Categorieën
Afkicken van de narcist groeitaak traumaverwerking zelfgenezing

Verslaving stoppen en kerntrauma

De meesten van ons weten uit de eerste hand hoe moeilijk het is om geen contact te hebben met een persoon met narcistisch of toxisch gedrag, zeker als het familie is. De kwellende pijn om zonder hen te zijn, kan ervoor zorgen dat we ons machteloos voelen, uit de hand lopen en niet in staat zijn om weerstand te bieden aan de dwang om contact met hen op te nemen.
Zelfs als we van hen ‘ontgiften’, de verslaving stoppen aan die persoon kunnen we merken dat we in andere verslavingen vervallen om te proberen onszelf te kalmeren. Dit komt doordat een verslaving stoppen en kerntrauma verwerken alles met elkaar te maken hebben.

We kunnen ons wenden tot alcohol, porno, eten of sigaretten. Of we kunnen gezonde activiteiten naar een ongezond niveau tillen, misschien door te veel te sporten of ons te verdoven met eindeloze zelfhulptechnieken.

Vandaag wil ik enkele mythen doorbreken.

Je laten zien hoe het overwinnen van misbruik en het kerntrauma dat dat veroorzaakt heeft en het overwinnen van verslavingen hetzelfde proces vereisen, omdat ze dezelfde onderliggende oorzaak hebben.

Wat je dwang of verslaving ook is, in deze post wordt uitgelegd hoe je echt los kunt komen en ervan kunt stoppen. Ik wil het hebben over het overwinnen van kerntrauma en het overwinnen van verslavingen.
Het zal je misschien echt verbazen te ontdekken dat deze onderwerpen nauw met elkaar verbonden zijn, vandaar dat ik ze vandaag heb gekoppeld.

We gaan dieper in op wat het is om een kerntrauma te hebben dat verbonden is met een misbruik of verwaarlozing, wat verslavingen werkelijk zijn en hoe je ze kunt stoppen.
Is het waar dat je alleen maar kunt hopen je verslavingen onder controle te krijgen en er niet echt van los kunt komen?
Nee, dat is het niet!

Integendeel, je kunt jezelf echt bevrijden zowel de verslaving stoppen en het kerntrauma verwerken.

Je zult niet langer wordt achtervolgd en geplaagd door verslavingen die aan je levenskracht, je aandacht en je kracht trekken – je leven besturen.

Ik ga je uitleggen hoe en waarom je de verslaving kunt stoppen en het kerntrauma verwerken.

Maar voordat we beginnen, wil ik je eraan herinneren om je te abonneren op mijn YouTube-kanaal en mijn blog (links bovenaan en in het menu). Ga je mijn werk met anderen delen als het je aanspreekt? Laten we het verkondigen zodat mensen weten dat het niet alleen mogelijk is om misbruik te overleven, maar om daaraan ook echt open te bloeien. Geef me a.u.b. je feedback. Laten we beginnen met dit zeer belangrijke deel van het gesprek.

Wat zijn valse bronnen? Wat hebben ze met verslavingen te maken?

Een valse bron is een keuze voor zelfmedicatie: een persoon, een stof of een tijdverdrijf dat u gebruikt om verlichting te krijgen van intern trauma.

Als je bijvoorbeeld wordt getriggerd tot een angstaanval of depressie, kun je ervoor kiezen om alcohol te gaan drinken. Of misschien bel je een vriendin en dump je hoe je je voelt over haar heen. Misschien kom je weer in contact om seks met iemand te hebben, of eet je een broodje kaas of rook je een sigaret. Of je kunt zich wenden tot sociale media, winkelen of een pil nemen.

Elke uiterlijke keuze als deze is een poging om te verdoven wat pijn doet.

We proberen onszelf af te leiden, of een leeg gapend gat te vullen met een soort troost, of misschien ons bewustzijn te veranderen zodat we niet meer kunnen denken aan (of voelen) wat pijn doet.

Mensen met narcistisch gedrag kunnen een van deze valse bronnen zijn waartoe we ons aangetrokken voelen omdat ze doen alsof ze de oplossing zijn voor onze angsten en ons ongenezen kerntrauma. Bijvoorbeeld de gevoelens die we hebben van verlies en innerlijke leegte.

Ze doen alsof ze goden zijn, maar in werkelijkheid zijn het straffende opperheren.
Ze nemen het trauma niet weg. In plaats daarvan infiltreren ze je leven, vangen ze je aandacht en je energie. Ze worden het centrum van je universum. Ook dragen ze bij aan je trauma omdat ze je levenskracht leegzuigen en je leven vernietigen.

Niet anders dan andere valse bronnen.

Dingen als drugs, roken, winkelen, gokken en te veel eten zijn allemaal ‘gemakkelijke’ keuzes die we gebruiken om te proberen onszelf te redden van trauma’s, maar die ons in feite verder beschadigen en vernietigen. Ze vergroten onze problemen en onze gebrokenheid. Dit komt doordat, net als een persoon met narcistisch gedrag, deze verslavingen zijn valse bronnen van geluk.

Hoe raken we verslaafd aan valse bronnen?

Ten eerste worstelen we om een innerlijke relatie te hebben met onze eigen ziel of geest – ons Ware Zelf. Deze relatie is de ware kern van onszelf waar we onze angst, pijn en depressies kunnen verwerken. De relatie met onszelf kan het trauma tot voltooiing brengen.

In plaats daarvan behandelen we onszelf met ons favoriete medicijn, of het nu gaat om eten, drinken, nicotine, obsessief gedrag of naar een slecht persoon toe rennen. We wijzen dat medicijn toe als ons middel om onszelf te kalmeren.

Als we de keuze voor zelfmedicatie oppikken, lijkt het in eerste instantie te werken.

Die persoon (in de honeymoon-fase), dat eten, dat medicijn, die drank of die activiteit zorgt voor tijdelijke verlichting. Je krijgt een dosis endorfine en een feel-good chemische stof. Het is een high omdat je even ontsnapt bent aan het KERNtrauma, de wortel van het probleem. Dat is wat de high is. Het is erg verslavend.

Maar de opluchting en de high duren niet lang. Als het niet meer lukt om in de high te komen, verdubbelen we uiteindelijk de dosis.

We krijgen zelfs nog meer trauma’s verbonden aan dit ‘ding’ of deze persoon, in een poging om de escalerende negatieve energie en machteloosheid die we in onszelf voelen op te lossen. We worden machteloos en onbeheersbaar door onze verslaving aan dit ding of deze persoon.

Laten we als voorbeeld zeggen dat de kernoorzaak, de echte oorzaak van het trauma, verlating is.

Het wordt getriggerd in ‘het nu’ omdat het vanuit je verleden altijd al in je heeft gelegen. Het is een deel van je innerlijke identiteit dat je nog niet geheeld hebt.

Daarom zit je vandaag opgesloten in realiteiten die passen bij dat ongenezen al bestaande trauma. Je bent verbonden met situaties en mensen die meer verlatenheid in je leven gaan vertegenwoordigen.

Mensen die deze wond keer op keer gaan triggeren en openscheuren. En als het gebeurt, is het verschrikkelijk. Het doet pijn. Je reikt naar je verslaving in een poging om aan deze vreselijke emotionele pijn te ontsnappen. Dit betekent vaak dat je in de armen rent van de persoon die je in de steek heeft gelaten. Je belooft alles te doen om ze te behouden.

Als die persoon je niet terug accepteert, ga je misschien achter een ander aan om dat gat te vullen. Misschien ga je drinken, drugs, eten of andere bezigheden gebruiken om te proberen te verdoven.

Wat je keuze ook is, het leidt je af van het ongenezen, onopgeloste verlatingstrauma.

Het legt er een pleister overheen zonder de verslaving te stoppen noch het kerntrauma te verwerken. Net als het nemen van een scherpe steen uit een schoen, de opluchting is enorm en het voelt zo goed in het moment. Maar het is van korte duur, omdat je metaforische schoen nog steeds gaten bevat waar meer stenen in kunnen komen.

Dit is je ongenezen trauma, dat nog steeds bestaat. Je bent er maar even aan ontsnapt. Zolang de gaten niet zijn afgedicht, kan de verlichting van pijn nooit blijven bestaan.

De endorfines van die opluchting zijn nu een verslaving.

Dat betekent dat je verslaafd bent aan je keuze voor zelfmedicatie. Deze valse bron is alleen maar een pleister. Het is geen echte oplossing.
Wat ook interessant is, is dat als we een onopgelost trauma hebben, onze keuze voor valse bronnen op het trillingsniveau van het kerntrauma zal liggen. Het zijn ongezonde keuzes van een lager niveau.

Zelfs gezonde zullen ongezond worden stoppen niet de verslaving noch het kerntrauma.

Keuzes zoals lichaamsbeweging, goed eten of spirituele praktijken zullen ongezond worden als we ze als valse bronnen gebruiken. We zullen er geobsedeerd door raken, door alles-of-niets-diëten te volgen, te veel te sporten of strikte, rigide spirituele praktijken te volgen die eerder zelfbestraffend dan genezend zijn.

Deze acties zijn ongelooflijk schadelijk voor ons innerlijke wezen omdat we proberen onszelf in vorm te breken en te bashen. Dat is helemaal niet is wat ons innerlijke wezen nodig heeft.

Het probleem is dat ons niet-genezen trauma meer wordt getriggerd door mensen en situaties die meer van hetzelfde zijn. Dit is hoe het universum werkt: ‘zo binnen, zo buiten’. We blijven kiezen en interageren binnen de bandbreedte van de samenstelling van ons Innerlijk Wezen. Als het een aanzienlijk niet-genezen trauma bevat, zullen we giftige keuzes en mensen in ons leven hebben.

Hoe meer we getriggerd worden omdat we nog niet genezen zijn, hoe meer we onze verslaving verdubbelen of verdrievoudigen om te proberen het oorspronkelijke trauma zelfmedicatie te geven.

We eten meer, drinken meer, roken meer, winkelen meer, social media binge meer, hebben meer seks met slechte mensen, verbreken geen contact meer met personen met narcistisch gedrag en zijn meer geobsedeerd door deze mensen. Ze willen ze redden.

Het is een vicieuze cirkel. Bovendien is het een spiraal naar absolute vernietiging.

Dit omkeren komt door herstel van misbruik of verwaarlozing. Daardoor komt er ook herstel van elke verslaving waar je mee hebt gestreden. De verslaving is niet het probleem: het kerntrauma wel.

Focussen op de verslaving staat gelijk aan verliezen, want de verslaving is een symptoom.

Dit is de reden waarom veel mensen een bepaalde verslaving opgeven en ‘de heks voor de teef verwisselen’. Ze beginnen vol enthousiasme aan een andere verslaving om te proberen hun nog niet genezen trauma zelfmedicatie te geven.

Het echte probleem is het onverwerkte, ongenezen interne trauma.

De onafgemaakte zaken die je leven kapen met emotionele triggers. Je zou kunnen zeggen dat je alleen maar moet leren omgaan met je triggers, maar dat is precies wat je in de problemen heeft gebracht: medicijnen proberen te gebruiken of jezelf ervan afleiden.

Een veel betere keuze zou zijn om deze interne trauma’s op te lossen, zodat er geen triggers zijn en je er vrij van leeft omdat ze niet langer in je geklemd zitten.

Dit is de kracht van Quanta Freedom Healing, zelfzorgtechnieken en gepaste therapie. Het stelt je in staat om vrij te komen van de noodzaak om het getriggerde, niet-genezen interne trauma te verdoven met valse bronnen (drugs, koopwoede, afleidingen). Maar ook van mensen die een giftige overeenkomst waren voor deze niet-genezen trauma’s.

Het ontgiften van interne trauma’s neemt alle drang naar verslaving weg.

De waarheid is dat het ontgiften van de interne trauma’s alle drang tot verslaving wegneemt. Ik ga je enkele voorbeelden geven, vergelijkbaar met die waarover we de hele tijd horen.

Simonne miste Herman de narcist.

Ze kon het niet laten om het principe van geen contact te verbreken. Elke keer dat ze het gevoel had dat Herman naar een andere vrouw toeging, raakte ze in paniek. Simonne nam dan contact met hem op, ging naar hem toe, had seks met hem. Ze deed er alles aan om hem in haar leven te houden. Simonne probeerde te voorkomen dat hij verder zou gaan met iemand anders.

Simonne haatte zichzelf hierdoor.

Ze had het gevoel dat haar zelfrespect compleet verloren was, maar ze kon er niet mee stoppen. Na de aanvankelijke opluchting zakte ze elke keer verder weg in verwoesting en machteloosheid.
Elke keer dat ze dit deed, vernietigde ze haar innerlijke wezen, integriteit en zelfvertrouwen. Ze begon zichzelf te beschouwen als een liefdesverslaafde in het algemeen. In het bijzonder verslaafd aan Herman.

Simonne’s echte probleem was het ongenezen trauma van “Als een man me vervangt, kan ik niet overleven.”

Veel vrouwen hebben dit. Het is een collectief kerntrauma uit een vorig leven, genetisch en energetisch doorgegeven via de vrouwelijke lijn.

Net als Simonne hebben velen misschien het kerntrauma meegemaakt van een overspelige vader. Of misschien iemand die zijn vrouw en kinderen in de steek heeft gelaten voor iemand anders. Dat had grote strijd om te overleven, spanningen en angst voor het gezin met zich meegebracht. Zeker voor hen als jong kind die een veilige omgeving nodig hadden.

Tenzij Simonne deze innerlijke breuk aanpakt, zal ze een traumatische band met Herman blijven hebben, waarschijnlijk tot zijn wrede laatste afwijzing. Ze loopt dan een enorm risico om dit ongenezen kerntrauma verder uit te spelen met toekomstige narcisten.

Ik wil dat je beseft dat traumabindingen verantwoordelijk zijn voor het niet stoppen van verslavingen. Traumabindingen met mensen ontstaan door een niet-genezen kerntrauma dat overeenkomt met wat die persoon je bezorgt.

In het volgende voorbeeld kon Bart niet stoppen met proberen Greta de narcist een plezier te doen.

Het deed er niet toe wat hij voor haar kocht, wat hij voor haar deed, hoeveel hij haar vertelde dat hij van haar hield. Ze was nooit gelukkig. Niets was goed genoeg.

Hij was verslaafd aan het proberen haar een plezier te doen. Het maakt niet uit hoe vreselijk ze hem behandelde, inclusief hem verlaten, teruggaan naar haar exen en dan weer terugkeren naar Bart.

Bart’s problemen gingen ook niet over liefdesverslaving of verslaving aan een narcist.

De verslaving was het symptoom.

Het echte probleem was het ongenezen trauma van “als ik haar niet kan plezieren, zal ze nooit van me houden en me accepteren”.

Bart had dit meegemaakt met zijn narcistische moeder die hem voor alles beschaamde en de schuld gaf. Ze was ziek. Hij voelde zich schuldig dat hij haar niet kon redden. Dus hier zat hij weer in precies hetzelfde patroon. Hij voelde zich hopeloos verslaafd aan Greta. Bart kon die verslaving niet stoppen. Hij probeerde haar te genezen. Totdat hij zijn interne onafgemaakte zaken (zijn kerntrauma) had genezen, zou die verslaving voortduren.

Laten we nu naar mij kijken.

Ik was verslaafd aan de narcist door nogal wat niet-genezende wonden: “Ik heb een vrouw nodig om te overleven”; verschrikkingen van verlatenheid; een overtuiging dat ik niet alleen zou kunnen overleven; veiligheid en overlevingsangsten op vele niveaus.

Pas toen ik me naar binnen keerde met Quantum Healing kon ik van haar loskomen en niet meer aan haar verslaafd zijn.

Ironisch genoeg had ik tientallen jaren geprobeerd deze bekende trauma’s cognitief te genezen. Ik wist wat ze waren, maar ze bestonden nog steeds in me, want bewustzijn alleen is geen macht. Het is een startpunt.

De wijsheid om jezelf te bevrijden van innerlijke programma’s is wat je de kracht geeft om er vrij van te leven.

Je hebt dus de tools nodig. Je dient ze dagelijks met kleine stappen toe te passen om je verslaving te stoppen en je kerntrauma te verwerken.

Zelfs nadat ik weg was van de narcist, had ik nog meer te gaan. Ik had een vreselijke nicotineverslaving die onbreekbaar aanvoelde. Ik had alles geprobeerd, zo veel acties die ik ondernomen had om me vrij te krijgen van roken en niets werkte. Bovendien besefte ik dat ik nooit vrij zou komen totdat ik met Quanta Freedom Healing tot de kern hiervan ging.

Ik draaide me naar binnen om op te laden en los te laten wat me echt trauma vasthield aan sigaretten. Dat was een angst voor ‘niemand komt eraan voor mij’. Ik ben helemaal alleen. Er komt niemand”. Het voelde als het hebben van een lichamelijke beperking.

Sigaretten waren een dummy voor mij.

Ze waren mijn manier om me aan iets vast te houden. Mijn manier om wat troost te krijgen als ik wanhoop voelde, alleen was, enige vorm van aanzienlijke pijn had. Maar zelfs ook in tijden van verhoogde opwinding.

Toen ik dat kerntrauma eenmaal uit mijn lichaam had gewist, had ik geen connectie meer met sigaretten. De verslaving en het verlangen stoppen. Het was weg. Het kwam nooit meer terug, wat verbazingwekkend was na een verslaving van bijna 40 jaar die bijna mijn hele leven verwoestte.

Ten slotte

Ik hoop dat dit logisch voor je is. Dat je nu hopelijk beseft wat er echt aan de hand is met je traumabindingen of verslavingen. Ze worden gevoed en gegenereerd door niet-genezen kerntrauma van binnenuit. Er zijn echte oplossingen om je hiervan te bevrijden.
Als je klaar bent om vrij te zijn van je verslavingen, klik dan nu op deze link naar het Narcissistic Abuse Recovery Program in het menu. Dit is het Quanta Freedom Healing 10-stappen proces dat je in staat zal stellen om vrij te komen van je traumabanden met een narcist of een andere verslaving. Als je niet kunt kiezen voor dit Engelstalige programma, doe dan dagelijks kleine groeitaken die bij je passen stap voor stap. Eens dat een goede gewoonte is, voeg er een volgende stap bij.

Laat me je mening weten in de reacties hieronder.

Lees Meer

knop voor alle groeitaken

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren