In drie onderzoeken hebben ze de rol van zelfevaluatie onderzocht bij het voorspellen van samenzweringsovertuigingen.

Eerder onderzoek koppelde de goedkeuring van complottheorieën aan een laag zelfbeeld.

Ze stelden voor dat complottheorieën eerder aantrekkelijk zouden moeten zijn voor mensen met overdreven gevoelens van eigenliefde, zoals narcisten, vanwege hun paranoïde neigingen.

Geschatte leestijd: 1 minuut

In onderzoek 1 werden algemene overtuigingen van samenzweerders voorspeld door een hoog individueel narcisme maar een laag zelfbeeld.

Onderzoek 2 toonde aan dat deze effecten differentieel werden gemedieerd door paranoïde gedachten en onafhankelijk waren van de effecten van collectief narcisme.

Individueel narcisme voorspelde algemene conspiracistische overtuigingen.

Dit ongeacht de samenzweringstheorieën die leden binnen of buiten de groep impliceren, terwijl collectief narcisme het geloof voorspelde in out-group, maar niet in-group samenzweringen.

Onderzoek 3 repliceerde de effecten van individueel narcisme en zelfrespect op de goedkeuring van verschillende specifieke samenzweringstheorieën en toonde aan dat het negatieve effect van zelfrespect grotendeels werd verklaard door de algemene negativiteit jegens mensen geassocieerd met een laag zelfbeeld.

#traumabinding #relatiememes #relatiequotes #zelfliefde #zelfrespect #zelfbewustzijn #bekrachtiging #groeiquotes #welzijn #emotionelegroei #emotioneleintelligentie #emotioneelonbeschikbaar #zelfgenezers #emotionelegezondheid #orthopedagogischegedachten #therapeutischegedachten #narcismeblog #zelfzorg #zelfcoaching #zelfherstel

You may also like...

Geef een reactie, vraag of antwoord. Dank je wel!