Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

klik naar home
klik hier naar het menu op linktree

Kinderen van een narcist(e) kunnen dissociatie krijgen.

Kinderen van een narcist(e) kunnen dissociatie krijgen.

Wat betekent dit en waarom is dat belangrijk voor kinderen van een narcist. Deels is dat het gevolg van trauma, aan de andere kant zijn er mogelijkheden tot creativiteit.

De effecten van de narcistische ouder leiden tot een specifiek gedrag bij kinderen.

Een persoon die narcistische neigingen vertoont, toont een duidelijk gebrek aan empathie. Maar bovendien te weinig zorg voor andere mensen, volgens de therapeut Karyl McBride.

Als kinderen contact hebben met een narcistische ouder, kunnen de effecten van de narcistische ouder leiden tot een specifiek gedrag bij kinderen van een narcist.

Kind wordt een zorg persona.

Een narcist benadert het leven volgens een zelfgeabsorbeerd perspectief, volgens de raadsman en opvoeder Nina W. Brown gepubliceerd in het tijdschrift “Paradigm.”

Deze zelf-absorptie voert de narcist uit zonder empathie en op een onverschillige manier tegenover andere mensen en hun behoeften.

De narcist heeft de neiging om haar of zijn behoeften boven de behoeften van iedereen te stellen, met inbegrip van zijn eigen kinderen.

Na verloop van tijd, kan een kind een zorg persona ontwikkelen. Het kind komt in de overtuiging dat het verzorgen van zijn narcistische ouder zijn verantwoordelijkheid is.

Overwin Obstakels. Realiseer je Dromen!
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Dissociatie bij kinderen van een narcist.

De schade toegebracht aan een kind door een narcistische ouder zou traumatisch en aanzienlijk zijn, waarschuwt socioloog en psychotherapeut Sophia J. Wien van Long Island uit New York.

Namelijk door de voortdurende, beledigende eisen van de narcistische ouder op een kind leiden dat bij het kind tot een copingmechanisme – namelijk dissociatie.

Anders gezegd, om het hoofd te bieden en te overleven, leert het kind om te ontkennen en de negatieve gevoelens te verbergen.

In plaats van het voelen van de pijn en de pijn van het misbruik, maakt het kind een gelukkiger – en fictieve – bestaan. Dit heeft zelfs zijn gevolgen voor het volume van bepaalde gedeelten van de hersenen.

Hoe langer dit doen alsof bestaan volgehouden wordt, hoe meer het kind ​​gescheiden wordt van haar of zijn ware gevoelens. Uiteindelijk zet de gevoelloosheid zich in. Daarom is het zo moeilijk om los te komen van trauma.

Compensatiegedrag volgt meestal wanneer een kind niet geaccepteerde en niet verbonden gevoelens voelt.

Proberen te behagen.

Wanneer een narcistische persoon zorgt voor een kind, voelt het kind vaak een intense behoefte om de narcist te behagen en om de perfectie te bereiken zegt psycholoog Benzion Sorotzkin.

Bovendien zorgt een narcistische ouder alleen voor liefde onder zijn of haar strakke voorwaarden.

Terwijl deze hoge normen leiden tot een hyperkritische omgeving in het huis. Daarbij hebben deze kinderen een sterke behoefte om de narcistische volwassene te behagen.

Kinderen van een narcist zijn gedoemd om te mislukken want perfectie kun je niet bereiken. Daarom voelen ze zich minderwaardig. Dus maken ze een laag zelfbeeld, schaamte en depressie gevoelens.

Zelfspot.

Als een kind leeft met de voortdurende boodschap dat hij of zij niet goed genoeg is, zal uiteindelijk het kind dit bericht internaliseren. Uiteindelijk neemt hij of zij het aan als een persoonlijke overtuiging.

In grote lijnen zal het kind zelfkritisch en ontevreden met zichzelf worden aan een zelfspot ontwikkelen.  Ook kan het zich altijd schuldig voelen. Meer zelfs, het gevoel hebben alsof hij of zij niet zo goed presteert als hij of zij zou moeten.

In het algemeen gesproken blijft kinderen van een narcist ook stilstaan ​​bij fouten en gebreken, voor het kind-zijn is dit zo verschrikkelijk.  Helaas internaliseren ze de narcistische ouderlijke boodschap.

Orthopedagogische Aanvullingen:

Als we vanuit een orthopedagogisch perspectief naar de effecten van een narcistische ouder op kinderen kijken, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze situatie kan leiden tot complexe gedragspatronen en psychologische trauma’s.

alle artikels over narcisme

Behoefte aan Structurele Ondersteuning

Kinderen van narcistische ouders hebben een dringende behoefte aan structurele ondersteuning en begeleiding. Vanuit orthopedagogisch oogpunt is het cruciaal om een veilige en gecontroleerde omgeving te creëren waarin deze kinderen de nodige emotionele ondersteuning en begeleiding kunnen krijgen.

Empowerment en Herstel

Door middel van orthopedagogische interventies kunnen we werken aan het empoweren van deze kinderen, zodat ze hun eigen identiteit en eigenwaarde kunnen herstellen. Dit omvat het aanmoedigen van zelfexpressie, het ontwikkelen van assertiviteit en het omgaan met negatieve interne overtuigingen.

Veerkracht en Zelfzorg

Het bevorderen van veerkracht en zelfzorg is van vitaal belang. Orthopedagogen kunnen helpen bij het aanleren van copingstrategieën, het omgaan met stressvolle situaties en het opbouwen van gezonde relaties, zowel binnen als buiten de familieomgeving.

Samenwerking met Hulpverleners

Daarnaast is een nauwe samenwerking met therapeuten, maatschappelijk werkers en andere hulpverleners essentieel om een alomvattende benadering te bieden die gericht is op het welzijn en de ontwikkeling van deze kinderen.

De orthopedagogische benadering erkent de complexiteit van de situatie waarin deze kinderen zich bevinden en streeft ernaar om individueel afgestemde ondersteuning te bieden die gericht is op empowerment, herstel en het bevorderen van gezonde ontwikkeling.

Vragen voor jou

  1. Wat zijn de mogelijke effecten van een narcistische ouder op kinderen, en hoe kunnen deze effecten de ontwikkeling van het kind beïnvloeden?
  2. Welke specifieke gedragspatronen en copingmechanismen kunnen worden ontwikkeld door kinderen van narcistische ouders, en hoe kunnen deze patronen hun toekomstige relaties en zelfbeeld beïnvloeden?
  3. Op welke manieren kunnen orthopedagogen en hulpverleners bijdragen aan de empowerment, veerkracht en herstel van kinderen die opgroeien met narcistische ouders?
  4. Wat zijn de signalen van emotionele en psychologische trauma’s bij kinderen van narcistische ouders, en hoe kunnen deze effectief worden aangepakt en behandeld?
  5. Hoe kan de gemeenschap en het ondersteuningssysteem bijdragen aan het creëren van een veilige omgeving voor kinderen van narcistische ouders, en welke rol is hierbij weggelegd voor hulpverleners, leraren en andere betrokkenen?

Wat gaat er door je heen terwijl je deze post leest?

Jouw gedachten, gevoelens en ervaringen zijn ontzettend waardevol voor ons, want iedere perspectief is uniek. In deze bijzondere tijd wil ik benadrukken hoezeer ik om jou geef. Hoe zorg jij voor jezelf en je dierbaren terwijl je die speelse levenslust behoudt?

Ik daag je uit om zorgvuldig te zijn, maar ook om met moed nieuwe kansen te omarmen. Wie weet welke geweldige avonturen er op je pad kunnen komen! Ik kan niet wachten om je reacties te lezen!

miljoenen artikelen razendsnel in huis

Steun onze missie door aankopen te doen via bol. :

via de links naar bol. of overweeg een donatie. Jullie support betekent alles voor ons. Laten ons weten hoe we elkaar verder kunnen inspireren op deze reis naar emotionele vrijheid en zelfontdekking? Werk met de vragen voor zelfreflectie.

Laten we samen een inspirerende dialoog beginnen in de commentaarsectie hieronder!

alle artikelen over zelfgenezing

Als deze blog je aanspreekt, deel hem dan alsjeblieft.

Door te delen kunnen we nog meer mensen inspireren en ondersteunen op hun reis. Vergeet niet om ons te volgen op sociale media. Laat je stem horen door een reactie achter te laten en de tekst een duimpje omhoog te geven. Ontzettend bedankt voor je steun!

Toxische individuen en organisaties kunnen soms veel schade aanrichten, maar laten we ons richten op de positieve veranderingen die we zelf kunnen bewerkstelligen.

We bieden jullie gratis mogelijkheden aan om te groeien, met zelfzorgtips, helende oefeningen en manieren om trauma’s te verwerken. Samen kunnen we echt een verschil maken!

Annemie Declercq auteur bij narcisme.blog
Klik naar wie ben ik?

Door op de afbeelding hierboven te klikken kun je contact met me nemen via Whatsapp, messenger, mail en sociale media!

Zet je vandaag nog een stap VOORUIT met de Groeitaken? Kies maar!

Ik moedig jullie aan om door te zetten!

Annemie Persyn-Declercq


Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder