Is jouw man een narcist? Deel 1

Is jouw man een narcist? Deel 1

Narcisme wordt vaak geïnterpreteerd in de populaire cultuur als iemand die verliefd is op zichzelf. Het is juister om de pathologische narcist te karakteriseren als iemand die verliefd is op een geïdealiseerd zelfbeeld dat ze projecteren om te vermijden en gezien te worden als het echte, zelfverloochenend, gewonde zelf.

Of jouw man zo’n narcist is, ga je beter kunnen onderscheiden na het lezen van dit artikel. Diep van binnen voelen de meeste pathologische narcisten zich het ‘lelijke eendje’, zelfs als ze het pijnlijk niet willen toegeven.

Vraag je je af of je een narcistische echtgenoot hebt?

Als dat zo is, ben je niet de enige vrouw van een narcist met die problematiek. Vragen over narcisme komen naar voren tijdens mijn chatsessies op Facebook, waar ik gevraagd word om te bepalen of hun man een narcist is.

Om te beginnen, hier zijn vragen die je jezelf zou kunnen stellen om te bepalen of  jouw man een narcistische echtgenoot is. Hoe groter je inzicht en observatievermogen hoe duidelijker het wordt of je een narcistische man hebt of niet.

Hoe weet je of jouw man een narcist is?

Zeggen dat je leven moeilijk zal zijn, is een understatement. Nadat ik getrouwd ben geweest met een niet gediagnosticeerde narcist, kan ik bevestigen dat ze emotioneel beledigend zijn, elk argument moeten winnen en je leven tot een hel maken.

Je zou niet opzettelijk met een narcist trouwen, maar ze zijn excellent in bedrog en manipulatie.

Maar niet als hij klinisch is gediagnosticeerd, kunt u dat niet. Natuurlijk kun je ook altijd lid worden van mijn “ondersteuningsgroep op Facebook“ en de verhalen van overlevenden en het gedrag van hun misbruiker lezen.

Als je bang bent dat je man NPD heeft of een Sociopaat is, doe dat meteen. Hoe sneller je weet of je man een narcist is hoe beter. Geloof me!

Heb je jouw narcistische echtgenoot gevraagd of hij een narcist is?

De narcist heeft moeite om schuld te erkennen of verantwoordelijkheid te nemen. Proberen om ze te laten zeggen dat het hen spijt, is als tanden trekken. Door ze te laten zeggen dat het hen spijt, is het alsof je een paard verdrinkt. Maar niet als ze natuurlijk te winnen hebben door het te zeggen.

Vindt hij leuk om je terug te krijgen nadat hij het uitmaakte?

Ze dragen 24/7 een masker, behalve voor de mensen die zich het dichtst bij hen bevinden. En dat is een onaangename ervaring. Ze aanvaarden geen kritiek.

Je wilt testen en zien of er narcisten zijn in je kenniskring?

Door hen ergens van te beschuldigen of te bekritiseren en als je een gewelddadige reactie krijgt, dan is het mogelijk dat ze een narcist zijn.

Ze zijn jaloers als anderen aandacht krijgen.

Je kunt niet zeggen of ze een narcist zijn zonder hun motivatie te onderzoeken. Het is gebruikelijk om te zeggen dat alleen professionals deze kunnen diagnosticeren.

Kijk naar je vriendenkring, collega’s, en hoogstwaarschijnlijk zul je je nog een paar narcisten onder je neus vinden.

Haal deze mensen eruit, leg ze het niet uit en probeer niet te onderhandelen. Knip banden door en sta open voor mensen die oprecht ondersteunend zijn. Goede vrienden laten je zijn wie je echt bent. Ze geven je een comfortabel en veilig gevoel.

Ik heb daar de narcistische persoonlijkheidsstoornis leren kennen. Nu voel ik me op mijn gemak in de wetenschap dat ik niet de enige ben die door verschillende narcisten misbruik heeft doorgemaakt.

Er is hulp voor je; je zou zelfs PTSS kunnen hebben door blootstelling aan deze demonen. Je hebt met iemand een lange relatie gehad die hun slechte eigenschappen al zo lang aan je heeft gepresenteerd.

Een diagnose biedt wat zekerheid.

Behalve als uw narcistische echtgenoot een diagnose kreeg door een professional, in een klinische setting met een psychiater, met een professionele relatie op het moment van de diagnose hebt u enige zekerheid.

