Spreekbeurt over Letland

Spreekbeurt over Letland

audio van deze blog op narcisme.blog

Dag Juf en beste klasgenootjes,

Vandaag hou ik mijn spreekbeurt over Letland.

Ik was heel benieuwd wat er verteld kon worden over Letland. Het is een land waar mijn familie en ik nog nooit geweest zijn. Het werd een boeiende ontdekking en ik wil jullie graag meenemen op mijn avontuur.

Letland is een land in Noord-Europa, gelegen aan de oostelijke kust van de Oostzee. Het hoort bij de Baltische landen. De buurlanden zijn Estland en Litouwen, Rusland en Wit – Rusland. De hoofdstad van Letland is Riga.

In totaal wonen er 1 847 900 inwoners op een oppervlakte van 64 589 km2. België heeft een oppervlakte van 30 528 km². Letland is dus zeker 2 × groter dan ons land met heel wat minder inwoners. Letland is dus een dunbevolkt gebied.

Letland is een republiek met een parlementaire democratie. Zo ziet de vlag van Letland eruit! Wist je dat deze vlag een van de oudste van de wereld is?  Hij lijkt veel op de Oostenrijkse vlag. Ze verschilt enkel in de schaduw.
De huidige president is Egils Levits.
Naast de president is er ook nog een premier. Hij noemt Arturs Krisjanis Karins.
Rare namen he. Wist je trouwens dat Janis de meest voorkomende mannennaam is in Letland?

Wanneer je zelf eens op reis wilt gaan naar Letland dan moet je zeker de volgende steden bezoeken.

1/ Riga: de hoofdstad wordt ook het Parijs van het Oosten genoemd. De stad is meer dan 800 jaar oud en heeft heel interessante bezienswaardigheden. Dit centrum is zeer beroemd en staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Als je in Riga bent, ga dan maar zeker eens naar het Slot van Riga. Het kasteel werd de afgelopen eeuwen meerdere malen herbouwd.  Het oudste gedeelte dateert al van 1330.

In Riga heb je ook nog de Petruskerk. De toren is 123 meter hoog.

2/ Cesis is een van de mooiste steden van Letland. De middeleeuwse kasteelruïne is het symbool van de stad en samen met het park maken ze het wel heel romantisch. Dus ideaal voor verliefde koppeltjes.

3/ In het Noorden van Letland ligt de historische stad Sigulda.
Dit stadje ligt midden in het Nationaal Park Gauja en is zeer populair door de bobsleebaan en de skipistes.

Het kasteel van Turaida is zeer populair. Daarbij heb je ook de Gutmans grot. Dit is een grot met muurschilderingen. 

4/ Voor de avonturiers onder ons zou ik je zeker aanraden om Bauska te bezoeken.  Want weet je dat deze stad door ridders gesticht werd. Het kasteel dat ze bouwden werd jammer genoeg verwoest en er blijft nog alleen maar een ruïne over. Het is wel een populaire plaats geworden voor muziek- en theatervoorstellingen.

5/ Het laatste stadje waar ik als laatst reclame wil voor maken is Kuldiga. Het krijgt ook wel de bijnaam, ‘ Het Venetië van Letland ‘. Neen, ik heb het zeker niet over Italië, maar net zoals in Italië is er in Kuldiga ook een riviertje dat door de stad stroomt, namelijk de Venta. En daar heb je dan de wereldberoemde waterval! De Ventas rumba is een 240 meter waterval met slecht een hoogte van één meter. Best wel een specialleke, hè!

Letland telt ongeveer 1000 rivieren. De langste rivier is de Daugava. Zij is 1020 km lang waarvan 370 km door Letla nd stroomt. Andere grote rivieren zijn de Gauja, de Lielupe, de Venta en de Aiviekste.

Het landschap van Letland omvat bossen, uitgestrekte meren en rivieren en een lange kustlijn en is dus vooral een vlak land. De helft van Letland bestaat namelijk uit bossen.  Op de meren kan er in de winter geschaatst worden en in de zomer kan je er met de kano’s varen, zwemmen en vissen.  

De hoogte top in Letland is 312 m. Deze top noemt de Gaizinkalns. In Letl and is de lucht altijd schoon en fris en allemaal omdat de strijd voor het milieu in dit land een enorme invloed heeft. Letland is een van de landen met de meeste groene energie in Europa.

Genoeg gewandeld, geslenterd en bezocht. Tijd om onze magen te vullen met het speciale eten en drinken uit Letland. We kunnen er gelukkig betalen met de euro. De Letse keuken heeft een eigen traditionele keuken met veel speciale gerechten zoals zwarte broodjes, gerookte zalm, gepekelde haring, zuurkool, en aardappelpannenkoekjes. Als desserts zijn er voornamelijk heel veel zoetigheden zoals honingkoeken en taarten met bosbessen en appels.
Het ultieme Letse gerecht wordt vaak een stoofpotje van grijze erwten en spek aangeprezen.

De meest bekende alcoholische drank is de Melanis balzam. Dit is een soort likeur.
Kinderen drinken er voornamelijk melk, die versterkt wordt met honing.

Letland staat namelijk bekend om zijn honingproductie. Wist je dat Letland zelfs een jaarlijks honingfestival organiseert?  En dat er zelfs een honingbijendans is. Dit is een dans waarbij de dansers de bewegingen van bijen imiteren terwijl ze honing verzamelen.

Dansen is een heel belangrijk onderdeel van de Letse cultuur. De voornaamste dansen zijn immers de volksdansen. Elk jaar wordt er een groot zang- en dansfestival gehouden. 

Muziek speelt ook een grote rol. Oorspronkelijk werden er vaak gedichten gezongen of voorgedragen met muziek.
Deze gedichten gingen vaak over mythes en legendes. Ze noemen deze legendes Dainas en deze gedichten gingen over de goden waarin men vroeger geloofde zoals de maangod Meness of de zonnegodin Saule. Er in Letland godsdienstvrijheid. Dit betekent dat iedereen in Letland vrij is om te geloven wat hij of zij wil.  De meerderheid is wel aanhanger van het Christendom.

Tijdens al deze volksfeesten past vooral de speciale klederdracht. Deze klederdracht is bekend om de vele symbolen die verwijzen naar Letland. En dit wordt dan gedragen op feestdagen en speciale festivals.

Beweeglijk zijn de Letten dus wel. Ze houden ook veel van sport.  De populairste sport van Letland is ijshockey. Na ijshockey is basketbal populair, maar ook atletiek, rugby, tennis en voetbal.

En dan kom ik hier voorbij de school. Misschien eens binnenspringen om de taal te leren?  De officiële taal is het Lets. Het Lets is een Slavische taal. Qua vreemde taal spreken de meeste inwoners Engels. Wist je dat er in Letland geen middelbaar onderwijs is?  De basisschool duurt tot wel tot je 16 jaar bent. Daarna kunnen de leerlingen wel doorstromen naar de universiteit als je geslaagd bent in het eindexamen.  

Ziezo misschien zet ik Letland wel op mijn verlanglijstje en ga ik daar nog eens op vakantie.
Ik heb wel nog een verzoekje voor jullie.

Dansen jullie mee met de Slapshot shuffle? In Letland doen alle sporters dit als ze gewonnen hebben. Ik wil hier nu samen met jullie mijn overwinning vieren dat ik deze spreekbeurt beëindigd heb.

Doen jullie mee?

Dank jullie wel om te luisteren en ik ben benieuwd welk land er nu zal besproken worden?

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

banner over kunst: alle artikelen op narcisme.blog over kunst