Kalmerende zelfmassage

Kalmerende zelfmassage kan helpen om een deel van de verhoogde activiteit in de vaguszenuw te verminderen om de balans en veerkracht in het autonome zenuwstelsel te herstellen.

De zelfmassagepunten richten zich op belangrijke gebieden in je gezicht en op je handen. Masseren van deze punten kunnen ontspanning in je lichaam veroorzaken.

Je vaguszenuw speelt een rol bij het beheersen van onvrijwillige zintuiglijke en motorische functies zoals je hartslag, spraak, stemming en urinehoeveelheid.

Het helpt je lichaam heen en weer te schakelen tussen je vlucht-of-vecht reactie, je parasympathische modus en je ventrale vagale modus waar je meer op je gemak en ontspannen bent.

Zelfmassage werkt omdat: sensorische input = motorische output.

Dit betekent dat de hersenen de zintuiglijke stimulatie via zenuwcellen ontvangen wat vervolgens een bepaald motorisch effect in ons lichaam signaleert.

Ons autonome zenuwstelsel is puur een motorisch systeem dat de reacties van het lichaam op externe stimuli uitvoert., zoals gedefinieerd door Langley, referentie: http://www.scholarpedia.org/article/Autonomic_nervous_system

Dit betekent dat onze interne en externe reactie op prikkels verandert met vagale stimulatie en ventrale vagale zintuiglijke input (zelfmassage).

Belangrijk: zelfmassage kan helpen je gedisreguleerde autonome zenuwstelsel te kalmeren.

Massage kan het sympathische zenuwstelsel “uit” zetten en het parasympathische zenuwstelsel “aan” zetten. Wanneer je het lichaam masseert, verhoogt dit de bloed- en lymfecirculatie. Daardoor zendt die je vitale voedingsstoffen en zuurstof door het lichaam naar organen en spieren. Dan scheiden je hormonen serotonine en endorfines, die essentieel zijn voor een gezond mentaal functioneren. Zo vermindert de depressie en de angst.

Probeer deze 3 speerpunten en laat me weten hoe ze voelen in je lichaam! 


Geplaatst

in

, ,

door

Tags:

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees