Tummo: innerlijke vuur activeren ademhalingsoefening! +video

Tummo: innerlijke vuur activeren ademhalingsoefening! +video

Van doosademhaling tot vuurademhaling, er zijn enkele ademhalingstechnieken die allemaal verschillende effecten hebben.

Sommige kunnen helpen om stress te verlichten, terwijl andere, zoals buikademhaling, ons in een diepe meditatieve staat kunnen brengen. De Tummo ademhaling zou ons zelfs kunnen opwarmen.

In dit artikel gaan we je uitleggen waar de oude Tibetaanse praktijk van tummo – ademhaling over gaat. In dit artikel vind je wat Tummo is. Ook het verschil met de Wim Hof methode wordt besproken. De voordelen ervan, wanneer je het best toepast, hoe je het toepast en nog enkele tips komen ook aan bod.

Wat is buikademhaling?

Tummo – ademhaling, wat zich vertaalt naar ‘innerlijk vuur’, is een oude ademtechniek die oorspronkelijk werd beoefend door Tibetaans boeddhistische monniken.

Het kan ook Chandali-yoga worden genoemd. Het is een oude tantrische meditatie die bio-energetische ademhaling plus visualisatie gebruikt om je innerlijke vuur te vergroten. Het combineert een specifiek ademhalingspatroon (meer daarover hieronder) en de visualisatie van een vlam die langs de ruggengraat omhoog gaat.

Tummo – ademhaling versus de Wim Hof-methode.

Er is enige nuance tussen Tummo buikademhaling en de Wim Hof-methode, alhoewel ze vergelijkbaar zijn. Beide gaan over het verhogen van je lichaamstemperatuur in koude-omstandigheden, en het adempatroon is vergelijkbaar.

In Tummo echter hebben in de eerste fase van de buikademhaling de vuurvisualisatie waar de Wim Hof-methode dat niet doet. Toch is wetenschappelijk bewezen dat visualisatie een belangrijke component is voor het verkrijgen van de fysiologische veranderingen. Je kunt het niet zo maar zonder gevolgen wegdoen omwille dat je denkt dat het een religieuze of spirituele praktijk is.

Daarnaast heeft de Wim Hof-methode geen religieuze oorsprong. De Wim Hof-methode waarover ik ook al heb geschreven bestaat uit drie specifieke ademhalingspatronen. Terwijl Tummo ademhaling ook visualisatie gebruikt om spirituele kennis op te roepen en meer meditatief aanvoelt. Maar zoals gezegd, tezelfdertijd helpt het zorgen voor de fysiologische veranderingen.

Als je uitademing, maar lichtjes langer duurt dan je inademing, dan stuurt de nervus vagus – die vanuit je nek door je middenrif naar beneden loopt – een signaal naar je hersenen om je parasympathische zenuwstelsel en je sympathische zenuwstelsel te verlagen. Dit heeft een kalmerend effect.

Voordelen van buikademhaling.

Alhoewel er beperkt onderzoek is gedaan naar deze ademwerktechniek, zijn er veel anekdotische voordelen.

Voor zover de wetenschap ons kan vertellen, ondersteunt een onderzoek naar buikademhaling het idee dat de praktijk mensen zou kunnen helpen hun lichaamstemperatuur iets te verhogen.

Er wordt zelfs gezegd dat boeddhistische monniken zoveel warmte creëren met tummo-adem dat hun lichaam natte handdoeken kan drogen die om hen heen zijn gewikkeld. De auteurs van het onderzoek schrijven dat dit vermogen om de lichaamstemperatuur te reguleren “gevolgen heeft voor het verbeteren van de gezondheid en het reguleren van cognitieve prestaties.”

ademwerk, tummo
Groeitaken zoals ademwerk voor zelfgenezing bij trauma!

Naast die ene studie zijn er anekdotische voordelen: ⁣

Chakra-activering: ⁣

Een van de grootste voordelen van deze oefening zou de chakra-activering zijn die optreedt wanneer je je innerlijke vuur activeert. Het ontwaken van de chakra’s wordt verondersteld te helpen bij alle aspecten van gezondheid en welzijn.

Innerlijke transformatie:

Het beoefenen van deze ademhalingstechniek kan helpen om iemands persoonlijke kracht te ontwaken en het ego te transformeren. Het kan vreugde en gelukzaligheid activeren en kundalini-energie door de ruggengraat te sturen. Dit kan ook leiden tot meer zelfvertrouwen en creativiteit.

Verbeterde cognitieve prestaties:

Deze gecontroleerde ademhaling kan ook de concentratie en focus verbeteren.

Stressbeheersing:

Zoals de meeste ademhalingstechnieken, kan buikademhaling helpen bij stressbeheersing en algemene angstgevoelens. Afstemmen op de adem is een handige manier om terug te keren naar het huidige moment, wanneer je voelt dat je overweldigd wordt.

Wanneer Tummo te doen?

Deze ademhalingsoefening kan je energieniveau zeker verhogen. Daarom dat het waarschijnlijk niet iets is dat je voor het slapengaan zou willen doen. Op basis van de hitte en de verbeterde focus die het biedt, is het goed om te doen ‘s morgens of’ s middags in plaats van ’s avonds.

Je zou het kunnen proberen voor een grote presentatie of vergadering, om in de zone te komen voor meditatie. Je kunt Tummo ‘s ochtends doen om je innerlijke vuur voor de dag te activeren, of natuurlijk, als je in koude-omstandigheden bent en jezelf wilt opwarmen!

Hoe je Tummo doet:

Ga comfortabel zitten met een goede houding en sluit je ogen. Je handen zullen de hele oefening op je buik rusten. Opmerking: als je eenmaal meer bekend bent met de oefening, kun je deze staand of lopend doen.

Begin je geest zo goed mogelijk te ontspannen, en laat je gedachten stromen totdat je geest tot rust is gekomen.
Visualiseer een vuur in je maag rond je navel. Stel je voor dat je een grote holle ballon bent met deze vuurbal erin. Blijf visualiseren tijdens de oefening.

Adem diep in door je neus, waarbij je je rug licht buigt en je romp en borst uitzet. Stel je voor dat de zuurstof het vuur in je aanwakkert, waardoor het groter en heter wordt.

Adem krachtig uit door je mond met ronde lippen, alsof je door een rietje blaast. Krul naar voren, rond de ruggengraat en houd je handen nog steeds tegen je buik. Stel je voor dat de vlam en zijn hitte zich door je hele lichaam verspreiden.

Ga door met dit ademhalingspatroon voor vijf ademhalingen en merk dat de hitte begint op te bouwen. Na de vijfde inademing, slik zachtjes en voel hoe dat de inademing onder het middenrif houdt. Span je bekkenbodemspieren aan, zodat je tegelijkertijd de adem naar beneden duwt met het middenrif en omhoog met de bekkenbodem.

Adem uit nadat je de adem zo lang mogelijk hebt ingehouden, waardoor je spieren ontspannen.
Herhaal de reeks enkele keren en je zou je warmer en mentaal helderder moeten gaan voelen.

Tips om in gedachten te houden bij het doen van Tummo:

Oefen eerst met een gids:

Omdat dit ademwerk wat ingewikkelder is dan de gemiddelde ademhalingsoefening, raad ik je aan om het eerst onder begeleiding van een getrainde begeleider te doen. Je kunt ook enkele keren kijken naar de YouTube film die je hier vindt. Als je eenmaal begrijpt hoe je het moet doen, kun je het zelf oefenen. Het kan helpen om in eerste instantie een gids te hebben of het samen met iemand te doen.

Oefenen op een lege maag:

Door de samentrekking van de buik en de noodzaak om diep in de buik te ademen, zal het veel comfortabeler zijn om buikademhaling te oefenen zonder een volle maag.

Raadpleeg uw arts als je ernstige gezondheidsproblemen heeft.

Deze tip komt eigenlijk van Wim Hof voor zijn methode, maar gezien de overeenkomsten tussen de twee praktijken, is het de moeite waard om hier te overwegen. Wim Hof raadt zijn methode af als je zwanger bent, epilepsie, hoge bloeddruk, hartziekte, of een voorgeschiedenis van hartfalen, beroerte, etc. hebt. Overleg bij twijfel met je arts.

Het komt neer op:

Als je goed bent in ademwerk, is de tummo – methode een verhelderende ademhaling om uit te proberen. Probeer het eens de volgende keer dat je in de kou staat of je wilt concentreren en het verschil wilt voelen dat de adem kan brengen.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees