Dit artikel gaat over een stapsgewijze handleiding voor het verlaten van een gewelddadige relatie. 

Geschatte leestijd: 14 minuten

Of u nu klaar bent om te vertrekken of gewoon proberen om erachter te komen wat te doen wanneer het moment aankomt, wat het belangrijkst is dat je overweegt om zelfs een kleine stap te nemen in een nieuwe richting – een richting die u weg leidt van uw gewelddadige relatie en in een veilige ruimte. 

Zelfs als je volgende stap angstaanjagend lijkt en je geest overweldigd is, herinner jezelf eraan dat je je reis naar vrijheid al bent begonnen. Zelfs het verlaten van uw gewelddadige relatie is een teken van macht, een teken van uw verlangen om vooruit te gaan en een nieuw leven te beginnen.

1. Krijg wat duidelijkheid en herinner jezelf eraan dat je het juiste doet.

Je bent niet de schuld van het misbruik dat je ervaart, en geen van de schade die je lijdt is jouw schuld. Het is gebruikelijk voor misbruikers om te proberen om u te overtuigen dat het misbruik uw schuld is – trap daar niet in. 

Net als ieder ander mens, verdien je veiligheid, genezing, en om uit de gevaren weg te zijn. Als u kinderen hebt, verdienen u en uw kinderen een huis vrij van geweld, agressie en manipulatie. Je doet het juiste door zelfs maar te overwegen je gewelddadige relatie te verlaten.

U kunt zich doodsbang voelen, alleen, en onzeker om uit een misbruikrelatie te stappen.

Weet dat er mensen zijn die zich inzetten voor het vinden van een veilige plek.

Je hoeft dit niet alleen te doen. Als u nu toegang hebt tot een telefoon en op dit moment ononderbroken kunt bellen, belt dan naar een dienst voor hulp bij partnergeweld om met iemand te spreken die u kan helpen uit te zoeken waar u naartoe moet en u door alle stappen van dit proces kan begeleiden.

2. Geef prioriteit aan uw veiligheid terwijl u plant en voorbereidt.

Veiligheid is de nummer 1 en plan hoe een gewelddadige relatie kunt verlaten. Ervoor zorgen dat misbruikers zich er niet van bewust worden dat u van plan bent te vertrekken, is de veiligste manier om vooruit te komen.

Als u niet zeker bent over je privacy en je documenten niet veilig kunt verbergen, is het misschien niet het beste om uw telefoon of personal computer te gebruiken. “Probeer de telefoons of openbare computers van anderen te gebruiken om informatie op te zoeken.”

Terwijl je nadenkt over je volgende stappen, onthoud ook dat het belangrijkste is om naar een veilige plek te gaan. Nadat u op een veilige plaats bent en weg van uw misbruiker, dan kunt u zorgen over dingen zoals het vinden van een nieuwe plek om te wonen, het vinden van een baan, het krijgen van counseling, enz.

3. Praat met een professional in prive.

Lokale slachtoffer begeleiders kunnen u helpen met het creëren van een veiligheidsplan en u begeleiden door alle stappen van dit proces. Je hoeft het niet alleen te doen. In feite, het bereiken van hotlines en lokale schuilplaatsen kan ervoor zorgen dat u de meest geïnformeerde beslissingen neemt om uw situatie te verbeteren. 

Hulplijnen die gespecialiseerd zijn in huiselijk geweld kunnen u ook helpen bij het vinden van schuilplaatsen en andere middelen die u, en uw kinderen, nodig zou kunnen hebben tijdens dit proces.

4. Neem contact op met vrienden en familie die kunnen helpen.

Als je misbruiker je isoleert van je vrienden, familie en andere mensen in je leven die je kunnen helpen of gevaar voelen, is er een kans dat je je alleen voelt. In werkelijkheid is het zo dat de mensen die van je hielden – voordat je misbruiker je leven in beslag nam – zullen willen helpen als ze erachter komen dat je een ernstige behoefte aan liefde en zorg nodig hebt. 

Neem contact op met mensen in je leven die je mist, die je een veilig gevoel geven en die je in het verleden als een geliefde hebt beschouwd. Niet alleen zal hun liefde een leidend licht zijn in deze moeilijke tijd, maar ze kunnen je helpen veilig te blijven en mogelijk voorkomen dat je terugkeert naar je misbruiker. Wees niet bang om de mensen die van je houden te vertellen wat je doormaakt.

5. Houd rekening met de privacy van uw telefoon.

Als je toegang hebt tot een mobiele telefoon, wijzig dan onmiddellijk je privacy-instellingen. Als u nog geen wachtwoordbeveiliging hebt ingesteld, stelt u wachtwoordbeveiliging in om de informatie op uw telefoon privé te houden, vooral als u van plan bent belangrijke telefoonnummers of informatie op te slaan voor bronnen om u te helpen ontsnappen. Schakel uw locatieservices uit totdat u deze moet gebruiken om een lokaal onderkomen of het huis van een geliefde te vinden.

Als u zich zorgen maakt waardoor wachtwoordbeveiliging de aandacht van uw misbruiker kan trekken, probeer dan een eenvoudige, goedkope, prepaid telefoon uit de winkel te verkrijgen of vraag een vriend om u te helpen er een te krijgen. Dat kan nog beter zijn, omdat het bestaan ervan niet bekend zal zijn bij uw misbruiker.

6. Onderzoek lokale schuilplaatsen voor huiselijk geweld.

In een schuilplaats voor huiselijk geweld geeft u de mogelijkheid om toegang te verkrijgen tot middelen die u nodig hebt, omdat ze vaak zijn uitgerust met klinieken, counseling, juridische diensten en meer. Maar het belangrijkste is dat je in een veilige ruimte bent.

“Sommige slachtoffers moeten vanaf nul beginnen na het verlaten van hun misbruikers, en dat is waar schuilplaatsen, slachtofferadvocaten, en maatschappelijk werkers komen om hen te helpen in dat proces en hen te helpen zelfvoorzienend te worden. 

Sommige opvangcentra helpen “tijdelijke financiële bijstand te bekomen en beroepsopleidingen te zoeken of helpen werk te vinden” en “te helpen bij herplaatsingskosten en andere tijdelijke financiële steun, zoals toegang tot voedselpakketten.”

Begin bij het zoeken naar websites om schuilplaatsen te vinden in uw omgeving. 

Aangezien het vinden van een veilige plek om te verhuizen een prioriteit zal zijn, is het belangrijk om te weten welke adressen en telefoonnummers zijn gekoppeld aan schuilplaatsen waar u terecht kunt voor hulp. 

Als u geen stabiele toegang tot internet of de mogelijkheid om een apparaat te gebruiken met internetverbinding hebt, overweeg dan hulp te vragen bij vrienden en om aan hen te vragen om het nodige onderzoek te doen en de informatie op papier wil zetten.

Sommige steden hebben vluchthuizen die uitsluitend voor vrouwen zijn die problemen hebben met mannen of voor transgenders. Voor mensen die toegang nodig hebben tot LGBTQIA +- vriendelijke schuilplaatsen of ruimtes speciaal voor mannen dien je contact opnemen met de huiselijke of partnergeweld lijnen om te chatten met een advocaat die u kan helpen bij het vinden van een schuilplaats die veilig voor u zal zijn.

7. Begin met geld besparen.

De daad van geld besparen kan u enorm helpen als u zich voorbereidt om te ontsnappen. Indien mogelijk, denk aan creatieve manieren om geld te verbergen en te sparen. Dit is nodig als je plots heel vlug moet vertrekken.

Overweeg ook om dit geld toe te vertrouwen aan een vriend of een vertrouwenspersoon. Wanneer u vlucht, kan je dan gemakkelijk aan dit geld geraken.

Overweeg om een aparte bankrekening te openen bij een nieuwe bank die uw misbruiker niet gebruikt. Houd er rekening mee dat het openen van een eigen bankrekening de toegang kan vereisen tot verschillende identificatiedocumenten. Deze eisen verschillen per type bank en de bank zelf, maar deze vereisten staan vermeld op officiële bankwebsites.

8. Begin met het onthouden van belangrijke telefoonnummers.

Er is een kans dat uw misbruiker uw telefoon van u afneemt. Het is belangrijk om de telefoonnummers van schuilplaatsen, familieleden, vrienden en hulplijnen te kennen voor het geval u geen toegang hebt tot het internet of u ze niet op papier kunt opschrijven voor bewaring.

9. Geleidelijk aan verzamelen van uw behoeften.

Hoewel uw specifieke definitie van “noodzaak” uniek voor u is en kan variëren van medicijnen en formulieren tot kinderspeelgoed en sentimentele items, is het het beste om die items langzaam en geleidelijk te verzamelen als je de kans hebt. Op die manier zal het niet duidelijk zijn voor uw misbruiker dat u van plan bent om te vertrekken.

Het geleidelijk verzamelen van benodigdheden kan helpen om ervoor te zorgen dat de misbruiker niet op de hoogte komt.

Dat omvat het verzamelen / aanvragen van documenten, kleding en behoeften van kinderen. Geleidelijk aan kunnen deze zaken verborgen worden bij een vertrouwenspersoon of in een ruimte waarvan je zeker bent dat de dader daar nooit kan controleren.

U kunt ook een lijst maken van uw belangrijkste zaken, zodat u, wanneer het tijd is om te vertrekken, snel kunt inpakken en vertrekken zonder u zorgen te maken over wat u moet meenemen. 

In het geval dat je moet vertrekken in een haast, grijpt u wat je nodig hebt en ga dan onmiddellijk weg. Het hebben van zo’n lijst kan je dan gebruiken als een gids zodat het proces van vluchten een beetje gemakkelijker kan verlopen.

10. Verzamel uw vormen van identificatie en gegevens.

We raden aan kopieën van deze zaken te maken en veilig op te slaan:

Geboorteakten voor u en uw kinderen

Zorgverzekeringskaarten

Financiële administratie

Huisvestingsdocumenten

Kredietrapport

Belastingaangiften

Bovendien is het maken van een politierapport (aangifte te doen bij de politie) een manier om misbruik te documenteren zodat een officiële, algemeen erkende organisatie rekening houdt met wat is gebeurd. 

Als je in het verleden de gelegenheid hebt gehad om aangifte te doen bij de politie, moet je er indien mogelijk een register van bijhouden. Als u vragen hebt over het proces van het indienen van een politierapport of als het de juiste volgende stap voor u, kan een advocaat u helpen erachter te komen wat de beste weg vooruit is voor jou.

11. Verbinden tot het verlaten.

Niemand kan een slachtoffer vertellen wanneer het tijd is om te vertrekken. Verlaten is vaak gevaarlijk en angstaanjagend, en alleen het slachtoffer kan bepalen wanneer de beste tijd voor hen is om te vertrekken en hoe [zichzelf] veilig te houden.

Als u in het proces van het maken van de beslissing om een gewelddadige relatie te verlaten, weet dat er middelen zijn die u kunt aanwenden om u te helpen navigeren in deze moeilijke situatie. 

Bang zijn voor niet alleen de dader, maar voor de toekomst is normaal. Het is OK om te proberen te werken aan de kwesties die een voor een zullen komen, maar laat je niet overweldigen.

Hier zijn de tekenen dat je klaar bent om je gewelddadige relatie te verlaten en manieren om de kracht te vinden om je gewelddadige relatie te verlaten.

12. Maak een ontsnappingsplan.

Het eerste wat je moet doen is ervoor zorgen dat je alle mogelijke uitgangen weet die je kunt gebruiken. Elke deur, elk raam. Weet van tevoren welke deuren vergrendelen en hoe de sloten werken, en hetzelfde geldt voor ramen. Als je een visuele persoon bent, teken dan een diagram waar je woont en markeer duidelijk de plaatsen waar je waarschijnlijk fysiek kunt ontsnappen.

Zodra je een duidelijk begrip hebt waar je fysiek bent, schrijf je de aanwijzingen op naar de eerste plaats waar je naartoe gaat als je eenmaal vertrekt. Is het een schuilplaats? Het huis van een vriend? De werkplek van een familielid? Gebruik indien mogelijk het internet om de routebeschrijving naar die locatie te vinden en ze op te schrijven, zodat u uw telefoon of internet niet nodig hebt om in de toekomst naar die locatie te komen. Doe hetzelfde voor een paar andere locaties.

Het kan ook nuttig zijn om stapsgewijze instructies voor jezelf op te schrijven.

In de toekomst kan je dit gebruiken voor het geval je haastig moet vertrekken of in het geval dat stress ervoor zorgt dat je dingen vergeet. 

Enkele voorbeelden van dingen op de lijst kunnen zijn, “ontgrendel de achterruit,” “pak het geld geplakt onder het dressoir,” “doe uw telefoon oplader mee,” “neem een snack mee voor de trip naar de schuilplaats,” enz.

Misschien kun je gewoon de voordeur uitlopen. Als dat zo is, doe dat dan. Je kan het doen.

Wanneer? “Het is altijd aan te raden om te vertrekken als de dader er niet is. Zo worden ze helemaal niet geconfronteerd.

13. Overweeg een straatverbod.

Het krijgen van een straatverbod is een beslissing om te overwegen met zorg. Het is het beste om deze optie te bespreken met het personeel van een opvang of een juridische professional om te bepalen wat werkt voor uw unieke situatie en omstandigheden. 

Afhankelijk van waar u woont en details met betrekking tot uw misbruiker, het krijgen van een straatverbod kan niet de veiligste optie voor u zijn, dus zorg ervoor dat u overlegt met een professional die u uw opties kan doorlopen en u kan helpen om de best mogelijke beslissing voor u te nemen.

Terwijl de specifieke regels per land verschillen, omvat het basisproces het gaan indienen bij een hof van een verzoekschrift, formulieren in te vullen, een formulierenoverzicht door een rechter, verdere overzichten door andere ambtenaren, en het bijwonen van een hoorzitting. 

Beperkingen op het contactverbod en bepalingen

In aanmerking komen voor een aanvraag voor bescherming is beperkt tot echtgenoten (zowel de huidige en degenen die u gescheiden of gescheiden van), mensen in bloedverband, mensen waarvan je een kind gemeen hebt met, en mensen waarmee je een intieme relatie hebt.

Op sommige plaatsen u een verzoekschrift elektronisch indienen, maar in andere gevallen dient u de petitie bij de provincie waar u of uw misbruiker woont in te dienen. Als u woont in een vluchthuis of een plaats die u wilt vertrouwelijk blijven om veiligheidsredenen doe dit dan niet.

Er zijn geen kosten voor het indienen van een verzoek om een bevel tot bescherming, en als je een minderjarige bent, u in staat zijn om een te verkrijgen met de hulp van de familie rechtbank. 

Ook, hoewel het hebben van een advocaat niet vereist is, wordt het aanbevolen om een in te huren- vooral als u denkt dat uw misbruiker er een zal inhuren. Als u zich geen advocaat kunt veroorloven, kunt u de rechtbank vragen om u er een pro-deo toe te wijzen.

In alle gevallen, zorg ervoor dat u een bewijs daarvan hebt, en breng alle bestanden bijéén die relevant zijn voor u zoals politierapporten met betrekking tot uw misbruiker.

14. Breek de cyclus.

Doe je best om zo ver mogelijk weg te blijven van je misbruiker, zodat je de cyclus kunt doorbreken. Uw misbruiker zou kunnen proberen om alles te doen wat ze kunnen om u te doen terugkeren naar hen. Vertrouw op de hulp van familie, vrienden en onderdak personeel om u te concentreren op wat het belangrijkste is: uw veiligheid.

Ook al voelt het misschien alsof je je misbruiker nodig hebt in je leven, doe dat niet. Vertrouw in plaats daarvan op de talloze bronnen voor mensen die aan gewelddadige relaties ontsnappen en laat ze u helpen. 

Niet alleen zijn deze mensen opgeleid om mensen te helpen die in uw exacte situatie zijn, maar ze hebben ook gekozen om in deze banen voor een reden: Ze zijn echt bezorgd over uw gezondheid, veiligheid en welzijn. Ze kunnen u wijzen in de richting van therapeuten, religieuze leiders, raadgevers, en zo veel andere middelen die u kunnen helpen op uw unieke reis naar veiligheid en vrede.

Dit is misschien wel het moeilijkste wat je ooit zult ervaren in je leven, dus wees geduldig met jezelf om dit alles mee te maken. 

Je bent sterk, je bent moedig en je bent op weg naar genezing.  Zorg ervoor dat u ten volle gebruikmaakt van de middelen die huiselijk geweld schuilplaatsen te bieden hebben, zodat u uw kansen om terug te gaan naar uw misbruiker beperkt.

Waar te gaan: heiligdommen, vrouwen opvangcentra, en nog veel meer.

Overgangshuisvestingsprogramma’s helpen overlevenden door hen te helpen hun leven te herbouwen na het ontsnappen aan misbruik en bieden een verlengd verblijf aan soms tot twee jaar. 

Huiselijk geweld/noodopvang is een veilige plek voor overlevenden om tijdelijke huisvesting te krijgen. 

Onder veilige huizen en andere vormen van noodopvang bieden ook tijdelijke veilige ruimte voor overlevenden en hun kinderen. Neem contact op met de hulplijnen om uit te zoeken wat voor soort woningen het beste voor u is.

Huiselijk geweld-gecentreerde programma’s kunnen een grote steun bieden. Er zijn overheid, sociale agentschappen, en organisaties die bestaan om mensen naar de programma’s te leiden die zij nodig hebben. Dat kunnen ziekenhuizen, klinieken, politiedistricten, enz zijn. Er zijn echter verschillende ervaringen met al deze ervaringen. Voor het gebruik van deze middelen kan echt belangrijk zijn goed te overleggen.

Het verlaten van een gewelddadige relatie zonder geld.

Voor degenen die financieel afhankelijk zijn van hun partners of hun financiën laten controleren, is dit echt ingewikkeld. Financieel misbruik is een van de vele manieren waarop misbruikers de controle over hun partners behouden.

Veel schuilplaatsen bieden u middelen om u te helpen op uw eigen voeten te staan, dus laat geld niet de reden zijn dat je bij uw misbruiker blijft. Deze schuilplaatsen kunnen ervoor zorgen dat er een bestaansminimum kan worden uitgekeerd en hebben ze begeleiders die zullen helpen om uit die impasse te komen.

Neem contact op met uw lokale schuilplaats om erachter te komen welke diensten ze hebben. Velen zullen in staat zijn om ervoor te zorgen dat u toegang hebt tot maaltijden, geven u een dak boven je hoofd, en helpen u bij het vinden van stabiele huisvesting, en helpen zelfs met het vinden van een baan.

Unieke zorgen voor mannelijke slachtoffers van misbruik.

Veel mannen, jongens en mensen die geen vrouwen zijn in het hele genderspectrum lijden in stilte als gevolg van heersende verhalen over misbruik. 

Studies vertellen dat slachtoffers dikwijls vrezen dat ze niet zullen worden geloofd of zullen worden gezien als minder mannelijk als ze het melden, en als gevolg daarvan zijn veel mannen niet in staat om hun gewelddadige relaties te verlaten.

Het is vooral belangrijk voor jongens en mannen om contact op te nemen met meldpunten voor huiselijk geweld om opties te vinden voor huisvesting, genezing en herstel die rekening houden met de unieke strijd van mannelijke overlevenden. 

Je kunt vragen om diensten voor specifiek partnergeweld op mannen. Je bent niet alleen.

You may also like...

Geef een reactie, vraag of antwoord. Dank je wel!