verlatingsangst verwerken

Hoe te stoppen met te vallen voor narcisten? Deel 1

Je moet je op één of andere manier emotioneel van hen losmaken, als je nog wil/moet leven met een narcist.

Wellicht voel je nog steeds voor deze persoon, hoewel je weet dat ze dat nog nooit gedaan hebben voor jou, en hoogstwaarschijnlijk snel verder gegaan, zo niet onmiddellijk. Er is dan ook geen leven met een narcist mogelijk.

Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Doorbreken van je emoties is niet gemakkelijk. Stoppen met te vallen voor narcisten doe je door op het punt te komen dat je geest sterker is dan je hart. Intussen moet je dan op het punt komen dat je logica en de feiten jouw emoties overwinnen.

Je wilt het punt bereiken waarop je hetzelfde voelt als je narcist voor je voelt: niets. Eindelijk, je andere grote vijand in dit hele proces is de hoop op verandering.

Ik heb mezelf vernietigd door de therapeutische literatuur en forums te lezen, op zoek naar de hoop dat ze ten goede kunnen veranderen. Doe dat niet. De resultaten zijn verschrikkelijk teleurstellend.

De wet van de sterkste tijdens een leven met een narcist.

Het is belangrijk om te realiseren dat we allemaal zaken hebben waarin we geloven. Maar al te graag zouden we horen dat de wet van de sterkste niet overal geldt.

We zouden willen dat mensen geen roofdieren waren voor anderen. Evenwel er zijn van die roofdieren. Het moet steeds worden herinnerd dat er gepest wordt. Dat er bepaalde bevolkingsgroepen tot zondebok worden gemaakt.

Maar leven met een narcist is niet anders dan jij die als prooi leeggezogen wordt.

Maar het gebeurt. Het gebeurt in organisaties, in landen, in families, in bedrijven en in gezinnen.

Bovendien kan achter de muren van een huis zich partnergeweld afspelen, kindermisbruik, kan een narcist zijn vuile streken uithalen.

Zelfs al zijn we in onze omgeving de zondebok van de familie, dan kunnen we toch nog zo’n sterke persoonlijkheid hebben dat we willen onze dromen verwezenlijken.

Terwijl je belaagd wordt door een narcist, zoek je naar oplossingen voor problemen.

Wil je meer financiële onafhankelijkheid en zekerheid?  Omwille daarvan zoek je enkele vaardigheden bij te leren.

Wil je wat gewicht verliezen die er door de stress was bijgekomen de laatste maanden van een leven met een narcist? Maar dan besef je dat je met een narcist in je omgeving leeft, waar je eerst emotioneel gaat dienen mee te breken.

Dat is onvermijdelijk. Want die narcist wil je vernietigen.

Als je ooit gevallen was voor een narcist, dan was dat omdat hij/zij de belichaming was van je ‘ondermaatse’ dromen. In feite had hij/zij goed acteertalent om precies je dromen te spiegelen zodat hij/zij in je leven kon innestelen en verstrengelen.

Het is begrijpelijk want de narcist zijn charmes zijn voor iedereen overduidelijk.

Daarentegen houdt de narcist van acteren, van zijn charmes te cultiveren en zijn zelfzekerheid. Verder doet hij minstens alsof hij de complete controle over de situatie heeft.

Een Duitse studie toonde aan dat narcisten willekeurige vrouwen konden benaderen en persoonlijke informatie konden krijgen. Er werd vrouwen naar haar naam, haar mobiele telefoon, een belofte gemaakt om samen een kop koffie of een drankje te nuttigen.

Hoe hoger de narcisten scoorden in narcistische kenmerken, hoe succesvoller ze waren om te flirten met totale vreemden.

Narcisten flirten met totale vreemden.

Als je dit in je achterhoofd houdt kan het zelfs al heb je een zorgeloze jeugd gehad dat je een mogelijk prooi bent voor een narcist – als liefde – vriendschap of collega.

Je kunt een leven met een narcist hebben waar het je pas als het zijn nut bewezen heeft voor de narcist duidelijk gemaakt wordt wat je waarde is. Een dekmantel of een ondersteuning.

Dat gezegd zijnde, zelfs met zijn super getalenteerde oorspronkelijke charme, zullen vrouwen met een sterk zelfrespect, zelfwaardering minder kans lopen dat ze het slachtoffer worden van misbruik door een narcist.

En dat heeft niets met sociale klasse of intelligentie te maken alles met het zijn van iemand die gelukkig is.

Vrouwen met zelfrespect en zelfwaardering zien het verschil tussen kracht en protserigheid. Zien of iemand stabiliteit en controle heeft.

Ze vertrouwen op hun eigen oordeel, op hun intuïtie. Ze zijn comfortabel met nauwe banden. Daarbij zijn ze  comfortabel in groep of om te spreken voor een publiek en weten hoe een gezonde relatie eruit ziet.

zelfvergeving, leven met een narcist
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Het is iets totaal anders wanneer iemand geconfronteerd wordt met een narcist en de emotionele behoeften uit de kindertijd niet werden vervuld.

Het is dan best mogelijk dat iemand met een moeilijke jeugd niet de innerlijke basis heeft om het verschil te zien tussen een stevige kerel met goede bedoelingen en een man die alleen erop uit is om zo snel mogelijk zijn eigen behoeften te bevredigen.

Het kan best zijn dat we die droom hebben om zelf een goede moeder te zijn, ons die warme thuis te scheppen en om niet meer die innerlijke leegte te voelen. Of dat we iets willen doen aan onze scheidingsangst.

Maar zoals ons leven zich heeft afgespeeld is ons dat tot nu toe niet gelukt.

Het maakt soms niet uit hoe succesvol we zijn in ons beroep.  De narcist kan onze persoonlijke thuis tot een oorlogsfront maken, of een rampgebied.

Als je maand, na maand, jaar na jaar geconfronteerd wordt met bedrog, ontrouw en verslavingen door je partner, dan kan dat behoorlijk aan je vreten.

Dan zie je soms niet meer dat er dingen kunnen veranderen.

Meestal gaat de narcist willen op de hoogte zijn van je kwetsbaarheden, om ze dan uit te spelen.

Hij of zij kan je zeggen dat je nog slechter bent dan je moeder of vader. De narcist zal je zeggen dat je waardeloos bent omdat je geen geld hebt, psychische problemen hebt gehad, in een instelling bent terecht gekomen.

Op die manier is het heel gemakkelijk om ontmoedigd te worden en het op te geven.

Hoeveel keer ga je nog teruggaan, omdat je toch geen uitweg ziet?

Hoe erg moet het nog worden voor je aan je eigen doelen en toekomst werkt?

Je denkt dat het nooit zal gebeuren omdat je zo werd ingehamerd, gebrainwasht, geprogrammeerd.

Jou werd door de “narcist mensenkenner” vertelt dat je nooit meer zo’n vrouw of man zou vinden. Wat hij niet weet dat is dat alle narcisten zoiets vertellen.

Maar als je niet op de hoogte bent van wat narcisten doen, dan is het best mogelijk dat je zo’n boodschap over jou die op niets steunt  accepteerde of internaliseerde.  Immers sinds wanneer kan de narcist in de toekomst kijken? Dan gaat die boodschap werken als een hypnotische suggestie.

Kun je accepteren dat leven met een narcist nooit beter kan worden dan het nu is?

Iedereen die leeft of geleefd heeft met misbruik door een narcist gaat ook door ontgoochelingen zoals andere mensen.

Mensen krijgen een terugval in gezondheid, in financiën, in carrière. Normale mensen gaan dan elkaar steunen.

Je kunt er zeker van zijn dat als je een ziekte ontwikkelt dat de narcist op de vlucht zal slaan. Denk maar niet aan steun om die te overwinnen.

Het eerste dat een narcist zal vragen: het is toch niet besmettelijk?

Het tweede is dat hij zal boos zijn en zeggen dat het jouw eigen fout is dat je die ziekte hebt.

Voor iedereen is pijn een deel van het leven. Aan niemand werd een rozentuin beloofd.  Behalve dat de narcist dat jou heeft beloofd.

Toch pijn veroorzaken heeft een narcist een machtsgevoel. Als de narcist jezelf geen pijn kan doen, en je hebt al pijn, dan verliest hij alle aandacht en de beste manier voor hem om in de aandacht te komen, is je aan je lot overlaten.

Het is dus heel gemakkelijk om ontmoedigd te worden, bitterheid te voelen als je leeft met een narcist. Dan stel je de vraag waarom gebeurt dit met mij?

Er is daar geen antwoord op. Behalve dat omdat er geen antwoord op is, het ook niet jouw schuld is.  Als je er naar kijkt wat je allemaal hebt meegemaakt lijkt er geen enkele duidelijkheid en kun je er ook geen zingeving aangeven.

De sleutel is: welke antwoord we zullen geven in zo’n wanhopige situatie.

Hoe vermijd je dat je niet opnieuw in de val loopt?

Hoe ga je je mentaal bevrijden van de narcist?

Zou het kunnen dat je angst in je relaties hebt ontwikkeld doordat je niet in een warm gezin bent opgegroeid en nooit een binding hebt ondervonden?


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.581 andere abonnees