Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Hoe wanhoop voorkomen en tegengaan?

Al meer dan een jaar krijgen we regelmatig verschrikkelijk nieuws te horen, maar wanneer dit gebeurt vliegen we weer de wanhoop en machteloosheid in.

Het is zonnig in de ochtend. Tegen de middag is het al een zekere 22 graden. Blauwe lucht. Bloeiende parken. Heel mooie, elegante mensen op straat.

Maar van een zonnige dag een vreselijke dag maken, is het belangrijkste doel van het Kremlin: een waterkrachtcentrale opblazen, tientallen video’s met genadeloos overal rondstromend water, huizen, wegen, boerderijen, dieren, levens eronder verbergen, de zoveelste burgerdode, een dood kind, een hospitaal, een moederhuis kapot geschoten.

Ook als tiener was ik behoorlijk wanhopig, door mijn thuissituatie. Een sterk afwezige vader en een erg manipulatieve en depressieve moeder. Ik las veel en zo kwam ik bij Sartre terecht, wat niet de literatuur was die me opbeurde. Er was als gevolg weinig hoop dat het morgen beter zou zijn. Voor mij was het erg urgent dat ik wel veel zou doen om de samenleving te veranderen, en dat leidde tot extreme opvattingen en gedragingen. Dit verhinderde dat ik ook depressief werd. Toch was het gebrek aan een gezonde coopingsmechanisme een kwetsbaarheid.

Als je overtuigingen hebt die leiden tot apathie is dat een focus die die kwetsbaarheid aanmoedigt.

De Beck Hopelessness Scale (BHS) ontworpen door Aaron T.Beck voor de evaluatie van het wanhoopsgevoel suggereert een toename van gevoelens van wanhoop bij kinderen en jongeren.

Doelbewuste verwarring zaaien

Door de invasie van Rusland in Oekraïne lijkt erop dat een van deze realiteiten nep is. Het is allemaal begonnen met leugens, en het stopt niet.

Is het mogelijk dat dit allemaal tegelijk gebeurt? Ik heb verschillende Oekraïnse vrienden gesproken die helemaal in de war zijn: zo’n mooie ochtend, zo’n vreselijke ochtend. Zo’n mooie natuur, zo’n verschrikkelijke natuur.

Als jij ook in de war bent, in wanhoop, weet dan dat je niet alleen bent.

Iedereen heeft dezelfde tegenstrijdigheid: er is ergens in de buurt van Kherson een ramp en ik moet naar mijn werk/een baby uitlaten in een kinderwagen/mensen behandelen/eten koken/een project schrijven, enz. Daarom enkele nuttige psychologische tips om je te helpen je beste zelf te zijn.

Krijg jezelf terug

We moeten helaas accepteren dat al deze realiteiten echt zijn. Dit is onze wereld: op dit moment sterft er iemand, wordt iemand geboren, er wordt iemand wakker van een kater en er redt iemand een dier dat op het punt staat te verdrinken.

We moeten toegeven dat alleen wijzelf macht hebben over onze werkelijkheid. We voelen ons angstig – we lezen het nieuws soms niet. Maar we kunnen ook op zoek gaan naar nieuwe realiteiten, nieuwe horizonten en onze verwondering ontwikkelen. Dit kan leiden tot nieuwe korte en middellange doelen.

Wat kun je doen om de situatie te beïnvloeden?

We vragen ons af: “Wat kan ik nu doen om de situatie te beïnvloeden?”. Als het antwoord “niets” is, is het de moeite waard om te accepteren. En stel jezelf de volgende vraag: “Wat kan ik op dit moment het beste voor mezelf doen?”

Antwoordmogelijkheden: nog een donatie doen, je moeder bellen, een boom knuffelen, koffie drinken, iemand een plezier doen, Foto’s openen op je gsm en door de map met hartjes bladeren. Kies je ontspanningsoptie. Krijg jezelf terug door ervaringen op te doen buiten de digitale wereld.

De effectiefste fysiologische bronnen om wanhoop te voorkomen zijn ongewijzigd.

Maak je ademhaling langzaam en diep, helemaal naar de buik, adem in en adem dan langzaam uit, door een buisje met de lippen te vormen. En zo kun je vijf minuten lang met gesloten ogen deze ademhaling doen. Zorg er voor dat je langer uitademt dan inademt.

wanhoop voorkomen
@zelfzorgHelp

De tweede bron om wanhoop te voorkomen is water.

Drink gewoon een paar glazen leeg en neem de tijd daarvoor.

In een situatie van verwarring is het belangrijkste dat je controle hebt over jezelf en je leven. Het beste is om te besluiten iets te doen en het dan ook te doen.

Doe gewoon iets wat je graag wilt doen, ook dat helpt om wanhoop te voorkomen. Doe wat je graag doet tot het einde van deze dag, die zo vreselijk begon, als het kan.

Ik wil mijn zomerdag claimen. Neem de controle terug, geef het niet aan dat Kremlin. Ik wil nuttig zijn waar ik kan.

Steun elkaar in de commentaren!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

Oekraïnse referenties en bronnen en schrijvers op sociale media in het Engels

Mariam Naiem: Instagram en Twitter

Tetyana Denford: Instagram en Twitter

Marichka Buchelnikova: Instagram en Twitter

Maria Kuchapska: Instagram

Julia Kyrylova-Fedorchenko: Instagram

Oleksandr Shyn: Twitter

Valeria Voshchevska: Instagram en Twitter

Julia Tymoshenko: Instagram en Twitter

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.588 andere abonnees