  1. Je kan lijden aan misbruik amnesie waardoor heel wat handelingen van uw narcistische echtgenoot uit uw geheugen gewist zijn.
  2. Een narcist is een excellente manipulator waardoor hij je doet geloven dat jij het probleem bent.
  3. Je hebt te weinig ervaring met de verschillende stoornissen om uw narcistische echtgenoot in zijn context te kunnen zien. Daarom dat ik hier opnieuw waarschuw dat een leek geen diagnose kan stellen. U kunt wel terecht in de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg Vlaanderen – Nederland en bij uw huisarts waar ze u kunnen door verwijzen.

Het medisch dossier van uw narcistische echtgenoot.

Als uw narcistische echtgenoot een diagnose heeft dan is het niet legaal om het medische dossier van uw man te doorzoeken. Immers is het niet zeker of hij jou zal vertellen wat zijn diagnose is.

Als hij het je niet vertelt, is de andere manier om zijn medische gegevens door te nemen illegaal, zou ik kunnen toevoegen.

Duidelijke narcistische eigenschappen.

Het is voor de hand liggend als ze narcistisch zijn, omdat narcistische mensen meestal openlijk arrogant zijn en verschillende duidelijke eigenschappen hebben.

Narcistische mensen hebben een opgeblazen ego over hun prestaties. Ze denken in het typische ‘rockstar ego’.

Dit is trouwens geen diagnose, maar gewoon een karaktertrek.

Nou, eerst zou ik je aanraden naar deze videos te kijken en een paar video’s van Kim Saeed en Angie Atkinson te bekijken.

Maar ook The Little ShamanKris GodinezMelanie Tonia Evans en Sam Vaknin   zijn zeker de moeite waard om te bekijken. Om er een paar te noemen. Ze zouden je een gevoel moeten geven waar je op moet letten bij iemand met echte NPD.

Zijn er specifieke kenmerken waar u op moet letten bij uw narcistische echtgenoot?

Het antwoord op deze vragen hangt grotendeels af van de psychologische make-up van je man, gecontextualiseerd in de omgeving van je huwelijk. In werkelijkheid is bepalen of iemand echt een narcist is ingewikkeld.

Je vraagt je af waarom? Wat is narcisme?

Het eerste dat je moet weten, is dit: als een persoon een echte narcist is, hebben ze een echte persoonlijkheidsstoornis. Deze aandoening heeft een erkenning van de American Psychiatric Association en is opgenomen in de “Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders” (DSM).

Ridiculisering van de narcistische man.

Ik zeg dit, omdat mensen de term ‘narcist’ op een bijna oppervlakkige manier gebruiken.  Dat leidt tot ridiculisering van een vrij ernstige mentale gezondheidstoestand die niet alleen niet beter wordt. Integendeel in de loop van de tijd verdwijnt die niet, maar wordt ernstiger.

Waarschuwingssignalen dat je man een narcist is.

Wat volgt in dit artikel zijn specifieke waarschuwingssignalen dat je man een narcist kan zijn. Trouwens veel van deze rode vlaggen gelden bovendien voor een narcistische echtgenote of moeder.

Houd in gedachten dat deze eigenschappen en kenmerken lijken op karakteristieken van andere soorten persoonlijkheidsstoornissen. Doe ook beroep op je buikgevoel om een kenmerk te kunnen detecteren.

Bovendien kunnen medische aandoeningen schijnbaar bizar gedrag veroorzaken of ertoe bijdragen. Alleen een gekwalificeerde GGZ-arts kan het narcisme echt diagnosticeren, maar dit belet u niet om de waarschuwingssignalen te leren kennen en te observeren en bijhouden.

Niet eenvoudig om te bepalen of je met een narcistische echtgenoot bent getrouwd.

Ik begon dit artikel te schrijven, omdat ik dacht dat het relatief eenvoudig zou zijn. Gelukkig ben ik slechts enkele jaren met een narcist(e) getrouwd geweest.

Ik weet het, ik zou vrij snel een artikel daarover kunnen schrijven. Maar ik kon het niet in één keer afmaken, omdat het te moeilijk werd.

Het zal je ook pijn doen dit te lezen.

Het doet pijn om dit artikel volledig te lezen, omdat je zoveel persoonlijke ervaringen herkent. Daarom is het goed regelmatig je hoofd gedurende een 10-tal minuten volledig leeg te maken.

Feitelijk zijn het denk- en gedragspatronen die eigen zijn aan narcistische echtgenoot waarmee je te maken had die je pijn en emotionele afhankelijkheid programmeerden in je geest.

Het benadrukt werkelijkheden die lelijk zijn en gemakkelijker om te vermijden als je er niet aan denkt, wat een eerste reactie is als vrouw van een narcist. Een betere reactie is de feiten op te schrijven met je bijbehorende emoties.

Leren omgaan met emoties.

Vooral, omdat onze samenleving ons niet leert hoe we emoties moeten hanteren of verwerken. Omdat we denken dat “rekenen” een waardevollere levensvaardigheid is.

De overgrote meerderheid van de mensen is onwetend over hoe om te gaan met en om emoties te verwerken van een narcistische echtgenoot. Dus dat doen ze niet.

Onverwerkte emoties verdwijnen niet.

Ze begraven zichzelf diep in onze psyche. Dan gaan ze tekeer. En manifesteren ze zich als een lichamelijke ziekte. Ik geloof dat 80-95% van alle chronische ziekten te wijten is aan onverwerkte emoties.

Maar dit is de reden waarom ik geloof dat je inzicht in narcisme je uiteindelijk zal helpen.

Omdat je woorden kan neerzetten waar niemand over wil praten. In het bijzonder wanneer u psychische pijn in woorden kunt omsluiten, wordt het verteerbaar.

Kortom als als vrouw van een narcist jouw ellende kunt verteren, start het verwerkingsproces. Later als je het volledig kunt verwerken, kun je emotioneel afstand nemen.

Tranen.

Je tranen zijn de fysieke manifestatie van de pijnlijke emoties die je verlaten.

Het is een teken dat je die emoties die vastzaten in je lichaam laat gaan.  Je moet de lelijke hindernissen onder ogen zien om de andere kant van genezing te bereiken.

Die reis van het onder ogen zien van de lelijke trauma’s is een ander pad voor elke vrouw van een narcist. Er dienen moeilijk beslissingen genomen te worden, met vergaande consequenties voor jou en eventueel uw kinderen.

En het zal komen en gaan, omdat het leven nieuwe uitdagingen voor ons oproept. Maar het is een reis die niemand van ons kan vermijden.

Dus uiteindelijk is het gezonder om het onder ogen te zien als je met een narcistische echtgenoot leeft of uw man een narcist is. En hoe eerder u dat doet, hoe korter het proces doorgaans is.

Dus ik ben erg blij dat je mijn woorden hier kunt vinden. Het zal uiteindelijk een waardevolle hulpbron zijn om op de betere plek te komen.

Heeft u hulp nodig?

Zelfs als je niet zeker weet wat voor soort … ? Weet dat je me veilig kunt vragen via een persoonlijk bericht. Ik weet soms geen antwoorden of bronnen, maar ik kan ze wel vinden.

Het belangrijkste is dat ik eenvoudig ‘hier kan zijn’ voor je. Maar als een bepaald aspect je zwaar triggert over misbruik als vrouw van een narcist aarzel dan niet te doen wat in de hoofding bij noodsituatie staat.

Ik bewonder je verlangen om jezelf te verbeteren.

Dit proces zal pijn doen, maar je zult in die verwerking, in plaats van ontkenning of vermijding, steun krijgen. Je weet dat het je naar een betere plek zal brengen met meer veerkracht en weerbaarheid.

Zolang je de juiste mensen en middelen in dat proces brengt. Of zorg er minstens voor dat u de verkeerde mensen uit dit proces houdt.

De meeste mensen snappen het niet, dus als vrouw van een narcist moet selectief zijn over wie je op deze reis meeneemt. Ik zou graag dit gesprek voortzetten via berichten. Als je ziel je opwindt … laat het me weten.

Laat me weten wat je doet in je groeiproces.

Bovendien kun je dit artikel  downloaden in de audioversie. Als je meer fans van jou naar dit artikel wilt brengen, like het en deel het. Velen vragen zich immers ook af of hun man een narcist is.

Tot slot, alvast bedankt. Zoals altijd wees aardig en creatief in jouw commentaar.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

Eén reactie op “Is jouw man een narcist? Deel 1”

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees