Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Pathologie van Trump: de narcistische symbiose verergert.

In 2017 verklaarden dr. Judith Herman in “The Dangerous Case of Donald Trump“: 37 Psychiaters and Mental Health Experts Assess a President: “Macht corrumpeert niet alleen, maar vergroot ook bestaande psychopathologieën, zelfs als het nieuwe creëert.”

Zij waarschuwden voor een autoritaire persoonlijkheidscultus rond Trump en een groeiende minachting voor de rechtsstaat, die zich in de hele cultuur zou verspreiden, tenzij dat gestopt werd. Het presidentschap van Donald Trump was gevaarlijk, niet vanwege zijn individuele problemen, maar vanwege zijn vermogen als president om de tekortkomingen van de samenleving te versterken en te verergeren, vooral als hij niet verantwoordelijk werd gehouden.

Tot het einde van zijn presidentschap werd hij niet ingeperkt of verantwoordelijk gehouden. De American Psychiatric Association bracht een perverse versie van “de Goldwater-regel” naar voren om alarmen van deskundigen het zwijgen op te leggen, zoals het ministerie van Justitie een controversieel intern memo van Office of the Legal Counsel nieuw leven heeft ingeblazen om een ​​president boven de wet te plaatsen.

Als gevolg hiervan heeft Donald Trump misschien het ambt van president verlaten, maar het “Trumpisme” gaat niet alleen door, maar bloeit ook. Zoals de House-managers in de afzettingsprocedure ons eraan hebben herinnerd met hun effectieve gebruik van video’s van de Capitoolopstand, manifesteert de Trump-infectie zich, eenmaal verspreid, in dodelijk, gewelddadig gedrag.

trump
klik op de foto voor meer info

Donald Trump mag dan het ambt van president hebben verlaten, maar het ‘Trumpisme’ gaat niet alleen door, maar bloeit ook op.

We hebben al overal in mindere posities copycats zien opduiken. Marjorie Taylor Greene, een nieuw gekozen Republikeinse vertegenwoordiger uit Georgië, heeft velen geschokt door haar brutale promotie van gevaarlijke QAnon-samenzweringstheorieën en haar goedkeuring van geweld, inclusief executie, tegen democraten.

Zelfs toen ze van haar commissietaken werd ontdaan, reageerde ze uitdagend: “Ik werd wakker … lachend terwijl ik dacht aan wat een stel idioten de Democraten zijn omdat ze iemand zoals ik vrije tijd hebben gegeven.”

Rep. Lauren Boebert (R-Colo.) Is een vergelijkbare persoonlijkheid, die pronkte met het dragen van een pistool in strijd met de District of anti-gun wetten in Columbia, pleitte voor het recht om vuurwapens op de vloer van het Huis mee te brengen, en op 6 januari getweet over de verblijfplaats van de House Speaker Nancy Pelosi (D-Calif.), terwijl de opstandelingen actief naar haar op zoek waren in het Capitool.

Gebrek aan aansprakelijkheid

Voor deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheid die al jaren waarschuwen voor deze gevaren, is dit gedrag alleen te verwachten: criminele geesten zien gebrek aan verantwoording als een groen licht.

Kleinere voorbeelden van aangemoedigd gedrag zijn onder andere Capitol rel verdachte Jenny Cudd vragen om het land op vakantie te vertrekken, terwijl Kenosha, Wis., Schutter Kyle Rittenhouse is niet alleen op band, maar het veranderen van zijn adres zonder toestemming en waardoor het moeilijk werd voor de autoriteiten om hem te vinden.

Een gevaarlijke president zoals Trump heeft laten zien dat hij een krachtige boodschap in zich opneemt wanneer een OLC-memo alle criminaliteit beschermt, ook die welke de nationale veiligheid bedreigen, of dat “de Goldwater-regel” alle kritiek het zwijgen oplegt , zelfs als dat de volksgezondheid in gevaar brengt. Trump begon te geloven dat hij zelfs de democratie kon vernietigen om aan de macht te blijven.

Door elke vorm van interventie uit te schakelen, werd niet alleen voorkomen dat een probleem werd opgelost, maar werd het ook ingeschakeld. Door een crimineel ingestelde en verstandelijk gehandicapte persoon vier jaar lang president te laten zijn, heeft dit een krachtige boodschap gestuurd naar soortgelijke persoonlijkheden als Greene of Boebert: dat gekozen ambt kan dienen als dekmantel voor wetteloosheid of onvermogen.

Wij als samenleving hebben waanideeën van grootsheid, straffeloosheid en almacht gemobiliseerd als een legitieme manier om ondraaglijke innerlijke gevoelens van ontoereikendheid, minderwaardigheid en machteloosheid af te weren.

weg naar je bestemming
De juiste groeitaken voor stimulering van zelfgenezendvermogen!

Besmettelijk narcisme

Zolang er sociale media zijn, woedt er een debat over de vraag of onze cultuur narcistischer is geworden. Verschillende experts waarschuwen mensen nu voor de kwestie van ‘narcisme bij volmacht ‘. Ook bekend als “besmettelijk” narcisme. Dus net dat gene wat Trump doet.

Volgens psycholoog dr. Jessica January Behr doet dit fenomeen zich voor “wanneer mensen handelen namens een narcist, om bij te dragen aan hun doelen en winsten, ondanks dat ze zelf niet noodzakelijk narcisten zijn.”

Psycholoog Dr.Ramani Durvasula voegt eraan toe dat de persoon die de narcistische trekjes overneemt ofwel simpelweg de ‘grootsheid, het recht en de minachting van iemand anders die meer macht heeft’ kan weerspiegelen of zichzelf meer ‘gerechtigd’ kan voelen naarmate hun ‘narcistische inspiratie’ meer macht krijgt.

Behalve dat de wereld niet meer narcisten nodig heeft, is het grootste probleem hoe giftig deze relatie tussen deze twee mensen kan worden.

Dr. Behr zegt dat omdat het slachtoffer het gedrag van de narcist begint na te bootsen, ze elke morele basis verliezen om ze uit te roepen, omdat ze ‘hun eigen demonen niet onder ogen zouden moeten zien’.

En hoe meer dit gebeurt, hoe meer de gevolmachtigden het gevoel hebben dat ze de acties van hun leidende narcist moeten verdedigen om hun eigen acties te rechtvaardigen. Wat dan gebeurt is dat ze gewillig een sluier voor hun ogen doen om een ​​aantal grote rode vlaggen te blokkeren.

Epidemie van geweld

Voor specialisten in volksgezondheidsbenaderingen van geweldpreventie, is het niet moeilijk in te zien dat dit de voorwaarden zijn voor epidemieën van geweld, inclusief het toenemende geweld tegen vrouwen. Geweld is geen kwestie van individuele psychische aandoeningen, maar van maatschappelijke wanorde, en de omstandigheden die geweld aanmoedigen zijn algemeen bekend.

Hoewel geweld het eindproduct is van een lang proces, heeft een gebrek aan politieke wil – of zelfs het gebruik van geweld als politiek instrument om macht te vergaren – preventie in de weg gestaan. In plaats daarvan heeft de USA het gekoesterd en verspreid.

Het is nu opmerkelijk dat de daad van opstand, opruiing en zelfs verraad van een voormalige president, volgens sommige grondwettelijke wetenschappers, waarschijnlijk zonder gevolgen zal blijven vanwege de fysieke bedreigingen die zijn volgelingen vormen voor senatoren die er misschien voor stemmen.

Het was beschreven dat Trump in de loop van de tijd gevaarlijker zou worden en dat zijn gevaren zonder tussenkomst uiteindelijk uit de hand zouden lopen. Ons onvermogen om hem en zijn volgelingen in bedwang te houden, heeft een ” stille pandemie ” veroorzaakt die bijdraagt ​​aan andere maatschappelijke psychische problemen, waaronder een verergering van de virale pandemie zelf, evenals drugsverslaving, depressie, zelfmoorden en moorden.

In een recent boek, “Profile of a Nation: Trump’s Mind, America’s Soul “, wordt een schets gemaakt van twee belangrijke dynamieken die het gevolg zijn van de verspreiding van Donald Trump’s pathologieën.

Gewonde leider

“Narcistische symbiose” is er een, verwijzend naar de magnetische collusie die plaatsvindt wanneer een narcistisch gewonde leider en volgers elkaar ontmoeten. De leider, hongerig naar bewondering die een innerlijk gevoel van ontoereikendheid en waardeloosheid kan compenseren, projecteert grootse almacht, terwijl de volgelingen, die behoeftig zijn door maatschappelijke stress of ontwikkelingsletsel, hunkeren naar een ouderfiguur die ze kunnen evenaren.

Door dergelijke banden is de kans op ” gedeelde psychose “, ook wel ” folie à miljoenen ” (“waanzin onder miljoenen”) genoemd, waarschijnlijker. Gedeelde psychose verwijst naar de besmettelijkheid van ernstige symptomen die verder gaan dan rationele strategie of gewone groepspsychologie.

Wanneer een zeer symptomatisch persoon een invloedrijke positie krijgt met langdurige blootstelling aan het publiek, worden voorwaarden gesteld aan de verspreiding van de symptomen van de persoon. Wanen, paranoia of neiging tot geweld worden bijzonder krachtig overgedragen op voorheen gezonde personen.

De behandeling is het verwijderen van blootstelling, zoals we hebben gezien met de dramatische daling van de goedkeuringsclassificaties na het verbod van Donald Trump op verschillende sociale mediaplatforms.

Ongeordend denken

Dit is echter niet het einde, en “de ecologie” moet veranderen. De cultuur moet stoppen met het normaliseren, legitimeren en verheerlijken van wanordelijk denken, want als het eenmaal in de hoofdstroom wordt toegelaten, zal het niet gemakkelijk verdwijnen of de macht opgeven, en is het niet vatbaar voor feiten of logische overtuiging.

We moeten veroordelen, grenzen stellen aan gewelddadig gedrag en de samenleving terugbrengen naar gerechtigheid, orde en realiteit. We moeten ook de sociaaleconomische omstandigheden aanpakken die in de eerste plaats tot een slechte collectieve geestelijke gezondheid hebben geleid, door de economische, raciale en genderongelijkheid te verminderen.

Als een individu of een groep eenmaal aan pathologie bezwijkt, is het kenmerkend om nog meer onaangepaste keuzes te maken die verder in ziekte afdalen. Een van die keuzes kan zijn om geweld te gebruiken om narcistische behoeften of uitdagingen tegen iemands gekoesterde waanideeën af te weren. Daarom is preventie, voordat resistenties ontstaan, belangrijk.

Professionals in de geestelijke gezondheidszorg die de pathologische dynamiek begrijpen, moeten actief samenwerken met sociale wetenschappers, beleidsmakers en politici voor dringend noodzakelijke interventies.

Zelfliefde eerst is de nieuwe epidemie en moet stoppen.

Tirannie armoede: de wereld verenigen voor een betere plek

In ‘God Forbid’ zijn Jerry en Becki Falwell de belichaming van evangelische hypocrisie

Donald Trump Wilders De Wever symptoom autoritair kiespubliek

Gratis bronnen

Communicatie technieken van Trump

Spin dictators and the style of modern democracy

Autoritarisme? Een universele politieke narcistische doelgroep?

Leven na misbruik: van iemand houden die je nooit kunt behagen.

Trump

Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.590 andere abonnees