Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Overlevingsmodus en chronische ziekten

Chronische gezondheidstoestanden zijn symptomen van een gedereguleerd zenuwstelsel dat vastzit op de overlevingsmodus.

De overlevingsmodus is het gevolg van de bescherming die we zoeken door de lagen van ervaringen uit het verleden die we hadden en de manier waarop onze hersenen en zenuwstelsel evolueerden als mensheid. De overlevingsmodus is er om ons te helpen overleven.

Vastzitten in deze overlevingsmodus kan eruit zien als gevoel:

– Nek- en rugpijn/spanning, arm- en beenspanning

– Temperatuurregulatie (hitte)

– Angst, hyperwaakzaamheid

– Bekabeld en moe/vermoeid

– Racen, spirale gedachten

– argumentatief gevoel en boos en dingen zeggen die je niet meent

– Perfectionisme, veel plaatsen van druk op jezelf

– Overpreventie, overplanning en overdreven doen of zoals:

– Ontkoppeld, verdoofd en ruim voelen in je omgeving

– Dissociatie, derealisatie

– Depressieve toestanden voelen, hulpeloos en vermoeid alsof je geen actie kunt nemen.

– Gedachten hebben als: Deze situatie is hopeloos. Ik zal nooit genezen. Niemand houdt van me of geeft om me, ik ben alleen.

– Uitstellend en gebrek aan motivatie

– Vind jezelf isoleren en terugtrekken van mensen.

Je kunt anderen tegenwerken, het contact verbreken vanwege overweldiging. En in de overlevingsmodus functioneren je immuun-, endocriene, lymfe-, spijsverterings- en hart- en vaatstelsel niet op hun best en je kunt chronische gezondheid.

Het helen van ons zenuwstelsel en het intrekken van ons venster van tolerantie waardoor genezing mogelijk is, kan helpen de effecten van allostatische belasting te verminderen.

Het paradigma waarin we opereren voor de groeitaken

De oorsprong van geest-body chronische ziekten en hoe het begrip van uw chronische ziekte u hoop kan geven en leren dat genezing mogelijk is.

Mind-body chronische ziekten: chronische vermoeidheid, fibromyalgie, auto-immuunziekten, de ziekte van Lyme, post-virale vermoeidheid, long- covid, angst, depressie, POTS, chronische pijn etc.

Stress ontstaat doordat het zenuwstelsel lang in de overlevingsmodus staat, niet omdat je een zwak immuunsysteem hebt of omdat je gezondheid kwetsbaar is.

Overlevingsmodus wordt geactiveerd door een continu hoog niveau van waargenomen dreiging en alertheid. De overlevingsmodus wordt ook geactiveerd door alarm in de geest en het lichaam. Of je in de overlevingsmodus gaat of niet, wordt bepaald door hoe je het grootste deel van je leven hebt geleefd, of je je hiervan bewust bent of niet.

Onze ervaringen uit het verleden bepalen hoe je zenuwstelsel reageert op het leven van vandaag.

Tegenslag in de vroege kindertijd, trauma, lange perioden van stress, hechtingsblessures, verlatingsangst, modelleerblessures (bijvoorbeeld het hebben van een angstige ouder) en meer, verminderen de algehele fysieke, fysiologische en psychologische veerkracht.

Ons zenuwstelsel kan vast komen te zitten in deze ervaringen uit het verleden die overlevingsreacties activeren, zoals: reekalf, vechten, bevriezen, afsluiten, instorten of mengen van deze toestanden.

Het is bijna alsof ons zenuwstelsel vastzit in het verleden en denkt dat we dat ook zijn.

Na verloop van tijd veroorzaakt het vastzitten in een chronische overlevingsstatus gevoeligheid voor chronische ziekten zoals toenemende gevoeligheid voor virussen, schimmels, bacteriën, parasieten enz. waardoor de overlevingsmodus nog toeneemt.

In overlevingstoestanden ervaren we geen evenwichtige fysiologie (homeostase) we ervaren onevenwichtige fysiologie: allostase.

Allostase is wanneer onze fysiologische parameters zich aanpassen aan nieuwe ongezonde niveaus in plaats van terug te gaan naar normaal.

Dit gebeurt wanneer interne en milieu-uitdagingen het vermogen van het individu om ermee om te gaan te boven gaan. (Allostatische belasting= fysiologische slijtage als gevolg van chronische stress/overlevingsmodus)

Na verloop van tijd leidt dit tot chronische gezondheidsproblemen die via symptomen worden getoond.

Chronische onverklaarbare geestesziekten zijn een gevolg van ontregeling van het zenuwstelsel als gevolg van slijtage door chronische stress die allostase veroorzaakt, wat leidt tot symptomen.

Je zenuwstelsel zit in het verleden en denkt dat het je moet blijven beschermen (chronische overlevingsmodus)

Maar je bent gebouwd om te genezen.

Je kunt dit doen door mindbody- oefeningen die het zenuwstelsel genezen en repareren. Mindbody-oefeningen kunnen je hersenen opnieuw bedraden voor veiligheid en verbinding en je gezondheid transformeren. Zo genas ik van hevige chronische pijn.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

over gezondheid

Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees