Categorieën
narcistische organisatie

In ‘God Forbid’ zijn Jerry en Becki Falwell de belichaming van evangelische hypocrisie

Het is niet nodig om je af te vragen waarom evangelicals relatief stil bleven over de ondergang van de Falwells.

De toenmalige president van Liberty University, Jerry Falwell Jr., houdt een toespraak op de vierde dag van de Republikeinse Nationale Conventie in Cleveland, Ohio op 21 juli 2016. Falwell nam in augustus 2020 ontslag bij de evangelische universiteit.
Hulu’s nieuwe documentaire “God Forbid” is een grimmige, stomende, louche blik op de voormalige president van de Liberty University en kanselier Jerry Falwell Jr., zijn vrouw, Becki, en de naar verluidt dwangmatige seksuele relatie die ze hadden met een voormalige “zwembadjongen”, Giancarlo Granda. Deze documentaire over de ondergang van de zoon en naamgenoot van Jerry Falwell Sr., die de Liberty University, de “Moral Majority” oprichtte en de scheidslijnen tussen blanke evangelicals en de Republikeinse Partij uitwist, laat zien hoe religie, seksualiteit en een overeenkomstige lust naar politieke macht leidden tot de jongere Falwell verkoos Donald Trump boven andere Republikeinse kandidaten vóór de presidentsverkiezingen van 2016.

Dwangmatige seksuele relatie

“God Forbid” is een louche blik op de voormalige president van de Liberty University, Jerry Falwell Jr., zijn vrouw, Becki en de naar verluidt dwangmatige seksuele relatie die ze hadden met een voormalige zwembadjongen.

Falwell nam in augustus 2020 ontslag bij Liberty University, kort nadat Granda Reuters had verteld dat hij een affaire had met Becki Falwell die begon in 2012 (toen hij 20 was en Becki 45) en die duurde tot 2018. Granda, die zei dat hij vond dat het paar profiteren van hem, zei Falwell toe te kijken hoe hij seks had met Becki.

Een seksuele affaire

Toen hij aftrad, legde Falwell de schuld bij zijn vrouw: “Becki had een ongepaste persoonlijke relatie met deze persoon, iets waar ik niet bij betrokken was”, zei hij. In een interview dat dit jaar werd gepubliceerd, gaf Becki toe een langdurige affaire met Granda te hebben gehad, en Falwell gaf toe dat hij wist dat Granda en Becki een seksuele affaire hadden. Hij zei dat hij “het maar door had laten gaan” en zelfs een keer bij hen binnenkwam. Maar zowel de man als de vrouw ontkenden Granda’s bewering dat Falwell een deelnemer aan de affaire was.

Mensen die de documentaire bekijken, zullen waarschijnlijk sceptisch zijn over die bewering. Maar afgezien van de kwestie van de deelname van Falwell, heeft documentairemaker Billy Corben Evangelicals getoond die dood zijn voor hun rechten, terwijl hij de punten verbindt tussen de seksuele geflirt van de Falwells, Liberty University en de medeplichtigheid van evangelicals die politieke controle verlangen.

Met andere woorden, die evangelicals die hebben laten zien dat ze bereid zijn om elke zogenaamde “zonde” die ze zelf hebben begaan te vergeven om macht te krijgen. Corben toont naar mijn mening behendig de machinaties en hebzucht van alle betrokken partijen, inclusief Granda’s schijnbare wens om een ​​Cubaanse Trump te worden. (Volledige openbaarmaking: ik ben een van de experts die in de film verschijnt. Een expert in de geschiedenis van de evangelische beweging, zou ik kunnen toevoegen, geen seks!)

Toch is ‘God verhoede’ niet zomaar een verhaal over seks.

Het gaat over hoe de geuite morele zorgen van evangelicals, gepromoot door Falwell Sr., de Amerikaanse politiek hebben gevormd. Van burgerrechten tot de feministische beweging, pornografie, homorechten en abortus, Falwell Sr. en andere evangelicals probeerden, zoals historicus Matt Sutton in de documentaire zegt, “elke progressieve verandering die gaat plaatsvinden terug te draaien.”

Door Trump zijn goedkeuring te geven, maakte Falwell het OK voor evangelicals om op hem te stemmen. Anders had Trump het presidentschap misschien niet gewonnen.

Maar wie wist dat de man die presidentskandidaat Trump aanvaarbaar maakte met evangelicals een ‘con’ was?

Degenen die de term gebruiken zouden beweren dat bedrogen zijn iemand minder maakt, maar in dit geval was de man die naar verluidt graag naar zijn vrouw keek en filmde terwijl ze seks had met hun ‘zwembadjongen’, de man in de Republikeinse en evangelische politiek. Door Trump zijn goedkeuring te geven, maakte de jongere Farwell het oké voor evangelicals om op hem te stemmen. Anders had Trump het presidentschap misschien niet gewonnen.

Evangelicals die op Trump hebben gestemd en hem blijven steunen, worden ook als cucks onthuld. Omdat ze bereid waren en blijven om toe te kijken en geen bezwaar te maken tegen de dubieuze aanspraken op moraliteit van mensen zoals Trump en Falwell. Ze stemden voor de tweemaal gescheiden Trump na de release van een band uit 2016 waarop hij opschepte over het grijpen van vrouwen tussen de benen. Ze zijn bereid Herschel Walker te vergeven, ondanks de beweringen van twee vrouwen dat hij voor elk van hen heeft betaald om een ​​abortus te ondergaan (wat Walker ontkent). Ze hebben zich over het algemeen bereid getoond om de seksuele zonden waar ze tegen waren te negeren of opzij te schuiven, en zeer weinigen hebben de Falwells publiekelijk veroordeeld voor hun ongepaste relatie.

Een zeldzaam voorbeeld is Charisma News, dat in een opiniestuk van oktober de “hypocrisie” en “falen van leiderschap” onder prominente christenen aan de kaak stelt. De opinie noemt “God verhoede” ook een “blauw oog” voor het christendom, beschuldigt Hulu ervan te proberen “te profiteren van de zonden en de ondergang van christelijke leiders”, en zegt dat de lezers “de Falwell’s in gebed moeten verheffen, dat ze zich bekeren en zich afkeren van hun oude gewoonten, dat hun gezin gedurende deze tijd wordt beschermd en dat het kerkleiderschap van vandaag wordt beschermd en versterkt tegen de vijand die hen probeert te vernietigen.”

Om zo liefdadig te zijn als ik kan, heeft het christendom tegenwoordig veel meer dan een blauw oog. “God Forbid” is niet alleen het verhaal van dit specifieke schandaal; het is eerder het verhaal van het Amerikaanse evangelicalisme in de 21e eeuw.

Charisma News

Trump on Hot Mic: ‘When You’re a Star … You Can Do Anything’ to Women

INSIDE JERRY FALWELL JR.’S UNLIKELY RISE AND PRECIPITOUS FALL AT LIBERTY UNIVERSITY

Business partner of Falwells says affair with evangelical power couple spanned seven years

Jerry Falwell Jr. resigns as Liberty University president after accusations that he participated in a partner’s affair with his wife

Jerry Falwell Jr. Endorses Donald Trump

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren