Narcistische empathie: “Laat ik haar eens kwetsen!”

Narcist zijn dat betekent niet dat je niet het vermogen hebt om te voelen wat anderen voelen op mentaal en psychologisch niveau. Je hebt wel een narcistische empathie.

Verborgen narcisten zijn over het algemeen verlegen, gevoelig en introvert. Ze kunnen narcistische empathie faken, voor hun eigen doel. Ze voelen goed aan wat de kwetsbaarheden zijn zonder diepe betrokkenheid. Dat is narcistische empathie.

Er is een verschil tussen narcisme, een persoonlijkheidskenmerk en narcistische persoonlijkheidsstoornis, de cluster B persoonlijkheidsstoornis die vaak comorbide is met sociopathie of antisociale persoonlijkheidsstoornis.

Waarin de gestoorde geen enkele empathie en geen enkel geweten heeft. De gestoorde geniet van het spel om anderen nadelige gevolgen te bezorgen.

Narcisme, het persoonlijkheidskenmerk, is iets wat we allemaal in verschillende graden hebben.

Het is geworteld in de zin dat een persoon meer of minder ‘reëel ‘is en volledig ontwikkeld als een ‘persoon’, in zijn innerlijk leven, in het inzicht in zijn waarden, in zijn prioriteiten en normen en daar aan vasthoudt in het belang van zijn behoeften, in hoe iemand pijn ervaart en die uit.

Andere mensen zijn min of meer ondersteunende personages in een verhaal over mij.

Wij allen hebben dit gevoel tot op zekere hoogte, omdat we alleen volledig deel hebben aan onze eigen innerlijke ervaringen.

Volwassenheid en persoonlijke groei bestaat uit de ontwikkeling van empathie en bewustzijn dat andere mensen en hun behoeften een verrijking zijn. Hun behoeften zijn net zo echt als onze eigen behoeften.

De meesten hebben een bepaalde mate aan empathie.

Zelfs gewoon normale ontwikkeling uit de kindertijd, toen we allemaal buitengewoon narcistisch waren betekende dat we nog een zekere mate van empathie hadden.

Normale mensen met normale niveaus van narcisme, het persoonlijkheidskenmerk en niet de stoornis, kunnen min of meer empathie ontwikkelen met de manier waarop deze artikels hier neergeschreven zijn.

Ze zijn geschreven om doelbewust slachtoffers te helpen.

Slachtoffers zijn noodgedwongen meer gefocust door de problematiek van het narcisme om zich te bevrijden.

Uiteraard zal dat variëren volgens de mate dat ze bewust zijn van hun eigen donkere schaduw en narcistische empathie, en in hoeverre ze daar goed of kwaad in zien.

Er is enige mate van narcisme nodig dat goed en gezond en normaal is voor het vaststellen van de grenzen met andere mensen. Ook voor het ontwikkelen van het gevoel van eigenwaarde.

Maar wees er zeker van empathie geneest niet het narcisme van een normaal persoon, laat staat dat van een gestoord persoon.

De persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, is een compleet verschillend soort mens. Ik noem hen bewust een monster, om te choqueren. Vroeger werd zo iemand psychopaat genoemd.

Ziekelijke narcisten kunnen diep en intensief luisteren. Ze zullen narcistische empathie tonen, je woorden kunnen herhalen, vooral in het vroege stadium van een relatie.

De gestoorde narcist zal jou ook idealiseren.

Ze kunnen zelfs emotioneel gebonden en afhankelijk worden door wat je  voor hen doet, hoe je hen helpt en aanvult.

Narcisten zullen je ondertussen compleet bestuderen en geen cm van je vergeten. Ze kunnen een periode compleet gefixeerd zijn, geobsedeerd zelfs. Psychopaten kunnen zeggen dat je hen ongelofelijk helpt en gelukkig maakt.

Narcisten zullen je dramatisch, romantisch en passioneel ‘liefde’ geven.

Soms zullen ze je zelfs dienen en je de zon van hun leven maken, je in het middelpunt plaatsen bij momenten op een manier dat je wonderbaarlijk voelt, zoals in een sprookje, een liefdesfilm als je meespeelt.

Het lijkt alsof hij of zij een zeer diepe identificatie met jou heeft.

De stukken lijken te passen zoals in een puzzel, de chemie is zo dat je nog nooit zoiets gevoeld hebt.

Ze vertellen hun fouten, zelfs hun weinige zwaktes en ook daardoor gaat je geloven dat je die ene speciale persoon bent die hen kan helpen om alle wonden van het verleden te vergeten. En je laat hem compleet binnen.

Je doet wat moet gedaan om voor eeuwig samen te zijn. In korte tijd woon je samen, alles wordt geregeld, je bent open over je financiën, je koopt voor hem een ring, je verandert aan je huis de naamplaatjes.

Maar je vergeet: jij hebt empathie, maar de narcist heeft narcistische empathie. Je ziet het verschil niet.

Je wel geen arm, maar een uniek persoon zijn.

Eens je valt voor de narcistische empathie, val je in de goot zoals een waardeloos stuk afval.

Dat kan heel plots gebeuren. Compleet onbegrijpbaar. Het kan op een feestdag of op een feest zijn dat je plots het object bent van een razernij, van een infantiele woede, van een kinderlijke hysterie, werkelijk de persoon is plots een ander.

Al hun luisteren, en halve inzichten over jou hadden een doel. Narcistische empathie biedt de gestoorde narcist nu alle mogelijkheden om je te schaden.

Niemand zou hun zo’n kans bieden om financieel, emotioneel, seksueel zo open te staan.

Maar precies daardoor konden ze hun technieken perfectioneren met de studie van hun prooi en object. Ze timen het zo, om je te raken op je kwetsbaarste punt. Op die manier kunnen ze je het meest kwetsten.

En ze kunnen dit helaas niet stoppen.

Het is zelfs gevaarlijk om te proberen hen te genezen, om ze therapie te geven, want als ze je kunnen doorgronden, je zwakke plek vinden, gaan ze je ruïneren. Loop weg zo snel als je kunt, want hun motto is ‘Laat ik haar nog eens kwetsen!’ geconcentreerd als ze zijn om er van te genieten hoe ze je kunnen kwetsen.

Kan ik een antwoord krijgen op de vraag of je ooit een relatie gehad hebt met een narcist?

Als je dat wenst laat ons iets daarover weten in de commentaarsectie hieronder. Zorg ervoor dat je zelf er door geen gevaar loopt. Dat is een geweldige manier om elkaar te helpen in deze gemeenschap. Maar als je verkiest dat te delen met me persoonlijk kan je dat als je me bevriendt op Facebook en een persoonlijk bericht stuurt. Ik ga dan in op al je vragen. Alle links vind je in het menu.

Het is geen therapie of coaching sessie,  gewoon luisteren naar je verhaal en zien of we daar klaarheid kunnen in krijgen.

Als je voordeel hebt behaald uit de inhoud van dit artikel dan wilt u voorkomen dat deze narcistische personen je leven gaan domineren. Bovendien zorgen we er voor dat je goede vrienden gaat maken.

We zullen jou een ton aan verbazingwekkende middelen aanreiken die u zullen helpen u door elke fase van herstel van misbruik door een narcist  kunnen helpen. Iedereen wenst uiteindelijk te bouwen aan een warme gezellige thuis.

Ben jij een empathische narcist en heb je een narcistische empathie?

Het grootste deel van jouw leven kun je geloven dat je een vriendelijke, geduldige, zorgzame en empathische persoon bent. Dit geïdealiseerde zelfbeeld dat je voor jezelf had gemaakt, diende alleen om de echte waarheid van wie je bent te verbergen: dat van een egoïstische egocentrische persoon die zich niet echt kon inleven in anderen.

En plots ga je twijfelen. Het is de waarheid! Sommigen gaan nooit twijfelen. En weet je, soms kan je nog altijd egocentrisch zijn, maar sindsdien ben je veel verbeterd.

Trouwens, deze doorbraak van empathische narcist naar narcistische empaat kan het gevolg zijn van studie over narcisme en herprogrammering. Ook therapie kan je opschudden en de spiegel van helderheid voor je plaatsten.

Het grootste gevaar als je denkt dat je een gevoelige empathische persoon bent:

Het kan je blind maken voor je donkere onderliggende eigenschappen. Narcisten kunnen katalysatoren zijn van verandering in het leven van mensen: ze wakkeren alle oude wonden, littekens en schaduwelementen in een persoon aan en dwingen tot groei.

Veel ontwaakte narcisten  zijn ook oprecht over het veranderen van hun gedragspatronen. Helaas zijn er maar weinig die ontwaken.

Je narcistisch empathie gedrag matigen.

Wanneer je denkt dat je een narcist bent of wanneer je ‘gediagnosticeerd’ bent, kan je gedrag verminderen en kan je leren empathischer te worden door je aan te sluiten bij een gemeenschap die zich inzet voor anderen.

Helaas hebben we de neiging om aan te nemen dat we alleen omdat we gevoelig zijn en kunnen “voelen” wat andere mensen voelen, we automatisch empathische mensen worden die echt mededogen / bezorgdheid tegenover anderen kunnen begrijpen en voelen.

Dit is helemaal niet het geval. En ik geloof zelfs dat narcistische empathie meer doordringend is dan we denken. Die empathie ga je alleen leren in een omgeving waar geluisterd wordt naar elkaar.

Het grote verschil over empathie en narcistische empathie.

Er is een groot verschil tussen het voelen van een emotie als deze van je zoals empaten doen en actief in de schoenen stappen van, begrijpen en ontwikkelen van vergeving en goedkeuring voor een andere wat echte empathie is.

Kwetsbare empathische narcisten, zijn gevoelig en introvert van nature.

Maar om hun chronische gevoelens van zelfhaat en onwaardigheid te verbergen, overcompenseren ze door geïdealiseerde beelden van zichzelf te ontwikkelen, dit is waar het identificeren als een “empaat” in het spel komt.

Empathische narcisten, ook verborgen narcisten genoemd, neigen ertoe te geloven dat ze het slachtoffer zijn van ieders gevoelens en gedachten, omdat ze ze zo sterk voelen, maar weinig oprechte tederheid, begrip of compassie tegenover anderen hebben.

Het verschil tussen empaten en narcistische empaten of empathische narcisten?

Empathische empaten staan zichzelf toe om zich kwetsbaar te voelen, staan dus open voor het ontwikkelen van empathie voor anderen. Aan de andere kant lijken narcistische empathen kwetsbaarheid te ontkennen of te vermijden zich kwetsbaar te voelen vanwege hun lage eigenwaarde, en dus zijn ze gesloten om echt voor anderen te zorgen.

Kenmerken van narcistische empathie.

De neiging om te wiegelen tussen superieur handelen vergeleken met anderen en zich gekwetst voelen. Gevoeliger en diepgaand anders dan anderen. Intens verstoord en beledigd door enig teken van waargenomen (of echte) kritiek. Onvermogen om verantwoordelijkheid te nemen voor iemands acties en gevoelens leidend tot constante schuld.

Vaak wordt volledig verteerd in de eigen persoonlijke zaken tot het punt van het vergeten van anderen.

Zelf-martelaarschap als een manier om anderen te manipuleren en te beheersen met narcistische empathie.

Gevoel dat niemand iemands “unieke” problemen kan begrijpen. Altijd slachtoffer voelen van de wereld / het leven / andere mensen bijv. anderen vallen je aan met hun energie.

Het waarnemen van anderen in extremen.

Bijvoorbeeld het demoniseren van een persoon, of denken dat ze een engel zijn. Onvermogen om te begrijpen, of flagrante gebrek aan interesse / aandacht voor de alternatieve overtuigingen, opvoeding, sociale conditionering en denkrichtingen van anderen en de manier waarop dit hun gedrag beïnvloedt.

Narcist(e) of narcistische gedrag.

Meestal schrijf ik in mijn teksten narcist. Liever zou ik schrijven persoon met “narcistisch” gedrag. Dus eerder het gedrag nader benoemen in plaats van ze een narcist te noemen (het etiket van de mens in plaats van het gedrag), of zegt dat ze NPD hebben (Narcistische persoonlijkheidsstoornis).

Maar dat vermindert de leesbaarheid. Toch ben ik overtuigd dat de persoon benoemen de polarisatie in de hand werkt. 

Polarisatie kan in een bepaalde fase een aanzet zijn voor het slachtoffer vanuit zijn of haar pijn en woede om afstand te nemen. 

Namelijk gedrag zou kunnen geassocieerd worden met een gedragsverandering. Het is echter zeer moeilijk daarvoor te zorgen met een meestal niet meewerkende dader, ook al ben je psychiater, en zeker niet als je een slachtoffer bent.

Het is veel genuanceerder om over een onverbeterlijk narcistisch gedrag te spreken, toch in een later fase. Zoals je ook hoort over ex-narcisten: hij of zij is nog geen haar beter. Maar zo’n term maakt het minder leesbaar.

Niet alle empathie en narcistische empathie zijn dezelfde.

Geen zwart en wit maar een spectrum aan variaties.

Sommige personen lijken biologisch geprogrammeerd te zijn, anderen ontwikkelen narcisme vanwege milieu- en sociale conditioneringsfactoren. Om deze reden bestaat er niet één zienswijze, noch één ervaring over narcisten.

Er is bewijs dat narcistische empathie kan worden verminderd en soms zelfs kan worden genezen bij gematigde empathische narcisten.

Maar niet in de zin dat het slachtoffer de narcist kan genezen. Wel een sterke therapeut.

Voor ieder van ons is de ontwikkeling van reflectieve vaardigheden belangrijk in alle omstandigheden. Ontdek jezelf door persoonlijke ontwikkeling en sociaal engagement. Verbeter je gevoel van eigenwaarde door de ontwikkeling van zelfliefde. Studie, mediteren en je eigen mening vormen en eerlijke vrienden zullen u helpen om empathie te cultiveren. Je gaat veel geduld moeten hebben.

Als je dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden in narcistische empathie, vergeet dan niet om te reageren, commentaar te geven en te delen.

https://videos.files.wordpress.com/6xn5OApw/verward-en-gekwetst-worden-we-volwassenen-die-wanhopig.mp4

Wat is je mening over empathie? Hoe moeilijk heb je het om empathie te tonen, voelen voor bepaalde anderen?

Houd er rekening mee dat er verschillende typen narcisten bestaan, de arrogante, de kwetsbare of verkapte of verborgen narcist.

Er zijn ook meer buitengewone en gewelddadige narcisten met eigenschappen die overlappen met antisociale persoonlijkheidsstoornis en psychopathie.

Vanwege de gevoeligheid van kwetsbare / verkapte narcisten of empathische narcisten is het gemakkelijk om zichzelf te idealiseren als empathen. Dit is alleen één van de vele idealisaties.

Alhoewel dit een gevoelig onderwerp is, vind ik het belangrijk om alle illusies die we wel of niet over onszelf hebben te onderzoeken.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig advertentievrij en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

Een gebrek aan empathie.

Slachtofferschap een sterk gevoel gedurende de feestdagen.

Een gewond empathisch model probeert iedereen te lezen.

Heb jij een geweten? Heb jij empathie? Ben je een Co-dependent of een narcist(e)?

Hoe bloeien als een empathische persoon deel 2 (groeitaak)

Het is nodig om anderen te helpen als ze geen narcist zijn.


Reacties

9 reacties op “Narcistische empathie: “Laat ik haar eens kwetsen!””

 1. Gerda avatar

  Heb er heel wat voorbij zien komen en ook gedag gezegd! Wat een rust..

 2. johanpersyn avatar

  Rust of innerlijke vrede is waaruit je geluk aantrekt en de mate van dankbaarheid. Hoe ben je zo ver gekomen om te kunnen neerpennen wat een rust, het klinkt zelfs dankbaar. groeten Johan

 3. Gerda avatar

  Ben ook absoluut dankbaar voor deze rust. Geen idee of je iets met mijn antwoord kan, maar ik put inderdaad kracht uit mijn christelijke geloof en ervaar ook Zijn hulp. Ook rust omdat ik ervoor kies geen partner meer te willen hebben. Vrijheid.

 4. Bas avatar
  Bas

  Dit is exact wat er gebeurd is en hoe ze was, geen enkel woord aan toe te voegen. En zoveel herkenning.

 5. T. Huisman avatar
  T. Huisman

  Ik heb wel eens vaker gehoord dat je na een relatie met een narcistisch persoon geisoleerder gaat leven in tegenstelling tot voorheen het geval was. Een sociaal leven is boeiend maar kan ook plotseling een narcist aantrekken die iets van je wil zonder je bewust te zijn dat het er iemand kan zijn omdat ze zich zo normaal voordoen. Je ziet het niet aan de buitenkant. Iemand zei mij ooit van ga met gezonde mensen om maar dat kun je aan de buitenkant niet zien want narcistische personen kunnen alles wat je wil zien voorspiegelen. Als het te zien zou zijn zouden er geen slachtoffers te betreuren zijn. Een gedeelte zit in een kliniek en soms lees je in een artikel dat iemand na een delict is getest of onderzocht en dan staat er narcistische trekken. Neuroloog Ernst Janssen Steur zou ook N.P.S. hebben en heeft veel van zijn patienten wijs gemaakt dat zij aan M.S. of dementie zouden lijden terwijl dat niet waar bleek te zijn. Ik geloof dat Ernst Janssen Steur hier wel op is onderzocht. Werkte in het Twenteborg ziekenhuis en de zaak heeft voor veel commotie gezorgd. het schijnt op het eerste gezicht normaal en dan zeggen ze, ze komen met een gezond gezicht, They come with a face of sanity. Het is erg tragisch om er mee te leven, zoals waarschuwingstekens waar men op dient te letten zijn wel bekend zoals lovebombing en futurefaking maar sommigen zijn er al in hun jeugd mee geconfronteerd en konden dit niet uit de weg gaan omdat zij toen klein waren of minderjarig. Je kunt naar de Jellinek of er is een kindertelefoon Omstanders kunnen het bijna niet voorstellen wat zij aanrichten en het schijnt moeilijk te herkennen te zijn. je mag wel een scherpe opmerkingsgave hebben of goed diagnosticus of universele mensenkenner zijn maar weet niet of daar veel van zijn.in een narcistische relatie staat je identiteit en gezondheid op het spel. . . .

 6. T. Huisman avatar
  T. Huisman

  Narcisten spiegelen zich aan anderen en kunnen wat anderen willen spiegelen zonder dat te menen en doen dit met cognitieve empathie. Mensen die te veel pleasen zouden makkelijker narcistische personen kunnen aantrekken. Zo wordt je goedheid misbruikt. Volgens mij kunnen ze alles faken wat je maar wil zien zonder het te zijn .Het is alleen zeggen en niet doen. .

 7. johanpersyn avatar

  Door de spiegelneuronen spiegelt iedereen voortdurend van elkaar en zo leren we automatisch bij ten goede als ten kwade. Dat is het principe van reclame, propaganda enz Als iemand zijn hand uitsteekt naar jou heb je de neiging hem ook te schudden. Als in een massa een gedeelte (ongeveer 10%) begint te panikeren neemt de massa de paniek over. Om contact te krijgen kun je gedrag spiegelen zoals toegepast wordt in de verkoop. Maar emoties faken (die je niet hebt) zoals verliefdheid is natuurlijk een ander paar mouwen. Narcisten kiezen er ook mensen uit met een zelfliefde tekort die zo blij zijn als ze je aandacht krijgen of een compliment en snel verkocht zijn. Relaties gaan natuurlijk niet zo snel. En als iemand beweert op slag verliefd te zijn op zijn 15 jaar dan kan ik dat nog begrijpen, maar niet meer als je 21 jaar bent want dan ben je al wat bewust dat iedereen een bagage meedraagt. Toch is het niet uitzonderlijk dat sommigen zich blijven gedragen als een puber. Narcisten zijn niet alleen zo overtuigend, ze geloven ook hun eigen leugens, en in sommige gevallen kunnen ze ook genieten van verschillende mensen tegelijk om de tuin te leiden. Er zijn erge en mindere erge. Blijkbaar werd jij geconfronteerd met iemand die alles kon faken. De meesten spelen hun spel voor 95% perfect ‘t is die 5% die overblijft die duidelijk maakt dat die 95% niet perfect is. Dat is nu juist te stoornis. Ook de camouflage met een verslaving waarvan de meeste buitenstaanders niet op de hoogte zijn versterkt het vermoeden dat het cognitieve empathie is. Dat is een gedeelte van hun persoonlijkheid waarvan ze je niet op de hoogte brengen tot het moment dat je volledig afhankelijk bent. Toch laten we niet vergeten dat ons buikgevoel blijft schreeuwen dat er “iets” niet klopt. Het is te heftig en het gaat te snel in het begin en als je dat zelfliefde tekort hebt trap je daarin. Dank je wel voor je waardevolle opmerking. Liefs xx Johan

 8. johanpersyn avatar

  Narcisten klimmen op de sociale ladder, zijn vooral gehecht aan uiterlijke zaken. In een cultuur van consumentisme kunnen ze gemakkelijk verleiden. In bepaalde beroepen zal het % narcisten hoger zijn dan bij andere. Meer dan 24 psychiaters beweren dat Trump een narcist is. Hebben we het gezien? Hebben ze hem grondig onderzocht? We zijn allemaal onderhevig aan scapegoating. We leven allemaal met een zekere spanning in onzekere tijden, van aanslagen, aanpassingen aan veranderde normen. In welke mate komen we uit onze comfortzone en in welke mate vinden we attent zijn voor een ander belangrijk. Of is ons “goed” gedragen voldoende? Hoeveel keer gebruik je het argument ‘luisteren naar experten” “luisteren naar ouderen” in plaats van anderen aan te zetten om na te denken, te observeren, zijn intuïtie te gebruiken. Leren we anderen hun plan trekken of maken we ze afhankelijk? En mag je nieuwsgierig zijn naar andere gebruiken in culturen of moet je je houden aan de goede zeden? En wat die goede zeden betreft, is het niet de “markt” die bepaalt dat kan en wat niet kan? Zolang er geen wetgeving over bestaat is er niets aan de hand, en als er wetgeving over bestaat zoeken we de achterpoortjes. Kortom het is zeker niet gemakkelijk voor de jeugd om hun weg te vinden en niet te verdwalen. Zeker niet als ze narcistische ouders hebben. Dank je wel voor je goede informatie. Liefs xx Johan

 9. Liever anoniem avatar
  Liever anoniem

  Ben net gescheiden van een man met narcistische kenmerken. Vooral mijn dochter uit een vorige relatie was de dupe. Ze is jaren lang gekleineerd, vernederd, uitgescholden… Onze zoon van 4 heeft ook een trauma hieruit opgelopen door dit alles mee te maken en en heeft ook nog een lange weg te gaan in herstel. Ik ben zelf een pleaser en heb er lang over gedaan om de waarheid in te zien. Liefde maakt blind. De man die je je dierbaarste bezit blindelings toevertrouwd hebt, heeft je ook zo gekwetst hierin. Het is nog steeds onvoorstelbaar. Ik ben niet meer de persoon van vroeger, maar ben vastbesloten om samen met mijn kinderen dit te boven te komen. Mensen met narcistische kenmerken zijn vaak zelf gewonde vogeltjes door hun opvoeding. Maar zij kwetsen om te kwetsen. Ze kunnen hard en gemeen zijn. Het is hemel of hel. Niets er tussenin. Slaan en zalven is tactiek die het moeilijk maakt om te breken. Maar achteraf gezien het beste wat ik ooit kon doen.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.581 andere abonnees