Drummen voor traumaherstel en zelfgenezing. +video

Drummen voor traumaherstel en zelfgenezing. +video

Ben je in therapie om te herstellen van een nare ervaring en wil je weten hoe je die therapie kunt ondersteunen?  Welnu, welkom op deze blog waarin ik diverse groeitaken aanbeveel. En specifiek vandaag drummen voor traumaherstel. Ze kunnen op verschillende manieren de effectiviteit van trauma therapie stimuleren. In dit artikel bespreek ik hoe drummen je kan helpen jouw herstel van trauma te optimaliseren.

Voor dit ben ik te rade gegaan bij Gregg Hansen, een drummer en drumleraar. Gregg geeft djembe-drumlessen, en hij organiseert ook gratis drumcirkels op verschillende locaties.

Hoe ben je bij Drummen terechtgekomen?

Gregg speelt al heel zijn hele leven gitaar. Drummen kwam ongeveer 25 jaar geleden bij hem op, toen hij een  carpel tunnelblessure had. Hij moest een tijdje stoppen met gitaar spelen. Tussendoor  kwam er een  djembétrommel zijn kant op.

Een djembé is twee voet hoog, het is als een beker, en het heeft touwen aan de zijkant en een geitenvel aan de bovenkant. Het is op dit moment waarschijnlijk de meest bekende Afrikaanse trommel. Die trommel interesseerde hem. Dus ging hij op het pad om het te leren spelen. 

Voordelen van drummen

Bij het leren van het instrument merkte hij al deze ongelooflijke dingen op die gebeurden. Later kwam hij erachter dat veel van de voordelen die hij ervoer, worden ondersteund door onderzoek. Een van de grootste voordelen is dat het al je concentratie vergt. 

Muziek is over het algemeen zo’n geweldige manier om mindfulness te oefenen. Je kunt echt niets anders doen terwijl je muziek speelt.

Ten tweede heeft de vibratie van de trommel veel voordelen. De vibratie van de trommel zorgt ervoor dat je lichaam witte killer-bloedcellen maakt. Dus het  stimuleert je immuunsysteem om  alleen maar in de buurt van het drummen te zijn. Dat ontdekten ze bij kankerpatiënten. 

Het stimuleert ook  de doorbloedingspunten in de handpalmen. En het gebruik van de hele lengte van je vingers tijdens het drummen is goed voor de botdichtheid. Hij had een student drummen die haar hand brak, en ze vroeg haar fysiotherapeut wanneer ze weer kon beginnen met drummen. Hij zei dat hij niet wilde dat ze een paar maanden stokken vasthield. Toen ze zei: “Nee, met de hand drummen,” zei hij, “oh nu! Het is zo goed voor je botdichtheid.”

En er zijn ook mentale voordelen. Muziek in het algemeen verlicht ook beide hersenhelften. 

Er zijn enkele belangrijke mechanische aspecten van het maken van elke vorm van muziek, wat een typische activiteit van de linkerhersenhelft is. En dan kom je in de creativiteit en expressie ervan, wat een heel rechterbrein is.

Er is ook onderzoek dat aangeeft dat drummen endorfine produceert, dus je ontspant. Ze zeggen dat het hetzelfde effect op je lichaam heeft als lachen. We houden van lachen  en drummen. Wij noemen het happy hour. Het is twee voor één (lacht). 

Hij raadt zijn nieuwe studenten aan om vijf minuten per dag op hun drums te spelen. Dan wordt het al snel moeilijk om het maar vijf minuten per dag te spelen. Omdat het  zo rustgevend is. Je moet vijf minuten per dag hebben om iets voor jezelf te doen.

Ik heb een echt uitstekend artikel dat gaat over de invloed van drummen op het zenuwstelsel. Elke op ritme-gebaseerde gebeurtenis, vooral wanneer je met een metronoom werkt, zullen mensen er gewoon tegen praten, of mee klappen, of ermee synchroniseren. Als je eenmaal gewend bent aan een regelmatig ritme, organiseert het je hersenen. Dan organiseert het je hele zenuwstelsel.

Een aantal benaderingen van traumatherapie omvat verschillende soorten ritme en vibratie, meestal met een component van afwisselende links-rechts beweging, vergelijkbaar met wat je doet met drummen.

Een van de dingen waar we het in de wereld van traumatherapie over hebben, is hoe gezond  lichaam-geest praktijken zijn voor onze geestelijke gezondheid. Dat is een van de redenen waarom er vaak over yoga wordt gesproken als we traumaherstel bespreken.

Maar drummen is ook een oefening tussen lichaam en geest.

Je hersenen en lichaam zijn allebei volledig betrokken bij het drummen. Het synchroniseren van die twee systemen, zoals bij yoga, is zeer therapeutisch. En dan  voegt drummen ook ritme, vibratie en geluid toe. Dus misschien is het zelfs beter dan yoga! Als mensen met trauma drummen vergeten ze alles. Dit is een veel gezondere manier om dat te doen dat medicatie, alcohol of drugs.

Hier zijn enkele links naar goede informatie over de fysieke en mentale voordelen van drummen:

Communautaire drumkringen

Er zijn een aantal niveaus van drummen. Gewoonlijk beginnen mensen met het uitproberen van een  community-drumcirkel , waar iedereen aan kan deelnemen. Hoe minder je weet, hoe beter in sommige opzichten. Gregg omschrijft het graag als chaos met een beat. (lacht)

Hoe ziet een typische drumcirkelsessie eruit? Hoe lang is het?

Het is ongeveer anderhalf tot maximaal twee uur. Mensen kunnen komen en gaan wanneer ze willen. Je kunt 20 minuten binnenkomen en dan vertrekken. Er zijn daar helemaal geen regels. 

Ze beginnen met een stevige beat. Ze noemen het drumcall. Meestal Gregg verantwoordelijk voor het neerzetten van een beat. Hij doet dit niet altijd, maar hij begint graag met iedereen samen ademen. Met slechts een simpele beat op de trommel en iedereen die tegelijk klopt en ademt. Dan begint iedereen gewoon te spelen.

Ze verzinnen allemaal dingen voor zichzelf. Het is echt biologisch. Na een tijdje gaat het een eigen leven leiden. Dat kan ongeveer 20 minuten duren, dan kunnen we stoppen en introducties doen en hallo zeggen tegen iedereen. Of het ritme kan verschuiven en veranderen en daar gaan we langer mee door. 

Hij probeert geen enkele agenda te hebben. Behalve dat ze over een paar uur klaar zijn. Soms spelen ze games zoals luid/zacht, snel/langzaam. Of hij laat de ene helft van de kamer stoppen, en de andere helft speelt, dan stoppen zij en de andere helft speelt. Er is één activiteit die beeldhouwen wordt genoemd, waarbij je bepaalde mensen vraagt ​​om te blijven spelen en alle anderen stoppen, dus misschien staan ​​er maar 5 shakers even te trillen. Maar dat soort begeleiding breng ik alleen in als de situatie daarom vraagt. 

Hij leest de menigte. Het belangrijkste is dat hij ervoor zorg dat ze allemaal samen eindigen. Weet je hoe belangrijk het is om allemaal samen te eindigen?

Het klinkt een stuk bevredigender dan dat iedereen er maar op uit is. Ik denk dat het helpt om het meer het gevoel te geven dat je iets voor de gemeenschap doet. Zulke details doen er echt toe, en maken het echt krachtiger.

Het klinkt alsof iedereen zomaar kan komen opdagen en geen idee heeft hoe hij moet drummen.

Gregg: Precies. En ze kunnen gewoon een shaker of een bel spelen of een beetje handpercussie doen. 

Mensen nemen hun eigen drums mee naar de drumcirkels van de gemeenschap als ze die hebben. Hij zorgt ook voor drums en shakers en bellen. Elke trommel is welkom. Fluiten, didgeridoo’s. . . alles wat je niet aansluit. Het moet akoestisch zijn. Mensen zijn welkom om alles mee te nemen wat ze willen, hoewel sommige instrumenten beter werken dan andere in een drumcirkel. Maar experimenteer gerust! Als je een groot huis hebt kun je een drumcirkel houden. Soms kun je het doen op een parking.

Het is geweldig. Dat kun je niet verslaan. In de natuur, buiten. Het is de ultieme drumcirkel.

Hoe ziet de gemeenschap eruit die naar deze drumcirkels komt? Zijn er stamgasten? Hebben de mensen de neiging om van evenement tot evenement te veranderen?

Hij heeft een kern van mensen  die de neiging hebben om dat soort dingen vaak te doen.

Sommige van de dames die stamgasten zijn, vertelden hem onlangs: “Het is zo’n  vriendelijke gemeenschap. Iedereen is aardig en gastvrij.” We zijn er allemaal om samen muziek te maken. Dus dat is het gevoel en de vibratie. Iedereen lacht en heeft plezier . 

Betalen mensen om lid te worden van een gemeenschappelijke drumcirkel?

Gregg doet die gratis. Om het park in te komen moet je betalen, maar de cirkel is gratis. Misschien komt er een donatie, als mensen willen doneren.

Djembe-drumlessen

Veel mensen raken gewend aan het meer geavanceerde drummen door naar de drumcirkels van de gemeenschap te gaan. Ze zullen zeggen: ‘Ik denk dat ik wil weten wat ik hier doe. Hoe bespeel je die trommel? Hoe schud je die shaker.”

De volgende stap zou kunnen zijn om deel te nemen aan mijn djembé drumlessen. In die lessen leren we specifieke ritmes, handpatronen, techniek. En dan vorm ik orkesten. Dan heeft ieder nu een specifieke rol, in een muzikale organisatie. Dus dat is niet jammen. Het vereist meer focus. Dit is echt het moment waarop mensen eraan beginnen, zodat ze tijdens het drummen echt aan niets anders kunnen denken.

Ze gebruiken taal om zinnen te schetsen. Dus, elk deel heeft een specifiek woord zin dat de drummer te krijgen in de beoogde ritme helpt. Het gaat niet om het lezen van muziek of zo. Zo geef ik les. Niemand hoeft muzikant te zijn of enige muzikale kennis te hebben. 

Ideeën over het gebruik van drummen voor traumaherstel

Laten we iets specifieker praten over de manieren waarop drummen kan worden gebruikt om te helpen bij traumaherstel.

Ik was erg blij om over de gemeenschap te horen hoe vriendelijk en gastvrij het is. Een veilige omgeving is een noodzaak voor traumaherstel. Ik weet dat een aspect van het helen van trauma het reguleren van het zenuwstelsel is. Veel mensen die getraumatiseerd zijn, hebben een zenuwstelsel dat vaak ontregeld kan zijn. Als zoogdieren zijn we vastgebonden om relaties met andere zoogdieren te gebruiken om ons zenuwstelsel te reguleren. In een veilige gemeenschapsomgeving zijn kan soms helpen om een ​​ontregeld zenuwstelsel weer te reguleren. 

Door daar nog drummen aan toe te voegen zou het in theorie nog krachtiger regulerend moeten worden. Het heeft een vibratie waarvan we weten dat het rustgevend is. En het heeft ook afwisselende links-rechts ritmische bewegingen, die de linker- en rechterhersenactiviteit helpen integreren. 

Eigenlijk is een van de meest populaire traumatherapiemethoden die door veel therapeuten wordt gebruikt, kleine zachte vibrators die je in elke hand vasthoudt, die op een ritmische manier van links naar rechts afwisselen.

Terwijl hij die vasthoudt, denkt de cliënt aan een trauma dat hij wil integreren.

Het blijkt dat zelfs dat afwisselende links-rechts ritme mensen helpt om hun hersenen in een staat te brengen waarin het gemakkelijker is om dingen te verwerken.

Ik dacht ook dat  het  een groot voordeel zou zijn voor mensen die herstellende zijn van een trauma.

Ik denk dat dat deel uitmaakt van wat er reguleert aan dit soort gemeenschaps- en ritmische activiteiten. Ze verankeren je in een veilig moment, dat is heel wat anders dan het gevaar van de traumatische ervaring.

Het is een manier om te oefenen met het afvuren van neurale paden voor het herkennen van veiligheid en verbinding. Hoe meer we die paden afvuren, hoe gemakkelijker we ze in de toekomst kunnen afvuren, wanneer dat gepast is.

Een interessant aspect van trauma is dat wanneer we een traumatische ervaring hebben, alle betekenisgeving en verwerking die we normaal doen als we zintuiglijke input opnemen, niet plaatsvindt.

Dat deel van ons brein is offline omdat het te traag is om te helpen in gevaarlijke situaties. In plaats daarvan doet een zeer primitief maar supersnel deel van onze hersenen het meeste werk.

Dus mensen leggen uiteindelijk heel verschillende soorten herinneringen vast, die de neiging hebben om veel energie van de oorspronkelijke ervaring vast te houden. Veel traumatherapie gaat dus over het verwerken van die herinneringen, zodat energie vrij kan komen en de persoon het gevoel kan hebben dat die herinneringen tot het verleden behoren. We weten dat activiteiten die je in het huidige veilige moment verankeren door zintuiglijke input, een nuttig onderdeel kunnen zijn van het verwerken van traumaherinneringen.

Drummen zou een enorme ervaring zijn om verankerd te zijn in het moment en op een eenvoudige manier zintuiglijke input te voelen. Als iemand die ervaring heeft gehad, kunnen ze er misschien later gebruik van maken als hun zenuwstelsel weer ontregeld raakt. 

Gregg gebruikt taalzinnen om beats te leren in mijn drumlessen. Hij dacht dat dit iets was dat heel nuttig zou kunnen zijn voor traumatherapie. Je zou een betekenisvolle frase kunnen hebben die bij het ritme hoort, dus je drumt op een soort mantra.

Je zou er iets van kunnen maken dat relevant is voor je trauma of herstel. Een boodschap van veiligheid of herstel die misschien helend zou zijn om te internaliseren.

Het zou dan meer kunnen worden dan alleen een zin. Het wordt op een gegeven moment spiergeheugen. Het zou gemakkelijk zijn om na de les terug te keren.

Je zou elke persoon kunnen begeleiden om een helende mantra te vormen die zijn eigen behoeften gepersonaliseerde en er dan een ritme voor ontwikkelen, en dan een manier vinden om die mantra’s samen te  trommelen in gemeenschap. Er zouden zoveel genezende dingen tegelijk gebeuren! Na zo’n les konden ze hun eigen trommel krijgen en het thuis zelf doen. Dagelijkse therapie. 

Arthur Hull is wereldberoemd om drumcirkels te faciliteren en les te geven. Hij heeft jaren en jaren ervaring in het binnengaan van bedrijven en het doen van drumcirkels van duizend mensen. Hij schreef een paar hele goede, praktische boeken met veel geweldige ideeën die iedereen in drumkringen kan doen. 

Was dit artikel nuttig voor je op jouw reis om te genezen of om anderen te helpen genezen? Is er iemand of iets anders die je graag zou willen dat ik bespreek of aanvullende informatie die je zou willen zien in deze berichten? Voeg hieronder een reactie toe!

Steun elkaar in de commentaren!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Lees meer