Categorieën
Begrippen Narcisme persoonlijke ontwikkeling veerkracht video

Uw persoonlijkheid en de stress van corona virus! video

Voor sommige mensen is vechten in de gangpaden om wc-papier logisch. Hun persoonlijkheid en stress doet hen rare acties ondernemen. Gedreven door het sociale bewijs van lege schappen en uit angst om te verliezen, vechten ze.

Voor anderen zou dergelijk gedrag ondenkbaar zijn. Sommigen gaan duidelijk anders om met anderen als het gaat om de coronavirus pandemie. De vraag is waarom?

Ons gedrag is niet zo rationeel. En het wordt beïnvloed door vele factoren, waaronder verandering van context, gewoonte en de  persoonlijkheid.

Persoonlijkheid wordt beschouwd als redelijk stabiel in tijd en context en moeilijk te veranderen.

Dus waarom zou je het begrijpen? Door de signalen te onthullen die jouw persoonlijkheid verzendt, krijg je een keuze over hoe je om kunt gaan met de schaarste, de dreiging van ziekte of het sociale isolement dat de COVID-19-pandemie heeft gebracht.

En als je geluk hebt, kun je die persoonlijkheidskenmerken misschien op tijd opvangen en betere gedragskeuzes maken.

De 5 grote eigenschappen.

Om de persoonlijkheid te begrijpen, gebruiken we de Big Five Aspect Scale.

De vijf grote kenmerken zijn algemeen bekend onder de afkorting OCEAN.

Het staat voor: openstaan ​​voor ervaring, nauwgezetheid, extraversie, gemoedelijkheid en neuroticisme.

Elk van die eigenschappen is een continuüm. Op de schaal van de extraversie-eigenschap is extraversie bijvoorbeeld aan het ene uiteinde en introversie aan het andere.

En elke eigenschap bestaat uit twee aspecten:

  • openheid bestaat uit openheid voor ervaring en intelligentie of voorkeur voor abstract denken
  • nauwgezetheid bestaat uit de aspecten ijver of werklust en ordelijkheid
  • extraversie bestaat uit enthousiasme en assertiviteit
  • aangenaamheid bestaat uit mededogen en beleefdheid
  • neuroticisme of gevoeligheid voor negatieve emoties bestaat uit de aspecten zoals terugtrekking en vluchtigheid, de laatste een soort defensieve agressie.

Wat betekent dit voor hoe we reageren volgens onze persoonlijkheid en stress?

Dus, wat voor gedragskenmerken zijn die aspecten van je persoonlijkheid die je waarschijnlijk zullen sturen over het omgaan met het coronavirus?

Hoewel het nog vroeg is, lijkt de gedragsimpact van deze pandemie zich rond drie thema’s te verzamelen: angst, sociale afstand en micro-openbare stoornis. In een tijd als deze zal angst waarschijnlijk groot worden, vooral als je veel neuroticisme hebt.

Hoewel het terugtrekkingsaspect van neuroticisme eerder psychologische dan fysieke terugtrekking beschrijft, zullen de nieuwe gedragsnormen voor het uitzenden van sociale afstanden heel natuurlijk aanvoelen als terugtrekking een belangrijk aspect van uw persoonlijkheid is.

Maar als volatiliteit een groot deel van jouw samenstelling uitmaakt, kunnen lege schappen een sterk verlangen naar je opwekken om jouw recht op jouw deel te verdedigen.

Negatieve of defensieve agressie-signalen zoals deze kunnen, als ze sterk genoeg zijn, het meer overwogen deel van je denken overweldigen.

Als je niet aangevinkt bent of, erger nog, uitgelokt wordt door de drukte, kun je merken dat je ruzie maakt over toiletpapier, ondanks dat je de meeste andere keren zachtaardig bent.

Een andere grote verandering waar we voor staan, is sociale afstand.

Doordat er weinig extraversie is, kan gedwongen sociale afstand een absolute zegen zijn – je schuldige kleine geheim. Eindelijk heb je een sociaal gesanctioneerd excuus om die luidruchtige extraverte mensen op afstand te houden en met rust gelaten te worden in je rijke innerlijke wereld.

Als je ook gewetensvol bent en een hoge prioriteit aan orde heeft, krijg je de kans om alles zo thuis te hebben. Je kunt jouw kledingkast op kleur afstemmen en alle hangers op dezelfde manier laten wijzen.

Of beter nog, je kunt de blikken in jouw voorraadkast in alfabetische volgorde plaatsen, met de kleinste pakketten naar voren, uiteraard naar buiten gericht.

Als je veel extraversie van eigenschappen hebt, is iets schaars waarschijnlijk erg aantrekkelijk. Op zoek naar opwinding en kansen, word je waarschijnlijk aangetrokken door wat je niet kunt hebben, die ongrijpbare toiletrollen.

En dan zijn er de uitbraken van micro-openbare wanorde, scheuren in de façade van acceptabel gedrag die een glimp laten zien van iets lelijks beneden.

Als je zeer gewetensvol bent, is het waarschijnlijk niet zozeer dat je het leuk vindt om hard te werken of georganiseerd te zijn, maar dat je het echt niet kunt uitstaan ​​als je niets doet of in de war bent.

Geconfronteerd met tekorten, wil je waarschijnlijk op het ergste voorbereid zijn. De drang om te hamsteren en de verleiding om er hard aan te werken, kunnen moeilijk te weerstaan ​​zijn.

Onaangename mensen willen concurreren en domineren. 

Dus, als je weinig aangenaam bent, zullen de aanwijzingen die je krijgt niet zozeer gaan over het krijgen van toiletpapier, maar ervoor zorgen dat je meer van het toiletpapier krijgt dan de volgende. 

Als je ook weinig openheid hebt, heb je meer kans op walging. 

Dat is misschien de reden waarom we mensen zien vechten om wc-rollen van alle dingen.

Mensen van wie de persoonlijkheid laag scoort op vriendelijkheid en hoog op vluchtigheid, kunnen in de gangpaden vechten.

Zelfbewustzijn helpt.

De echt moeilijke uitdaging is om de golf van gedragsaanwijzingen te herkennen terwijl deze op je afkomt en een stap terug doen voordat je in een zee van onnadenkende actie wordt gewassen.

Hoewel persoonlijkheidsverandering echt moeilijk is, kun je je tenminste bewust zijn van de gedragskenmerken die je persoonlijkheid en stress je stuurt en proberen betere keuzes te maken.


Benieuwd naar jouw persoonlijkheidskenmerken? Je kunt een online Big 5-test doen

Laat ons weten hoe je score was in de commentaren hieronder.

Jekyll en Hyde karakter van de narcist.

Toepassen wat je leert om je te bevrijden van de narcistische persoonlijkheid.

De bevriezingstrauma response en kruiperigheid! video

Hoe een einde maken aan een relatie met een narcist(e)? Dl 1

Hoe een einde maken aan een relatie met een narcist(e)? Deel 2

Is jouw man een narcist? Deel 3

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren