Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

De toxische relatie met een verslaafde persoon: waarom je er niet in moet blijven en hoe je eruit kunt komen!

Heb je het gevoel gehad dat het onmogelijk is om de narcist te verlaten?

Lijkt het erop dat, hoe hard je ook probeert, je niet kunt overwinnen wat voelt als een verslaving aan de toxische relatie, ook al weet je dat het verschrikkelijk voor je is?

Dat komt doordat we, letterlijk, verslaafd raken aan de narcistische relatie.

Verslaving is een complexe hersenaandoening die zich manifesteert door dwangmatig gebruik ondanks de schadelijke gevolgen. Mensen met een verslaving hebben een intense focus op de verslavende stof of het verslavende proces, tot het punt dat het hun leven overneemt.

Ze blijven gebruiken, zelfs als ze weten dat dit problemen zal veroorzaken. Narcistisch misbruik veroorzaakt zowel een biochemische verslaving als verschillende procesverslavingen. (onderzoek naar narcisme, cybersnooping (cybersnooping houdt in dat je het internet gebruikt om zoveel mogelijk te weten te komen over een persoon met wie ze geobsedeerd zijn), onze telefoon nakijken, onze e-mail controleren, YouTubevideo’s bekijken)

We houden ons bezig met deze verschillende procesverslavingen ten koste van andere dingen die in ons leven gebeuren. Dit is gedeeltelijk de reden waarom mensen in de problemen komen op het werk en soms ontslagen worden.

Als je hebt geprobeerd om No Contact te gaan, weet je precies hoe ondraaglijk het is. Als de narcist stofzuigt, kun je worden getroffen door gevoelens van euforie die zo overweldigend zijn, je kunt niet anders dan voorzichtigheid in de wind gooien en geef je over aan het moment.

Deze gevoelens van euforie worden “Pink Clouding” – rozenwolk genoemd.

We willen het herstel van narcistisch misbruik op dezelfde manier benaderen als andere vormen van verslaving. Hier moeten we nog meer waakzaamheid hebben omdat iemand helpen ontgiften van narcistisch misbruik vaak veel moeilijker is dan iemand helpen van drugs- of alcoholverslaving af te komen, vanwege het directe emotionele element dat betrokken. En we verwarren deze verslaving met een diepe, diepe liefde voor het narcistische individu.

Het is altijd gemakkelijk om dingen logisch te zien en goed advies te geven van buitenaf   naar binnen te kijken.

Wanneer je iemand ziet lijden aan emotionele of fysieke mishandeling, is het natuurlijk om je af te vragen waarom ze de slechte relatie niet gewoon verlaten.

Diep van binnen weten we dat dit veel gemakkelijker gezegd dan gedaan is  – maar waarom?

Het antwoord ligt in de traumabinding die gepaard gaat met het narcistisch misbruiksyndroom en de relatie met verslaving voor het slachtoffer.

Elke verslaafde kent de beruchte “roze wolk” maar al te goed. Je wordt een paar weken nuchter. De chemie van je hersenen reset zichzelf.  Je begint het gevoel te krijgen dat je op de top van de wereld bent!

Het volgende wat je weet, is dat je bent teruggevallen. Dezelfde cyclus is van toepassing op gewelddadige relaties – vooral met narcisten vanwege hun manipulatieve gedrag.

Narcistisch misbruiksyndroom en het verband met verslaving

Voordat we ingaan op informatie over roze vertroebeling, is het belangrijk om de overeenkomsten tussen verslaving en narcistisch misbruik uit te leggen.

Niemand gaat vrijwillig een slechte relatie aan – net zoals niemand een formele beslissing neemt om heroïneverslaafde of alcoholist te worden of een verslaving aan de narcistische relatie te hebben.

Misschien begin je elke avond na het werk met een paar drankjes om tot rust te komen. Je glijdt af en   toe uit en overdrijft het, maar hé, het is gewoon een slechte kater, toch?

Je bent volwassen.  Waarom kun je niet genieten van een lekkere buzz tijdens de zondagsbrunch en de rest van de dag wegslapen? Het is je vrije dag – je hebt dit verdiend.

Wat maakt het uit als je wat wodka in je cola mengt om overdag te drinken tijdens de voetbalwedstrijd van het kind?  Je doet niemand pijn.

Alcoholisme is een perfecte analogie met de verslaving die je lijdt tijdens een gewelddadige relatie met een narcist.

