Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Schudden en schommelen om de pijn te beheersen +video

Schommelen is een algemeen gedrag dat het hele wezen kalmeert. Het is menselijk instinct. Schommelen doet ook wonderen voor het geest-lichaam. ⁠We schommelen baby’s in slaap, dommelen in een hangmat, relaxen in een schommelstoel, glijden op een veranda schommel, en schommelen in een boot.

We doen het zonder te weten waarom, we genieten gewoon van de sensatie. Nu heeft de wetenschap het menselijk instinct ingehaald, want de lijst met gezondheidsvoordelen, zowel mentaal als fysiek, is uitgebreid. ⁠ ⁠ Rocking heeft het parasympatische zenuwstelsel betrokken. Dat is het deel van ons zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor kalmeren en reguleren.

Zowel psycho-emotionele nood als pijn activeren het sympathische zenuwstelsel. Dat is het deel van ons zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor overleving waardoor functies zoals spierspanning, hartslag en ademhaling vergroten.

Als we ons gespannen en strak voelen door onze pijn te bedwingen, komt door de zachte beweging van het schommelen endorfine vrij die ons in een kalmerende, meer ontspannen toestand brengt, waardoor de gevoelens van pijn zelfs verminderen. ⁠ ⁠

Een onderzoek van de Universiteit van North Carolina bij vrouwen die lijden aan fibromyalgie wees uit dat 10 minuten per dag, drie keer per week, 16 weken lang schudden en schommelen een gevoel van vrede en verlichting aanzienlijk verhoogde. Het hielp hen om hun pijn te beheersen.

Zenuwstelsel regulatie: Polyvagaal Theorie

Je kunt alle polyvagale somatische oefeningen leren om je te helpen genezen – samen met uitgebreide herscholing van de hersenen en het zelfgereguleerde trauma-resolutiemodel. ⁠

Zenuwstelsel oefening voor angst, depressie, pijn, en symptomen.

Leg je linkerhand op je hart en je rechterhand op je buik en schommel dan van links naar rechts.
Wissel van hand en herhaal, zoek welke handpositie voor je het beste voelt.
Herhaal dit 3 tot 5 minuten 2 of 3 keer per dag.
Je kunt ook brommen en zachtaardig lied op de achtergrond toevoegen.
Je neemt even de tijd om op te merken hoe de energie in je lichaam is verschoven.

Steun elkaar in de commentaren!

Als het resoneert, probeer dan deze oefening uit en laat me weten hoe het voelt in de commentaren hieronder.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

over zelfzorg

Geplaatst

in

, , , , ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.588 andere abonnees