Categorieën
Recent zelfzorg

De Valsalva

De Valsalva manoeuvre is een ademmethode die je hart kan vertragen wanneer het te snel klopt. Deze speciale techniek ontspant het elektrische systeem van je hart.

Het is een hulpmiddel dat iedereen kan leren, dat verschillende praktische toepassingen heeft in de geest-lichaamsgeneeskunde en in het dagelijks leven.

De Valsalva-manoeuvre is nuttig om de toon van de zenuw vagus tijdelijk te verhogen (en je weet hoeveel we van de vaguszenuw houden)

Dit gebeurt in vier fases:

fase 1 – Wanneer je begint te blazen/uitademen, stijgt de druk in je borst en achterwerk die de zenuw vagus activeert (parasympathisch reactie in ons autonome zenuwstelsel) dat bloed uit je hart en naar beneden in je armen dwingt. Hierdoor stijgt je bloeddruk voor korte tijd.

Fase 2 – Je hart pompt minder bloed bij elke slag terwijl je gespannen bent. Je bloeddruk wordt gestaag normaal.

Fase 3 – Wanneer je aan het einde van deze manoeuvre ontspant, neemt je hartslag toe.

Fase 4 – Dit is de herstelperiode. Bloed stroomt terug naar je hart. Idealiter stijgt je bloeddruk, maar keert dan terug naar de basislijn omdat je hartslag weer normaal wordt en vertraagt in vergelijking met vroeger.

Dit is iets wat sommigen erg nuttig vinden als ze POTS ervaren. Maar (er is bijna altijd een “maar”) dit instrument is het effectiefst, naast andere helende modaliteiten die de oorzaak van je hart zullen bereiken.

Deze genezingsmodaliteiten zijn onder andere: trauma genezingswerk, somatische therapie, polyvagale therapeutische en herscholing van de hersenen

Contraïndiceerd voor mensen met: hartziekten, hoge bloeddruk, retinopathie.

Referenties:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537248/ https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2467981X20300135

over zelfzorg

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren