Categorieën
Autoritarisme Bijbels maar geen godsdienst Communicatie gemeenschapsvorming Nederland België Nederlandstalig Recent spiritualiteit video

Ben je op weg naar een niet narcistische religieuze stijl?

Ken je van die kerkmensen die zo sterk uitgesproken meningen hebben over wat juist en wat onjuist is in de naam van God? Ze halen heel hard uit op mensen die niet denken zoals zij. Zou dat het kenmerk bij uitstek zijn van een narcistische religieuze stijl.

Eigenlijk ontmoette ik er zo eentje een tijdje geleden.

Maar ik ontmoette deze dame die waarschijnlijk midden in de veertig was, en ze had een vraag waar ze het over had met mij.

Het betrof haar dochter, die begin twintig was, die een gloednieuwe tatoeage op de achterkant van haar schouder had.

Dan ging ze rond in kleding die die tatoeage zou onthullen, en de dochter was er echt trots op.

Dus zei deze kerkdame iets in de zin van wat moet ik doen als ik in het openbaar ben met al deze mensen die allerlei soorten workshops met mij en studies hebben doorlopen in onze kerkgemeenschap?

En ik heb in al hun behoeften voorzien en nu gaan ze me zien met mijn dochter met die tatoeage?

Wat zal ik doen?

Ik maakte een simpele opmerking daarover.

En zei: ‘Nou, wat dacht je ervan als je je arm om je dochter slaat en tegen je vrienden zegt: Dit is mijn dochter.

Ik zou graag willen dat je haar ontmoet.

Niet zo moeilijk.

Ze keek me gewoon aan, oh, je weet gewoon iets niet.

Weet je dat ik zoiets gewoon niet kan?

En innerlijk zong ik.

Moet je alles strak in je leven hebben?

Ik weet dat dat erg moeilijk is, omdat je alles zo “strak” moet hebben in je leven, en dat maakt geen deel uit van het script.

Neem diezelfde soort mentaliteit en pas die toe op een breed, breed scala aan onderwerpen waarin mensen zich bevinden. En ze kunnen diezelfde soort mentaliteit tegenkomen bij mensen die beweren een zeer sterke religieuze overtuiging te hebben.

Maar het resulteert in een aantal zeer negatieve reacties.

De commissie op bezoek

Als voorbeeld, ik kan je niet eens vertellen hoeveel verhalen ik heb gehoord van mensen die een scheiding hebben doorgemaakt of die het doormaakten, en dan krijgen ze wat ik noem het “commissie”bezoek met de mensen die komen en zeggen, weet je, je zult dit aan de “oudsten” moeten uitleggen.

Je zult ons moeten vertellen waarom het oké is om dit te doen, en we moeten ervoor zorgen dat alles “koosjer” is.

Of het kan zijn dat iemand een seksuele geaardheid heeft die ze ontdekken en zich over uiten in de kerkgemeenschap en zijn ze plots niet meer welkom om te zingen op het podium.

En ik herinner me een jonge man die homo is en hij had het geprobeerd anders te zijn.

Hij is getrouwd.

Hij probeerde het zelf, en hij kwam binnen en zei: ik kan het niet.

Maar als ik dit allemaal aan mijn familie uitleg, worden ze gewoon zo boos op me en zullen ze me verstoten.

En hij meende het toen hij dat zei.

Uitgesloten om allerlei redenen

Het is alsof ik niet terug kan gaan omdat ze zo “streng” zijn in hun religieuze overtuigingen, of mensen die zoiets als een tienerzwangerschap hebben gehad. Of mensen die samenwonen zonder het voordeel van een huwelijk. Of iemand die een abortus heeft ondergaan of zelfs meer dan dat. Of iemand die problemen heeft met verslavingen.

Allerlei mensen zullen veel van deze “levensstijlomstandigheden” hebben, en dat is gewoon het leven.

Het is daarbuiten en ze zouden die conclusie kunnen trekken.

Wel, ik kan nu met iedereen over al deze dingen praten, behalve met sommige kerkmensen.

Vroeger liet ik wel eens een getuige van Jehova binnen om in gesprek te gaan. Meestal luister ik wel naar hun boodschap aan de deur, en na een aantal keren liet ik ze binnen en gaf mijn visie. In al die jaren dat ik dat gedaan heb, ontdekte ik een patroon. Namelijk dat na dat gesprek dat meestal wel een uur duurde ik wellicht op een zwarte lijst belandde, waardoor ik meestal 3 tot 6 maanden niets meer van hen hoorde.

Ik wil niet teveel in religie bashen, want eerlijk gezegd er zijn nogal wat mensen met een religieuze overtuiging die een aantal echt goede dingen doen.

En er zijn veel plaatsen waar in kerken en synagogen en elders, waar ze veel hulp bieden aan mensen die het moeilijk hebben of die verschillende persoonlijke problemen hebben, zoals degene die ik heb genoemd, en ze komen op een zeer vriendelijke en gracieuze manier hen tegemoet. Velen van hen zijn ook niet vol van zichzelf. Sommigen met heel veel wijsheid zijn nederig van aard.

Maar dan is er nog een ander deel van die menigte.

Het is zoiets als, “Oh, nee, dat doen we niet” zeggen ze. Dat is niet de manier waarop we denken. We gaan daar niet aandenken dat toe te laten of dat doen omdat we bang zijn dat als we teveel goedheid tonen en zo, we ontrouw aan God zullen zijn en dus komen ze op een heel sterke manier op tegen mensen met een andere seksuele aard of mensen in armoede.

En sluiten mensen uit. Nu heb ik wat opmerkingen over wat we daar aan de hand hebben, maar voordat we verder gaan, wil ik je er doen opletten dat je kunt zoeken op “narcisme.blog spiritueel”.

Het is belangrijk wanneer je iemand bent die probeert al deze religieuze mensen te kalmeren.

Ik raad je ook aan om onze blog te volgen dat kun je onderaan elk artikel.

Nu terug naar ons onderwerp, zou je kunnen vragen:

Wat is het in het bijzonder met religie dat het narcistische ingrediënten in een persoon naar voren kan brengen?

Laten we nu in gedachten houden dat één van de grootste kenmerken van narcisme het verlangen is om de controle te hebben over mensen en personen met een narcistische religieuze stijl zijn mensen die gelijk moeten hebben.

En ze moeten ervoor zorgen dat de dingen volgens hun manier van denken verloopt, ze zijn helemaal niet verlegen om andere mensen te laten weten dat ze gelijk hebben, wat betekent dat je er volledig aan moet voldoen, als je erover nadenkt.

Als we religie benaderden, benaderden veel mensen religie met een krachtige mentaliteit.

Het is alsof ze hun begrip van God benaderen door te zeggen:

wel, ik heb nu de ultieme waarheid gevonden en we moeten ervoor zorgen dat alles daarmee overeenkomt.

En dus als u het niet met hen eens bent, bent u het niet alleen met hen eens.

Het is als, nee, dit ben ik niet.

Dit is God waar je het niet mee eens bent.

En dus benoemen ze zichzelf als de woordvoerder van God.

En dat geeft hen daarmee het ultieme gevoel van superioriteit.

Nee, dat zouden ze nooit zeggen, want dat lijkt gewoon anti- religieus om zoiets te zeggen.

Maar dat is echt wat we aan de hand hebben.

Het is een persoon die probeert God over jou te spelen, en ze raakten een beetje te verward over wie welke rol daar heeft.

En er zijn primaire ingrediënten waarmee deze mensen kunnen werken.

En als ik mag, wil ik er een paar met je doornemen, want als je een aantal van deze ingrediënten ziet, zul je je realiseren dat het een narcistische neiging tot voorbeeld geeft, wanneer een persoon een zeer sterke religieuze voorkeuren heeft.

De overtuigingen die ze gebruiken zijn veel van wat ik binair denken zwart, wit zou noemen.

Je zit in de club of je bent niet in de club, je hebt gelijk of je hebt ongelijk.

En dus, met dat binaire denken, stelt het hen in staat om gesprekken in een superieur, inferieur soort referentiekader te plaatsen, wat heel klassiek is voor een persoon met een narcistische religieuze stijl.

En raad eens aan welke van die vergelijking je zult deelnemen als je niet aansluit bij hun religieuze overtuigingen, dan is er zeker gewoon, iemand die moet worden geëtiketteerd als verkeerd, en dat kunnen “zij “zeker niet zijn.

Dus jij moet het zijn, en ze hebben een paar favoriete woorden waar ze graag naar verwijzen.

Dat maakt deel uit van dit binaire denken.

Een daarvan is het woord autoriteit.

Nog een ander woord is het woord waarheid.

Weet je, ze spreken met de autoriteit van hun religieuze overtuigingen.

Als je goed gezag hebt, betekent dat eigenlijk dat je goed geïnformeerd bent en vanuit een goede opgeleide positie spreekt.

Maar deze autoriteit waar we het over hebben, zou eigenlijk een beetje genuanceerder kunnen zijn, en we zouden het autoritarisme kunnen noemen alsof ik degene ben die de antwoorden heeft.

U niet. Gelukkig is theologie geen exacte wetenschap.

Dus je moet naar hen luisteren en ze kunnen op een heel ordelijke en geordende manier overkomen naar andere individuen.

En als ik dan de waarheid zeg, is het alsof ik alle waarheid heb en jij volgens de waarheid “moet” leven.

Maar nogmaals, waarheid kan een eufemisme zijn “om het op mijn manier te doen”.

En ga hier alsjeblieft niet weg met de gedachte dat ik tegen alle soorten waarheid ben want dat ben ik niet. Ik geloof wel in het bestaan van waarheid.

Natuurlijk geloof ik dat er een kern van waarheid is die we willen verankeren in principes, waarden en normen die we willen handhaven.

Maar we kunnen dit op een niet-binaire manier doen en zachter.

Doe dit met een gesprek.

Uh, dat zou in gedachten zijn, in tegenstelling tot vertellen en alleen vertellen. Wel, dit leidt tot een tweede soort primaire gedachte.

Dat is een deel van deze narcistische benadering van religie.

En dat zit hem in hun manier van denken.

Ze zeggen dit misschien niet, maar ze werken eigenlijk meer met de geest die zegt: leugenaars hoeven hier niet te zijn.

Je zult als je bij enkele kerken binnenkomt horen op zeer vriendelijke wijze: Kom bij ons en wees jezelf. Of ze zeggen een kerk te zijn voor alle Christenen.

Kom zoals je bent.

Maar wat ze bedoelen is: kom en wees zoals ons, ze willen ervoor zorgen dat je vrij snel conform bent zoals hen, zodat je begrijpt wat de codes zijn, wat de regels zijn en wat de verwachtingen zijn.

En als u niet vrij snel gehoorzaamt, betekent dat dat er iets mis met u is.

Je hebt niet genoeg oprechtheid of je hebt niet genoeg geloof.

Ik herinner me zo goed, een vrouw met wie ik heb gesproken die wat extreem is, en ze was al ongeveer 10 jaar in de prostitutie en had ook veel drugsgebruik en dingen van aard waar het gewoon een heel moeilijk leven mee is.

Ze kwam terug naar haar familie van herkomst en ze brachten haar naar een pastorale coach.

Een van de dingen die ze haar suggereerden, was dat ze terug zou gaan naar haar wortels, in haar kerk, en haar opmerking tegen mij was dat zij daar niet zou worden geaccepteerd, en ik dacht bij mezelf: Ja, jij hebt waarschijnlijk gelijk, want ze had zoveel verhalen meegemaakt.

Het was me heel duidelijk dat ze wat tijd nodig zou hebben om op een goede plek te komen, en het zou gewoon niet van de ene op de andere dag passen.

Maar ze zei: het is alsof ik daar terug ga en ze me misschien een maand of twee of drie geven om mijn trieste verhaal te vertellen.

Maar wat als ik hier een tijdje mee worstel?

En wat als ik begin te wijzen op enkele dingen die ik als inconsistenties beschouwde?

En ze wist dat het helemaal geen goed scenario voor haar zou worden.

Wat leidt tot een andere gedachte die deel uitmaakte van die narcistische religieuze denkwijze.

En dat is dat er een gebrek aan nieuwsgierigheid is naar andere manieren van denken over andere overtuigingen.

Weet je, het komt erop neer dat er meer dan zeven miljard van ons op deze planeet zijn.

En terwijl ik maar met mijn kleine aantal mensen op de planeet omga en ik ontdek dat je niet dezelfde overtuigingen hebt als ik, is het een toppunt van arrogantie om te zeggen: je moet je denken aanpassen.

We hebben allerlei culturele invloeden.

We hebben familie-invloeden.

Ik bedoel mensen aan de andere kant van de wereld.

Ik ben er zeker van ze denken niet hetzelfde als wij hier in Europa en misschien luistert u in een ander deel van de wereld.

Je zegt misschien: Ja, dat is de juiste manier.

We zijn opgevoed met verschillende soorten invloeden en indrukken, en de nieuwsgierige persoon zegt: hoe kan ik van je leren?

Terwijl de sterk narcistische persoon dus eventueel een religieuze narcist zegt: Nou, dat is verkeerd. En het is mijn taak om je uit te leggen waarom dat verkeerd is.

Dat leidt tot een andere neiging die de narcistische religieuze mensen hebben, en dat wil zeggen:

Ze opereren met gemakkelijke kritiek.

Er is een heleboel moeten en moeten dat hen drijft en als je dan niet leeft op de manier wat volgens hen zou moeten is het zo van: Nou, laat me je uitleggen waarom dat niet goed is, en jij moet een slechte houding hebben of je bent gewoon niet bereid om hier mee te doen.

En daardoor is er een onvermogen om rekening te houden met het achtergrondverhaal van iemand anders.

Een niet narcistische religieuze stijl

Dit alles gezegd hebbende, zou ik hier een paar kleine gedachten willen toevoegen die we zouden kunnen toepassen.

Dat zouden indicatoren zijn van waaruit een niet narcistische religieuze stijl zou bestaan, en kijken of dit zou klinken als iets dat een beter alternatief zou zijn.

Het is misschien een schok als ik tegen je zeg: als je een religieuze manier van denken vertegenwoordigt, vraag ik me af of, in plaats van correctheid en conformiteit aan jouw kerk – gemeenschap en naleving tot je primaire focus te maken, wat als je van liefde je primaire focus zou maken?

Liefde als je primaire focus

Weet je, bij bruiloften laten veel mensen de zinnen op hun bruiloften voorlezen.

Liefde is geduldig.

Liefde is vriendelijk.

Het is niet arrogant.

Het is niet onbeleefd.

Het dringt niet aan op zijn eigen weg.

En dan, daarnaast, wat als u besluit dat u de andere kunt omarmen? (in plaats van uitsluiten)

Dat is iets wat de persoon anders is in plaats van naar hem te kijken en te zeggen: Weet u, er is iets defect aan u.

Wat als je keek en zei: ik wil weten wat je achtergrondverhaal is?

Ik wil weten wie je bent en hoe je op deze manier bent gekomen, in plaats van te proberen deze mensen heel snel in je manier van zijn aan te passen.

Het is alsof je me gewoon op de hoogte houdt hoe je er toegekomen bent een aantal van je gedachten en redenen te hebben.

Ik wil je beter kennen.

En dan leidt dat tot nog iets enorms.

En dat is, in plaats van gewoon iemand te zijn die mensen vertelt wat ze moeten doen, wat veel meer een narcistische mentaliteit is.

Wees bereid om vragen te stellen.

Hoe kan ik u helpen?

Of wat wil je dat ik weet van je?
Of wat is er met je dat anders lijkt dat je voor mij zou willen bespreken, en dat je zo’n mentaliteit hebt die zegt dat het niet allemaal om me hoeft te gaan, wat leidt tot nog een enorme aanpassing. En dat betekent, in een niet-narcistische religieuze denkwijze.

Omarm nederigheid?

Je moet het universum niet controleren, en eerlijk gezegd heb je het ook niet allemaal bij elkaar. Immers hoe meer je weet, hoe meer je beseft hoe veel er nog is dat je niet weet.

U hebt enkele van uw tekortkomingen en enkele van uw teleurstellingen en enkele van de verkeerde inschattingen die u hebt gemaakt.

De andere persoon is misschien niet volledig iemand anders, maar ieder heeft zijn persoonlijke overtuigingen.

Bewaar dat in uw geheugen.

Terwijl je met deze andere individuen omgaat.

En wees eerlijk over het feit dat je iets groters nodig hebt en dat je gewoon op andere individuen aansluit, en dus wil je het niet doen van uit een valse houding , maar je wilt het ook niet doen met een superieure houding.

Dus als we in dat onderwerp naar religie kijken en het vervolgens verbinden met die narcistische denkwijze, wetende dat er een betere manier moet zijn, wil ik dat je gewoon een paar vragen stelt.

Wanneer u uw religieuze attitudes en uw religieuze praktijken benadert, doet u dat dan met een regelgevende mentaliteit op een manier die bewijst dat u superieur bent aan anderen?

Of doe je dat met een geest en een houding van liefde?

Begin je met de gedachte die zegt: We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, ik wil dat je weet dat ik je goedheid en vriendelijkheid ga tonen, net zoals ik hoop dat je hetzelfde voor mij doet en omgekeerd.

Als dat de manier is waarop je gaat, dan krijg je een veel betere invloed, en ik denk dat je dat soort dingen wilt doen als je met de wereld bezig bent.

Door Annemie Declercq

Annemie behaalde aan de Hogeschool Gent een Bachelor diploma in Orthopedagogie. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie.
Ze werkt al vele jaren om mensen te helpen werk te vinden en te behouden en dit als armoede consulente.
Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren.
Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder, pleegmoeder, en plusmama van 2. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik, ouderverstoting en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren