Inspirerende bron over complex trauma: Bruno Bettelheim!

Inspirerende bron over complex trauma: Bruno Bettelheim!

The Uses of Enchantment The Meaning and Importance of Fairy Tales Paperback Audio Book

Bruno Bettelheim was een van de grote kinderpsychologen van de twintigste eeuw. Misschien heeft geen enkele van zijn boeken meer invloed gehad dan deze onthullende studie van sprookjes en hun universele belang bij het begrijpen van de ontwikkeling van de kinderjaren.

foto cover book Bruno Bettelheim the uses of enchantment the meaning and importance of fairy tales

In dit boek vind je een analyse van een breed scala aan traditionele verhalen, van de verhalen van Sindbad tot ”De drie kleine biggetjes” ”Hans en Grietje,’ en ”De schone slaapster ”.

Bettelheim laat zien hoe fantastisch, soms wreed, maar altijd diepgaande verhaallijnen van de klassieke sprookjes kunnen helpen bij onze grootste menselijke taak, die van het vinden van zin voor iemands leven.

The empty fortress infantile autisme and the birth of the self Bruno Bettelheim

Empty Fortress Infantile Autism and the Birth of the Self Paperback

 

Bruno Bettelheim verklaart in zijn boek ‘The Empty Fortress’ uit 1967 dat … de belangrijkste factor bij infantiel autisme de wens van de ouder is dat zijn kind niet zou bestaan.

Bettelheim onderschreef de theorie van ‘Koelkastmoeder’. Deze theorie die autisme voorstelde als een ‘zelfgekozen staat’ ingegeven door een ‘koude’ moeder, waarin kinderen gedwongen worden zich af te sluiten voor een onverschillige, liefdeloze wereld.

Martha en Jim Fleming waren onder talloze anderen die te horen kregen dat het autisme van hun kind te wijten was aan hun liefdeloze karakter.

Ze waren ook een van de velen van wie de kinderen werden weggehaald onder de hoede van Bruno Bettelheim naar zijn faciliteiten in Chicago, om ‘genezen’ te worden van deze ziekte.

Een zelfgekozen staat is een korte film die een persoonlijke geschiedenis beschrijft van een wijdverspreide onrechtvaardigheid, van het trauma dat het heeft toegebracht en van de onbaatzuchtige liefde die het in actie heeft geïnspireerd.

Het nut van sprookjes Tweedehands!

Bettelheim, kinderpsycholoog van Oostenrijkse afkomst, doceerde aan de universiteit van Chicago. Daarbij  gebruikte hij volkssprookjes als therapiemiddel voor zwaar gestoorde kinderen.

Zijn pleidooi voor de waarde van sprookjes bij de opvoeding is in dit lijvige boek, dat in Amerika veel publiciteit kreeg, verwoord.

In het eerste deel wordt met voorbeelden beschreven welke elementen in sprookjes aansluiten bij de emotionele fasen in de ontwikkeling van het kind.

In het tweede deel wordt enkele bekende sprookjes volgens de dieptepsychologie geanalyseerd en verklaard. Hoewel Bettelheims afwijzing van moderne jeugdliteratuur te betwisten valt, biedt dit interessante boek diskussiestof voor een groot lezerspubliek.

A Good Enough Parent A Book on Child-Rearing Paperback

In dit boek geeft de vooraanstaande kinderpsycholoog van onze tijd ons de resultaten van zijn levenslange inspanning om te bepalen wat het meest belangrijk voor een succesvolle opvoeding van het kind is.

Zijn doel is niet om ouders vooraf ingestelde regels te geven voor het opvoeden van hun kinderen. Daarentegen Bruno Bettelheim wil hen laten zien hoe ze hun eigen inzichten kunnen ontwikkelen. Daardoor kunnen ze hun eigen gedrag en het gedrag van hun kinderen in verschillende situaties begrijpen en hoe ermee om te gaan.

Hij waarschuwt vooral dat ouders niet moeten toegeven aan hun impuls om te proberen het kind te creëren dat ze graag zouden willen hebben.  In plaats daarvan kunnen ouders helpen elk kind zich volledig te ontwikkelen tot de persoon die hij of zij zou willen zijn.

cover book a good enough parent

Freud And Man’s Soul An Important Re-Interpretation of Freudian Theory Paperback

Is Freud ernstig verkeerd begrepen? Verdraaien de standaardvertalingen zijn gedachten en verbergen zijn diepgaande humanisme?

Hebben psychoanalytici — Freuds ‘dienaren van zielen’ – alleen maar medische technici geworden?

De briljant beargumenteerde polemiek van Bruno Bettelheim doorsnijdt de mythen om de echte Freud te onthullen. Freud is een grotere, meer gepassioneerde, maar ook een veel verontrustender figuur dan hij gewoonlijk wordt afgebeeld.

‘Er zijn al geruchten de ronde over de ontoereikendheid van de Engelse vertalingen van Freud.   Het nieuwe boek van Bettelheim is de krachtigste explosie tot nu toe over dit onderwerp.  De nagalm ervan zal niet snel verdwijnen. Veel van zijn aanvallen zijn duidelijk gerechtvaardigd. ‘ Times Educational Supplement

cover book Bruno Bettelheim Freud's Vienna

Freud’s Vienna and Other Essays Paperback

Deze Essays bespreken Freud, de geschiedenis van de psychoanalyse, kinderen, autisme, de Holocaust en het leven van de auteur Bruno Bettelheim.

Heb je vragen in verband met complex trauma? We antwoorden graag.

We zijn out-reachers die hier zijn om je te helpen onoverwinnelijk worden. Ondersteuning bij je zelfhulp of therapie om je interne BS en blokkades te overwinnen.  Op die manier kun je een ongelooflijk geweldig leven opbouwen!

Steun elkaar in de commentaren!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig advertentievrij en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

alle artikelen over traumaherstel op narcisme.blog

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees