Nieuws uit Kyiv op 20 februari 2023

Nieuws uit Kyiv op 20 februari 2023

Heroyam Slava! 💛💙

De grootschalige invasie van Oekraïne in Rusland is catastrofaal geweest. Het heeft geleid tot het verlies van tienduizenden kostbare levens, de ontheemding van miljoenen mensen en de vernietiging van talloze huizen, civiele gebouwen en infrastructuur. Het heeft ook de morele en strategische positie van Rusland in de wereld ontrafeld, aangezien duidelijk is geworden hoe slecht het Russische leger werkelijk is voorbereid en hoe overdreven de Russische economische macht is geweest.

Memorandum van Boedapest!

Russische inmenging in Oekraïense aangelegenheden ontspoorde in 2014 met de gedwongen annexatie door Moskou van het Oekraïense schiereiland De Krim en het aanzetten tot een conflict in de Donbas-regio.

Het besluit van Rusland om zijn geliefde Oekraïne binnen te vallen en te bombarderen, na lang opscheppen over hun gedeelde gehechtheid, geschiedenis en cultuur, is niet romantisch; het is necrofiel.

Het is geen wonder dat velen denken dat Oekraïne naïef was om zijn kernwapens uit het Sovjettijdperk in 1994 op te geven , in ruil voor internationale garanties, waaronder Russische en Amerikaanse veiligheidsgaranties, onder het Memorandum van Boedapest.

Meer landen zoals Iran, Japan en Zuid-Korea zouden in de voetsporen kunnen treden van Pakistan, India, Noord-Korea en Israël door nucleair te worden en non-proliferatie-inspanningen met voeten te treden. De internationale veiligheid is verder onder druk komen te staan ​​door het Russische beroep op een nucleaire oorlog en vervallen nucleaire verdragen en de in het geheim gemoderniseerde kernwapens van de VS in vijf NAVO-landen.

Autoritaire regimes zijn geïnspireerd en aangemoedigd door het wangedrag van wereldmachten in het verleden en heden en handelen nu ook om hun eigen bekrompen belangen te beschermen, ongeacht het algemeen belang of enige morele, publieke of mondiale overweging.

Ook al klinkt het hol voor sommigen!

Het zou geen verrassing moeten zijn dat de Amerikaanse veroordeling van de Russische invasie van Oekraïne, na hun eigen invasie van Irak, hol klinkt voor een groot deel van de wereld. Net zo heeft de erkenning van Israëls illegale annexatie van de bezette Palestijnse en Syrische gebieden de veroordeling van de Russische annexatie van Oekraïens land ondermijnd.

Alhoewel dit kan lijken op hypocrisie en twee maten en twee gewichten, staat buiten kijf dat de invasie van Rusland in Oekraïne de bedoeling heeft haar imperialisme te versterken en dat Oekraïne recht heeft op zelfbeschikking, democratie en onafhankelijkheid. Een land mag namelijk kiezen met welke bondgenoten het in zee gaat en het is logisch dat de bevolking kiest voor het Westen gezien het maffiaregime in Rusland dat geen welvaart schept voor het Russische volk. Het is niet zozeer het Westen dat oorlog nodig heeft, maar Poetin om zijn eigen macht te behouden.

Waardering: 1 uit 5.

Oekraïnse referenties en bronnen en schrijvers op sociale media in het Engels

Mariam Naiem: Instagram en Twitter

Tetyana Denford: Instagram en Twitter

Marichka Buchelnikova: Instagram en Twitter

Maria Kuchapska: Instagram

Julia Kyrylova-Fedorchenko: Instagram

Oleksandr Shyn: Twitter

Valeria Voshchevska: Instagram en Twitter

Julia Tymoshenko: Instagram en Twitter

alle artikels over OekraIne