Misschien is er een methode dat een licht narcistisch persoon zichzelf kan genezen?

Narcisme zit in de lift.

De afgelopen tien jaar hebben psychologen zorgvuldig bestudeerd dat er een stijgende trend van narcisme is  in onze cultuur, met name onder jongeren. De toename van anabolica bij fitness-jongeren is daar een symptoom van. Het aantal mensen dat gediagnosticeerd wordt met narcistische persoonlijkheidsstoornis groeit exponentieel.In feite vinden veel onderzoekers dat er een narcistische epidemie uitgebroken is.

Degenen die worstelen met narcisme hebben een grandioze gevoel van zichzelf.

Narcisten geloven dat ze speciaal zijn. Ze dichten zichzelf een titel toe. Narcisten vinden dat ze meer verdienen aan waardering, respect, begrip en geduld dan alle anderen om hen heen.  Terwijl overschrijden ze zelf grenzen van niet- respectvol gedrag.

Ze nemen acties om zichzelf, hun lichaam en hun ego te verbeteren.

Dat is op zich niet slecht. Maar ze doen het in overdreven mate. Daarbij is het een masker die net overeentkomt met de werkelijke inhoud.

Ze besteden enorm veel tijd aan alles wat de perceptie van hun imago kan verbeteren.

(hun uiterlijk, hun kledij, hun wagen(s), hun foto’s op de sociale media)

Hun vriendschappen zijn er om hun eigen waarde, niet de anderen te verbeteren.

Ze zijn navelstaarders, altijd vragen ze, “wat is er in voor mij?”, en als dat niet genoeg is wordt de vriendschap vijandschap.

Misschien ken je iemand als deze. Ik wel, een paar zelfs.

Misschien bent u iemand als dit. (hoewel grappig genoeg  waarschijnlijk zul je dat niet toegeven).

Maar sommigen doen dat wel, omdat ze er prat opgaan. En dat is typisch narcistisch.

Ironisch genoeg lijkt het keer op keer de narcisten die gevangen zijn in een onontwarbaar web van zelf-absorptie, ook enorm te worstelen met onzekerheid, angst, depressie, geweld en zelfhaat.

Misschien is er een methode dat een licht narcistisch persoon zichzelf kan genezen?

Dit is zowel een individuele, culturele als sociale ziekte.

Zelfs als de meesten van ons niet een volwaardige persoonlijkheidsstoornis hebben, dan is er diep van binnen, een aantal narcistische gedragingen in ons. (We zitten met vlooien!)

Gewoon als we scrollen door onze sociale media berichten zal dat ons tonen hoezeer we met ons imago bezig zijn, en hoe fake het is.

Maar er kan een tegengif zijn.

In het recente HBO-hitserie “, bespreekt Gabriel Byrne zijn rol als psychotherapeut.

Hij merkt op: “Luisteren, denk ik, is een van de meest diepgaande complimenten die je aan een andere persoon kunt geven.

Echt luisteren en te laten voelen dat je geluisterd hebt is een diep menselijke behoefte vervullen.”

Dit bewustzijn van luisteren is een daad van empathie.

Het horen van het verhaal van een ander mens, en diep te luisteren naar dat verhaal, is een daad van mededogen, altruïsme, en liefde. Het gaat om jezelf te verliezen. We ervaren van een “plaatsvervangende introspectie” in het leven van een ander mens.

Om echt een verhaal te horen is een daad van empathie.

Neurologische studies tonen aan dat altruïsme eigenlijk een biologische reactie is die in de hersenen diep geconnecteerd is. Dit is minder het geval bij een narcist. En ‘meer of minder volgens de graad van narcisme.

(geïmplimenteerd in de vorm van permanente electronische circuits)

In feite zullen daden van vrijgevigheid, empathie, of altruïsme het licht van een fundamenteel deel van de hersenen die meestal wordt geassocieerd met plezierige acties zoals lekker te eten of seks oplichten.

Narcisten zouden eigenlijk kunnen genezen  van hun narcisme als de narcisten een begin maken met altruïstische daden en empathisch luisteren.

Dat zou een wonder zijn. Dit is niet bedoeld om hoop te geven aan zijn slachtoffers.

Ik ken slechts één voorbeeld van iemand die kon luisteren en door zijn luisteren iemand onmiddellijk genezen kon. Jezus.

Een geslaagde gesprekstherapie duurt meestal meerdere sessies. Ik weet niet wat jou betreft, maar het is mogelijk om de vaardigheid, de overtuigingen en de juiste houding die bij goed luisteren en empathisch vermogen te ontwikkelen.

Wat ik wil zeggen is dat uw tendens om zich als een narcist te gedragen zal afnemen als je begint diep te luisteren naar andere mensen.

Leren luisteren naar gesprekken van bijvoorbeeld Nick Vujicic 

Dus als je begint te vrezen dat je een beetje te egocentrisch bent,  luister naar anderen.  Denk na  over anderen in de plaats van egocentrisch te zijn. Geef gul van wat je hebt.

Ironisch genoeg, bij de bestrijding van narcisme door middel van empathie, is de persoon die al lange tijd last ondervindt van narcisme in feite de grootste winaar – hij krijgt een aangename biologische respons wanneer hij gericht is op anderen.

Een behandeling voor hun narcisme.

We hebben allemaal te winnen als we luisteren en altruïstisch handelen.

Of het nu door middel van een goed doel, het opleiden van anderen, of voorspraak is, uw acties ten behoeve van anderen daar profiteert niet alleen uw gesprekspartner van. Uiteindelijk is het ook in uw eigen voordeel.

Het uitbrengen van onze stem voor de gezondheid en hoop voor anderen betekent een betere gezondheid en hoop voor iedereen.

Johan Persyn

Als je dit artikel liked, becommentarieert en shared zal je wellicht iemand kunnen helpen.

Aanverwante teksten

Het miskende kind in onszelf

Wij – zij gaat de wereld aan narcisme ten onder?

Het drama van het begaafde kind een studie over het narcisme

Sigmund weet wel raad met narcisten en wat ook zo bijzonder aan mij is…

Twee gezichten psychologische en pastorale handreiking bij narcisme

Het Miskende Kind In Onszelf invloeden van de kindertijd op het latere leven

Boek : Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk van Mjon van Oers

Is jouw man een narcist?

Heb jij een overdreven relatie hyper wakkerheid & waakzaamheid vigilantie?

 

Deel uw gedachten met ons want samen kunnen we opzettelijk de wereld verrijken door waarde aan elkaar toe te voegen.