Ouderverstotingssyndroom PAS 5 Signalen

kalmerende prikkels kind

Is uw lief en aanhankelijk kind plotseling onherkenbaar voor u geworden?

Geeft uw kind je het gevoel alsof je de slechtste ouder ter wereld bent? Als dat zo is, dan kan dat betekenen dat je ex-echtgenoot uw kind tegen u keert. Dit fenomeen staat bekend als ouderlijke vervreemding of ouderverstotingssyndroom (Pas), simpel gezegd betekent dit dat uw ex uw kind manipuleert en uw kind  stimuleert om u te weigeren verder te ontmoeten.

@narcismeHelp

Hoe werkt Ouderverstotingssyndroom PAS en hoe kun je het herkennen?

Typisch, uw kind patroon van afwijzing ontstaat wanneer je ex zich bezighoudt met destructieve handelingen, zoals:

  • slecht spreken over jou
  • het beperken van contact met u
  • interfereren tussen u en uw kind
  • het emotioneel bestraffen van uw kind als het iets positiefs uit over jou
  • het vertellen aan uw kind dat je hem of haar niet lief hebt

Oudervervreemding gebeurt vaak, maar niet altijd, binnen een echtscheiding en bij een strijd rond voogdij.

Niemand weet hoeveel kinderen worden blootgesteld aan oudervervreemding of de signalen ontwikkelen van het ouderverstotingssyndroom (Pas).

We weten wel dat het zowel bij moeders evenals vaders kan gebeuren. Zowel bij ouders als niet verzorgende ouders en kinderen zo jong als peuters of zo oud als tieners.

Het wordt gekenmerkt door plotselinge veranderingen in de interacties van uw kind met u.

Ook kunnen nieuwe persoonlijkheidstrekken ontstaan.

Hier zijn enkele houdingen en gedragingen om op te letten bij Ouderverstotingssyndroom PAS:

Het is allemaal jouw schuld.

Uw kind doet alsof de andere ouder geen kwaad kan doen. Alles wat de andere ouder doet, is perfect in zijn ogen — iets wat je kind nooit leek te voelen over je ex tijdens het huwelijk.

Uw kind lijkt je ex te vergeven. Zelfs het meest onvergeeflijke gedrag terwijl erge tekortkomingen en overtredingen worden geridiculiseerd waarmee het vroeger geconfronteerd werd bijvoorbeeld misbruik, gewelddadig gedrag.

Laat me alleen.

Uw kind vertoont plots vijandigheid tegenover u. Wanneer uw kind geconfronteerd wordt en herinnerd wordt aan de goede tijden die jullie beiden hebben gedeeld,  dan beweert uw kind dat ze nog nooit een goede relatie met jou gehad heeft, hoewel je weet dat het niet waar is.

Plotseling blijkt jouw meestal lief en aanhankelijk kind je te vrezen en, in sommige gevallen, je te verachten. Hij kan zelfs plots terughoudend worden om samen te eten, een maaltijd met u te delen, alsof het eten van een product in uw aanwezigheid ondraaglijk is.

Wanneer u vraagt wat er scheelt, dan geeft uw kind frivole en absurde redenen voor deze pas ontdekte negativiteit.

Invloed? Welke invloed?

Uw kind ontkent heftig dat je ex hem beïnvloedt, hoewel het woorden en beschrijvingen gebruikt die komen van de andere ouder.

Hij of zij volgt een script.

Uw kind kiest consequent voor uw ex. Het lijkt erop dat het een script volgt als ze over jou praat. Als uw kind over u spreekt dan is dat met enkele van dezelfde labels die je ex heeft gebruikt om u te beschrijven.

Hij zal dezelfde woorden en zinnen herhalen, alsof hij of zij een beroep doet op woorden die niet van zijn eigen zijn en mogelijk vooraf gerepeteerd.

Familiebanden niet langer onderhouden.

Uw kind toont geen schuld over haar armoedige behandeling van jou. En ze wijst niet alleen u af, maar bij uitbreiding, jouw familie ook. Met vroegere geliefde tantes, ooms, neven en grootouders wilt uw kind geen contact meer.

Uw kind is niet meer aanwezig bij belangrijke familiegebeurtenissen zoals bruiloften, reünies en zelfs begrafenissen.

Laat me weten welke signalen er volgens jou nog ontbreken.

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie is in het bezit van een Bachelor diploma in Orthopedagogie dat ze heeft behaald aan de Hogeschool Gent. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama, armoede consulent en orthopedagoge. Ze werkt 33 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!