Wat is hoog individueel narcisme met een laag zelfbeeld?

In drie onderzoeken hebben ze de rol van zelfevaluatie onderzocht bij het voorspellen van samenzweringsovertuigingen.

Eerder onderzoek koppelde de goedkeuring van complottheorieën aan een laag zelfbeeld.

Ze stelden voor dat complottheorieën eerder aantrekkelijk zouden moeten zijn voor mensen met overdreven gevoelens van eigenliefde, zoals narcisten, vanwege hun paranoïde neigingen.

Geschatte leestijd: 2 minuten

In onderzoek 1 werden algemene overtuigingen van samenzweerders voorspeld door een hoog individueel narcisme maar een laag zelfbeeld.

Onderzoek 2 toonde aan dat deze effecten differentieel werden gemedieerd door paranoïde gedachten en onafhankelijk waren van de effecten van collectief narcisme.

Individueel narcisme voorspelde algemene conspiracistische overtuigingen.

Dit ongeacht de samenzweringstheorieën die leden binnen of buiten de groep impliceren, terwijl collectief narcisme het geloof voorspelde in out-group, maar niet in-group samenzweringen.

Onderzoek 3 toonde de effecten van individueel narcisme en zelfrespect op de goedkeuring van verschillende specifieke samenzweringstheorieën en toonde aan dat het negatieve effect van zelfrespect grotendeels werd verklaard door de algemene negativiteit tegenover mensen geassocieerd met een laag zelfbeeld.

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie behaalde aan de Hogeschool Gent een Bachelor diploma in Orthopedagogie. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden en dit als armoede consulente. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama. Ze werkt 34 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!