Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Jezus die redt.

Jezus redt is misschien een populaire bumpersticker en zal voor velen verschillende betekenissen hebben. Ik ga hier getuigen wat Jezus redt voor mij betekent.

De naam Jezus die redt die de engel had genoemd was niet vreemd in die tijd.

In het kerstverhaal van Lucas vers 21 horen we: Toen er acht dagen verstreken waren en hij besneden zou worden, kreeg hij de naam Jezus, die de engel had genoemd nog voordat hij in de schoot van zijn moeder was ontvangen.

De betekenis van die naam is redder. En enkele synoniemen van redder: bevrijder, heiland, helper, verlosser, zaligmaker.

Inderdaad, iedereen wordt geboren voordat hij sterft, maar ben je daarom een Jezus die redt?

Er komt waarschijnlijk geen kerstverhaal over Bart, Theo, Tom of  Jan en Piet. En dan nog veel kans dat het vals zal zijn. Misschien is er zelfs een DNA-test nodig.

Toch de meesten die hier aanwezig zijn houden de geboorte van onze kinderen meestal wel in vriendenkring in herinnering. Lucas doet dat niet over zijn held.

Omdat Jezus die redt, daarom vieren we nu nog kerst.

Want er is een licht in Jezus leven tot en met zijn opstanding uit de dood. Ook heeft Jezus aan ons licht wanneer we brood breken en wijn schenken voor iedereen in een Christelijke gemeenschap.

Hij die zovelen gered heeft en dat nog altijd doet door zijn voorbeeld. Lucas kon het niet geweten hebben toen hij die woorden schreef.

Met andere woorden wanneer Jezus niet was opgestaan en verschenen aan zijn discipelen dan zouden wij hier niet staan in een kerstviering. Hoeveel mensen Hij ondertussen heeft gered kunnen we zelf ook niet volledig begrijpen. Maar dat hij Jezus wordt genoemd kan geen toeval zijn.

Jezus leven leert ons onze eigen medeplichtigheid in het duister te zien, niet als een bliksemschicht. Niet als een rechter die ons beschuldigt. Lucas verrijkt met zijn kerstverhaal ons inzicht over de Redder de opstanding en verrijzenis want Voor God bestaat de dood niet en God heeft ons nodig.

Jezus die redt ons van ons onvermogen om de vervulling van Gods schepping te zijn als mens, als gemeenschap en als samenleving. Zonder dat allen zijn voorbeeld volgen kunnen we het niet toch?

Zonder Kerst zou Jezus geen redder zijn nu en voor altijd. Met alle respect voor hulpverleners en leerkrachten, maar Jezus is nog veel meer voor zovelen vroeger nu en morgen.

Hij heeft de kracht van iemand die enorm liefheeft en daardoor redt want Hij heeft ons nodig. Het is een licht waardoor we even nog kunnen zien in de toekomst, in alle omstandigheden en in iedereen, ook onszelf.

Je hoeft het natuurlijk niet met me eens te zijn, en ik heb daar ook geen wetenschappelijk bewijs van. Het is wat ik persoonlijk geloof, en ik respecteer een ander zijn wel of niet geloof.

Heb je opmerkingen, suggesties of vragen. Ik antwoord graag op de commentaren.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

alle teksten op narcisme.blog over bijbelse visie

Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees