Is jouw man een narcist?

Narcisme wordt vaak geïnterpreteerd in de populaire cultuur als iemand die verliefd is op zichzelf. Het is juister om de pathologische narcist te karakteriseren als iemand die verliefd is op een geïdealiseerd zelfbeeld, dat ze projecteren om te vermijden en gezien te worden als het echte, zelfverloochende, gewonde zelf.

Of jouw man zo’n narcist is ga je beter kunnen onderscheiden na het lezen van dit artikel. Diep van binnen voelen de meeste pathologische narcisten zich het ‘lelijke eendje’, zelfs als ze het pijnlijk niet willen toegeven.

Vraag je je af of je een narcistische echtgenoot hebt?

Als dat zo is, ben je niet de enige vrouw van een narcist met die problematiek. Vragen over narcisme komen naar voren tijdens mijn chatsessies op Facebook waar ik gevraagd word om te bepalen of hun man een narcist is.

Om te beginnen, hier zijn vragen die je jezelf zou kunnen stellen om te bepalen of  jouw man een narcistische echtgenoot is. Hoe groter je inzicht en observatievermogen hoe duidelijker het wordt of je een narcistische man hebt of niet.

Hoe weet je of jouw man een narcist is?

Zeggen dat je leven moeilijk zal zijn, is een understatement. Nadat ik getrouwd ben geweest met een niet gediagnosticeerde narcist, kan ik bevestigen dat ze emotioneel beledigend zijn, elk argument moeten winnen en je leven tot een hel maken.

Je zou niet opzettelijk met een narcist trouwen, maar ze zijn excellent in bedrog en manipulatie.

Tenzij hij klinisch is gediagnosticeerd, kunt u dat niet. Natuurlijk kun je ook altijd lid worden van mijn “support groep op Facebook“ en de verhalen van overlevenden en het gedrag van hun misbruiker lezen.

Als je bang bent dat je man NPD heeft of een Sociopaat is, doe dat meteen. Hoe sneller je weet of jouw man een narcist is hoe beter. Geloof me.

Heb je jouw narcistische echtgenoot gevraagd of hij een narcist is?

De narcist heeft moeite om schuld te erkennen of verantwoordelijkheid te nemen. Proberen om ze te laten zeggen dat het hen spijt, is als tanden trekken. Door ze te laten zeggen dat het hen spijt, is het alsof je een paard verdrinkt. Tenzij ze natuurlijk te winnen hebben door het te zeggen.

Vindt hij leuk om je terug te krijgen nadat hij het uitmaakte?

Ze dragen 24/7 een masker, behalve voor de mensen die zich het dichtst bij hen bevinden. En dat is een onaangename ervaring. Ze aanvaarden geen kritiek.

Je wilt testen en zien of er narcisten zijn in je kenniskring?

Door hen ergens van te beschuldigen of te bekritiseren en als je een gewelddadige reactie krijgt, dan is het mogelijk dat ze een narcist zijn.

 

Ze zijn jaloers als anderen aandacht krijgen.

Je kunt niet zeggen of ze een narcist zijn zonder hun motivatie te onderzoeken. Het is gebruikelijk om te zeggen dat alleen professionals deze kunnen diagnosticeren.

Kijk naar je vriendenkring, collega’s, en hoogstwaarschijnlijk zal je nog een paar narcisten onder je neus vinden.

Haal deze mensen eruit, leg ze het niet uit en probeer niet te onderhandelen. Knip banden door en sta open voor mensen die oprecht ondersteunend zijn. Goede vrienden laten je zijn wie je echt bent. Ze geven je een comfortabel en veilig gevoel.

Kijk ook op YouTube om meer te leren over stoornissen.

Ik heb daar de narcistische persoonlijkheidsstoornis leren kennen. Nu voel ik me op mijn gemak in de wetenschap dat ik niet de enige ben die door verschillende narcisten misbruik heeft doorgemaakt.

Er is hulp voor jou; je zou zelfs PTSS kunnen hebben door blootstelling aan deze demonen. Je hebt met iemand een lange relatie gehad die hun slechte eigenschappen al zo lang aan jou heeft gepresenteerd.

Een diagnose biedt wat zekerheid.

Behalve als uw narcistische echtgenoot een diagnose kreeg door een professional, in een klinische setting met een psychiater, met een professionele relatie op het moment van de diagnose hebt u enige zekerheid.

  1. kan je lijden aan misbruik amnesie waardoor heel wat handelingen van uw narcistische echtgenoot uit uw geheugen gewist zijn.
  2. Een narcist is een excellente manipulator waardoor hij je doet geloven dat jij het probleem bent.
  3. Heb je te weinig ervaring met de verschillende stoornissen om uw narcistische echtgenoot in zijn context te kunnen zien? Vandaar dat ik hier opnieuw waarschuw dat een leek geen diagnose kan stellen. U kunt wel terecht in de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg Vlaanderen – Nederland en bij uw huisarts waar ze u kunnen door verwijzen.

Het medisch dossier van uw narcistische echtgenoot.

Als uw narcistische echtgenoot een diagnose heeft dan is het niet legaal om het medische dossier van uw man te doorzoeken. Immers is het niet zeker of hij je zal vertellen wat zijn diagnose is.

Als hij het je niet vertelt, is de andere manier om zijn medische gegevens door te nemen illegaal, zou ik kunnen toevoegen.

Duidelijke narcistische eigenschappen.

Evenwel is het voor de hand liggend als ze narcistisch zijn, omdat narcistische mensen meestal openlijk arrogant zijn en verschillende duidelijke eigenschappen hebben.

Narcistische mensen hebben een opgeblazen ego over hun prestaties. Ze denken in het typische ‘rockstar ego’.

Dit is trouwens geen diagnose, maar gewoon een karaktertrek.

Nou, eerst zou ik je aanraden naar YouTube te gaan en een paar video’s van Kim SaeedAngie AtkinsonThe Little ShamanKris GodinezMelanie Tonia Evans en Sam Vaknin te bekijken. Om er een paar te noemen. Ze zouden je een gevoel moeten geven waar je op moet letten bij iemand met echte NPD.

Zijn er specifieke kenmerken waar u op moet letten bij uw narcistische echtgenoot?

Het antwoord op deze vragen hangt grotendeels af van de psychologische make-up van je man, gecontextualiseerd in de omgeving van je huwelijk. In werkelijkheid is bepalen of iemand echt een narcist is ingewikkeld.

Je vraagt je af waarom? Wat is narcisme?

Het eerste dat je moet weten, is dit: als een persoon een echte narcist is, hebben ze een echte persoonlijkheidsstoornis. Deze aandoening heeft een erkenning van de American Psychiatric Association en is opgenomen in de “Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders” (DSM).

Ridiculisering van de narcistische man.

Ik zeg dit omdat mensen de term ‘narcist’ op een bijna oppervlakkige manier gebruiken.  Dat leidt tot ridiculisering van een vrij ernstige mentale gezondheidstoestand die niet alleen niet beter wordt. Integendeel in de loop van de tijd verdwijnt die niet maar wordt ernstiger.

Waarschuwingssignalen dat je man een narcist is.

Wat volgt in dit artikel zijn specifieke waarschuwingssignalen dat je man een narcist kan zijn. Trouwens veel van deze rode vlaggen gelden tevens voor een narcistische echtgenote of moeder.

Houd in gedachten dat deze eigenschappen en kenmerken lijken op karakteristieken van andere soorten persoonlijkheidsstoornissen. Doe ook beroep op je buikgevoel om een kenmerk te kunnen detecteren.

Bovendien kunnen medische aandoeningen schijnbaar bizar gedrag veroorzaken of ertoe bijdragen. Alleen een gekwalificeerde GGZ-arts kan het narcisme echt diagnosticeren, maar dit belet u niet om de waarschuwingssignalen te leren kennen en te observeren en bijhouden.

Niet eenvoudig om te bepalen of je met een narcistische echtgenoot bent getrouwd.

Ik begon dit artikel te schrijven, omdat ik dacht dat het relatief eenvoudig zou zijn. Gelukkig ben ik slechts een aantal jaren met een narcist(e) getrouwd geweest.

Ik weet het, ik zou vrij snel een artikel daarover kunnen schrijven. Maar ik kon het niet in één keer afmaken omdat het te moeilijk werd.

Het zal je ook pijn doen dit te lezen.

Het doet pijn om dit artikel volledig te lezen omdat je zoveel persoonlijke ervaringen herkent. Daarom is het goed regelmatig je hoofd gedurende een 10-tal minuten volledig leeg te maken.

Feitelijk zijn het denk en gedragspatronen die eigen zijn aan narcistische echtgenoot waarmee je te maken had die je pijn en emotionele afhankelijkheid programmeerden in je geest.

Het benadrukt werkelijkheden die lelijk zijn en gemakkelijker om te vermijden als je er niet aan denkt, wat een eerste reactie is als vrouw van een narcist. Een betere reactie is de feiten op te schrijven met je bijbehorende emoties.

Leren omgaan met emoties.

Vooral omdat onze samenleving ons niet leert hoe we emoties moeten hanteren of verwerken. Omdat we denken dat “rekenen” een waardevollere levensvaardigheid is.

De overgrote meerderheid van de mensen is onwetend over hoe om te gaan met en om emoties te verwerken van een narcistische echtgenoot. Dus dat doen ze niet.

Onverwerkte emoties verdwijnen niet.

Ze begraven zichzelf diep in onze psyche. Dan gaan ze tekeer. En manifesteren ze zich als een lichamelijke ziekte. Ik geloof dat 80-95% van alle chronische ziekten te wijten is aan onverwerkte emoties.

Maar dit is de reden waarom ik geloof dat je inzicht in narcisme je uiteindelijk zal helpen.

Omdat je woorden kan neerzetten waar niemand over wil praten. In het bijzonder wanneer u psychische pijn in woorden kunt omsluiten, wordt het verteerbaar.

Kortom als als vrouw van een narcist jouw ellende kunt verteren, start het verwerkingsproces. Later als je het volledig kunt verwerken, kun je emotioneel afstand nemen.

Tranen.

Je tranen zijn de fysieke manifestatie van de pijnlijke emoties die je verlaten, dat je die emoties die vastzaten in je lichaam laat gaan.  Je moet de lelijke hindernissen onder ogen zien om de andere kant van genezing te bereiken.

Die reis van het onder ogen zien van de lelijke trauma’s is een ander pad voor elke vrouw van een narcist. Er dienen moeilijk beslissingen genomen te worden, met vergaande consequenties voor jou en eventueel uw kinderen.

En het zal komen en gaan, omdat het leven nieuwe uitdagingen voor ons oproept. Maar het is een reis die niemand van ons kan vermijden.

Dus uiteindelijk is het gezonder om het onder ogen te zien als je met een narcistische echtgenoot leeft of uw man een narcist is. En hoe eerder u dat doet, hoe korter het proces doorgaans is.

Dus ik ben erg blij dat je mijn woorden hier kunt vinden. Het zal uiteindelijk een waardevolle hulpbron zijn om op de betere plek te komen.

Heeft u hulp nodig?

Zelfs als je niet zeker weet wat voor soort … ? Weet dat je me veilig kunt vragen via een persoonlijk bericht. Ik weet soms geen antwoorden of bronnen, maar ik kan ze wel vinden.

Het belangrijkste is dat ik eenvoudig ‘hier kan zijn’ voor jou. Maar als een bepaald aspect je zwaar triggert over misbruik als vrouw van een narcist aarzel dan niet te doen wat in de hoofding bij noodsituatie staat.

Ik bewonder je verlangen om jezelf te verbeteren.

Dit proces zal pijn doen, maar je zult in die verwerking, in plaats van ontkenning of vermijding, steun krijgen. Je weet dat het je naar een betere plek zal brengen met meer veerkracht en weerbaarheid.

Zolang je de juiste mensen en middelen in dat proces brengt. Of zorg er ten minste voor dat u de verkeerde mensen uit dit proces houdt.

De meeste mensen snappen het niet, dus als vrouw van een narcist moet selectief zijn over wie je op deze reis meeneemt. Ik zou graag dit gesprek voortzetten via berichten. als je ziel je opwindt … laat het me weten.

Vergelijkbare denkpatronen, gedragspatronen en systemen van een narcistische man.

Vanuit mijn ervaring met zowel vrouwelijke als mannelijke narcisten zie ik vergelijkbare patronen in beide geslachten. Er zijn verschillende combinaties van eigenschappen in narcisten. In veel gevallen zullen de kenmerken subtieler en indirecter bij vrouwen zijn en minder direct in fysiek geweld.

Heeft je narcistische echtgenoot niet al deze eigenschappen, maar slechts een paar?  Of is het een systeem in wording? Dan is hij/zij misschien een gematigde narcist.

Deze paar eigenschappen zijn nog altijd erg gevaarlijk en kunnen niet worden verontschuldigd of getolereerd. Dit is wat ik heb ervaren vanuit mijn persoonlijke ervaring. Ik ben wel geen professional in psychologie of medicijnen.

Het leven dat je leeft is het volledige laten varen van jezelf als een mens, met rechten en behoeften, en een persoonlijkheid die je uniek maakt.

Als vrouw van een narcist word je neergezet en ontslagen voor je talenten en interesses. Gedaan er mee. En je kinderen lijden eveneens onder de situatie.

De narcistische man ontdoet je van je anonimiteit. Je wordt publiekelijk in verlegenheid gebracht door hem/haar, expres.

Je vrienden worden tegen je gekeerd, of je schema gemanipuleerd, dus als vrouw van een narcist raak je de verbinding met hen kwijt.

De narcistische echtgenoot isoleert en marginaliseert je, allemaal om de eer te halen voor je voortdurende prestaties.

De groeiperiode van inzicht in de narcistische echtgenoot.

En toch, het zal je een lange tijd duren en studies psychologie om je te realiseren hoe ongeordend je relatie was.

Het heeft me 2 jaar gekost om mezelf te verzamelen en het vertrekproces te beginnen. Je bouwt jouw hele leven op rond een idee.  Ontdekt dat het allemaal een leugen is. Dat is niet iets dat je op een dag kunt absorberen.

Ik heb nog steeds momenten waarop ik verdwaasd ben, niet echt zeker weet of ik die gek was of zij.

Je hebt nog steeds momenten waarop zijn/haar wreedheid je in stukken scheurt door er aan te worden herinnerd. Ook al verwacht je het nu.

Ik kan me nu voorstellen hoeveel erger het is voor een vrouw van een narcist die ook fysiek wordt mishandeld. Maar ik wil dit allemaal volgen, het is niet te laat.

Als vrouw van een narcist kunnen nog steeds een goed, gelukkig leven leiden alleen of in een nieuwe goede relatie.

Je wilt nog zelfs altijd liefde vinden. Geluk blijft immers onze voornaamste drijfveer. Een echt authentieke huwelijk krijgen waarvan we droomden toen we onze eerste bruiloft planden is nog altijd mogelijk. Maar eerst compleet rouwen.

We waren in de val gelokt door het vermomde kwaad van een narcistische echtgenoot, in de val  gelopen om met iemand te trouwen die ons gebruikte. Maar nu weten we beter.

Nu kunnen we ze zien en we weten dat een man een narcist is. Ze bestaan, een man die een openlijke of in het verborgene narcist is.

 

Zolang we behoedzaam zijn en aan onze genezing werken, zal het niet opnieuw gebeuren.

We moeten leren hoe we op eigen benen kunnen staan, leren hoe we onszelf kunnen schragen, leren hoe we onze grenzen kunnen bepalen en handhaven.

Het goed is om te zeggen dat narcistisch gedrag niet goed is.

We niet alles hoeven zelf te doen.

Je bent belangrijk als vrouw van een narcist.

Ook met gebreken en ongemakken. Bovendien  is dat ok om te knoeien. Een redelijk persoon zal je niet kruisigen voor een eenvoudige fout.

We moeten opnieuw leren vertrouwen, zowel onszelf als een ander vertrouwen.

Als jouw man een narcist is dien je te leren om iemand te identificeren die ons vertrouwen waard is eventueel met een goede vriendin, een coach en/of een therapeut.

Je kan nu ook tot rust komen door meer te mediteren.

Als je deze lijst hebt gelezen en je relatie hier definieert, begin dan met alles wat je als vrouw van een narcist kunt vinden over narcisme te lezen.

Reageer niet te vroeg op een narcistische man.

Een narcistische echtgenoot is een verschrikkelijke vijand en als je niet weet waar je mee te maken hebt, kun je jezelf niet verdedigen. Maak niet de fout om te denken dat weggaan een kwestie is van doen.

Je bereidt dat goed voor of je hebt veel verloren. Ben je van plan om juridisch te verdedigen wat van jou is?

Ik zal hier blijven adviseren en middelen aanbieden, en hopelijk kunnen je binnenkort vrij zijn en niet getrouwd met een narcistische man.

Laten we de gemeenschappelijke gedragingen van narcisten bekijken.

Als je vijf of meer van deze kenmerken in je echtgenoot ziet, kan hij in aanmerking komen voor een narcistische persoonlijkheidsstoornis. De kenmerken die we hier noemen, zijn aangepast van de eerder genoemde DSM.

We geven ze hier op om gedrag te identificeren, maar gebruiken ze niet als een diagnose werktuig.

Hier is de deal – als je man een narcist is, ga je hem niet veranderen.

Vergeet niet dat iemand met NPD een echte persoonlijkheidsstoornis heeft. Het beste wat je kunt doen, als je man een narcist is is het hoofd bieden aan de situatie.

Ondertussen doe je veel aan zelfzorg tot je voorbereiding voor de volgende stap klaar is, ook voor de kinderen.

Relatietherapeut met ervaring in narcisme.

Een manier om steun te krijgen als vrouw van een narcist is door samen te werken met een relatietherapeut. Hij/ zij dient ervaring te hebben met narcisten, traumaverwerking, en de problemen van echtgenoten waarvan de echtgenoten narcisten zijn die eventueel (samen) kinderen hebben.

Een narcistische man is niet in staat om een betrokken relatie aan te gaan. Ze bedriegen hun partner/vriendin vanwege de behoefte aan voortdurende triangulatie en bewondering

Als je je afvraagt of een therapeut je man kan “repareren”, is het essentieel dat je weet dat het therapeutische proces lang en uitdagend is. Nogmaals – dit is een persoonlijkheidsstoornis.

Per definitie betekent dit dat het een langdurig en diepgewortelde moeilijkheid is. Zeker als vrouw van een narcist kun je weinig toevoegen aan het groeiproces van een narcistische man.

Onderzoek suggereert dat de persoon met NPD gemotiveerd moet zijn om deel te nemen aan de therapie. Dat is een vraagstuk om aan te vangen in de context van de kenmerken die hier ik hier deel.

Veel echtgenoten beslissen uiteindelijk dat ze niet in staat zijn om in een verhouding met een narcist te blijven.

Als gevolg daarvan pogen ze hun éénzijdige liefdesverhouding af te bouwen. Later vragen ze dan om een echtscheiding. Om in staat te zijn om in een relatie te blijven, is het logisch om rekening te houden met de emotionele pijn die als onderdeel van het huwelijk de echtgenote verdraagt.

Je bespreekt ook best de gezondheidsrisico’s met de vrouw van de narcist. Verlaten is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan voor de meesten echtgenotes van een narcist omdat het moeilijk is los te komen van een illusie.

Als je een scheiding met je narcistische man overweegt en denkt dat hij een narcist is, moedigen we je aan om een exemplaar van het boek op te halen, Splitsen door Eddy en Randi Kreger. In dat boek vindt u waardevolle informatie over wat u kan verwachten als u besluit om ermee op te houden.

Je moet weten dat narcisten negatief reageren, zelfs razend op zelfs de geringste hint van echtscheiding omdat ze het een grote klap voor hun ego vinden. Daarom moet je de veiligheid van jezelf en de kinderen altijd op de eerste plaats stellen. Dit boek kan helpen om inzicht te bieden zodat de komende moeilijkheden kan verzacht worden.

Vanzelfsprekend moet het vermijden van een liefdesrelatie en terug aanknopen met een narcistische man, je primaire doel zijn.

Een ander middel om te overwegen is het boek, “Waarom gaat het altijd over jou?” geschreven door Wendy Behary.

''Waarom gaat het altijd over jou?'' Omgaan met narcisme en egocentrisme bij anderen

Dit specifieke boek onderzoekt de zeven hoofdzonden van het narcisme en is geschikt voor iedereen die met een narcist uitgaat. Een deel van het materiaal in het boek is zelfs nuttig met narcistische schoonfamilie, collega’s en vrienden.

Als je denkt dat je een narcistische echtgenoot hebt, zou je echt met een vertrouw volle persoon moeten praten over wat je doormaakt.

Omdat echtgenoten van narcisten worden gecontroleerd, is isolatie een redelijk gevolg.

Wat weet je van zijn jeugd? Is hij misbruikt? Verwaarloosd? Verwend met afgelegen ouders?

Heeft hij verschillende partners tegelijk gehad? Wat weet je over zijn relaties uit het verleden? Beweert hij dat zijn exen gek waren? Kun je je op een andere manier vergelijken met hen alsof ze op een of andere manier beter waren dan jij?

Pathologisch narcisme is gedetailleerd in DSMV of DSM 5, afhankelijk van het land van herkomst.

Het is eenvoudig genoeg om een kopie te krijgen van de sectie met betrekking tot persoonlijkheidsstoornissen, van hieruit kunt u lezen over Narcistische persoonlijkheidsstoornissen.

Enkele van de definitieve richtlijnen zijn : een opgeblazen gevoel van eigendunk, een overdreven bewondering en aandacht nodig hebben, gebrek aan zelfreflectie en een gebrek aan empathie voor anderen.

Mijn narcistische vrouw hield van alcohol en zou ups en downs hebben met seksuele verslaving toen zij een echte domper had, maar was er trots op dat zij geen gokster was. Terwijl was ze wel allerlei berekeningen aan het maken ze gedurende dagen om te winnen op de lotto.

 

Hier nog een ander verhaal van een vrouw van een narcist.

Haar narcistische echtgenoot hield zichzelf voor de gek omdat hij een verslaving had aan plaatsing van biedingen op objecten van eBay. Het betrof objecten die de narcistische man zelf niet meer wilde, ervan overtuigd dat hij uiteindelijk de biedprijs zou opdrijven en dat iemand hem zou overboden voordat de veiling zou eindigen.

Maar hij eindigde met zoveel onnodige items, zoals jassen, fietsen, laarzen, enz. Maar hij overtrof zijn goksysteem toen hij de hoogste bieder was op een auto, die dat gezin niet nodig had. Vervolgens besteedde hij geld aan het financieel herstel en verloor hij geld bij de wederverkoop.

Dus, ik breng enkele van de mogelijke tekenen naar voren om te overwegen en als dit een aantal alarmbellen voor je triggert, kijk dan verder in NPD DSM 5.

Maar, ga niet zelf diagnosticeren en hem labelen, dat zal de communicatie niet bevorderen, alleen herkennen dat als hij de meeste vakjes aankruist, je zeker een probleem hebt met je relatie als vrouw van een narcist.

Als de narcistische man bereid is om met u naar een psycholoog of psychiater te gaan en uw problemen te bespreken, dan is dat geweldig. Maar vaker is dit moeilijk te bereiken. Het is moeilijk te bereiken om je narcistische echtgenoot te overtuigen om hem formeel te diagnosticeren.

Houd er rekening mee dat narcisten bijna resistent zijn tegen therapie.

Een diagnose wordt dikwijls afgewezen. Veel therapeuten zijn niet bereid om met hen samen te werken omdat het moeilijk is om verandering teweeg te brengen. Ze haken snel af of betalen niet.

De verandering zal alleen plaatsvinden met een zelfbewuste narcist die voor zijn gezin zorgt. Een gebrek aan empathie maakt dit problematisch.

Uiteindelijk komt het bij de vrouw van de narcist terug, als hij de diagnose NPD heeft of als je ervan overtuigd bent dat hij veel eigenschappen van NPD vertoont. Kan je accepteren dat je hem niet kunt veranderen in jouw situatie?

Geen enkele hoeveelheid communicatie, logica of rede zal u helpen als je daar niet meer de nodige energie en tijd voor hebt. De vrouw van de narcist staat er immers meestal alleen voor.

Is uw man een gematigde narcist?

Misschien is het narcisme bij je man gematigd, kun je hem alsnog zijn onderontwikkelde empathie stimuleren en de gevolgen van een bepaald gedrag tegenover jou duidelijk maken. Een narcistische man heeft het immers moeilijk om beslissingen te nemen die rekening houden met de gevoelens van zijn partner.

Diagnose kan een narcistische man de munitie geven om het verhaal om te draaien en op een later tijdstip naar je te schieten.

U moet beslissen. “Kan ik zo leven, met iemand die ik ken, die worstelt met ‘echt’ zijn of moet ik weglopen?”

Dat is helaas alleen jouw beslissing. Probeer de narcistische man niet te repareren, eerder zijn groeiproces !!

Hoe weet ik of mijn man een narcist is?

De enige manier om 100% zeker te weten, is dat ze bereid zijn om vrijwillig psychologisch te testen. NPD moet worden gediagnosticeerd door een professional.

Er is een lijst met eigenschappen in de DSM-IV. Als je eerlijk kunt zeggen dat je man 5 of meer van die eigenschappen heeft, dan is er een grote kans dat hij NPD heeft.

Een doordringend patroon van grootsheid in fantasie of gedrag, behoefte aan bewondering en gebrek aan empathie, te beginnen bij de vroege volwassenheid en aanwezig in verschillende contexten, zoals aangegeven door vijf (of meer) van de criteria in de DSM 4.

Therapie kan een manier zijn om je stille pijn te delen met een persoon die geeft en begrijpt.

Je hoeft deze pijnlijke reis niet alleen te doorlopen.

Ik ben geen psycholoog. Met deze problematiek heb ik wel ervaring en deel dat graag op mijn blog bestemt voor slachtoffers van narcisten. Doch refereer ik zo veel mogelijk naar officiële zienswijzen die helaas niet éénduidig zijn.

Narcisme is een van de moeilijkste psychische stoornissen om te diagnosticeren, om een paar redenen.

  1. narcisten neigen te geloven dat er niets mis mee is, daarom geven ze niet toe dat ze een persoonlijkheidsstoornis hebben en zoeken ze in de eerste plaats geen hulp.
  2. De narcistische echtgenoot is een meester in het redelijk lijken voor de therapeut.

Als een paar in therapie is, kan de narcist zo’n geweldige show neerzetten dat zijn partner eruit ziet als het vraagstuk, en de therapeut, zo niet goed geïnformeerd over narcisme, zal het echte struikelblok niet zien.

De narcistische man manipuleert een zwakke therapeut.

Daarmee heeft hij als doel om het slachtoffer verder te misbruiken, “aannemend” dat de narcist zijn beschuldigingen dat zijn partner niet goed genoeg doet en de gedachte versterkt dat het slachtoffer meer moet doen.

De vrouw van de narcist kan proberen om het gedrag van haar narcistische man uit te leggen en waarom het de relatie beschadigt.

Echter het misbruik is zo subtiel dat het moeilijk is om te verwoorden en aan te wijzen hoe en waarom het huwelijk verslechterd.

Het is gemakkelijker om te denken als vrouw van een narcist dat jij de complicaties veroorzaakt en als je je gedrag verandert, zal alles terugkeren naar ‘normaal’ d.w.z. de gelukkige wittebroodswekenfase van je relatie.

Een bijkomend kwestie is dat de diagnostische definitie van narcisme relatief subjectief is. De narcistische man hersenspoelde zijn slachtoffers in het denken dat hun relatie uitstekend is, en zij zijn de moeilijkheid, ze kunnen niet het gedrag van hun partner zien in de volgende definitie.

DSM-definitie narcistische man/vrouw:

Hij heeft een grandioos gevoel van eigendunk . Bijvoorbeeld : Overdrijft prestaties en talenten, verwacht te worden erkend als superieur zonder evenredige prestaties, ook van de vrouw van de narcist.

De narcist houdt zich bezig met fantasieën over onbeperkt succes, macht, schittering, schoonheid of ideale liefde.

Is van mening dat hij of zij “speciaal” en uniek is en alleen kan worden begrepen door, of moet worden geassocieerd met, andere ‘speciale’ personen of personen met een hoge status of instellingen.

De narcist heeft overdreven bewondering nodig.

Hij heeft een gevoel van recht d.w.z. onredelijke verwachtingen van een gunstige behandeling of automatische naleving van zijn of haar verwachtingen.

Is interpersoonlijk uitbuitend d.w.z. profiteert van anderen om zijn of haar doelen te bereiken.

Gebrek aan empathie: is niet bereid om te herkennen of zich te identificeren met de gevoelens en behoeften van anderen.

Is jaloers op anderen of gelooft dat anderen jaloers op hem of haar zijn.

Toont arrogantie, hooghartig gedrag in zijn attitude.

Er zijn soorten narcisten met hun manieren om de kenmerken weer te geven, het hangt er daarom van af.

Als je jezelf deze vraag stelt – Ben ik de vrouw van een narcist? –  kan dat op zichzelf een rode vlag zijn.

Ga door met onderzoek voordat je je zorgen maakt. NPD is zeer zeldzaam. Veel mensen vertonen echter narcistische trekken op een bepaald niveau, maar dat maakt hen geen narcist.

Een eikel is vrijwel altijd een eikel. Een narcist kan overschakelen van de prins charmant waar je verliefd op werd, op een monster zonder duidelijke reden.

Ik stel voor de acties van de narcistische man op te schrijven in een dagboek, dateer de tijden, wat er gezegd is en onderstreep hoe je je voelt. Let op consistente patronen in zijn gedrag.

Neem nooit zelf een gokje als je vermoedt dat er iets in je intuïtie opengaat. Het is ook belangrijk dat je hem niet confronteert. Je doet je analyse voor jezelf en je begrip als vrouw van een narcist en als moeder.

Ik hoop dat dat helpt!

Zoals het gezegde luidt, als je het moet vragen, is het zo.

Hij is een narcist.

Interessant genoeg, hoewel een vraag als deze of “Is mijn man een narcist?” (263.000) Een behoorlijk aantal mensen heeft die vragen aan Google gesteld, het is veel minder dan andere vragen zoals “Is mijn man een seriemoordenaar?” (270.000)

En de # 1 vraag vroeg elke 1,8 seconden op Google in de VS “Is mijn man ontrouw?” (5.790.000 in de VS)

En ja, het antwoord op al die vragen is ja, wat wellicht als hij een narcist is, is hij ook ontrouw.

Een duidelijk teken dat je partner een narcist is.

Het duidelijkste teken is als alles om hem draait, ook in de slaapkamer, en je voelt je alsof je al dan niet aanwezig bent, of dat het niet uitmaakt of je er bent of niet. Je wordt niet gezien of gerespecteerd als een afzonderlijk individu, maar als een aanhangsel van de narcist.

Lees dit artikel kan het helpen:  Over de houding van de narcist in de slaapkamer.

Dit is een goede vraag. Is mijn partner een narcist? Ik vroeg me ook hetzelfde af toen ik voor  het eerst narcisten leerde kennen. Wat ik echter niet wist, was de mate van variaties en soorten narcisten.

Sommige eigenschappen pasten gewoon niet, dus ik was altijd onzeker. Ik denk dat je wat meer moet lezen en lezen en lezen. Dat is wat ik deed en concludeerde uiteindelijk dat zij een heimelijke narcist was. Een behoorlijk smerig type.

Is de diagnose Narcistische persoonlijkheidsstoornis door een psychiater of psycholoog gesteld?

Zo niet, dan weet je het niet.

Ten eerste zou je moeten kunnen vaststellen of hij narcistische neigingen vertoont om ervoor te zorgen dat je niet alleen op hem projecteert.

Waarom haat ik mijn geheime narcistische echtgenoot?

 

Over het algemeen zijn mannen niet zo enthousiast over hun gevoelens. Maar als je echtgenoot zo ver is dat hij in volledige ontkenning is of niet in contact is met zijn gevoelens, zou je een vrouw van een narcist kunnen zijn. Dit is slechts een van de vele mogelijke tekens.

De kans bestaat dat je door de jaren heen een narcist of twee bent tegengekomen. Je weet wel, de persoon die altijd praat over zijn nieuwste en beste prestatie, de vriendin die denkt dat ze heter en slimmer is dan iedereen, en de persoon die nog steeds in staat is om elk gesprek naar zichzelf terug te leiden.

Volgens de Mayo Clinic zijn niet alle tekenen van narcisme duidelijk.

Ik vermoed dat veel mensen verschillende kenmerken van narcisme hebben zonder echt een volwaardige narcist te zijn of de diagnose narcistische persoonlijkheidsstoornis te hebben.

Ter herinnering : Een officiële diagnose kan worden gesteld door een gekwalificeerde beroepsbeoefenaar in de geestelijke gezondheidszorg en vereist dat de persoon vijf van de negen symptomen vertoont die in de DSM-IV zijn geïdentificeerd.

Klinkt dat als een geweldige oogst?

Als de man met wie je getrouwd bent meerdere van deze tekens heeft, knip dan het touw door en ren naar de heuvels. Het zal niet gemakkelijk zijn om hem kwijt te raken, want hij moet degene zijn die vertrekt, maar doe het toch als je je goed hebt voorbereid.

Ken je die zinnetjes :

“Dat is genoeg om over mezelf te praten; laten we je over mij horen praten. ‘

“Het is niet eenvoudig om superieur te zijn aan iedereen die ik ken.”

Psycholoog Stephen Johnson.

Hij schrijft dat de narcist iemand is die “zijn ware zelfexpressie heeft begraven als reactie op vroege verwondingen en deze heeft vervangen door een hoog ontwikkeld, compenserend vals zelf.

“Deze alternatieve persona tegen het echte zelf komt vaak over als grandioos, ” boven anderen, “in zichzelf verzonken en diep verwaand. In onze hoogst individualistische en extern gedreven samenleving zijn milde tot ernstige vormen van narcisme niet alleen doordringend, maar worden ze ook vaak aangemoedigd.

Populaire cultuur interpreteert narcisme.

De narcistische man is als iemand die verliefd is op zichzelf. Het is juister om de pathologische narcist te karakteriseren als iemand die verliefd is op een geïdealiseerd zelfbeeld, omdat ze proberen te vermijden en gezien te worden als het echte, rechteloze, gewonde zelf.

Diep van binnen denken de meeste pathologische narcisten over zichzelf als het “lelijke eendje”, zelfs als ze het pijnlijk niet willen toegeven.

Hoewel de meesten van ons op een of ander moment schuldig zijn aan een aantal van de volgende gedragingen, neigt een pathologische narcist om gewoonlijk te verblijven in verschillende van zijn ideale personages, terwijl je als vrouw van een narcist je grotendeels niet bewust bent van of niet bezig bent met “hoe je bent.” of  “hoe jouw acties anderen beïnvloeden”.

Het narcisme label wordt tegenwoordig losjes gebruikt.

Meestal om iedereen aan te duiden die ijdel en egoïstisch is, maar de echte persoonlijkheidsstoornis en zijn eigenschappen lopen veel diepgaander en hebben langdurige verzwakkende effecten voor degenen die bij dergelijke mensen betrokken zijn.

Als je een vrouw van een narcist bent, zou je je waarschijnlijk meer als een voorwerp voelen dat moet worden gebruikt en gemanipuleerd om te voldoen aan de doelen of behoeften van de narcistische partner.

Je beseft uiteindelijk je partner ziet niet de echte jij. Het is een hartverscheurende ontdekking om te weten dat je bent bedrogen of belogen door iemand die je vertrouwde en liefhad.

 

Narcist(e) of narcistische gedrag.

Meestal schrijf ik in mijn teksten narcist maar liever zou ik schrijven persoon met “narcistisch” . Dus eerder het gedrag nader benoemen in plaats van ze een narcist te noemen (het etiket van de mens in plaats van het gedrag), of zegt dat ze NPD hebben (Narcistische persoonlijkheidsstoornis).

Maar dat vermindert de leesbaarheid. Toch ben ik overtuigd dat de persoon benoemen de polarisatie in de hand werkt.

Polarisatie kan ik een bepaalde fase een aanzet zijn voor het slachtoffer vanuit zijn/haar pijn en woede om afstand te nemen.  Immers gedrag zou kunnen geassocieerd worden met een gedragsverandering.

Die is echter zeer moeilijk te bewerkstelligen met een meestal niet meewerkende dader ook al ben je psychiater, en zeker niet als je een slachtoffer bent.

Het is veel genuanceerder om over een onverbeterlijk narcistisch gedrag te spreken toch in een later fase. Zoals je ook vaak hoort over ex-narcisten : hij/zij is nog geen haar beter.  Maar zo’n term maakt het minder leesbaar.

Laten we samen een checklist maken om te bepalen of uw relatie deze verwoestende eigenschappen heeft.

Vergeet niet: Narcisme is een spectrumstoornis; iemand met een hoog niveau of een aantal van deze eigenschappen kan een schadelijkere invloed op u en uw kinderen hebben.

Hoe meer kenmerken, hoe dichter bij een volwaardige persoonlijkheidsstoornis.

Hulp heb je nodig omdat jij zou kunnen beslissen wat je moet doen als vrouw van een narcist.

Zoals een van mijn cliënten opmerkte: “Als je  om 3 uur bent ontwaakt met het bonzen van je hart en een levendige zekerheid dat je de relatie met de persoon naast je moet beëindigen, maar de volgende dag zo doorgaat alsof zo’n midden van de nachtgedachten gewoon een slechte droom was, dan heb je wat hulp nodig met de strijd van wat je moet doen.

De sociale en psychologische vaardigheden van het leven van een vrouw met een narcist is niet iets waarmee we geboren worden, wetend hoe we ermee moeten omgaan of zelfs begrijpen.

Natuurlijk is er hoop en genezing voor jou.

Als je vaststelt dat je worstelt met een emotioneel gewelddadige relatie, moedig ik je aan om contact te maken, hulp te vinden en zoveel mogelijk te leren over deze verraderlijke stoornis.

Je verdient liefde en koestering, net als je kinderen. Geef nooit op ! Je kunt groeien in  weerbaarheid en veerkracht.

Zal ik ooit vrij van je zijn van de narcistische man? Ik hoop het voor jou. Geef nooit op.

Hoe in een hoog conflict scheiding van een narcist te navigeren en uw familie te genezen? Dat is jouw grootste zorg als vrouw van een narcist.

Als deze kenmerken die hier en mijn volgende blogs worden beschreven je bekend voorkomen, kun je inderdaad getrouwd zijn met een narcist.

Ik praat met mensen die me raad vragen vanwege legitieme zorgen over de acties en het gedrag van hun partner.

Dit geldt voor echtgenoten die zich plotseling realiseren dat de man met wie ze getrouwd zijn, niet in staat is om echte liefde of mededogen te tonen jegens wie dan ook.

Dit zijn eigenschappen die ik persoonlijk heb kunnen waarnemen vanuit meerdere narcisten in mijn leven en mijn gesprekspartners. Ik weet zeker dat er nog veel meer is.

Ik zeg niet dat narcistische echtgenoten geen goede eigenschappen hebben. Ze kunnen een zeer overtuigende romantische of zoete show opzetten, een ‘act’ om anderen te laten vertrouwen.

Zo winden ze je op in de eerste plaats, alleen om je te laten verliezen of je te vernietigen bij het eerste teken van problemen. Dit laat je leeg, alleen, verward achter waardoor je helaas jezelf de schuld geeft. Uiteindelijk ben je meer een moeder dan een vrouw van een narcist geweest.

Maar nu weet je dat dat niet klopt.

Voor een regelmatige lezer is het gemakkelijker om de nieuwe kennis die zij hier vinden toe te passen.

Bijgevolg is deze site een aanrader om te volgen. Daar hou ik van. Weet je, actie essentieel om te groeien.

Voor twijfelaars, stuur me een bericht op Facebook Messenger!

Aanwijzing en suggestie : Liever lees ik wat jou raakte. Kan je niet alles in je leven doen wat je wilt? Geef me feedback.

Bovendien zijn er andere lezers die nieuwsgierig zijn wat u te vertellen hebt als vrouw van een narcist.

Laat me weten wat je doet in je groeiproces.

Bovendien kun je dit artikel  downloaden in de audioversie. Als je meer fans van jou naar dit artikel wilt brengen, like het en deel het. Velen vragen zich immers ook af of hun man een narcist is.

Tot slot, alvast bedankt. Zoals altijd wees aardig en creatief in jouw commentaar.

Volg deze site (zie zijbalk).

 

Liefs xx

Johan en Annemie Persyn Declercq

 

PS : Dit artikel “Is jouw man een narcist” is nog niet af ! Het wordt samengesteld en geschreven in de komende week dankzij uw suggesties.

Ik ben benieuwd of je ook deze aanverwante teksten gaat doornemen.

 

 

DSM IV narcissism.

Als een man niet trouw kan zijnAls een man niet trouw kan zijn. Persoonlijke ervaringen van meer dan 70 vrouwen, De verschillende oorzaken van ontrouw, De beste manieren om de situatie het hoofd te bieden, Talrijke tips om herhaling te voorkomen.

Onmogelijke liefdes openhartige verhalen van minnaressen, getrouwde mannen en bedrogen echtgenotesOnmogelijke liefdes. Openhartige verhalen van minnaressen, getrouwde mannen en bedrogen echtgenotes.

De duivelsdriehoek over de gevaren en de verleidingen van het vreemdgaanDe duivelsdriehoek. Over de gevaren en de verleidingen van het vreemdgaan

 

1 Feedback on “Is jouw man een narcist?”