille behandeling is een manier om pijn te veroorzaken zonder zichtbare letsels.

Mensen negeren en uitsluiten met de stille behandeling is een manier om hen te straffen of te manipuleren. Narcisten kunnen zich misschien niet realiseren hoeveel emotioneel of fysisch letsel ze toebrengen, maar vaak doen ze het expres.

De stille behandeling, ook al is het kort, activeert de voorste cingulate cortex. Dat is het deel van de hersenen dat fysieke pijn detecteert. De aanvankelijke pijn is hetzelfde, ongeacht of de uitsluiting door vreemden, goede vrienden of vijanden is.

De relatietevredenheid voor beide partners vermindert door de stille behandeling want het gevoel van intimiteit en het vermogen om op een gezonde en zinvolle manier te communiceren vermindert.

stille behandeling
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Sommigen denken dat wederkerigheid en duurzaamheid dat dat niet hoeft.

Ze denken dat dit toch geen gevolgen heeft. Narcisten gaan ervan uit dat ze genoeg laster kunnen vertellen als jij het contact zou verbreken. Ironisch genoeg is het de vreselijke klap waar ze zelf doodsbang voor zijn – ongeldig, onzichtbaar en volledig overbodig worden gemaakt.

Deze presentatie bevat afbeeldingen die zijn gebruikt onder een Creatieve Commons-licentie. Klik hier voor de volledige lijst met afbeeldingen en attributies:

https://videos.files.wordpress.com/szqbdL8u/waarom-gebruiken-de-narcisten-de-stilte-behandeling-tegen-ons.mp4

Hoe echt te genezen van de stille behandeling?

Er is één manier om hiervan te genezen – gebruik de ruimte en stilte van de narcist in je voordeel. En er is één waarheid. Je zult moeten losraken, wegtrekken en genezen om te ontsnappen aan dit leven dat je levenskracht vernietigt. Je moet ontsnappen aan wat je niet toestaat om je ware vreugde, liefde en unieke leven te leven en bijdragen als je ware zelf.

Er is geen gemakkelijke manier om “No Contact” te gaan met een narcist. Er is geen gemakkelijke manier om alleen te gaan. Het is moeilijk om het gevoel te hebben dat je in een normale relatiebreuk zou verkeren. Niets is echter normaal. Het is triest, maar goed om het te beëindigen.

Met narcistisch misbruik heb je ernstige zielenovertreding gehad.

Je voelt je depressief, emotioneel en mentaal gebroken, verward, onwaardig, behoeftig en voortdurend getriggerd. Niets van dit alles verlicht. De narcist is absoluut niet beschikbaar, onwillig en niet in staat om uw pijn weg te nemen.  Er is geen oplossing met hem.

Het is tijd dat we het ‘beseffen’ dat het tijd is om elke gelegenheid aan te grijpen om het belangrijkste werk van ons leven te doen. Het belangrijkste werk van je leven is namelijk om de verbinding met de narcist te verbreken.

Daarom dienen we al onze aandacht van hen af ​​te trekken, naar onszelf te keren en de gebroken delen van onszelf te genezen. Het zijn die gebroken delen die de narcist ons weerkaatst met zijn of haar traumatiserende gedrag.

Dit zijn alle delen van ons die ons niet liefhebben.

Voel je je niet genoeg? Of dat we alleen wat waard zijn als iemand anders van ons houdt? In plaats daarvan kunnen we weten dat we genoeg waard zijn om van onszelf te houden en weg te gaan als ze dat niet doen. Wees voorbereid, na de stille behandeling dat als u wegblijft en dit zeer belangrijke werk doet, de narcist u waarschijnlijk zal oplichten.

Narcisten voelen de verbreking.

Ze weten wanneer je van de lijst met narcistische voorraadsnacks komt.  Narcisten proberen je er misschien weer in te stoppen met de stille behandeling. Weersta dat ook. Blijf doorgaan, want als je capituleert, val je weer in de cyclus van geweld. Narcistische stille behandeling is helemaal ook narcistisch geweld. Helaas de cycli worden met de tijd-intensiever en worden erger en erger.

Nu zal de narcist ervoor zorgen dat hij of zij je heeft waar ze je willen. Dan kun je genadeloos worden gestraft voor het bijna wegkomen. Dus kan het niet anders dat je jouw doel richt naar volledig wegkomen.

Als dit artikel bij je resoneert wat je weet dat het tijd is om de waanzin en marteling te stoppen. Daardoor kun je jezelf verder genezen. Neem dan een kijkje aan het einde van de pagina’s waar u mogelijkheden vindt om met ons mee te doen.  Ik hoop uit de grond van mijn hart dat dit artikel over de stille behandeling je heeft geholpen om duidelijkheid, gezond verstand en kracht te krijgen.

Heeft dit artikel je geïnspireerd om het innerlijk proces te doen waarvan ik gewoon weet dat het je kan helpen het volgende niveau van je herstel te bereiken? Naar jouw opmerkingen kijk ik uit om uw opmerkingen en vragen hieronder te beantwoorden.

De Stille behandeling door de narcist.

Een gevaarlijke relatie doet aan stille behandeling.

Stille behandeling & beschuldiging: ruimte voor ontrouw

Psychologisch misbruik door stille behandeling en verdediging met “geen contact”.

Emotionele verlating: de stilte behandeling


Geplaatst

in

door

Reacties

10 reacties op “Waarom gebruiken de narcisten de stille behandeling?”

 1. Lynn Fleurinck avatar
  Lynn Fleurinck

  Thank you!

 2. gena avatar
  gena

  Ik vraag mij af of ik nu met een narcist te maken heb of met een man die vol angst zit om mij kwijt te raken en daarom gekke dingen doet, hoe kom ik hier achter?Hij heeft na genoeg veel kenmerken van een narcist zoals…….hatelijke opmerkingen sturen en die dan wissen (gaslighten noem ik dat)zodat ik geen bewijs heb.Ik blokkeer hem dan en dan komt hij mij opzoeken op het werk of thuis om het goed te maken zegt hij dan want hij kan mij geen berichten sturen.Hij kleineert mij niet, doet ook alles voor mij maar claimt enorm en dan word ik dat even zat en dan wil een paar dagen alleen zijn en dan is het net of hij waanzinnig van angst wordt en raar gaat doen.Hij duikt ook overal op , zelfs als hij niet weet waar ik ben, , toeval?Zelf heeft hij een trauma opgelopen toen zijn vrouw van de ene op de andere dag hem verliet en hij zegt niet te weten waarom, ik vermoed dat hij eerder een vorm van verlatingsangst geeft en nu alles doet om mij maar bij zich te kunnen houden maar dat werkt verstikkend.

  Ik zou graag willen weten wat ik hiermee moet doen want hij zorgt er voor dat ik hierdoor verschrikkelijke angsten krijg

 3. johanpersyn avatar

  Verlatingsangst ligt zowel aan de basis van narcisme als van codependentie. Blijkbaar is dat een man die enorm twijfelt, emotioneel afhankelijk is, kortom niet in staat is een stabiel leven te leiden door een gebrek aan eigenwaarde. Als je je nu al verstikt voelt, wat zal dat dan worden als je zou samenwonen. Je laat je grens al overschrijden door hatelijke opmerkingen van hem te aanvaarden. Het is voldoende dat jij weet dat hij dat stuurt en als hij dan nog niet zijn verantwoordelijkheid daarvoor wil nemen door ze te wissen en dan waarschijnlijk af te strijden dat hij ze gestuurd heeft heb je geen normale communicatie meer, laat staan van iemand die je graag ziet. Je moet dat niet uitleggen, je weet dat dat zo is. Liegen is niets anders dan liegen. En hatelijke berichten sturen is niet anders dan kleineren toch. Als hij waanzinnig van angst wordt kun je dat onterecht interpreteren als “graag zien”, maar je weet dat dat bezitterigheid is. Waanzinnig betekent agressie, betekent pushen, onderdruk zetten, betekent waanzin. Iemand die waanzinnig van angst wordt is onstabiel, iemand die iemand anders claimt is gevaarlijk. Iemand die zegt niet te weten waarom zijn vrouw hem verliet, en die dus blijkbaar niet de context weet waarin een goede relatie standhoudt, hangt verschrikkelijk het slachtoffer uit en heeft niets geleerd uit die breuk. Blijkbaar is hij niet in staat om te denken over zijn eigen gedrag. Als dat toen zo was, dan zal dat nu ook zo zijn. Wat doet hij dan zo voor jou die jou zou kunnen doen vergeten dat stalking, liegen, claimen en het slachtoffer uithangen dat daar geluk uit volgt? Dat werkt dan ook nog verstikkend, wat zou kunnen betekenen dat jij dat niet vraagt. Hoelang ken je deze man? Wat hij doet voor jou kan dat dan niet door iemand anders? Met vriendelijke groeten, Johan

 4. gena avatar
  gena

  Ik ken deze man nu bijna een jaar.Eerst was er enkel vriendschap omdat we geen van beide behoefte hadden aan een relatie, ook hij had zijn portie wel gehad.Na 3 maanden biechte hij op verliefd op mij te zijn vanaf het begin (Tactiek?)Hij was ook altijd in de buurt aan het rondfietsen al woonde hij 14 km verder, stuurde dan foto’s van in mijn straat zelfs wat ik soms raar vond.Wat doet hij dat dat ik denk dat dat niet met iemand anders kan, geen idee……..kan je er geen antwoordt op geven, een gevoel zeker?Hij leek mij een gevoelige lieve man wat hij ook vaak was …….alleen had hij ideeen die ik niet had , op sex gebied bv , wou hij naar parenclubs, rare spelletjes…………niet aan mij besteed.Ook had hij ‘vriendinnen’ waar hij berichten mee stuurde en wie weet wat nog allemaal maar ik moest hem vertrouwen want hij deed niks verkeerd.Begrip en inlevingsvermogen is wereldvreemd voor hem denk ik.Flirt in mijn bijzijn ongeneerd met andere vrouwen en ontkent het dan gelijk dat hij dat doet maar ik ben niet blind!Ben de laatste keer dan ook vertrokken omdat ik dit zo onrespectvol vond dat hij zoiets deed en dat is dan 57 jaar!Ik moet voor mezelf kiezen en niet meer mij verlagen door bij zo iemand te blijven toch?

 5. johanpersyn avatar

  Je kunt je eigenwaarde zo doen stijgen met het innerlijke proces en je innerlijke bron dat je totaal niet meer te gebruiken valt voor narcisten en ze uit je buurt blijven. Veel sterkte! Johan

 6. gena avatar
  gena

  En hoe ik dat dan op de juiste manier, wil zo iemand nooit meer tegen komen!

 7. Renate avatar
  Renate

  Ja,zou ik ook graag willen weten hoe je eigenwaarde doen stijgen met het innerlijk proces? Iemand uitleg hierover? Alvast bedankt

 8. johanpersyn avatar

  Beste Renate, gebruik de zoekfunctie op “werkwijze” “liefde tekort” “overtuiging” en als je de Engelse taal goed begrijpt bekijk het programma van Melanie. groeten Johan

 9. Sylvia avatar
  Sylvia

  Mijn dochter heeft denk ik ook narcistische trekken. Ze is 26 en doet mij keer op keer pijn. Om bijv te zeggen dat haar kind al genoeg opa’s en oma’s heeft. Ik te ver weg woon dus geen band zou krijgen. Iedereen in haar omgeving mankeert wel wat. Zij is de enige die alles goed doet. Maakt misbruik van mensen. Elke keer als we weer contact hebben gaat het mis omdat ze van die pijnlijke dingen zegt. Nu laat ze al heel lang niks van zich horen. Ik ( anderen ook) moeten het contact met haar zoeken. Zelf doet ze dit niet. Ik denk dat ik er afstand van wil nemen alleen mijn ouders zien niet in hoe zij is, althans mijn stiefmoeder (ook narcist) en vindt dan dat het bij mij ligt. Hoe kan ik dit dan aanpakken want ik zal mijn dochter toch tegenkomen

 10. johanpersyn avatar

  Beste Sylvia, als je de zoekfunctie op narcisme.blog gebruikt vind je alle stappen. gebruik bijvoorbeeld dochter, herstel, communicatie enz groeten en dank voor je reactie.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees