Oesters zijn voedingskrachtcentrales van calcium, kalium, B12, zink, ijzer en magnesium.
Omega-3- vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid van de hersenen. Lage niveaus van DHA beïnvloeden het geheugen en het leren en versnellen de veroudering van de hersenen. Het krijgen van voldoende van deze essentiële voedingsstof zal de hersenfunctie aanzienlijk beïnvloeden. Studies hebben EPA ook in verband gebracht met depressiesymptomen.
Wetenschappelijke informatie over oesters
Dit schelpdier staat al lange tijd bekend als afrodisiacum. Het zou het libido bij mensen verhogen. Dit wordt inmiddels door de wetenschap ondersteund omdat oesters in heel hoge mate rijk zijn aan zink (1). Zink is betrokken bij de aanmaak van testosteron en zaadcellen. Ook kan zink bijdragen aan het verminderen van acne (2). Daarnaast reguleert zink ons immuunsysteem en kan het ontstekingen verminderen.(3)
Voedingswaardetabel van deze kleine jongens per 100 gram:
Per 100 g / ml Oesters ADH*
kcal 70 3.50%
Kj 294 3.50%
Water (g) 83.8 4.19%
Eiwit (g) 10 17.86%
Koolhydraten (g) 3.4 1.31%
Suiker (g) –
Vet (g) 1.8 2.57%
Verzadigd (g) 1
E.O.V. (g) 0.7
M.O.V. (g) 0.1
Omega 6 (g) –
Omega 3 (g) –
Cholesterol (mg) 80
Vezels (g) –
A (mg) 0.09 10.00%
B1 (mg) 0.16 14.55%
B2 (mg) 0.2 13.33%
B3 (mg) –
B5 (mg) –
B6 (mg) –
B11 / Foliumzuur (ug) 15 5.00%
B12 (ug) 16 571.43%
C (mg) 1 1.33%
D (ug) –
E (mg) –
Vitamine K (ug) –
Natrium (mg) 500 50.00%
Kalium (mg) 250 7.14%
Calcium (mg) 70 7.00%
Fosfor (mg) 157 19.63%
IJzer (mg) 5.1 63.75%
Jodium (ug) 60 40%
Magnesium (mg) 32 10.67%
Koper (mg) 7.93 881.11%
Selenium (ug) 36 65.45%
Zink (mg) 59.2 394.67%
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
Herkomst van oesters
De meeste oesters komen uit Nederland, Frankrijk of de Verenigde Staten. Het overgrote deel wordt “geoogst” in oesterkwekerijen. In Nederland is de Zeeuwse oester, gekweekt in Yerseke en rondom de Oosterschelde, vooral populair. Andere gewilde (onder)soorten zijn o.a. de Belon, Creuses blanches de Normandie, Fines de claire en Gillardeau.

Bewaren van oesters
Oesters vormen een rauw natuurproduct en zijn dus slechts een paar dagen houdbaar. Bewaar ze koel op de koudste plek in de koelkast. Hoe verser, hoe lekkerder. Een verse oesters ruikt ziltig, neutraal en ietwat naar de zee. Een oester die naar vis begint te ruiken heeft zijn beste tijd gehad.
Ken je de voordelen van oesters
– Het heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
– Het draagt bij tot een normale vruchtbaarheid en spermakwaliteit
– Het draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade
– Het houdt de geest helder en is goed voor het geheugen
– Het draagt bij tot de instandhouding van normaal huid, haar en nagels
Wetenschappelijke informatie over oesters
Omega-3 essentiële vetzuren voor het lichaam
Oesters bevatten daarnaast ook een aanzienlijke hoeveelheid omega 3-vetzuren. Deze vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die essentieel zijn voor het lichaam. Omega 3-vetzuren zijn belangrijk voor het vormen van celwanden en dragen onder andere bij aan gezonde hersenen, hart, bloedvaten en ogen.
Daarnaast minimaliseren ze ontstekingsreacties die de neiging hebben het immuunsysteem te belasten. Voldoende inname van omega-3 is dan ook een belangrijke ondersteuning van het immuunsysteem. Een middelgrote oester bevat ongeveer 370 milligram omega-3-vetzuren.
Een natuurlijke bron aan zink en selenium
Vooral zink komt in grotere hoeveelheden voor in oesters.
In feite bevatten oesters meer zink dan enig ander voedsel. Zink is een mineraal dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling. Het is onder meer nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel, en een goede werking van het immuunsysteem.
Zink verbetert ook de werking van antilichamen, waardoor dit mineraal helpt bij het afweren van infecties. Naast zink is de oester ook erg rijk aan selenium. Selenium heeft een antioxiderende werking en ondersteunt het immuunsysteem. Een middelgrote oester levert maar liefst 55 procent van je dagelijkse behoefte aan zink en selenium!
Dit schelpdier staat al lange tijd bekend als afrodisiacum. Het zou het libido bij mensen verhogen.
Dit wordt inmiddels door de wetenschap ondersteund omdat oesters in heel hoge mate rijk zijn aan zink (1). Zink is betrokken bij de aanmaak van testosteron en zaadcellen. Ook kan zink bijdragen aan het verminderen van acne (2). Daarnaast reguleert zink ons immuunsysteem en kan het ontstekingen verminderen (3).
Oesters behoren tot de voedzaamste producten ter wereld.
Met onder andere 59 sporenelementen, 12 Vitaminen, 19 Aminozuren en Omega-3 vetzuren levert iedere oester een ongelofelijk pakket aan stoffen. Vooral zink komt in grotere hoeveelheden voor in oesters. Oesters zijn een echte brain food en ze hebben volgens sommige experts een hoofdrol in de evolutie van onze hersenen gespeeld. Iedereen zou eigenlijk dagelijks wat oesters moeten (leren) eten.
Sport je veel of verbrand je energie door zware lichamelijke inspanning, dan is het belangrijk om in je voedingspatroon producten met voldoende eiwitten op te nemen. Oesters zitten bomvol eiwitten en die zijn belangrijk voor je spieren; ze dragen bij aan het behoud en groei van je spiermassa.
Eiwitten worden door het lichaam omgezet in aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van spierweefsel, ze zijn onmisbaar in de bevordering van spierherstel en spieropbouw. Bij eiwitrijk voedsel kun je denken aan dierlijke eiwitten zoals kip, biefstuk, zalm, tonijn, zuivel en eieren.
Plantaardige voeding zoals bonen, noten en zaden bevatten ook eiwitten.
Oesters kunnen in het rijtje opgenomen worden, want in 100 gram oesters zit 9 gram aan eiwitten, evenveel als in een schaaltje kwark of 100 gram zilvervliesrijst.
Bij normale trainingen verbrand je glycogeen (glucose), maar bij een langdurige prestatie op hoog niveau verbrandt je lichaam eiwitten en vetten om aan energie te komen. Het kan zelfs zo zijn dat je ‘de man met de hamer’ tegenkomt; ofwel hongerklop krijgt. Je kunt dan niet langer zo goed mogelijk functioneren.
Om de schade van belaste spiervezels te herstellen worden kapotte cellen (eiwitten) uit je lichaam verwijderd en vervolgens bouwt je lichaam weer nieuwe spiereiwitten op. Hier is voldoende eiwit uit voeding voor nodig. Er zijn aanwijzingen dat de structuur van de eiwitten in oesters makkelijk te absorberen is en daardoor een snel herstel van spiervezels bevordert.
Schroom niet om de volgende keer na een training of zware inspanning een dozijn oesters te eten. Je wordt er blij van en het is goed voor het herstel van je lichaam.&
(1) Kilic M, Baltaci AK, Gunay M, Gökbel H, Okudan N, Cicioglu I. The effect of exhaustion exercise on thyroid hormones and testosterone levels of elite athletes receiving oral zinc. Neuro endocrinology letters. 2006; 27(1-2):247-52.
(2) Göransson K, Lidén S, Odsell L. Oral zinc in acne vulgaris: a clinical and methodological study. Acta dermato-venereologica. 1978; 58(5):443-8.
(3) Prasad AS. Clinical, immunological, anti-inflammatory and antioxidant roles of zinc. Experimental gerontology. 2008; 43(5):370-7.
Hou je van oesters?
Gezondheidsrisico’s met een narcist? Stress kan uw immuunsysteem beïnvloeden
Wandelbetalingen: Betaald om te wandelen?
Een dieet volgens je bloedgroep
Een emotionele kater te herstellen
Lever kan uw geestelijke gezondheid helpen
Gezondheidsrisico’s met een narcist? Stress invloed op immuunsysteem!
Voeding voor het stimuleren van je traumaherstel.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren