Ouderverstotingssyndroom PAS 5 Signalen

Is jouw lief en aanhankelijk kind plotseling onherkenbaar voor je geworden?

Geeft jouw kind je het gevoel alsof je de slechtste ouder ter wereld bent? Als dat zo is, dan kan dat betekenen dat je ex-echtgenoot jouw kind tegen je keert. Dit fenomeen staat bekend als ouderlijke vervreemding of ouderverstotingssyndroom (Pas), simpel gezegd betekent dit dat jouw ex jouw kind manipuleert en jouw kind stimuleert om je te weigeren verder te ontmoeten.

Hoe werkt Ouderverstotingssyndroom PAS en hoe kun je het herkennen?

Typisch, het patroon van jouw kind van afwijzing ontstaat wanneer je ex zich bezighoudt met destructieve handelingen, zoals:

  • slecht spreken over jou
  • het beperken van contact met jou
  • interfereren tussen jou en jouw kind
  • het emotioneel bestraffen van jouw kind als het iets positiefs uit over jou
  • het vertellen aan jouw kind dat je hem of haar niet lief hebt

Oudervervreemding gebeurt vaak, maar niet altijd, binnen een echtscheiding en bij een strijd rond voogdij.

Niemand weet hoeveel kinderen worden blootgesteld aan oudervervreemding of de signalen ontwikkelen van het ouderverstotingssyndroom (Pas).

We weten wel dat het zowel bij moeders evenals vaders kan gebeuren. Zowel bij ouders als niet verzorgende ouders en kinderen zo jong als peuters of zo oud als tieners.

ouderverstotingssyndroom pas
Hoe te Praten met kinderen in een narcistische scheiding over persoonlijkheidsstoornissen.

Het wordt gekenmerkt door plotselinge veranderingen in de interacties van jouw kind met jou.

Ook kunnen nieuwe persoonlijkheidstrekken ontstaan.

Hier zijn enkele houdingen en gedragingen om op te letten bij Ouderverstotingssyndroom PAS:

Het is allemaal jouw schuld.

Jouw kind doet alsof de andere ouder geen kwaad kan doen. Alles wat de andere ouder doet, is perfect in zijn ogen — iets wat je kind nooit leek te voelen over je ex tijdens het huwelijk.

Jouw kind lijkt je ex te vergeven. Zelfs het meest onvergeeflijke gedrag terwijl erge tekortkomingen en overtredingen worden geridiculiseerd waarmee het vroeger geconfronteerd werd bijvoorbeeld misbruik, gewelddadig gedrag.

Laat me alleen.

Jouw kind vertoont plots vijandigheid tegenover jou. Wanneer jouw kind geconfronteerd wordt en herinnerd wordt aan de goede tijden die jullie beiden hebben gedeeld,  dan beweert jouw kind dat ze nog nooit een goede relatie met jou gehad hebben, hoewel je weet dat het niet waar is.

Plotseling blijkt jouw meestal lief en aanhankelijk kind je te vrezen en, in sommige gevallen, je te verachten. Hij kan zelfs plots terughoudend worden om samen te eten, een maaltijd met jou te delen, alsof het eten van een product in jouw aanwezigheid ondraaglijk is.

Wanneer je vraagt wat er scheelt, dan geeft jouw kind frivole en absurde redenen voor deze pas ontdekte negativiteit.

Invloed? Welke invloed?

Jouw kind ontkent heftig dat je ex hem beïnvloedt, hoewel het woorden en beschrijvingen gebruikt die komen van de andere ouder.

Hij of zij volgt een script.

Jouw kind kiest consequent voor jouw ex. Het lijkt erop dat het een script volgt als ze over jou praat. Als jouw kind over je spreekt dan is dat met enkele van dezelfde labels die je ex heeft gebruikt om je te beschrijven.

Hij/zij zal dezelfde woorden en zinnen herhalen, alsof hij of zij een beroep doet op woorden die niet van zijn eigen zijn en mogelijk vooraf gerepeteerd.

Familiebanden niet langer onderhouden.

Jouw kind toont geen schuld over haar armoedige behandeling van jou. En ze wijst niet alleen jou af, maar bij uitbreiding, jouw familie ook. Met vroegere geliefde tantes, ooms, neven en grootouders wilt jouw kind geen contact meer.

Jouw kind is niet meer aanwezig bij belangrijke familiegebeurtenissen zoals bruiloften, reünies en zelfs begrafenissen.

Laat me weten welke signalen er volgens jou nog ontbreken.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Geplaatst

in

door

Reacties

Eén reactie op “Ouderverstotingssyndroom PAS 5 Signalen”

  1. Fleurranske avatar
    Fleurranske

    Kan het zijn dat de narcistische vader jaloers is op de affectie die het kind (kleutertje) toont aan de moeder en dit aldus probeert te

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.581 andere abonnees