Waarom is dat? Omdat casual alcoholisme – zoals routinematig dagdrinken in het weekeind en gewoon doorwerken tot 17.00 uur – in heel hoge mate genormaliseerd is geworden.

Wanneer je lijdt onder narcistisch misbruik, begint dit volkomen normaal te voelen.

Of misschien lijkt je relatie met een narcist meer op een heroïneverslaving.

Je wist altijd dat het verkeerd was vanaf het begin, maar je dacht dat een paar dates of chats geen kwaad kunnen. Je dacht dat je het op elk moment kunt beëindigen. Nu is het te laat en zit je vast.

Hoe traumabinding en neurochemicaliën ervoor zorgen dat je vasthoudt aan een toxische relatie?

Iedereen weet inmiddels dat het dom en onwetend is om aan een verslaafde te vragen “waarom stop je niet gewoon met drinken/gebruiken?”

Om te beginnen is er fysieke afhankelijkheid. Bij heroïneverslaving is ontwenning ondraaglijk. Bij alcohol- of benzodiazepineontwenning kan het je letterlijk doden.  Cold turkey gaan is voor veel mensen niet wenselijk of zelfs geen optie.

Er is echter ook het hoge en goede gevoel dat je krijgt van het nemen van het medicijn of drinken.

In het begin van de verslaving gebeuren de highs veel vaker en zijn ze euforischer. Later merken verslaafden dat ze nauwelijks meer dronken of high worden.

Hetzelfde geldt voor slachtoffers die lijden aan narcistisch misbruik.

De dynamiek van de disfunctionele relatie zorgt ervoor dat we een trauma-band krijgen. Nog erger zelfs, verslaafd aan onze eigen neurochemicaliën. We activeren van dezelfde pleziercentra in onze hersenen als elke andere vorm van verslaving, inclusief die aan drugs en alcohol.

Dat komt doordat de hersenen een golf van dopamine, serotonine en noradrenaline afgeven tijdens de liefdesbombardementfase van de relatie. Ze doen dat ook tijdens hoovering-pogingen en de fantasieën over het verleden. 

De narcist zal een gevecht beginnen. Ze zullen alles wat je zegt manipuleren, je gaslighten, beledigingen slingeren en je het gevoel geven dat je volledig waardeloos bent. Vervolgens zal hij of zij je overladen met lof, geschenken en genegenheid – tijdelijk natuurlijk.

Ze willen je enige bron van vreugde zijn en ze houden dat “hoog” boven je hoofd met trauma (terugtrekking). Je kunt de relatie niet verlaten omdat je de high van traumabinding najaagt.

Op dit punt kunnen verslaafden echt proberen te stoppen. Misschien kopen ze “net genoeg” om hun dosis af te bouwen, maar het zal niet werken. In veel gevallen zal een slachtoffer van het narcistische misbruiksyndroom denken” misschien is dit eindelijk de tijd dat ze voorgoed verandert.”

De waarheid is dat de narcist nooit zal veranderen. Hij of zij gebruikt die goede tijden gewoon om je verslaafd te houden. de goede tijden gebruiken ze om je brainwashing over je waarde verder te zetten. ze zorgen dat je je schuldig voelt om te blijven als je durft te overwegen om te vertrekken.

Wat is de Roze Wolk?

Als je tijd hebt doorgebracht in instellingen voor verslavingsherstel, heb je zeker gehoord over de roze wolk – en de gevaren ervan.

Zodra je een tijdje nuchter bent, begin je je high te voelen van het leven – letterlijk – terwijl je hersenen zichzelf in evenwicht brengen. Het probleem is dat deze high tijdelijk is. Vaak wordt deze high gevolgd door een matige aanval met depressie terwijl je je aanpast aan je nieuwe leven zonder stoffen om de stilte te doorbreken.

Wanneer je een narcist verlaat, heb je misschien het gevoel dat je op de top van de wereld bent. Niets kan je stoppen.

Misschien ging je geen contact met je beledigende moeder. Misschien ben je eindelijk verhuisd uit het appartement van je gewelddadige partner en ben je begonnen met de wederopbouw. Hoe dan ook, je voelt je volledig bevrijd.

Net als een verslaafde die op het punt staat terug te vallen, zeg je tegen jezelf: “Eén tekst kan geen kwaad – gewoon om te zien wat ze willen.” Net als een verslaafde begin je je alle goede tijden te herinneren die je samen hebt gehad en schrijf je al het misbruik af.

