sneeuwwitje en de narcistische moeder

Sneewwitje en de narcistische moeder, de reserve en de koningin

Zijn de andere kinderen bijzaak in de koninklijke familie?

De kinderen in het gezin van een narcistische koningin kunnen zich genegeerd voelen of zich voelen alsof ze bijzaak zijn. U hebt de uitdrukking gehoord over koninklijke families – de erfgenaam en de reserve. Het is hetzelfde idee. We gaan nu wat dieper in over de relatie tussen sneeuwwitje en de narcistische moeder.

Totdat de spiegel haar plotseling vertelt dat ze niet langer de mooiste is. Dat zou Sneeuwwitje zijn, de stiefdochter van de koningin.

Het verhaal van Sneeuwwitje en de koningin is het perfecte voorbeeld van een moeder (of stiefmoeder) met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, een toestand waarin iemand zijn eigen zelfrespect boven alles waardeert en niet in staat is om met anderen om te gaan op een stabiele en realistische manier, want hun gevoel van eigenwaarde is als een ballon die zal ontploffen, tenzij er iemand in de buurt is om er regelmatig aandacht aan te geven.

Sommige narcisten zoeken deze boost in hun werk of sociale kring. Anderen willen het van hun romantische partner ontvangen, en weer anderen kunnen erop vertrouwen dat hun kinderen hun ego steunen.

Dit zijn de tekenen dat je een relatie hebt met een narcistische moeder.

Onder de laatste zijn er verschillende manieren waarop een moeder haar kinderen kan gebruiken om de waardering, lof en aanbidding te krijgen waarnaar ze hunkert.

Dus, als je je ooit hebt afgevraagd “Ben ik het – of is zij het?” hier zijn vier voorbeelden dat je misschien een narcistische moeder hebt.

Pas ook op voor de tekenen van narcistisch misbruik. Omgaan met een narcistische moeder?Helaas is het moeilijk om de behandeling van een narcistische moeder te deprogrammeren, vooral als deze al op jonge leeftijd begint. En in veel gevallen weten de kinderen niet eens dat de manier waarop ze worden behandeld abnormaal of ongezond is.

Maar therapie en/of als je de juiste tools hebt met zelfgenezing, kan volwassen kinderen helpen de onrealistische verwachtingen die op hen worden gesteld te begrijpen en te verwerken.

Sneeuwwitje en De kwaadaardige narcistische moeder.

Stel je een man voor die een paar staten verwijderd is van zijn familie. Het is maanden geleden dat hij ze heeft gezien als hij naar huis terugkeert voor de vakantie. Zijn moeder opent de deur en slaat haar armen om hem heen. Dan trekt ze zich terug, kijkt hem aan en zegt: “Je hebt je baard geschoren! Zo jammer, je bent veel knapper als je geen baard hebt. Nu zal iedereen merken hoeveel je bent aangekomen”.

Deze vrouw, de kwaadaardige narcist, is waarschijnlijk altijd gemeen geweest en een beetje een spelbreker. Toen ze jong was, dachten de mensen om haar heen waarschijnlijk dat het schattig was. Maar in werkelijkheid is ze een sadist die graag anderen pijn bezorgt. Dit is de reden waarom kinderen die worden opgevoed door kwaadaardige narcisten de meeste kans hebben op mentaal of emotioneel misbruik.

Volgens de Complex Post-Traumatic Stress Disorder Foundation gebruiken kwaadaardige narcisten persoonlijke informatie en technieken zoals gaslighting om de mensen die van hen houden en van hen afhankelijk zijn te manipuleren en schade toe te brengen. Als gevolg hiervan kunnen kinderen zich minderwaardig of angstig voelen.

De mislukte narcistische moeder

Zoom in op een gezin uit de lagere middenklasse. De moeder is een huisvrouw, de vader verdient een comfortabel leven en het gezin is gelukkig. Dan groeit hun dochter op, begint haar eigen bedrijf en verkoopt het met een aanzienlijke winst. Maar in plaats van gefeliciteerd te worden wanneer ze met het goede nieuws naar huis terugkeert, is haar moeder boos. ‘Denk je dat je beter bent dan ik?’ ze huilt. “Nou, dat zal je nooit zijn.”

Kinderen willen natuurlijk dat hun ouders trots op hen zijn en blij voor hen. Maar deze ouder, de mislukte narcist, zal dat niet zijn. Ze voelt zich een mislukkeling, dus ze heeft liever dat haar kind ook faalt.

In dit geval zou het worstcasescenario van de moeder zijn dat het kind de moeder in haar ogen overtreft, omdat het kind dan op haar neerkijkt. Narcisten moeten superieur blijven, ook als het om kinderen gaat.

Nogmaals, de mogelijke schade voor een vrouw met een narcistische moeder kan groter zijn dan voor een man.

Omdat ze hetzelfde geslacht hebben, kan de narcistische moeder het gevoel hebben dat haar rol in het gezin en haar identiteit bedreigd worden. Dit kan ertoe leiden dat ze hun dochters en hun prestaties uithalen of vernederen in een poging hun superieure positie in het gezin te behouden.

De exhibitionistische narcistische moeder.

Deze ouder neemt plaatsvervangend de verantwoordelijkheid voor alle prestaties van het kind en geen verantwoordelijkheid voor de tekortkomingen van het kind. Het is ook de uitdrukking van een narcistische persoonlijkheidsstoornis die het meest lijkt op hoe een grootse narcist (iemand die extravert en sociaal is) zou handelen in een romantische relatie.

Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling en het gevoel van eigenwaarde van het kind. Als de moeder een exhibitionistische narcist is, is dat erger dan wanneer de vader er een is, omdat kinderen in de beginjaren meer op hun moeder zijn afgestemd.

Het heeft meer invloed op het kind op jonge leeftijd. Ze hebben minder afstemming gehad, minder koestering, minder ervaring met het geven van zorg. En als het kind een dochter is, kan het nog erger worden.

@zelfzorgHelp

Met dochters kunnen exhibitionistische narcistische moeders competitief worden.

Zie het als in Sneeuwwitje. Moeders zullen ervoor zorgen dat hun dochters niet zo mooi zijn als zij. Dit kan op zijn beurt leiden tot constante angst en zorgen bij dochters naarmate ze ouder worden. Er is iets vreemds aan hun uiterlijk, bijna als een verlaten kind.

De gesloten-narcistische moeder.

De narcistische moeder idealiseerde haar zoon als het gouden kind, het speciale kind in het gezin. Ze voelt zich in haar eentje niet bijzonder, dus zoekt ze naar andere manieren om die erkenning te krijgen.

De narcistische moeder is nerveus omdat ze zich als ontoereikend voelt, dus hecht ze zich aan iets – haar kind, in veel gevallen – en zegt dat die persoon geweldig is en dat je dat moet steunen.

Hoewel het hebben van een narcist als moeder soms leuk kan zijn voor het gouden kind dat alle aandacht en lof krijgt, kan het ook ongelooflijk gênant zijn tijdens periodes in het leven van een kind waarin schaamte een erger straf is.

En als er andere kinderen in het gezin zijn, kunnen ze zich genegeerd voelen of alsof ze bijzaak zijn.

U hebt de uitdrukking gehoord met betrekking tot koninklijke families – de erfgenaam en de reserve. Het is hetzelfde idee.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

over kenmerken toxisch persoon
knop voor alle groeitaken