Een narcistische opvoeding van jouw kinderen vermijden!

Als je 8-jarige naakt rondrent en schreeuwt “Kijk naar mij!” je hebt een gelukkig kind aan je handen. Als je 18-jarige het doet … nou, ze kunnen narcistisch zijn, zegt Keith Campbell, Ph.D., gedragspsycholoog en auteur van The New Science of Narcissism en een narcistische opvoeding hebben gehad.

Natuurlijk is naakt rondrennen geen klassiek teken van narcisme. De behoefte aan aandacht, samen met 14 andere gedragingen, kan dat wel zijn. Het opmerken van deze symptomen bij uw eigen kind kan enkele zorgen oproepen. We hebben psychologen hun beste tips gevraagd om te voorkomen dat je een narcist opvoedt. 

Hoe weet je of jouw kind een narcistische opvoeding krijgt? 

Als je naar het onderzoek kijkt, zie je hints van volwassen narcisme bij jongere kinderen. Denk aan impulsiviteit, het overtreden van regels of gebrek aan empathie. De meeste psychologen en onderzoekers vermijden het om jonge kinderen als narcisten te bestempelen. 

“Ik zou nooit in paniek raken over het narcisme van een 8-jarige, omdat veel van die ontwikkelingsfactoren veranderen,” vertelt Campbell. Persoonlijkheden zullen zich zelfs blijven ontwikkelen totdat iemand halverwege de twintig is, voegt psycholoog en narcisme-expert Ramani Durvasula, Ph.D., toe. 

Het komt ook vaak voor dat tieners zich egoïstisch gedragen tegenover ouders. Dat is niet per se een teken van het zijn van een eendaagse narcist. Om een ​​beter beeld te krijgen van hun persoonlijkheid: “Kijk hoe ze omgaan met leeftijdsgenoten”, zegt Durvasula. “Hoewel ze niet goed overeenkomen met jou, is het wel een goed teken als ze regulering en empathie met hun leeftijdsgenoten beoefenen.” 

https://videos.files.wordpress.com/hFK2F2jR/hoe-moeders-aan-de-toekomst-kunnen-werken.mp4

Ouderschapstips om te voorkomen dat je een narcist grootbrengt. 

Ook al zou een jong kind dat narcistisch gedrag vertoont uit dat gedrag kunnen groeien, kan het nuttig zijn om onderweg wat correctie aan te bieden. 

Wanneer ouders naar hem toe komen met de angst om een ​​narcistische opvoeding te geven, biedt Campbell graag een eenvoudig geheugensteuntje in drie stappen: reanimatie, wat staat voor mededogen, passie en verantwoordelijkheid:

1. Leer ze mededogen. 

Als je narcisme wilt vermijden, is het eerste wat je kunt doen het versterken van een gevoel van mededogen en empathie bij je kinderen. Dit kan inhouden dat je jouw kind leert over zijn eigen emoties. Bovendien moedig je hem aan om te vragen hoe anderen zich in een bepaalde situatie voelen. Vriendelijkheid modelleren en wijzen op onvriendelijk gedrag kan ook nuttig zijn. 

“Modelleer nooit rechtmatig of ontregeld gedrag (behandel bijvoorbeeld mensen in de wereld goed; laat je kinderen zien dat je op een gezonde manier met je emoties omgaat)”, zegt Durvasula. 

2. Moedig ze aan om passies te vinden.

Je kind aanmoedigen om een ​​passie te vinden, wordt minder vaak besproken als een manier om narcisme te voorkomen, maar het is ongelooflijk waardevol.

Wanneer iemand gefocust is op zijn passies, heeft hij de neiging om enthousiasme te tonen en er kameraadschap omheen op te bouwen. Elk narcistisch ego zal meestal wegsmelten als ze hun passie uit liefde doen, zegt Campbell. 

3. Geef een gevoel van verantwoordelijkheid.

Narcisten zijn erg goed in het nemen van verantwoordelijkheid voor goede dingen in hun leven, zoals hun baan, hoe aantrekkelijk ze zijn of hoeveel geld ze verdienen. Waar ze het echter moeilijk mee hebben, is verantwoordelijkheid nemen voor het negatieve. 

Als je kinderen leert verantwoordelijkheid te nemen, vooral voor fouten, kan dat een buffer zijn voor een narcistische opvoeding.

Dat kan betekenen dat de fouten en het wangedrag van uw kind worden omgezet in leermomenten waarin u uw kind aanmoedigt om direct toe te geven wat het heeft gedaan en uit te leggen waarom het niet oké was. Valideer uw kinderen wanneer ze de verantwoordelijkheid nemen voor hun acties om hun gewoonte te versterken. (Bijv. Zoiets zeggen als: “Ik ben blij dat je dat toegeeft; dat is heel verantwoordelijk om te doen.”)

4. Blijf ze uitdagen. 

Blijf je kind uitdagen zodat ze weten dat ze grenzen hebben, net als iedereen. Dat is altijd een evenwicht, want je wilt dat kinderen zich goed voelen en zelfvertrouwen hebben, maar als er te veel is of het ongezond lijkt, wil je dat ego misschien temperen met een bepaalde realiteit.

Als uw kind bijvoorbeeld elk woord elke keer goed op de spellingtest krijgt, vraag dan zijn leraar om hem moeilijkere woorden te geven. Dit kan er ook voor zorgen dat jouw kind zich niet verveelt en zich in de klas goed gedraagt. Het leert hen ook om hun eigen problemen op te lossen en een gezond niveau van zelfredzaamheid te ontwikkelen.

5. Herinner hen eraan dat je onvoorwaardelijk van hen houdt. 

Vermijd een narcistische opvoeding van uw kind met het idee dat liefde voorwaardelijk is of verdiend moet worden, zegt Durvasula. Dit kan ertoe leiden dat een kind een diepe behoefte aan aandacht ontwikkelt, evenals een diepe angst voor afwijzing , angst en onderdrukte schaamte – allemaal kenmerken van narcisme. 

Campbell adviseert ouders om reframe het dacht ik wil dat mijn kind naar speciaal voelen tot ik wil dat mijn kind om te weten dat ze vooral geliefd bij me.” “Zolang je liefde hebt, tempert dat ego”, zegt hij. 

6. Stel grenzen. 

Wanneer een kind wegkomt met zo ongeveer alles dat opgroeit, zullen ze geloven dat de wereld zo werkt en kunnen ze een gevoel ontwikkelen dat ze er recht op hebben. 

“Als je een kind hebt dat zich rechtmatig, vijandig, ontregeld en wreed gedraagt, kun je als ouder grenzen stellen, gedragsverwachtingen stellen en consequenties vastleggen”, zegt Durvasula. 

Als jouw gevolgen niet tot hen doordringen en hun gedrag steeds moeilijker wordt, overweeg dan om samen te werken met een gezinstherapeut of kinderpsycholoog. Jouw kind luistert misschien niet naar jou, maar een therapeut kan mogelijk controleren en identificeren of deze patronen verband houden met externe problemen zoals pesten, angstgevoelens of problemen met leeftijdsgenoten. 

Conclusie.

Wanneer jonge kinderen narcistisch gedrag vertonen, is dat over het algemeen niet zo’n groot probleem, aangezien de meeste van hen na verloop van tijd uit deze persoonlijkheden zullen groeien. Het bijbrengen van een gevoel van mededogen, verantwoordelijkheid en emotionele regulering, naast andere eigenschappen, kan dat ontwikkelingsproces ten goede ondersteunen.

Hoe omgaan met jouw kinderen die beïnvloed zijn door een narcist? deel 5

Nepspiegeling van sekteleiders en narcisten

Ben je opgevoed door een narcistische ouder?

Ontwikkelingsstimulatie met geluid voor kinderen met trauma

Veelvoorkomende toxische opvoedingspatronen tot in de volwassenheid

Empathische kwaliteiten en grenzen erkennen om misbruik te voorkomen.

kenmerken toxische persoon

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees