Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Ken je de kenmerken van een narcistische vader? Deel 1

Terwijl je vertrouwen wegvalt, kijk je terug op je eigen opvoeding en denk aan je vader – de heer zelfzeker met een groot aantal kenmerken van een narcistische vader.

Hij leek alles te hebben – charme, succes, populariteit. Hij leek nooit te worden geplaagd door zelftwijfel, in tegenstelling tot je. Bovendien was hij de hit van het feest, kende iedereen en deed dingen gebeuren. Je kon geen genoeg van hem krijgen.

Het stellen van een diagnose.

Vooraf een waarschuwing over het stellen van een diagnose. Doe het niet op basis van een artikel of een test, maar ga naar een psycholoog daarvoor.

Echter, de kenmerken die je hier vindt zijn wel belangrijk voor narcisme. Ze kunnen dus je aanzetten om de overweging te nemen om in je situatie zelf de beslissing te nemen om naar een psycholoog met ervaring in narcisme toe te stappen.

10 kenmerken van narcistische vaders.

Hij verwacht van je dat je onmiddellijk reageert als hij een behoefte heeft. In het kort weergegeven is hij altijd bezig met zijn eigen hobby’s. Ook zijn interesse en verslavingen zijn prioritair, maar hij negeert je behoeften volledig. Normaal gezien is hij ijdel en vist voortdurend naar complimenten. In één woord verwacht hij dat u hem bewondert.

Elk gesprek loopt uit op een gesprek over hemzelf. Hij verwacht dat je zijn emotionele behoeften bevredigt. Hij maakt veel negatieve opmerkingen over je.  Voor het grootste deel negeert hij de invloed op je volledig. Bovendien weet hij voortdurend wat het beste voor je is. Immers hij scheldt je dan ook uit en geeft constante kritiek.

Hij zoekt altijd een schuldige in plaats van zijn verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen gedrag.

Bij elke gebeurtenis is hij niet tevreden, maar niet als hij de grootste of de beste is.

Hij besteedt veel geld om anderen te imponeren. De narcistische vader vergeet snel wat je voor hem in het verleden gedaan hebt. Hij zal je vooraf al zeggen wanneer je hem moet danken en voor hoeveel je bij hem in het krijt staat. De narcist(e) zal aspecten van de familie verwaarlozen om anderen te kunnen imponeren en om de bewondering te krijgen van een super persoon.

Hij gebruikt leugens, halve waarheden en andere manipulatie methodes om anderen te misbruiken. De narcistische vader uit verschillende dreigingen om je te verlaten als je niet doet wat hij wil. Op lange termijn vindt hij het niet nodig om steeds te gehoorzamen aan de wet, want hij vindt dat hij er boven staat.

In grote lijnen zal hij je vertellen hoe je je zou moeten voelen bij wat hij doet. Hij zal vinden van zichzelf dat je zou moeten blij zijn dat je zo’n vader hebt, en dat velen hem zouden willen. Hij kan niet naar je luisteren. Meestal kan hij niet toestaan ​​dat uw adviezen geeft, ook al heb je op een bepaald domein expertise. Hij eist je constante aandacht op.

Nog 10 kenmerken van narcistische vaders.

De narcist(e) schept graag op, hij mokt, klaagt en plaagt met ongepast gedrag. Hij doet te flamboyant, te luid en onstuimig in situaties waar het overduidelijk niet past. Bovendien weet hij dat je dan in verlegenheid komt. Hij kan niet omgaan met kritiek en als hij er krijgt, wordt hij uitermate boos.

De narcistische vader krijgt regelmatig intimiderende driftbuien als zijn behoeften niet worden bevredigd. Hij vindt van zichzelf dat alles wat hij doet, steeds beter is dan hoe je het doet.

Zelfs al heb je samen iets ondernomen, hij zal ervoor zorgen dat hij de enige is die belangrijk lijkt.

Dikwijls handelt hij op een verleidelijke manier of een overdreven charmante manier. De narcist is meer geïnteresseerd in zijn eigen wensen dan in de belangen van je. Hij is niet in staat om dingen uit een ander standpunt of gezichtspunt te zien dan zijn eigen standpunt. De narcistische vader zal proberen om je volledig te controleren.

Nog 7 kenmerken van narcistische vaders.

De narcist(e) denkt dat hij nooit gestraft wordt door het niet volgen van richtlijnen. Hij negeert je gevoelens, zal je privacy storen en roept dat u overgevoelig, lichtgeraakt bent als je daarop protesteert. Als je dingen op je eigen manier aanpakt, zal hij proberen om ervoor te zorgen dat je je dom en hulpeloos voelt.

Hij is zeer oppervlakkig in zijn emoties en verlangens. De narcist(e) maakt gebruik van emotionele chantage om te krijgen wat hij wil. Bij veel gevallen is er sprake van fysiek of zelfs seksueel misbruik van kinderen. Hij houdt er aan vast dat iedereen zijn bevelen volgt door wreedheid, te liegen en arrogantie.

Beschadigen om te kunnen misbruiken.

Doordat narcistische vaders de grenzen negeren van hun kinderen beschadigen ze hen ook vaak. Niet alleen daardoor, maar ook doordat ze bewust genegenheid inhouden. Dit inhouden van genegenheid heeft tot doel de kinderen te manipuleren. Kinderen zoeken namelijk genegenheid om als persoon te kunnen groeien.

Narcistische vaders zijn alleen geïnteresseerd in het voldoen van hun eigen behoeften en daardoor gebeurt het vaak dat ze de behoeften van hun eigen kinderen zullen verwaarlozen. Ze geven voorrang aan hun eigen hobby’s dan te voorzien in mogelijkheden voor studie van hun eigen kinderen. Ze geven ook geen voorrang aan het in orde brengen van de accommodatie waar de kinderen verblijven.

Onmisbaar voor de kenmerken van een narcistische vader is hun imago en perfectie.

Ze vragen dan ook vaak perfectie van hun eigen kinderen want ze beschouwen hun kinderen als een deel van hun imago.  Het hebben van kinderen verhoogt hun status, verhoogt hun relevantie en mogelijkheden op ondersteuning en verbergen van andere misbruik situatie. Het biedt hen bovendien de mogelijkheid om macht te krijgen over de moeder.

kenmerken van een narcistische vader
Groeitaken voor zelfgenezing trauma!

Daarom zetten de kinderen van narcisten zichzelf vaak zwaar onder druk om perfect te zijn in de ogen van de narcistische vader.

Ze werken aan hun talenten, uiterlijk, intellect of persoonlijkheid om hun vader te behagen. Dit brengt met zich mee dat ze een hoge persoonlijke kost betalen als ze willen slagen in het vervullen van de wensen van hun vader, gezien ze er zelf weinig genoegen aan beleven en hun passie niet aan bod komt.

Meestal gaan ze dan ook falen, en dit brengt nogmaals een kost met zich mee, in de neerwaartse spiraal voor hun zelfvertrouwen dat al laag is door gebrek aan hechting. Wat ze ook doen, feitelijk kunnen ze niet winnen. Daardoor zijn ze diep ongelukkig.

In veel van deze neurotische families zal de moeder de echo zijn van de narcistische vader.

Dikwijls betreft het een onzekere moeder, soms als gevolg van zijn emotioneel misbruik, maar soms ook, omdat hij er voor gekozen heeft een onderdanige vrouw te kiezen bijvoorbeeld, omdat ze een gezondheidsprobleem heeft.

Zo’n vrouw durft de kenmerken van een narcistische vader niet tegen te spreken. Ze sluit haar ogen en oren als het kind herhaaldelijk wordt misbruikt.

Vaak is dit destructieve patroon het resultaat van een eigen jeugd van de moeder waar zij hetzelfde heeft meegemaakt.

Doordat ze zich niet bewust is van de dynamiek van narcisme, heeft ze geen grote zelfwaardering, kiest ze een echtgenoot vergelijkbaar met haar gewelddadige ouder en is een familie waarin geweld voorkomt in overeenstemming met wat ze gewoon is.

Echter, als zo’n moeder vooral zelf te maken had met een tirannieke moeder, en daardoor een betere band had met haar vader, zal ze in het begin haar narcistische man volgen in zijn charmerende fase, maar daarna zal ze protesteren.

De charmerende fase kan lang duren, omdat de narcistische vader er dient voor te zorgen dat alle onafhankelijkheid van zijn vrouw is uitgeroeid.

Het is gebruikelijk dat er een familiale herhaling is van patronen van misbruik en narcisme in de geschiedenis van de respectievelijke families.

https://videos.files.wordpress.com/d8W9Ud7S/de-vaderwond-is-de-onbewuste-pijn-schaamte-en-verwonding.mp4

De invloed van de kenmerken van een narcistische vader op zijn dochters.

Als ze iets nodig hebben kunnen ze het vaak niet verkrijgen van hun vader.

Ze krijgen dikwijls niet de nodige tijd om samen door te brengen met hun vader, omdat ze moeten concurreren met hun broers voor de zeldzame tijd dat de narcistische vader met zijn kinderen doorbrengt.

narcistische vader
Recover, Heal & Thrive Masterclass

Toen ze klein was kreeg de dochter nog complimenten hoe mooi ze was, als ze ouder is, zal de narcistische vader geen kans voorbij laten gaan om opmerkingen te maken over haar gewicht en houding.

Daardoor ontwikkelen ze een kwetsbaarheid die hun relatie met mannen vertroebelt. Ze vermijden een engagement om het veilig te houden, uit zelfbescherming. Maar zo krijgen ze nooit gezonde relaties.

De invloed van het karakter van een narcistische vader op zijn zonen.

Sommige narcistische vaders zijn zo competitief dat hun zonen zich nooit durven meten met hun vader. Ofwel hebben ze zo’n groot ego dat de zonen zouden gestraft worden mochten ze hun vader doen verliezen.

Als ze niet kunnen concurreren met hun zonen waarin ze zelf uitblinken, laten narcistische vaders hun zonen links liggen.

Sommige zonen zullen hard werken om hun vader te verslaan met als voornaamste reden om zijn aandacht te krijgen om een soort vaderlijke trots op te roepen. Maar zelfs als ze in iets uitblinken zullen hun vaders hen nooit het gevoel geven dat ze geslaagd zijn. Zo’n zonen voelen zich leeg en tweede klasse.

Wil je meer weten kijk dan hier, want het is geen training, het is geen coaching, het is geen therapie.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.590 andere abonnees