Soms zal de narcist zijn stille behandeling breken met een ontroerende boodschap en een roze wolkervaring maken. Ze lijken deze keer echt echt!

Misschien geef je jezelf zelfs weer de schuld.  Het is gebruikelijk om op dit punt te beginnen twijfelen aan je logische gedachten.

Trap er niet in. De narcist weet wat je leuk vindt aan hem of haar. Ze weten ook waar je een hekel aan hebt. Ze benutten gewoon je emoties en zeggen wat je wilt horen, zodat ze je kunnen manipuleren om in de relatie te blijven.

Vergis je niet: het misbruik zal doorgaan.

toxische relatie en verslaving
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

5 tekenen dat je roze wolk je vertroebelt

Soms ervaar je een roze wolk nadat je de narcist hebt verlaten. Andere keren heb je misschien niet de beslissing genomen om te vertrekken, maar ga je nog steeds door periodes van de stille behandeling van de narcist. En die vind je vreselijk.

Afhankelijk van uw situatie, let op deze tekenen dat u waakzaam moet blijven en voorgoed met herstel moet beginnen.

Je bent aan het rationaliseren. De narcist was gewoon gestrest en meende niet wat hij zei tijdens dat laatste gevecht.  Je bent ook niet onschuldig – wie wel?

Als je emoties zo sterk aanvoelen en de narcist heeft het nog niet opgegeven, dan moet er toch iets zijn?  Wat als dit de liefde van je leven is en je gooit het weg?

Nog een keer. Eén sms/date/gesprek kan geen kwaad. Ze lijken zich af en toe zorgen te maken en nu is waar het om gaat.  Waarom zou je ze niet nog een kans geven?

Je voelt je duizelig. De narcist overlaad je met genegenheid en het voelt weer als de beginfase van de relatie. Daarna schrijf je alle slechte tijden af voor dit vluchtige gevoel.

Je isoleert jezelf. Bovendien ben je gestopt met het sms’en van je vrienden of ondersteuningssysteem over de relatie. Ook doe je alsof alles weer in orde is.

Hoe de betovering van narcistisch misbruiksyndroom te doorbreken?

Om te voorkomen dat je voor de roze wolk valt, is de eerste stap om geen contact te maken. Net zoals een verslaafde zichzelf geen gematigdheid kan aanleren, kunnen we niet vallen voor het geloof dat we contact kunnen beheren.  Je moet de narcist volledig afsnijden.

Als u de voogdij over kinderen deelt, wilt u In heel hoge mate gematigd contact toepassen.

Maar het verlaten van de narcist is alleen maar een klein onderdeel van herstel. U moet ook ondersteuningssystemen bouwen om terugval te voorkomen. In veel gevallen zul je merken dat je nieuwe ondersteunende relaties moet ontwikkelen omdat de narcist je isoleerde van al je vrienden en familie.

Net als een verslaafde zijn het leren van gezonde zelfzorg en identiteitsvorming nodig om te herstellen. 

Als je eenmaal een identiteit hebt opgebouwd en jezelf hebt versterkt, zul je veel minder snel terugvallen met je narcist uit het verleden of toekomstige narcisten die je leven binnenkomen.

Onthoud echter: de mogelijkheid van terugval gaat nooit weg. We moeten altijd waakzaam blijven en onthouden waar we vandaan komen.

Net als drugs- of alcoholverslaving is cold turkey gaan alleen maar de eerste stap in je herstel van narcistisch misbruiksyndroom en traumabinding.  Je moet opnieuw leren hoe je je identiteit kunt opbouwen en voor jezelf kunt zorgen.  Anders kun je terugvallen en jezelf weer in de val lopen.

Als je klaar bent om dieper te gaan en je leven nu te veranderen, bied ik een breed scala aan effectieve middelen en technieken om te beschermen tegen giftige mensen – in de groeitaken die je vindt in het menu.

Ik ben verheugd om de psychologische hulpmiddelen die ik en anderen hebben gebruikt om te genezen van narcistisch misbruik met jullie te delen.

Verken technieken die zijn afgeleid van gedragstherapie (doorgelicht door de psychologische en neuropsychologische gemeenschappen) om eindelijk je leven te genezen en jezelf te bevrijden van ellende.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Lees meer

knop voor alle groeitaken
Narp herstel-programma of narcissistic abuse recovery programma

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees